Dodaj do ulubionych

Dzień Ziemi

22.04.07, 19:40

wszystkiego co najlepsze dla naszej Planety i jej meszkańców !
* * *

W Dzień Ziemi politycy przynajmniej udają, jak bardzo są "zieloni", premier
nawet nie udaje - Adam Wajrak
Obserwuj wątek
    • dori7 Re: Dzień Ziemi 22.04.07, 21:35
      Dzien Ziemi powinien trwac 365 dni w roku :))

Swoja droga wiecie, ze najbogatsza z czlonkin elitarnego "1% club", czyli tego
      1% swiatowych bilionerow, ktorym sa kobiety z przez siebie zdobytym majatkiem,
      to Chinka, ktora dorobila sie milionow glownie na recyklingu? :))

• iokepine Re: Dzień Ziemi 23.04.07, 10:58
        dori7 napisała:
        > Swoja droga wiecie, ze najbogatsza z czlonkin elitarnego "1% club", czyli tego
        > 1% swiatowych bilionerow, ktorym sa kobiety z przez siebie zdobytym majatkiem,
        > to Chinka, ktora dorobila sie milionow glownie na recyklingu? :))

I bardzo dobrze:)

ADzień Zoemi faktycznie trwa cały rok!
        • skrzydlate Re: Dzień Ziemi 23.04.07, 18:18
          to sie nazywa ROK ZIEMI :)
          • dori7 Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 10:51
            skrzydlate napisała:

> to sie nazywa ROK ZIEMI :)

Rok Ziemi tez z zalozenia jest okresem, ktory sie skonczy, jakims swietem,
            podczas ktorego uwaga ma sie koncentrowac na ekologii. A mnie chodzi o cos
            innego - o to, ze Dzien Ziemi powienien byc codziennie, bo trzeba o nia dbac
            zawsze, a nie tylko jednego wybranego dnia, czy jednego wybranego roku.
    • kelyn Re: Dzień Ziemi 24.04.07, 15:04
      A ja w dzien ziemi wzielam foliowe rekawiczki, czarny worek na smieci i...
      sprzatalam ziemie :) Coz.. Okoliczni ludzie patrzyli na mnie jakbym troche
      poszalala, ale czego nie robi sie dla ziemi ;)
      • falafala Re: Dzień Ziemi 24.04.07, 20:08
        > A ja w dzien ziemi wzielam foliowe rekawiczki, czarny worek na smieci i...
        > sprzatalam ziemie :) Coz.. Okoliczni ludzie patrzyli na mnie jakbym troche
        > poszalala, ale czego nie robi sie dla ziemi ;)
        A to juz tego sie nie robi w szkolach?, Pamietam, jak latalismy co roku po plazy
        sprzatajac smieci wyrzucone przez fale i spacerowiczow
        • iokepine Re: Dzień Ziemi 24.04.07, 21:45
          Ja przez sporo lat zbierałam śmiecie w pobliskim lesie, całe reklamówy i to w
          zwkłe dni, ale żeby to wyzbierać i pilnować, trzeba by było się rozdwoić albo
          roztroić i przacoeac na pełny etat jako sprzątzacz i strażnik lasu. Będę
          naciskać moją radną, na którą głowałam i się dostała do rad gminy, zeby coś w
          tej sprawie zrobiła, bo jeden człowiek nie podoła, tu trzeba działań
          administracyjnych.
          • falafala Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 10:04
            No trzeba to co robia ludzie w lesie to sie w pale nie miesci. Te tony gruzu
            wywozone i zsypywane do lasu. Jak ktos sie buduje to zaraz w lesie pojawia sie
            gruz, tak trudno zobaczyc kto to robi???? i przyfasolic taka kare, ze mu sie
            odechce Ludzie maja na budowe domku, a "nie maja" na wywozke gruzu na wysypisko.
            Las przy placach budowy nowych domkow wyglada jak wielkie wysypisko, czlowiek
            brzydzi sie przechodzic
            • iokepine Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 11:17
              falafala napisała:

> No trzeba to co robia ludzie w lesie to sie w pale nie miesci. Te tony gruzu
              > wywozone i zsypywane do lasu. Jak ktos sie buduje to zaraz w lesie pojawia
              sie
              > gruz, tak trudno zobaczyc kto to robi???? i przyfasolic taka kare, ze mu sie
              > odechce Ludzie maja na budowe domku, a "nie maja" na wywozke gruzu na
              wysypisko

To jest jeszcze małe piwo. A co powieszna eleganckie domy i duże gimnazjum,
              pobudowane wzdłuż rzeki, które formalnie mają szamba, a nieformalnie - rury
              prowadzace do rzeki? I tak cud boski, że jeszzce cos w tej rzece się uchowuje,
              nawet bobry są.
              • falafala Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 12:07
                No ladnie przyklad idzie z gory. (to nie bobry to mutanty ;)) Polska kwiatkow
                pelna, jak widac, u nas sie doniesie na zbyt bogatego sasiada do skarbowki, "a
                noz przestanie jezdzic tym slicznym autkiem", ale nikomu nie przeszkadza ze
                sasiad wylewa szambo do rzeki, w koncu tez tak robimy ;) Cale wioski w Polsce
                nie maja podlaczenia do kanalizy, bo ludziom na tym nie zalezy, bardzo ciekawe,
                ze do domku z oficjalnym szmbem nikt nie zamawia szambonurka latami, szambo
                jest, a ze dziurawe jak sito, to nikogo nie interesuje.
                Wogole jakis taki ambiwalentne podejscie do przyrody panuje. Niby ludzie chca
                odpoczywac w czystym i spokojnym miejscu, ale uwazaja, ze zasady nie ich
                dotycza. Jejku latem wzdluz pieknych polskich rzek i jezior nie da sie przejsc
                tak sa zasrane przez kajakarzy i zeglazy wielbicieli odpoczynku w naturze.
                Kiedys scielam sie z kolega co opowiedzial mi, jak wypozyczyl jeepa i zrobil
                sobie safari po lesie. Ja mu ze chyba oszalal, ze halasuje i smrodzi ludziom i
                zwierzetom, i ze to nielegalne, a on na to :"Ale fajne" wobec takiego argumentu
                rece opadaja.
          • sir.vimes Ja park sprzątam 27.04.07, 22:30
            i wybieram niedopałki z placu zabaw. Eeech, bez sensu, codziennie bym musiała
            parę godzin tam siedzieć by mieć efekt...
            • falafala Re: Ja park sprzątam 28.04.07, 09:23
              a wiesz, ze palacze to potrafia byc chamami, to rzucanie na ziemie
              niedopalkow.... w piaskownicy tez leza. Moze kary jak w Singapurze by sie przydaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka