rudolf.ss 16.03.09, 13:47 Podaję wam link do ważnej petycji w sprawie ustanowienia nowego taryfikatora mandatów drogowych: proca.pl/pokaz/2666/wysokosc_mandatow_zalezna_od_zarobkow Zapraszam do udziału - możecie razem zmienić Polskę na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:01 Na lepsze? Co będzie lepszego w tym, że będziemy płacić większe mandaty? Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:05 > Co będzie lepszego w tym, że będziemy płacić większe mandaty? Mandaty nie będą wyższe tylko równe dla wszystkich, sprawiedliwe i dla każdego będą równie dotkliwe. Wtedy skończy się swawola psycholi jeżdżących autami za 300 000 dla których mandat w wysokości 500zł to jak dla przeciętnego Kowalskiego kupno zapałek w kiosku. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:08 Różność, rónoscią ale w zdecydowanej większości przypadków to znaczny wzrost wartości mandatów. Tylko klienci opieki społecznej zyskają w teorii, bo w praktyce i tak nie płacą, ponieważ kwoty są nie do ściągnięcia od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:12 skoro obecny próg by się ustawiło na poziomie dzisiejszej mediany to właśnie było by odwrotnie jak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx ! 16.03.09, 15:42 > Mandaty nie będą wyższe tylko równe dla wszystkich, sprawiedliwe i dla każdego > będą równie dotkliwe. powiedz mi jeszcze o progresywnych podatkach i tytul mysli lewicowej masz w kieszeni, kto by sie spodziewal, rudolf odwoluje sie do zasady sprawiedliwosci spolecznej Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: ! 16.03.09, 15:47 no bo ja jestem zarówno narodowcem jak i socjalistą :P Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:06 Byłoby to może do przyjęcia, ale nie z takim współczynnikiem. Przecież, to 15% to wzrost mandatów nawet dla ludzi zarabiających nawet znacznie mniej niż średnia krajowa. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:09 większość Polaków zarabia w okolicach 1500 - 1700zł netto na rękę. Petycja jest na razie projektem. Procent wysokości powinien być policzy na podstawie mediany polskich zarobków, a nie średniej. Wysokość mediany była by odniesieniem do dzisiejszych stawek, tak że obywatel zarabiający na poziomie dzisiejszej mediany dalej płacił by takie same mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:15 Skąd masz takie dane??? Średnia krajowa w Polsce to 3228,98 PLN wg GUS, dane z 2008, a w 2009 wynagrodzenia wzrosły od kilku do kilkunastu %. Większość płatników mandatów, czyli osób dużo podróżujących samochodem zarabia znacznie powyżej tej średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:16 hehe - idź na kurs statystyki matematycznej i opisowej to może tam się dowiesz co odzwierciedla średnia, a co mediana. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:19 Trochę realizmu, a nie tylko suche słupki statystyczne. Czy sądzisz, ze każda pzrysłowiowa sprzątaczka, która zaniża wynkiki prowadzi samochód? ;-) Problem mandatów realnie dotyczy w większości innej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:23 to czemu większość aut na naszych drogach to auta starsze niż 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss 2/3 poniżej średniej brutto 16.03.09, 14:21 "Pragniemy również podkreślić, że prezentując dane liczbowe posługujemy się głównie medianą, gdyż miara ta lepiej niż średnia charakteryzuje populację badaną. Z badań GUS wynika bowiem, iż 2/3 Polaków zarabia poniżej średniej co może być przyczyną błędów interpretacyjnych. Mediana natomiast jest wartością dzieląca badaną populację na pół. Jeżeli w tekście nie zaznaczono inaczej, to wartości zawarte w tabelach i wykresach należy traktować jako mediany." Do tego policz sobie netto i brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:24 A propos tego mitycznego "1500". Zalecam prosty test. Zapytaj wykształconego człowieka około 30 jakiej wysokości płaci ratę kredytu hipotecznego. Szybko zwertfikujesz swoje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:38 czyli twierdzisz, że większość Polaków to faceci około 30-tki z wyższym wykształceniem? Odpowiedz Link Zgłoś
radoslaw.kycia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:51 Człowieku w statystyce najważniejsza jest odpowiednia interpretacja danych. Nie mówię o większosci Polaków, ale o kierowcach często i dużo podróżujących własnymi samochodami niezależnie od płci. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:19 no to się zdecyduj czy niezależnie od płci czy są to jednak mężczyźni z wyższym wykształceniem około 30-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:01 Gdzie napisałem "mężczyzna"? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:07 Nie glupi pomysl :) ja tam mandatow nie dostaje wiec nie panikuje. a pomysl sam w sobie jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:09 No wlaśnie Cibie nie dotyczy, więc niech inni bulą ;-) Rozumowanie na poziomie Kalego... Kalemu ukraść krowę, to źle, ale kali ukraść krowę, to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:11 Nie badz smieszny. mnie nie dotyczy bo ja nie jezdze jak debil i przestrzegam przepisow. a jak ktos ma w zopie przepisy to niech placi mandat. zasluzyl? tak zasluzyl no to niech buli. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:16 Napisz mi czy zawsze jedziesz 50 km/h ? Jakoś nie spotyka się takich kierowców w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:21 No wyobraz sobie, ze przestrzegam ZAWSZE przepisow! lamiac je masz swiadomosc tego, ze mozesz zarobic i mandacik i punkty. a poza Warszawa to ludzie juz nie jezdza? tylko i wylacznie w warszawie? wystaw nos czasem z tej warszawy i zobacz, ze ludzie potrafia jezdzic normalnie. i uprzedzam wybredne komentarze jakie mozesz zaraz napisac. jezdze bardzo duzo, po calej polsce. jedyny mandat jaki dostalam to od strazy miejskiej za zle parkowanie. choc w ogole nie powinnam dostac tego mandatu. predkosc w terenie zabudowanym ZAWSZE utrzymuje miedzy 50-55km/h mam dosc patrzenia jak jeden jelop z drugim wyprzedza na trzeciego czy czwartego. juz z takimi mialam "przyjemnosc" spotkania sie maska w maske. i z checia bym takim kretynom utrudnila zycie na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:27 Skoro zawsze urzymujesz 50 km/h to prowokujesz innych do niebezpiecznych manewrów. Muszą kombinowac jak Cię wyprzedzić. Zauważ z jaką średnią prędkością poruszają się wszystkie samochody poza Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:29 Prowokuje? Oh ludzie no tak mam zapindalac jak idiotka 120km/h zeby innych nie prowokowac. kajam sie i bije sie w piersi obie, ze jestem taka nierozumna i jade zgodnie z przepisami a nie zgodnie z widzi misie i kotki kretynow. WYBACZCIE mi kretyni drogowi! naprawie swoj blad! Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:35 Dalej nie rozumiesz o co mi chodzi. Nie przestrzegam ślepo pzrepisów, ale wierzę w mój zdrowy rozsądek. Jadę tak, aby było bezpiecznie, więc prędkośc i odstępy dostosowuję to ruchu pojazdów. Za przykład podałem warszawę, bo tam ta realna średnia jest najwyższa. Nigdy nie zapłaciłem mandatu za złe parkowanie, bo nie parkuję na zakazie, aby nie utrudniać ruchu... zawsze kieruję się zdrowym rozsądkiem i kulturą na drodze, a pzrepisy często bywają w spzreczności z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:38 A co mnie interesuje kretyn, ktory chce zaiwaniac 120km/h w miescie? niby dlaczego mam jechac szybciej? Nie parkowales na zakazie? zapraszam do Bialegostoku na Ogrodowa. tam MUSISZ zaparkowac na zakazie. predkosc dostosowuje sie do drogi, widocznosci itp a nie do innych pojazdow ( pomijam fakt, ze nie bedziesz zaiwanial w inne auto jesli jedzie wolniej niz twoje bo to chyba oczywiste ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
radoslaw.kycia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:55 Czy w Białymstoku jest tylko jedna ulica? Skoro nie można parkować na Ogrodowej, to chyba są jakies przecznice lub równoległe, albo parkingi. Nie wiem jak jest w Białymstoku, ale w moim mieście też jest wiel ulic, na których obowiązuje zakaz parkowania, jednak zawsze jest alternatywa bliższa lub dalsza. Oczywiście Ty musisz zaparkować pod samym wejściem do biurowca, to nic że Twój samochód tamuje ruch i prowokuje niebezpieczne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:44 > Oczywiście Ty musisz zaparkować pod samym wejściem do biurowca, to > nic że Twój samochód tamuje ruch i prowokuje niebezpieczne sytuacje. Nie wiesz nie pisz bzdur. Nie parkuje obok biurowca, nie tamuje ruchu i nie prowokuje niebezpiecznych sytuacji. Alternatywa blizsza lub dalsza nie wchodzi w gre. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:04 Na to tez jest sposób. Czasem gdy chcę podjechać pod sam lokal w ścisłym centrum, gdzie obowiązuje zakaz ruchu, to biorę taksówkę (niektóre mają przepustki pozwalające na wjazd do strefy pieczej). Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:07 No ten sposob dobry ale nie w tym przypadku. Na Ogrodowej jest szpital i woze tam swoja Mame, ktora musi zostac dowieziona pod sam szpital autem ( mieszka w innym miescie ) i nie moze zostawac sama. Zreszta ta sprawa z idiotycznym zakazem przed szpitalem byla poruszana w Bialymstoku miliardy razy i niestety ale nikt nie ma checi na znalezenie wyjscia z tej sytuacji. Chyba kazdy kto byl na Ogrodowej widzial ile tam stoi aut na zakazie. bo parking to przyslowiowe 5 miejsc. a aut moze i 10 razy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:15 Wysadzasz mamę przy wejściu i odstawiasz samochód w dozwolone miejsce. Dokładnie tak mnie ostatnio zawieziono po kontuzji na terningu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:22 Mama nie chodzi samodzielnie. a nawet jesli chodzi to sprawia jej to ogromny bol. musze ja odprowadzic do lekarza, zarejestrowac, zaprowadzic do pielegniarek. to nie takie latwe jak sie wydaje. pozatym miejsce parkingowe ( takie normalne a nie jakies wciskanie sie miedzy auta jak cham ) owszem jest ale jakies 3 -4 przecznice dalej. uwazasz,ze to normalne, ze pacjenci nie maja gdzie parkowac? ze sa zmuszani do szukania miejsca? tam kazdego dnia jest :lapanka: miejsc parkingowych. kto ma fart ten parkuje a kto nie to musi naginac na drugi parking. Tu masz kawalek wypowiedzi z gazety gdzie pisano o tym "Rzeczywiście, problem z parkingiem mamy od zawsze - przyznała dyrektor BCO Marzena Juczewska. - Byłam już u wszystkich, nawet prezydenta i wojewody. Wydeptałam wszystkie ścieżki. Zawsze słyszę, że jest tu zwarta zabudowa i miejsca na kolejny parking nie ma. I tak przy Białostockim Centrum Onkologii dochodzi często do scen kuriozalnych: kierowcy ustawiają się w kolejkę i czekają, aż zwolni się miejsce na parkingu. - Przy wystawianiu mandatu zawsze bierzemy pod uwagę okoliczności. W tym przypadku są one wyjątkowe, więc z pewnością kary nie będzie, jedynie pouczenie - powiedział nam Jacek Pietraszewski, rzecznik Straży Miejskiej." To nie jest normalne, ze parking jest dla kilku samochodow, pacjenci musza kombinowac jak tu ustawic auto, zeby nie zajac calego chodnika, zeby nie pokiereszowac swojego suta i cudzego i zeby ludziom nie utrudniac zycia. Jest jednak gigantyczna roznica miedzy kontuzja a onkologicznym przypadkiem. i w tym przypadku miasto powinno ulatwic zycie pacjentom a nie utrudniac. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:10 w Skandynawii takie prawo się świetnie sprawdza. Nawet jakiś książę dostał mandat w wysokości iluś tam tysięcy euro za przekroczenie prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
durneip Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:17 oficjalnie pierwszy raz się z tobą zgadzam. ponadto osobiście znam przypadek Norwega, który za notoryczną recydywę w zakresie przekraczania prędkości dostał mandat w wysokości 25 000 koron z propozycją zamienienia na utratę prawa jazdy na dwa lata (a było niezbędne do pracy). zapłacił, zapłakał i zwolnił. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:53 Tez sie, o dziwo, zgadzam z rudolfem w tej sprawie;) I te lewackie przyklady, SKandynawia itd, a fe;) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:22 W zyciu czegos takiego nie poprę. Nie lubię dzielenia społeczeństwa na biedne i bogate. Poza tym nie wierzę w takie akcje.. bogaty i tak i tak się odkuje, wyobraźnia na drodze nie zależy od stanu konta. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:24 ale właśnie teraz jest taki podział na biednych i bogatych, bo za takie samo wykroczenie płacą relatywnie całkiem inne stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:30 Podział był zawsze i będzie. Jeśli masz kasę to zainwestujesz w CB/antyradar/znajdziesz frajera, który weźmie punkty na siebie. Już pisałem w wątku co jest najlepszego w Polsce, że jak jesteś kreatywny, to zawsze obejdziesz chore przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:36 gdyby tak było jak mówisz to w Polsce mandaty dostawali by tylko ci ubodzy, których nie stać na cb, antyradar i frajera do wynajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:03 Dokładnie tak jest. Od czasu, gdy kupiłem CB zawsze kilka kilometrów wczesniej wiem gdzie muszę zwolnić Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:37 Nie popre tej petycji, bo nie tedy droga. Wlasciwa droga to: 1. Nauczyc policje szacunku do ludzi, oraz tego ze istnieje cos takiego jak POUCZENIE. 2. Nauczyc ludzi szacunku do policji. 3. Zweryfikowac system oznaczen poziomych i pionowych na drogach. 4. Usunac cala mase zbednych znakow z drog. 5. Postawic znaki drogowe tam gdzie sa one rzeczywiscie wymagane i gdzie beda spelnialy swoja funkcje nakazowo-zakazowo-informacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
durneip Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:40 > 2. Nauczyc ludzi szacunku do policji. jak? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:45 > jak? patrz punkt 1-szy na poczatek Odpowiedz Link Zgłoś
radoslaw.kycia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:48 Szacunku sie nie da nauczyć. Na szacunek policja musi sobie zapracować. Zamiast przeszkadzać, to pomagac na drogach. Nie czaić się z suszarką w krzakach, ale np. eliminować kierowców blokujących lewy pas stać przy zwężeniach i edukować kierowców tłumacząc zasady "jazdy na suwak". Innymi słowy usprawniać ruch, a nie tylko zbierać podatki zwane mandatami. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:48 Ad.1 czyli jak złapie cię patrol drogówki, kiedy wyprzedzasz pod górkę na podwójnej ciągłej to powinni się do ciebie zwracać: - "szanowny panie, wybaczy pan ale musimy pana pouczyć, że tak nie wolno. Wiemy, że jest pan tak inteligentny, że wie pan lepiej że kodeks drogowy jest bezsensu i tylko wielmożny pan umie jeździć szybko i bezpiecznie wyprzedzając w takich miejscach. Najmocniej przepraszamy, że musieliśmy pana zatrzymać, a w ramach przeprosin skasujemy panu z konta 3 punkty karne. Winę, za to że był pan zmuszony wyprzedzić w takim miejscu ponosi tylko i wyłącznie zły stan dróg w Polsce i chore przepisy. Pozdrawiamy szanownego pana." Policjanci oddalają się rozdając pokłony do ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:46 zwłaszcza to przekroczenie o 10 km mnie rozsmieszyło - w Miemczech poza terenem zabudowanym kosztuje przekroczenie do 10/godz 10 euro a przekroczenie 11-15/godz 20 euro. A u nas miałoby by 10% zarobków? hehe niektórzy to mają siano we łbie Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 14:50 Dlaczego dla wielu ludzi takich jak ty tak trudno jest przestrzegać przepisów? Dla takich tylko surowa kara działa odstraszająco. Od kradzieży i gwałtów też odstraszają cię tylko kary? Gdyby było 20 euro za gwałt to byś gwałcił? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 14:52 to może kara śmierci za przekroczenie o 1 km? Przeciez jak ktos jezdzi zgodnie z przepisami to nie przekracza i czuje sie bezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 14:53 i żeby było jasne - nie jestem przeciw wysokim karom tylko uzależnieniu ich od zarobków. Jakoś socjalizm nie budzi mojej radości. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 15:13 to że ja jadę zgodnie z przepisami nie gwarantuje mi że dojeżdżając do górki nie wyskoczy zza niej jakiś czubek wyprzedzający innego kierowcę. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 16:07 no więc kara smierci to dobre rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:50 W USA w niektorych stanach stosuje sie taryfe $10 za kazda mile ponad limit predkosci. Powyzej $500 klient idzie do aresztu. Wiaze sie to z koniecznoscia odsiadki kilku dni, wziecia adwokata (min $500)+ koszta mandatu, rozprawy itd, itp. W sumie bardzo nieoplaalna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Dane ze Szwecji 16.03.09, 15:03 Wysokość mandatów za przekroczenie prędkości w Szwecji: 1500 koron – przekroczenie prędkości o 1-10 km/h (600zł) 2000 koron – 11-15 km/h (800zł) 2400 koron – 16-20 km/h 2800 koron – 21-25 km/h 3200 koron – 26-30 km/h 3600 koron – 31-35 km/h 4000 koron – 36-40 km/h (1600zł) Rocznie na świecie ginie w wypadkach samochodowych 1,4 miliona osób, w Szwecji około 500. W Polsce w 2006 roku zginęło 4 769 osób. Norwegia: Mandaty norweskie są następujące. Za przekroczenie prędkosci dopuszczalnej o km: Kiedy ograniczenie jest 60 km/h albo mniej, mandat za przekroczenie o: 5 km/h kr 600,- 300 zł 10 km/h kr 1600,- 800 zł 15 km/h kr 2900,- 1400 zł 20 km/h kr 4200,- 2100 zł 25 km/h kr 6500,- 3300 zł Kiedy ograniczenie jest 70 km/h albo wiecej, mandat za przektoczenie o 5 km/h kr 600,- 300 zł 10 km/h kr 1600,- 800 zł 15 km/h kr 2600,- 1300 zł 20 km/h kr 3600,- 1800 zł 25 km/h kr 4900,- 2500 zł 30 km/h kr 6500,- 3300 zł 35 km/h kr 7800,- 3900 zł Przekroczenie o wiecej powoduje czasowa utrate prawa do jazdy: Czerwone swiatlo: kr 4200 2100 zł Zakaz wjazdu: kr 3200 1600 zł Zakaz wyprzedzania: kr 5200 2600 zł Nie ustapienie pierwszenstwa: kr 5200 2600 zł brak swiatel: kr 2000 1000 zł No i to do czego zmierzam - Finlandia: Za poważne wykroczenia (czyli np. za przekroczenie prędkości powyżej 20 km/h) mandaty drogowe i wszystkie kary pieniezne (nie tylko na drodze) w Finlandii wystawiane są od dochodu- są poprostu % dochodu- obliczonego na podstawie skomplikowanego wzoru- uwzględniającego także ilość osób na utrzymaniu. Najwyszy mandat na swiecie zaplacono w Finlnadii, w 2004 r. jeden z najbogatszych Finow, Jussi Salonaja jechal 80 km/h w miejscu gdzie mozna 40 km/h. Zapłacił mandat w wysokości.... 170 000 euro! Gorna granica mandatow w Finlandii nie istnieje! A za przekroczenie predkosci o ponad 100% dodatkowo jest kara wiezienia. To swietny system, dzialajacy juz 3 lata po powstaniu tego panstwa (po odlaczeniu Finlandii od Rosji w 1917r.), krytykowany jest jedynie za to, ze takie naliczanie jest tylko za powazne przekroczenie predkosci czyli od przekorcznia predkosci o 20 km/h (lub wiecej), za mniejsze przekroczenie jest jednakowa kara- 115 euro. Mamy wiec sytuacje, jaka byla tez w Finlandii, gdzie Anssi Vanjoki- menadzer Nokii przekroczyl predkosc rowno o 20 km/h- zaplacil 116 000 euro, gdyby policyjny radar wskazal o jeden kilometr mniej to jego mandat bylby to 115 euro, a wiec mamy roznice 115 885 euro przy roznicy predkosci 1 km/h. Jednak wprowadzenie granicy 20 km/h ma swoj powod. Gdy ktoś jest bezrobotny, nie ma dochodu, to płaci minimalną stawkę- 115 000 euro lub odpracowuje lub, w ostatecznosci, idzie do więzienia. Oprocz tego w Finlandii obowiazuje zabieranie prawajazdy przy pewnych przekroczeniach predkosci i inne tego typu rzeczy. Jest duzo fotoradarów, czasem zaopatrzone są one w tablice ostrzegawcze, jednak te tablice sa zwykle wiele kilometrów od fotoradaru i niewiadomo nigdy jak daleko. Czy Finlandia ma dużo autostrad? Nie! Ma praktycznie tyle co Polska, dokładnie trochę więcej, ale przy troche większej powierzchni. Dane CIA fact book 2008, autostrady (i drogi szybkiego ruchu- gdyż to praktycznie to samo): Polska- 500 km Finlandia- 700 km i przykładowo: Niemcy- 12 400 km (Niemcy mają dużo) Finlandia, mimo, że jest większym krajem od Polski ma niewiele więcej autostrad i dróg szybkiego ruchu niż Polska, jednak jest krajem o wiele mniej zaludnionym, a więc ruch jest bardzo mały i autostrady są niepotrzebne. Fiński milioner jechał 82 km/h w miejscu, gdzie nie było wolno przekraczać 60 km/h. Za jazdę ze zbyt dużą prędkością został ukarany grzywną w wysokości... 111 888 euro. Tak ogromna wysokość grzywny wynika stąd, że prawo fińskie przewiduje za poważne wykroczenia kary proporcjonalne do dochodów, przy czym za podstawę przyjmuje się ostatnie oświadczenie o zarobkach www.tvn24.pl/0,1589432,0,1,przekroczyl-predkosc-o-22-km-_-dostal-112-tys-euro-mandatu,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Dane ze Szwecji 16.03.09, 15:12 Przedstawianie krajów socjalistycznych z których uciekają wszyscy którzy zarabiają wiecej niż dobrze jest złym przykładem. Oto nowy (wyższy) taryfikator u naszych sasiadów: www.bussgeldkataloge.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Dane ze Szwecji 16.03.09, 15:16 heheh To ze Szwecji, Norwegii i Finlandii ludzie uciekają do takiej np. Polski aby bezkarnie jeździć sobie po naszych drogach? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Dane ze Szwecji 16.03.09, 16:08 uciekają do krajów o sprawiedliwych (tzn liniowych) podatkach i do rajów podatkowych o niskich podatkach. Nie każdemu pasuje socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Dane ze Szwecji 19.03.09, 00:59 uciekają takie same cwaniaki jak ci co u nas wożą się lexusami, a oficjalne zarobki mają na poziomie zero złotych - więc taką emigrację popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:23 Beznadziejny pomysł. Dziwi mnie dlaczego w społeczeństwie jest tylu osobników, którzy bez zająknięcia chcą oddać w ręce władz za jednym zamachem niezwykle restrykcyjny system kontrolowania prędkości a dodatkowo udostępnić praktycznie każdej komórce policji informacje o naszych dochodach. Ten i inne podobnie pałkarskie pomysły należy skierować tam gdzie ich miejsce - do kosza na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:28 tak się składa, że policja w obecnym systemie prawnym ma pełny dostęp do wysokości twoich dochodów. Gdzie tu są jakieś restrykcje? Sprawiedliwość jest restrykcyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:29 Wyobraź sobie, że do moich akurat nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:32 nie ma bo jesteś bezrobotny. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:30 A w każdym razie musiałaby się gęsto tłumaczyć, gdyby chciała je dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:33 myślisz, że policja będzie cię informować o tym, że pobiera twoje dane z US? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:31 Twój nick tak wiele tłumaczy, że odechciewa mi się zupełnie z tobą dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 16:07 rudolf.ss napisał: > Sprawiedliwość jest restrykcyjna? Czyli uważasz że płacenie wg dochodów jest sprawiedliwe??? Czyli opłaty za ogrzewanie i koszyk artykułów spożywczych moze tez wg dochodów? A co? Trzeba tym burżujom zabrac bo za dużo maja? Niech płacą za m kw mieszkania wg dochodów bo każdy chce gdzies mieszkac!! Jesli to jest sprawiedliwośc to raczej nie znajdziemy wspólnego mianownika. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:10 Po co cwaniak studiował? Po co rozkręcał biznes i ryzykował lub pracował kilkanaście godzin na dobę dla korporazji? Teraz zarabia więcej od rudolfa, więc mu dokopać należy i sprowadzić na ziemię. Takia ideologia już była i rudolf nic nowego nie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Teraz mamy feudalizm 16.03.09, 20:19 Rachunki to nie kara. W sytuacji gdy mandaty nie są zależne od zarobków taki Kowalski dochodzi do przekonania, że wraz ze wzrostem dochodów będzie bardziej bezkarny, bo relatywnie niższym kosztem wykupi swoje winy. Feudalizm i rządy szlachty. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Teraz mamy feudalizm 16.03.09, 20:35 Oczywiście lepiej będzie jak ponownie będzie rządzić klasa robotnicza. Kolego to se ne wrati. Zapisz sie do ZBOWIDu i tam siej propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaidzie Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 20:15 A ja popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 20:46 kliknalem na nie, znaczy sie poparlem. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczekk77 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 21:25 Przecieram oczy ze zdumienia. Rudolf ma w 100% rację, i kompletnie nie rozumiem tej dyskusji. Czy to tak trudno zrozumieć że dla faceta co zarabia 1300pln mandat 500pln a dla faceta co zarabia 150 tysięcy pln to nie jest to samo? jasne, w Wawie jest masa śmiesznych zakazów i ograniczeń prędkości ale ja mówię o naprawdę ostrych przegięciach z prędkością. Kara ma człowieka zmusić do myślenia żeby następny raz nie ryzykował życiem innych, jak chcecie rajdować to proszę na lotnisko na Bemowo albo na tory. Mandat was nie uczy? a znacie przypadek słynnego gangstera, nie pamiętam ksywy - koleś w służbowym aucie szarżował, więc go dogonili i facet mu urwał uszy :))))))))) Radek - w Wawie typowa praca teraz, sam szukam, to max oferują 1200 - 1400pln. Ok, ja nie jestem wykształciuchem itd, ale są całe miasta na wschodzie Polski gdzie 800pln mies to jest majątek, pracy nie ma, nie ma jak założyć biznesu bo co ludzie kupią jak kasy nie mają? Mój znajomy, dwa języki perfect, wyższe (państwowe nie prywatne) i w Lublinie po znalezieniu pracy za 1200pln mało nie zwariował z radości, bo pracy nie ma. I co, taki facet ma zapłacić 500pln mandatu i spłacać go dwa lata, i poseł też ma tyle zapłacić? :) Oczywiście po dojściu do władzy zlikwidowali punkty karne, dawniej bogacze płacili mandat a przy punktach musieli uważać bo trzeba bylo prawko zrobic jeszcze raz, a teraz hulaj dusza piekła nie ma. A jak kogoś zabiją na drodze? parę łapówek i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 17.03.09, 12:35 Mareczku, a masz Ty chociaż prawo jazdy (nie wspominając o samochodzie)? Kto zlikwidował punkty karne? O czym Ty wypisujesz. Pogooglaj wcześniej i przygotuj się do dyskusji, skoro własnych doświadczeń nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:34 uważasz, że każdy kierowca jest takim matołkiem jak ty co tylko kolekcjonuje punkty? Niektórzy umieją jeździć i nie mają dzięki temu ani punktów ani mandatów. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:50 Znowu nadinterpretujesz moje wypowiedzi. Gdzie pisałem, że mam jakiekolwiek punkty karne? Jednak musiałem kupić kilka gadżetów i zamiast spokojnie relaksować się jazdą przy głośnej muzyce prowadzę nasłuch jak partyzant, aby wiedzieć gdzie przemieszzczają się siły wroga ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:57 Lepiej zacznij traktować policję jako sojusznika w walce z niedoszłymi mordercami na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 23:03 Naprawde bardzo chciałbym, aby policja i kierowcy współdziałali na partnerskich zasadach. Jednak... przeczytaj trochę wyżej, gdzie pisano o tym jak policja ma zapracowac na szacunek kierowców. Niech egzekwują jazdę na suwak przed zwężeniami, niech eliminują blokujących lewy pas, a nie tylko czają się w krzakach z suszarką. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:56 Rudolfie może zacznijmy od tego ile kilometrów miesięcznie robisz za kierownicą. To wiele wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczekk77 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:18 Mam prawo jazdy od 12 lat, samochodów miałem kilka, jeżdzę aktywnie, i jak chcę poszaleć jadę na lotnisko gdzie nie ryzykuję życiem innych, a po mieście jeżdzę spokojnie bo nie chcę kogoś potrącić. Człowieku czy Ty myślisz w ogóle co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mareczekk77 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:36 Radek - proszę link o zniesieniu punktów karnych przez PO grupy.scigacz.pl/koniec,z,punktami,za,przekroczenie,predkosci,2,489049,2008_08.html Aktualnego zarządzenia nie mogłem znaleźć bo śpieszno mi do łóżeczkowa. Co do tego że jakiś gangster czy biznesmen mający rzekomo zero dochodów nie zapłaci mandatów - i co z tego? ile jest bandytów i takich biznesmenów? to skoro było pare przypadków skazania niewinnych to trzeba otworzyć bramy więzień? ludzie, wy tak na poważnie piszecie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:41 Nie zauważyłeś znaku zapytania w tytule artykułu, który przytoczyłeś? Jakbyś dodatkowo poza tytułem jeszcze przeczytał treść, to dowiedziałbyś się, że to tylko projekt. Jeszcze nikt nie zniósł punktów karnych! Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 22.03.09, 00:05 Zamiast znosić punkty powinni obniżyć próg tych punktów aby za jedno wyprzedzenie na podwójnej ciągłej zabierano prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
drsamaprawda 2 pytania: 18.03.09, 23:20 1. Ile bedzie placil lysy dres zyjacy z haraczy ktory ma dochody oficjalnie =0? 2. Ile bedzie placil przedsiebiorca w najnowszym mercedesie ktory tez ma ciagle ksiegowe straty wiec dochody oficjalne takze =0? Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: 2 pytania: 18.03.09, 23:24 0 PLN razy X % = 0 PLN Dlatego po dupie dostaną Ci oficjalnie zatrudnieni w dużych firmach, które nie płacą pod stołem. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: 2 pytania: 19.03.09, 00:56 drsamaprawda napisał: > 1. Ile bedzie placil lysy dres zyjacy z haraczy ktory ma dochody > oficjalnie =0? > > 2. Ile bedzie placil przedsiebiorca w najnowszym mercedesie ktory > tez ma ciagle ksiegowe straty wiec dochody oficjalne takze =0? Tyle co by zapłacili teraz - czyli stały dolny próg dla osób z zarobkami z przedziału od zera do mediany polskich zarobków.(o,mediana>. Dla nich nic by się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:58 Nie kłam - jak wół jest napisane - "jednak nie mniej niż xxxzł (obecna stawka)" Odpowiedz Link Zgłoś