Dodaj do ulubionych

Chusteczka w butonierce - co myślicie?

27.07.07, 19:39
Z pewnością ta część nie jest niezbędna i używana jest b rzadko...
Czy ta część garderoby jest już całkowice passé?
A może szkoda, że mężczyźni tak rzadko ubierają?
Co sądzicie o mężczyznach z chusteczką? :)
Obserwuj wątek
    • asia96301 Re: Chusteczka w butonierce - co myślicie? 27.07.07, 20:09
      że to kelnerzy?
    • mlotek-tuchlina Mysle, ze nie wiesz co to jest butonierka 27.07.07, 20:34

Bo to nie jest kieszonka na chusteczke, tylko ta dziurka w klapie marynarki, w
      ktora wklada sie kwiat .
      • wolf1234 Re: Mysle, ze nie wiesz co to jest butonierka 27.07.07, 20:37
        Wiem... ale nawet serwisy o modzie robią ten błąd :)
        Pewnie nie długo uwzględnią to słowniki
      • asia96301 Re: Mysle, ze nie wiesz co to jest butonierka 27.07.07, 20:38
        a ktokolwiek wkłada kwiat w ta dziurke w klapie?
        • mlotek-tuchlina Re: Mysle, ze nie wiesz co to jest butonierka 27.07.07, 20:42
          Zapewne......na imprezy typu wesele itp. Zreszta, to nie najwazniejsza dzirka w
          ktora sie wklada ....Nie wiem zreszta jak jest w Polsce z tymi kwiatami w
          klapie.
          Zagadka:Skad sie wziely guziki na rekawach marynarek?
          • asia96301 Re: Mysle, ze nie wiesz co to jest butonierka 27.07.07, 20:47
            na weselach to chyba tylko pan młody i swiatek tak sie noszą. Na balach nie
            wiem, bo nie bywam.
            Moze do teatru albo do opery na premierę z kwiatem by wypadało?

co do guzików: nie mam pojęcia. Cos w szlacheckim stroju sie podpinało? Nie, to
            bez sensu...
            • mlotek-tuchlina Guziki 27.07.07, 20:48
              Wprowadzil to Napoleon w swej armii, zeby zolnierze nie wycierali smarkow
              rekawem. Guziki te przyszywano wtedy na gornej stronie rekawa wiec.
              • asia96301 Re: Guziki 27.07.07, 20:49
                żartujesz prawda?
                • mlotek-tuchlina Re: Guziki 27.07.07, 20:50
                  100% powaga.
                  • mlotek-tuchlina Link 27.07.07, 20:54
                    Ja akurat slyszalem ze to NB, ale tu jest ze historycznie kto inny to
                    wprowadzil:)

Other sources say the style originated in the early 19th century ordered
                    buttons sewn on the jackets of boys who had begun their naval career at a young
                    age. The legend goes that they crued a lot and were constantly wiping their
                    tears and nose with their sleaves. The buttons made this more difficult. Other
                    sources claim that sleeve buttons originated in the 18th century with Frederick
                    the Great of Prussia who didn't like his soldiers spoiling their fancy uniforms
                    by whiping their noses on their sleeves.
                    • asia96301 Re: Link 27.07.07, 20:57
                      najwyrażniej był to jeden z najpoważniejszych problemów w wojsku. Dobrze, ze go
                      rozwiazano zawczasu, bo gdybym zobaczyła ministra Szczygło, jak podczas
                      omawiania np. misji w Afganistanie debatuje o zasmarkanych rękawach, to bym nie
                      dała rady ;-)
                      • mlotek-tuchlina Re: Link 27.07.07, 21:00
                        To juz ten, jak mu, Sikorski, nie jest ministrem? Moj kolega z LO nawiasem
                        mowiac :))
                        Nie jestem na biezaco bo jestem daleko.
                        Ale jak obserwuje czasem wyrywczo te tzw. scene polityczna to bym sie nie
                        zdziwil, gdyby o smarkaniu debatowali.
                        • asia96301 Re: Link 27.07.07, 21:05
                          Sikorski odszedł, bo nie chciał sie zgodzić na wysłanie żolnierzy do
                          Afganistanu. Uwazał, ze nasza armia nie jest dostatecznie zabezpieczona i nie
                          chciał brac odpowiedzialnosci za tych żolnierzy, którzy zginą.

Wole słowo arena polityczna. Scena - teatr - to jednak kultura
                          • mlotek-tuchlina Re: Link 27.07.07, 21:08
                            Racja. Arena bardziej kojarzy sie z cyrkiem?
                            • asia96301 Re: Link 27.07.07, 21:09
                              nawet jak w polityce krwawa jatka sie robi, to słowo nadal własciwe ;-)
    • kociamama Re: Chusteczka w butonierce - co myślicie? 27.07.07, 21:41
      Jak w butonierce to tylko but, ewentualnie marchef;)

ZPdr,
      Kociamama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka