Dodaj do ulubionych

Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska.

29.07.03, 15:31
Pomożcie mi zredagować podanie do Urzędu o zmianę nazwiska. Od 4 miesięcy
noszę nazwisko podwójne - swoje panieńskie i po kresce nazwisko męża. A teraz
awansowałam i do moich obowiązków należy m.in. podpisywanie setek dokumentów -
obowiązkowo pełnym imieniem i nazwiskiem (obydwa nazwiska długie). Dlatego
chcę je zmienić na nazwisko jednoczłonowe - męża.
W urzędzie powiedziano, że podanie powinnam uzasadnić i koniecznie napisać,
że zachowałam swoje nazwisko ze względów sentymentalnych, że nie przemyślałam
tego pod kątem pracy itp.

Tylko jak to sformuować bardziej urzędowo?

Z góry dziekuję za pomoc i natchnienie. A moze przychodza Wam do głowy jakies
inne uzasadnienia?
Obserwuj wątek
    • Gość: suri Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 15:39
      czy to znaczy, ze jak Twoja argumentacja bedzie slaba, to instytucja moze Ci
      nie pozwolic na zmiane nazwiska???
      • frozena Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. 29.07.03, 16:01
        Generalnie Ustawa zaklada, ze zmiany nazwiska mozna dokonac z waznych wzgledow.
    • aguszak Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. 29.07.03, 15:41
      Ale przecież nie musisz podpisywać się pełnym imieniem i nazwiskiem, bo możesz
      sobie wymyśleć jakiś odpis, a pieczątka załatwi czytelność :)
      • Gość: Linn Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.03, 17:13
        Jesli juz, lepiej zmienic na panienskie. Znam osoby, ktore zminialy kilka razy.
        Oczywiscie Ciebie nie dotyczy, ale jesli juz zmieniac...
    • annbu Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. 29.07.03, 23:49
      atena76 napisała:

> Pomożcie mi zredagować podanie do Urzędu o zmianę nazwiska. Od 4 miesięcy
      > noszę nazwisko podwójne - swoje panieńskie i po kresce nazwisko męża. A teraz
      > awansowałam i do moich obowiązków należy m.in. podpisywanie setek dokumentów -
      > obowiązkowo pełnym imieniem i nazwiskiem (obydwa nazwiska długie). Dlatego
      > chcę je zmienić na nazwisko jednoczłonowe - męża.
      > W urzędzie powiedziano, że podanie powinnam uzasadnić i koniecznie napisać,
      > że zachowałam swoje nazwisko ze względów sentymentalnych, że nie przemyślałam
      > tego pod kątem pracy itp.
      >
      > Tylko jak to sformuować bardziej urzędowo?
      >
      > Z góry dziekuję za pomoc i natchnienie. A moze przychodza Wam do głowy jakies
      > inne uzasadnienia?

Niedawno sama zmieniałam nazwisko i wiem, że jednym z argumentów może być też
      fakt, że chciałabyś nosić DOKŁADNIE takie samo nazwisko, jak Twój mąż i Wasze
      dzieci. Tak więc radzę napisać, że swą prośbę uzasadniasz faktem, iż po wyjściu
      za mąż chciałaś zachować w nazwisku swoje nazwisko rodowe ze względów
      rodzinnych (chciałaś zachować nazwisko swych rodziców), jednakże teraz
      zdecydowałaś, że wraz z założeniem rodziny i planowaniem przyjścia na świat
      dzieci, chcesz nosić wyłącznie nazwisko męża. Sądzę, że sprawy rodzinne i
      argumenty związane z rodziną mogą być bardziej nie do odparcia, niż wygoda w
      podpisywaniu dokumentów. Aczkolwiek można by dodać do uzasadnienia krótkie
      zdanie, że jednoczłonowe nazwisko będzie również istotne dla Ciebie w związku z
      wykonywanym zawodem.
      Generalnie sądzę, że powinno się udać, bo w końcu nie jest to całkowita zmiana
      nazwiska, a tylko "skrócenie" go do nazwiska męża - a tego przecież nie mogą Ci
      odmówić. Nie mówiąc o tym, że płacisz za to.
      Pozdrawiam i powodzenia.
      • frozena Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. 30.07.03, 09:52
        Dzięki, dzięki, dzięki - Twoje uzasadnienie to strzał w dziesiątkę! Masz
        zupełną rację, żeby się powołać na względy rodzinne - są bardziej przekonujące.
        Rozumiem, że w Twoim przypadku podanie zostało rozpatrzone pozytywnie?
        Pozdrawiam serdecznie!
    • Gość: Daniel Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. IP: 80.51.247.* 30.07.03, 00:30
      A mając podwójne nazwisko na pewno NIE MOŻESZ się podpisywać tylko jednym? Czy
      jesteś tego pewna? Może jest taka możliwość.
      Ja osobiście jestem zwolennikiem podwójnych nazwisk, brzmią ciekawiej. Poza tym
      czemu kobieta ma się wyrzekać swojego nazwiska po ślubie?
      A w ogóle najbardziej mi się podoba jak jest w Hiszpanii: każdy (kto chce
      używać) ma podwójne nazwisko - ojca i matki, np. Alfonso Ramirez Gonzalez (mogą
      być dłuższe... Don Juan Carlos Pereira de Guzman y Sandoval Mendoza Saavedra:))
      Poza tym każdy powinien mieć prawo posługiwania się wszystkimi nazwiskami
      swoich przodków i żadnemu urzędowi nic do tego!!! :)) na wsi mógłbym z całą
      legalnością nazywać się jak chłop, wśród snobów jak szlachcic (z herbem
      włącznie), a za granicą jak Szwajcar.
      Pozdrawiam Cię ciepło i cokolwiek chcesz uczynić odnośnie nazwiska, życzę Ci
      powodzenia w realizacji Twych planów :)).
      -------------
      Viva Espańa! Viva la Libertad! Viva Europa Unida!
      • Gość: Antno Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 09:58
        Gość portalu: Daniel napisał(a):

> na wsi mógłbym z całą
        > legalnością nazywać się jak chłop, wśród snobów jak szlachcic (z herbem
        > włącznie), a za granicą jak Szwajcar.

Tiaaa... a wobec wierzycieli mógłbyś się podszywać pode mnie!
      • frozena Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. 30.07.03, 09:58
        To prawda, że te hiszpańskie nazwiska i francuskie imiona brzmią niesamowicie i
        miło dla ucha... Dziękuję za ciepły list i pozdrawiam.
    • aguszak Czy...? 30.07.03, 10:21
      Frozena i Atena26 to ta sama osoba, bo jedna zaczynała wątek, a druga
      odpowiada, jak autorka...?
    • sloggi Bzdura 30.07.03, 10:56
      Podanie jest proste, ale...
      Możesz podkreślić czarną, prostą linią człon nazwiska, którym się będziesz
      podpisywać - a do działu kadr złóż oświadczenie, że ze względu na niedogodność
      o której pisałaś - będziesz używać jednego z członów nazwiska.
      ps. podrawiam Panią Szczepankiewicz-Włoszczyszyńską jeśli to czyta :)
    • Gość: Gal Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. IP: polpak:* / 192.168.100.* 31.07.03, 00:08
    • Gość: karina252 Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.08.03, 10:31
      Wystarczy do tego podania wwalić kilka paragrafów. Odrazu zmienią Ci nazwisko;)
    • Gość: JA Re: Pomóżcie! Podanie o zmianę nazwiska. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 17:58
      to chyba najgorsze jak ktoś podpisuje się całym nazwiskiem, nie możesz sobie
      wymyśleć skrótu? I płacąc kartą kredytową też całe nazwisko??? Horror!
      A jak spadniesz w hierarhii zawodowej to co, znów zmiana?

Ja też staram się o zmianę nazwiska, ale dlatego że jest okropne i każdy się
      śmieje jak je usłyszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka