ewa_z_drzewa 22.04.07, 19:40 wszystkiego co najlepsze dla naszej Planety i jej meszkańców ! * * * W Dzień Ziemi politycy przynajmniej udają, jak bardzo są "zieloni", premier nawet nie udaje - Adam Wajrak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dori7 Re: Dzień Ziemi 22.04.07, 21:35 Dzien Ziemi powinien trwac 365 dni w roku :)) Swoja droga wiecie, ze najbogatsza z czlonkin elitarnego "1% club", czyli tego 1% swiatowych bilionerow, ktorym sa kobiety z przez siebie zdobytym majatkiem, to Chinka, ktora dorobila sie milionow glownie na recyklingu? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Dzień Ziemi 23.04.07, 10:58 dori7 napisała: > Swoja droga wiecie, ze najbogatsza z czlonkin elitarnego "1% club", czyli tego > 1% swiatowych bilionerow, ktorym sa kobiety z przez siebie zdobytym majatkiem, > to Chinka, ktora dorobila sie milionow glownie na recyklingu? :)) I bardzo dobrze:) ADzień Zoemi faktycznie trwa cały rok! Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 10:51 skrzydlate napisała: > to sie nazywa ROK ZIEMI :) Rok Ziemi tez z zalozenia jest okresem, ktory sie skonczy, jakims swietem, podczas ktorego uwaga ma sie koncentrowac na ekologii. A mnie chodzi o cos innego - o to, ze Dzien Ziemi powienien byc codziennie, bo trzeba o nia dbac zawsze, a nie tylko jednego wybranego dnia, czy jednego wybranego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kelyn Re: Dzień Ziemi 24.04.07, 15:04 A ja w dzien ziemi wzielam foliowe rekawiczki, czarny worek na smieci i... sprzatalam ziemie :) Coz.. Okoliczni ludzie patrzyli na mnie jakbym troche poszalala, ale czego nie robi sie dla ziemi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
falafala Re: Dzień Ziemi 24.04.07, 20:08 > A ja w dzien ziemi wzielam foliowe rekawiczki, czarny worek na smieci i... > sprzatalam ziemie :) Coz.. Okoliczni ludzie patrzyli na mnie jakbym troche > poszalala, ale czego nie robi sie dla ziemi ;) A to juz tego sie nie robi w szkolach?, Pamietam, jak latalismy co roku po plazy sprzatajac smieci wyrzucone przez fale i spacerowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Dzień Ziemi 24.04.07, 21:45 Ja przez sporo lat zbierałam śmiecie w pobliskim lesie, całe reklamówy i to w zwkłe dni, ale żeby to wyzbierać i pilnować, trzeba by było się rozdwoić albo roztroić i przacoeac na pełny etat jako sprzątzacz i strażnik lasu. Będę naciskać moją radną, na którą głowałam i się dostała do rad gminy, zeby coś w tej sprawie zrobiła, bo jeden człowiek nie podoła, tu trzeba działań administracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
falafala Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 10:04 No trzeba to co robia ludzie w lesie to sie w pale nie miesci. Te tony gruzu wywozone i zsypywane do lasu. Jak ktos sie buduje to zaraz w lesie pojawia sie gruz, tak trudno zobaczyc kto to robi???? i przyfasolic taka kare, ze mu sie odechce Ludzie maja na budowe domku, a "nie maja" na wywozke gruzu na wysypisko. Las przy placach budowy nowych domkow wyglada jak wielkie wysypisko, czlowiek brzydzi sie przechodzic Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 11:17 falafala napisała: > No trzeba to co robia ludzie w lesie to sie w pale nie miesci. Te tony gruzu > wywozone i zsypywane do lasu. Jak ktos sie buduje to zaraz w lesie pojawia sie > gruz, tak trudno zobaczyc kto to robi???? i przyfasolic taka kare, ze mu sie > odechce Ludzie maja na budowe domku, a "nie maja" na wywozke gruzu na wysypisko To jest jeszcze małe piwo. A co powieszna eleganckie domy i duże gimnazjum, pobudowane wzdłuż rzeki, które formalnie mają szamba, a nieformalnie - rury prowadzace do rzeki? I tak cud boski, że jeszzce cos w tej rzece się uchowuje, nawet bobry są. Odpowiedz Link Zgłoś
falafala Re: Dzień Ziemi 25.04.07, 12:07 No ladnie przyklad idzie z gory. (to nie bobry to mutanty ;)) Polska kwiatkow pelna, jak widac, u nas sie doniesie na zbyt bogatego sasiada do skarbowki, "a noz przestanie jezdzic tym slicznym autkiem", ale nikomu nie przeszkadza ze sasiad wylewa szambo do rzeki, w koncu tez tak robimy ;) Cale wioski w Polsce nie maja podlaczenia do kanalizy, bo ludziom na tym nie zalezy, bardzo ciekawe, ze do domku z oficjalnym szmbem nikt nie zamawia szambonurka latami, szambo jest, a ze dziurawe jak sito, to nikogo nie interesuje. Wogole jakis taki ambiwalentne podejscie do przyrody panuje. Niby ludzie chca odpoczywac w czystym i spokojnym miejscu, ale uwazaja, ze zasady nie ich dotycza. Jejku latem wzdluz pieknych polskich rzek i jezior nie da sie przejsc tak sa zasrane przez kajakarzy i zeglazy wielbicieli odpoczynku w naturze. Kiedys scielam sie z kolega co opowiedzial mi, jak wypozyczyl jeepa i zrobil sobie safari po lesie. Ja mu ze chyba oszalal, ze halasuje i smrodzi ludziom i zwierzetom, i ze to nielegalne, a on na to :"Ale fajne" wobec takiego argumentu rece opadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Ja park sprzątam 27.04.07, 22:30 i wybieram niedopałki z placu zabaw. Eeech, bez sensu, codziennie bym musiała parę godzin tam siedzieć by mieć efekt... Odpowiedz Link Zgłoś
falafala Re: Ja park sprzątam 28.04.07, 09:23 a wiesz, ze palacze to potrafia byc chamami, to rzucanie na ziemie niedopalkow.... w piaskownicy tez leza. Moze kary jak w Singapurze by sie przydaly. Odpowiedz Link Zgłoś