Dodaj do ulubionych

Zainteresowania Polaków :P

27.05.07, 14:10
Czy gdyby Kubica nie jeździł F1 ktokolwiek by dziś oglądał tą relacje?
Czy ktoś parę lat temu miał pojęcie o polskiej piłce ręcznej? o siatkówce? o
skokach narciarskich?
wydaje mi się że nasze zainteresowania sportem są związane z Polakami
odnoszącymi sukces :P
Obserwuj wątek
    • konrado80 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:15
      cleare napisała:

> Czy gdyby Kubica nie jeździł F1 ktokolwiek by dziś oglądał tą relacje?
      tak

> Czy ktoś parę lat temu miał pojęcie o polskiej piłce ręcznej? o siatkówce? o
      > skokach narciarskich?
      tak

> wydaje mi się że nasze zainteresowania sportem są związane z Polakami
      > odnoszącymi sukces :P
      przeciez to normalne
      a np pilka nozna, nie graja wszedzie polacy, a jednak ogladamy, interesujemy sie
      wiec nie rozumiem Twojego watku...
      • cleare Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:18
        mój facet nigdy nie oglądał F1!!! a teraz nagle strasznie się zainteresował...
        ogląda coś co dla mnie nie ma mniejszego sensu tylko dlatego że jedzie tam
        Kubica...
        • konrado80 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:21
          a ja znam ludzi co ogladali F1 jak jeszcze o Kubicy nikt nie slyszal
          • dr.verte Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:27

o Kubicy już 10 lat temu słyszał każdy kto się cokolwiek interesuje motoryzacją
            wystarczyło kupować raz w miesiącu pisemko branżowe
    • dr.verte Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:20

Formuła 1 i inne sporty motorowe mają stałą widownie od lat,męską głównie.
    • cleare Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:28
      a czy zanim Kubica wsiadł do bolidu TV Polsat relacjonowała te wyścigi? nie...
      w niedziele o tej porze były jakieś filmiki familijne.
      • konrado80 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:49
        ale mozna bylo ogladac je na calal+
        • konrado80 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:50
          konrado80 napisał:

> ale mozna bylo ogladac je na calal+
          mialo byc canal+
          • cleare Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:51
            uh, taki rarytas :D ja nie mam canal+
            :D
    • grogreg Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:30
      Tak sie mi wydaje, ze to globalna tendencja.
      Tak sie mi wydaje, ze zainteresowanie kombinacja norweska w Ugandzie jest tez
      znikome.
    • silic Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:34
      > Czy ktoś parę lat temu miał pojęcie o polskiej piłce ręcznej? o siatkówce? o
      > skokach narciarskich

Zdaje się młoda jesteś, wiec nie masz pojecia o polskiej siatkówce ( np.
      Montreal) o popularności skoków narciarskich ( Nykanen, Boklev, Weissflog, "The
      Eagle" ;) ). Piłką ręczną nigdy się nie interesowałem, występy naszych mogę
      zobaczyć, reszta mnie nie interesuje.

> wydaje mi się że nasze zainteresowania sportem są związane z Polakami
      > odnoszącymi sukces :P

Nie.
      • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:00
        silic napisał:

> > wydaje mi się że nasze zainteresowania sportem są związane z Polakami
        > > odnoszącymi sukces :P
        >
        > Nie.

A mnie się zdaje, że trochę tak. Mój kumpel śledził karierę Kubicy na długo
        zanim jeszcze ktokolwiek słyszał o Nim w TV. Kiedy startuje w Formule1 wyścigi
        Kubicy ogląda rzesza Polaków co niedzielę.
        Podobnie ze skokami. Zanim pojawił się Małysz pamiętasz żeby w sezonie co
        weekend pół dnia w TV poświęcali relacjom skoków?
        • cleare Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:03
          izabellaz1 napisała:

> silic napisał:
          >
          > > > wydaje mi się że nasze zainteresowania sportem są związane z Polaka
          > mi
          > > > odnoszącymi sukces :P
          > >
          > > Nie.
          >
          > A mnie się zdaje, że trochę tak. Mój kumpel śledził karierę Kubicy na długo
          > zanim jeszcze ktokolwiek słyszał o Nim w TV. Kiedy startuje w Formule1 wyścigi
          > Kubicy ogląda rzesza Polaków co niedzielę.
          > Podobnie ze skokami. Zanim pojawił się Małysz pamiętasz żeby w sezonie co
          > weekend pół dnia w TV poświęcali relacjom skoków?
          >

nooooo!!!!! i właśnie o tym mówię!
          uff... a jednak ktoś mnie rozumie :P
          hehehe
          chyba się z tobą zaprzyjaźnię :D
        • silic Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:14
          >Zanim pojawił się Małysz pamiętasz żeby w sezonie co
          > weekend pół dnia w TV poświęcali relacjom skoków?

Nie pamietam dokładnie jak było, jednak TCS oglądałem zawsze - twardo.
          To jest świadectwo zainteresowania mediów. Ciekawe czy bez tej szopki i
          nakręcania atmosfery oglądałoby to wiecej osób ? Wątpię. Takiej choćby NBA nie
          pokazuje żadna ogólnodostępna stacja TV a jednak ludzie oglądają to W ŚRODKU
          NOCY. Gdyby w srodku dnia robiono transmisję z finału NFL też pewnie miałoby to
          sporą oglądalność.
          Należy odróżnić zainteresowanie występami Polaków od zainteresowania dyscypliną
          ( choćby Kubica - rzucę okiem jak mu leci, ale wyniki innych i niuanse wyścigów
          mnie kompletnie nie interesują ).
          • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:26
            silic napisał:

> >Zanim pojawił się Małysz pamiętasz żeby w sezonie co
            > > weekend pół dnia w TV poświęcali relacjom skoków?
            >
            > Nie pamietam dokładnie jak było, jednak TCS oglądałem zawsze - twardo.
            > To jest świadectwo zainteresowania mediów. Ciekawe czy bez tej szopki i
            > nakręcania atmosfery oglądałoby to wiecej osób ? Wątpię. Takiej choćby NBA nie
            > pokazuje żadna ogólnodostępna stacja TV a jednak ludzie oglądają to W ŚRODKU
            > NOCY. Gdyby w srodku dnia robiono transmisję z finału NFL też pewnie miałoby to
            > sporą oglądalność.
            > Należy odróżnić zainteresowanie występami Polaków od zainteresowania dyscypliną
            > ( choćby Kubica - rzucę okiem jak mu leci, ale wyniki innych i niuanse wyścigów
            > mnie kompletnie nie interesują ).

A mnie się czasem wydaje, że to zainteresowanie dyscypliną wzrasta w miarę
            nakręcania tej całej "szopki" przez media.
            Znam kilka osób, które zaczęły z zaangażowaniem śledzić poczynania Kubicy na
            torze bo stał się "modny".
            Nie piszę, że w ten sposób reagują wszyscy. Ja mam swoje ulubione dyscypliny i
            śledzę to co mnie interesuje. Reszta to mi "rybka" czy jest to "modne", "na
            topie" itd. i myślę, że jest spora grupa takich osób jak ja. Nie zmienia to
            faktu, że zjawisko o jakim pisze autorka wątku znajduje swoje odzwierciedlenie w
            rzeczywistości w jakimś procencie populacji - ale przypuszczam, że nie tylko
            polskiej.
            • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:42
              Hm... Nie zgodzę się z Tobą tym razem:) (NARESZCIE!!!;P;P;P)
              To nie jest wzrost zainteresowania DYSCYPLINĄ, a jedynie POLAKIEM osiągającym w
              niej sukces. Widać to choćby po rankingach oglądalności np. skoków. Kiedy
              Małysz tryumfował, Polska zamierała. Kiedy Jego forma spadła, oglądalność
              budowali głównie zagorzali fani Adama i sympatycy dyscypliny, jako takiej.
              A to, o czym mowa, to chęć identyfikowania się z Postacią, na zasadzie: On jest
              Mistrzem - Polska jest Mistrzem - Ja jestem Mistrzem:) Występuje nie tylko w
              sporcie - podobnie Polacy identyfikowali się z Papieżem (podkreślając, że jest
              Polakiem), czy z Wałęsą. To po prostu Mit Narodowy, Bohater.
              Mnie, szczerze powiedziawszy, średnio interesi udział Polaków, jeśli lubię
              jakąś dyscyplinę. Pasjami oglądam Tenis Ziemny (a w Paryżu właśnie leje
              buuuuuuuuuuuuu:///), choć od Fibaka jakichś większych wzlotów nie zanotowałam:)
              Siatkę od dawna, choć nasi Siatkarze nawiązali do formy swoich poprzedników
              sprzed trzydziestu lat, dopiero dwa sezony temu. Śledzę CL, co już jakby w
              ogóle nie ma związku z naszymi "Orłami";)) Więc nie widzę związku sukcesów
              Polaków ze wzrostem ZAINTERESOWANIA DYSCYPLINĄ - a jedynie ZAINTERESOWANIA
              SŁYNNYM POLAKIEM:)
              • silic Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:45
                Czyli przyznałaś rację mi :).
                • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:47
                  Drugi raz w przeciągu doby... kicha:) Muszę się skorygować;)
              • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:52
                Jednak śledząc sukcesy "słynnego" Polaka zaczynają orientować się w samej
                dyscyplinie:) To czy podtrzymują entuzjazm gdy Polak przegrywa to już inna kwestia.

Mnie tak jak i Ciebie średnio udział Polaków interesuje:)
                Ja uwielbiam K1, UFC, boks a tutaj trudno "uświadczyć" Polaka a co dopiero
                Polaka odnoszącego wielkie sukcesy (zwłaszcza w dwóch pierwszych dyscyplinach).
                Jeszcze żużel albo zapasy. Nigdy nie utożsamiam się z kimś kogo oglądam.
                • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:56
                  Jednak śledząc sukcesy "słynnego" Polaka zaczynają orientować się w samej
                  > dyscyplinie:) To czy podtrzymują entuzjazm gdy Polak przegrywa to już inna
                  kwes
                  > tia.

Co w dalszym ciągu nie ma wiele wspólnego z ZAINTERESOWANIEM DYSCYPLINĄ:) Jest,
                  przy okazji, wykładnią typowo polskiej postawy - Polak jest najlepszy we
                  wszystkim, jeśli o teorię chodzi - od łowienia ryb, po chirurgię szczękową;)))
                  Stopień specjalizacji przemawiającej przez owo znawstwo rośnie dodatkowo wraz
                  ze wzrostem ilości % we krwi;)))
                  • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:00
                    Zapomniałam dodać, że z orientowaniem się w dyscyplinie, jako takiej, nie ma to
                    wiele wspólnego. Orientują się co najwyżej w aktualnym rankingu i podstawach
                    technicznych, pozwalających z przekonaniem gaworzyć "nieee.. no co ten sędzia
                    na 3. ślepy, czy co?? Przecież telemark był markowany!!!" :))))) Jeśli
                    chciałabyś pogadać z takim Znawcą nt. historii dyscypliny, sprzętu, ect. ... to
                    byś się nie nagadała, się obawiam:))))
                    • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:05
                      zielonooka_bez_tyja napisała:

> Jeśli chciałabyś pogadać z takim Znawcą nt. historii dyscypliny, sprzętu, ect.
                      > ... to byś się nie nagadała, się obawiam:))))

No w tym miejscu podzielam Twoje obawy;)))))
                      • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:09
                        Tzn. doprecyzuję... Ty może i byś się nagadała, ale usłyszałabyś
                        przekonywujące "zgadzam się... dokładnie.. podzielam Twoje
                        spostrzeżenia...itp.";))) No i poznałabyś wiele nowych "przyruchów" -
                        elementarnych dla Mędrca 'z zakresu' - mających na celu "robienie wrażenia";))))
                  • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:03

Odeszłyśmy jednak za daleko od istoty wątku. Autorka napisała:

> Czy gdyby Kubica nie jeździł F1 ktokolwiek by dziś oglądał tą relacje?

Oczywiście pomijam skrajne określenie "ktokolwiek" to, moim zdaniem, oglądałoby
                    znacznie mniej osób relacje Formuły1 gdyby nie udział w niej Polaka. i o to mi
                    głównie chodzi.

> Polak jest najlepszy we
                    > wszystkim, jeśli o teorię chodzi - od łowienia ryb, po chirurgię szczękową;)))
                    > Stopień specjalizacji przemawiającej przez owo znawstwo rośnie dodatkowo wraz
                    > ze wzrostem ilości % we krwi;)))

No wiesz?! Jeszcze nic dzisiaj nie piłam:DDD
                    • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:07
                      Ależ wręcz przeciwnie, dochodzimy do meritum sprawy:) Do MOTYWÓW oglądania
                      tychże relacji:) Teza postawiona jest niewłaściwa, więc trzeba znależć
                      właściwą - proste:)

To się napij, cholera! Urodziny mam dzisiaj!!:P:P
                      • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:08

> Ależ wręcz przeciwnie, dochodzimy do meritum sprawy:) Do MOTYWÓW oglądania
                        > tychże relacji:) Teza postawiona jest niewłaściwa, więc trzeba znależć
                        > właściwą - proste:)
                        >
                        > To się napij, cholera! Urodziny mam dzisiaj!!:P:P

A popaaaaaatrz! Cholera czytałam wczoraj, że masz i tak chciałam nie zapomnieć:DDD

Wprawdzie czeka mnie jeszcze dzisiaj bieganie a dopiero wieczorem piwko z
                        kumplem po przebieżce ale nie ma to tamto...lecę chociaż po małego drinka!!!:)))))))
                        • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:11
                          ...a zapominaniem się zajmiesz później;))) Zapominanie trzeba trenować, nie
                          wiadomo, kiedy się Człowiekowi przyda;)))
                          • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:20

> ...a zapominaniem się zajmiesz później;))) Zapominanie trzeba trenować, nie
                            > wiadomo, kiedy się Człowiekowi przyda;)))

A Ty już trenujesz;PPP?
                            • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:26
                              Od Dziecka, Kochana, od dziecka:D:D:D W końcu sama wiesz, ze regularność jest
                              podstawą skutecznego programu treningowego;))))
                              • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:33

> W końcu sama wiesz, ze regularność jest
                                > podstawą skutecznego programu treningowego;))))

Co racja to racja;P! Ale nie wiem dlaczego uważasz, że ja sama o tym
                                wiem;))))))))))))
                                • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:36
                                  Podejście "muszę jeszcze dzisiaj pobiegać..." o czymś tam świadczy jednak:))))
                                  • izabellaz1 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:41

> Podejście "muszę jeszcze dzisiaj pobiegać..." o czymś tam świadczy jednak:))))

No kolejna co nic nie umknie Jej uwadze;PPP

Może jakiś klub trzeba będzie otworzyć;)))))
                                    • zielonooka_bez_tyja Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:49
                                      ja się mogę zapisać, ale za prezesurę się nigdy nie wezmę, nie ma bata:)))))
    • czarny.kot997 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:55
      F1 i WRC ogladam od wielu lat-dodam, ze nie jestem mezczyzna :)
      • konrado80 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 14:56
        czarny.kot997 napisała:

> F1 i WRC ogladam od wielu lat-dodam, ze nie jestem mezczyzna :)
        chlopcem?? :DDD
        • czarny.kot997 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:54
          Ha ha ha... chlopcem tez nie :)
          zupelnie nie rozumiem dlaczego wiekszosc uwaza, ze F1 WRC czy boks to takie
          meskie rozrywki. hmmm, chyba cos ze mna "nie tak", albo moze wlasnie "tak" :)
    • avital84 Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 15:52
      Hmmm...interesuję się piłką nożną, a raczej nam w tej dyscyplinie
      nie idzie. Co więcej jest to najpopularniejszy sport w Polsce mimo
      braku znaczących sukcesów.
      • silic Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:01
        Co więcej jest to najpopularniejszy sport w Polsce mimo
        > braku znaczących sukcesów.

Jak to brak sukcesów ?? A Wembley ? A Dudek ? ;)
        • dr.verte Re: Zainteresowania Polaków :P 27.05.07, 16:08

A Jojko,fimiki z jego pamiętną bramką mają ogromną liczbę odsłon na youtubie
          i pokrewnych i najwyższe oceny.
    • i.nes no a jak ktos lubi gotować... 27.05.07, 16:52
      ale nie lubi Pascala czy tego gościa od Kawiarenki?

--
      Life's a journey, not a destination.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka