Dodaj do ulubionych

Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów

16.03.09, 13:47
Podaję wam link do ważnej petycji w sprawie ustanowienia nowego taryfikatora
mandatów drogowych:
proca.pl/pokaz/2666/wysokosc_mandatow_zalezna_od_zarobkow
Zapraszam do udziału - możecie razem zmienić Polskę na lepsze.
Obserwuj wątek
    • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:01
      Na lepsze?
      Co będzie lepszego w tym, że będziemy płacić większe mandaty?
      • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:05
        > Co będzie lepszego w tym, że będziemy płacić większe mandaty?

Mandaty nie będą wyższe tylko równe dla wszystkich, sprawiedliwe i dla każdego
        będą równie dotkliwe.

Wtedy skończy się swawola psycholi jeżdżących autami za 300 000 dla których
        mandat w wysokości 500zł to jak dla przeciętnego Kowalskiego kupno zapałek w kiosku.
        • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:08
          Różność, rónoscią ale w zdecydowanej większości przypadków to
          znaczny wzrost wartości mandatów.
          Tylko klienci opieki społecznej zyskają w teorii, bo w praktyce i
          tak nie płacą, ponieważ kwoty są nie do ściągnięcia od nich.
          • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:12
            skoro obecny próg by się ustawiło na poziomie dzisiejszej mediany to właśnie
            było by odwrotnie jak piszesz.
        • pan_i_wladca_mx ! 16.03.09, 15:42
          > Mandaty nie będą wyższe tylko równe dla wszystkich, sprawiedliwe i dla każdego
          > będą równie dotkliwe.

powiedz mi jeszcze o progresywnych podatkach i tytul mysli lewicowej masz w
          kieszeni, kto by sie spodziewal, rudolf odwoluje sie do zasady sprawiedliwosci
          spolecznej
          • rudolf.ss Re: ! 16.03.09, 15:47
            no bo ja jestem zarówno narodowcem jak i socjalistą :P
      • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:06
        Byłoby to może do przyjęcia, ale nie z takim współczynnikiem.
        Przecież, to 15% to wzrost mandatów nawet dla ludzi zarabiających
        nawet znacznie mniej niż średnia krajowa.
        • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:09
          większość Polaków zarabia w okolicach 1500 - 1700zł netto na rękę.

Petycja jest na razie projektem. Procent wysokości powinien być policzy na
          podstawie mediany polskich zarobków, a nie średniej.
          Wysokość mediany była by odniesieniem do dzisiejszych stawek, tak że obywatel
          zarabiający na poziomie dzisiejszej mediany dalej płacił by takie same mandaty.
          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:15
            Skąd masz takie dane???
            Średnia krajowa w Polsce to 3228,98 PLN wg GUS, dane z 2008, a w
            2009 wynagrodzenia wzrosły od kilku do kilkunastu %.

Większość płatników mandatów, czyli osób dużo podróżujących
            samochodem zarabia znacznie powyżej tej średniej.
            • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:16
              hehe - idź na kurs statystyki matematycznej i opisowej to może tam się dowiesz
              co odzwierciedla średnia, a co mediana.
              • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:19
                Trochę realizmu, a nie tylko suche słupki statystyczne.

Czy sądzisz, ze każda pzrysłowiowa sprzątaczka, która zaniża wynkiki
                prowadzi samochód? ;-)

Problem mandatów realnie dotyczy w większości innej grupy.
                • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:23
                  to czemu większość aut na naszych drogach to auta starsze niż 10 lat?
            • rudolf.ss 2/3 poniżej średniej brutto 16.03.09, 14:21
              "Pragniemy również podkreślić, że prezentując dane liczbowe posługujemy się
              głównie medianą, gdyż miara ta lepiej niż średnia charakteryzuje populację
              badaną. Z badań GUS wynika bowiem, iż 2/3 Polaków zarabia poniżej średniej co
              może być przyczyną błędów interpretacyjnych. Mediana natomiast jest wartością
              dzieląca badaną populację na pół. Jeżeli w tekście nie zaznaczono inaczej, to
              wartości zawarte w tabelach i wykresach należy traktować jako mediany."

Do tego policz sobie netto i brutto.
          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:24
            A propos tego mitycznego "1500".
            Zalecam prosty test.
            Zapytaj wykształconego człowieka około 30 jakiej wysokości płaci
            ratę kredytu hipotecznego.
            Szybko zwertfikujesz swoje poglądy.
            • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:38
              czyli twierdzisz, że większość Polaków to faceci około 30-tki z wyższym
              wykształceniem?
              • radoslaw.kycia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:51
                Człowieku w statystyce najważniejsza jest odpowiednia interpretacja
                danych.

Nie mówię o większosci Polaków, ale o kierowcach często i dużo
                podróżujących własnymi samochodami niezależnie od płci.
                • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:19
                  no to się zdecyduj czy niezależnie od płci czy są to jednak mężczyźni z wyższym
                  wykształceniem około 30-tki.
                  • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:01
                    Gdzie napisałem "mężczyzna"?
    • sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:07
      Nie glupi pomysl :) ja tam mandatow nie dostaje wiec nie panikuje. a pomysl sam
      w sobie jest dobry.
      • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:09
        No wlaśnie Cibie nie dotyczy, więc niech inni bulą ;-)
        Rozumowanie na poziomie Kalego... Kalemu ukraść krowę, to źle, ale
        kali ukraść krowę, to dobrze.
        • sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:11
          Nie badz smieszny. mnie nie dotyczy bo ja nie jezdze jak debil i przestrzegam
          przepisow. a jak ktos ma w zopie przepisy to niech placi mandat. zasluzyl? tak
          zasluzyl no to niech buli.
          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:16
            Napisz mi czy zawsze jedziesz 50 km/h ?
            Jakoś nie spotyka się takich kierowców w Warszawie.
            • sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:21
              No wyobraz sobie, ze przestrzegam ZAWSZE przepisow! lamiac je masz swiadomosc
              tego, ze mozesz zarobic i mandacik i punkty. a poza Warszawa to ludzie juz nie
              jezdza? tylko i wylacznie w warszawie? wystaw nos czasem z tej warszawy i
              zobacz, ze ludzie potrafia jezdzic normalnie.
              i uprzedzam wybredne komentarze jakie mozesz zaraz napisac. jezdze bardzo duzo,
              po calej polsce. jedyny mandat jaki dostalam to od strazy miejskiej za zle
              parkowanie. choc w ogole nie powinnam dostac tego mandatu.
              predkosc w terenie zabudowanym ZAWSZE utrzymuje miedzy 50-55km/h
              mam dosc patrzenia jak jeden jelop z drugim wyprzedza na trzeciego czy
              czwartego. juz z takimi mialam "przyjemnosc" spotkania sie maska w maske. i z
              checia bym takim kretynom utrudnila zycie na drodze.
              • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:27
                Skoro zawsze urzymujesz 50 km/h to prowokujesz innych do
                niebezpiecznych manewrów.
                Muszą kombinowac jak Cię wyprzedzić.
                Zauważ z jaką średnią prędkością poruszają się wszystkie samochody
                poza Tobą.

• sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:29
                  Prowokuje? Oh ludzie no tak mam zapindalac jak idiotka 120km/h zeby innych nie
                  prowokowac. kajam sie i bije sie w piersi obie, ze jestem taka nierozumna i jade
                  zgodnie z przepisami a nie zgodnie z widzi misie i kotki kretynow.
                  WYBACZCIE mi kretyni drogowi! naprawie swoj blad!
                  • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:35
                    Dalej nie rozumiesz o co mi chodzi.
                    Nie przestrzegam ślepo pzrepisów, ale wierzę w mój zdrowy rozsądek.
                    Jadę tak, aby było bezpiecznie, więc prędkośc i odstępy dostosowuję
                    to ruchu pojazdów.
                    Za przykład podałem warszawę, bo tam ta realna średnia jest
                    najwyższa.

Nigdy nie zapłaciłem mandatu za złe parkowanie, bo nie parkuję na
                    zakazie, aby nie utrudniać ruchu... zawsze kieruję się zdrowym
                    rozsądkiem i kulturą na drodze, a pzrepisy często bywają w
                    spzreczności z tym.
                    • sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:38
                      A co mnie interesuje kretyn, ktory chce zaiwaniac 120km/h w miescie? niby
                      dlaczego mam jechac szybciej?
                      Nie parkowales na zakazie? zapraszam do Bialegostoku na Ogrodowa. tam MUSISZ
                      zaparkowac na zakazie. predkosc dostosowuje sie do drogi, widocznosci itp a nie
                      do innych pojazdow ( pomijam fakt, ze nie bedziesz zaiwanial w inne auto jesli
                      jedzie wolniej niz twoje bo to chyba oczywiste ? )
                      • radoslaw.kycia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:55
                        Czy w Białymstoku jest tylko jedna ulica?
                        Skoro nie można parkować na Ogrodowej, to chyba są jakies przecznice
                        lub równoległe, albo parkingi.
                        Nie wiem jak jest w Białymstoku, ale w moim mieście też jest wiel
                        ulic, na których obowiązuje zakaz parkowania, jednak zawsze jest
                        alternatywa bliższa lub dalsza.
                        Oczywiście Ty musisz zaparkować pod samym wejściem do biurowca, to
                        nic że Twój samochód tamuje ruch i prowokuje niebezpieczne sytuacje.
                        • sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:44
                          > Oczywiście Ty musisz zaparkować pod samym wejściem do biurowca, to
                          > nic że Twój samochód tamuje ruch i prowokuje niebezpieczne sytuacje.
                          Nie wiesz nie pisz bzdur.
                          Nie parkuje obok biurowca, nie tamuje ruchu i nie prowokuje niebezpiecznych
                          sytuacji. Alternatywa blizsza lub dalsza nie wchodzi w gre.
                          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:04
                            Na to tez jest sposób.
                            Czasem gdy chcę podjechać pod sam lokal w ścisłym centrum, gdzie
                            obowiązuje zakaz ruchu, to biorę taksówkę (niektóre mają przepustki
                            pozwalające na wjazd do strefy pieczej).
                            • sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:07
                              No ten sposob dobry ale nie w tym przypadku. Na Ogrodowej jest szpital i woze
                              tam swoja Mame, ktora musi zostac dowieziona pod sam szpital autem ( mieszka w
                              innym miescie ) i nie moze zostawac sama.
                              Zreszta ta sprawa z idiotycznym zakazem przed szpitalem byla poruszana w
                              Bialymstoku miliardy razy i niestety ale nikt nie ma checi na znalezenie wyjscia
                              z tej sytuacji.
                              Chyba kazdy kto byl na Ogrodowej widzial ile tam stoi aut na zakazie. bo parking
                              to przyslowiowe 5 miejsc. a aut moze i 10 razy wiecej.
                              • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:15
                                Wysadzasz mamę przy wejściu i odstawiasz samochód w dozwolone
                                miejsce.
                                Dokładnie tak mnie ostatnio zawieziono po kontuzji na terningu.
                                • sadosia75 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:22
                                  Mama nie chodzi samodzielnie. a nawet jesli chodzi to sprawia jej to ogromny
                                  bol. musze ja odprowadzic do lekarza, zarejestrowac, zaprowadzic do
                                  pielegniarek. to nie takie latwe jak sie wydaje.
                                  pozatym miejsce parkingowe ( takie normalne a nie jakies wciskanie sie miedzy
                                  auta jak cham ) owszem jest ale jakies 3 -4 przecznice dalej. uwazasz,ze to
                                  normalne, ze pacjenci nie maja gdzie parkowac? ze sa zmuszani do szukania
                                  miejsca? tam kazdego dnia jest :lapanka: miejsc parkingowych. kto ma fart ten
                                  parkuje a kto nie to musi naginac na drugi parking.

Tu masz kawalek wypowiedzi z gazety gdzie pisano o tym
                                  "Rzeczywiście, problem z parkingiem mamy od zawsze - przyznała dyrektor BCO
                                  Marzena Juczewska. - Byłam już u wszystkich, nawet prezydenta i wojewody.
                                  Wydeptałam wszystkie ścieżki. Zawsze słyszę, że jest tu zwarta zabudowa i
                                  miejsca na kolejny parking nie ma.

I tak przy Białostockim Centrum Onkologii dochodzi często do scen kuriozalnych:
                                  kierowcy ustawiają się w kolejkę i czekają, aż zwolni się miejsce na parkingu.

- Przy wystawianiu mandatu zawsze bierzemy pod uwagę okoliczności. W tym
                                  przypadku są one wyjątkowe, więc z pewnością kary nie będzie, jedynie pouczenie
                                  - powiedział nam Jacek Pietraszewski, rzecznik Straży Miejskiej."

To nie jest normalne, ze parking jest dla kilku samochodow, pacjenci musza
                                  kombinowac jak tu ustawic auto, zeby nie zajac calego chodnika, zeby nie
                                  pokiereszowac swojego suta i cudzego i zeby ludziom nie utrudniac zycia.
                                  Jest jednak gigantyczna roznica miedzy kontuzja a onkologicznym przypadkiem. i w
                                  tym przypadku miasto powinno ulatwic zycie pacjentom a nie utrudniac.
      • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:10
        w Skandynawii takie prawo się świetnie sprawdza. Nawet jakiś książę dostał
        mandat w wysokości iluś tam tysięcy euro za przekroczenie prędkości.
        • durneip Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:17
          oficjalnie pierwszy raz się z tobą zgadzam.

ponadto osobiście znam przypadek Norwega, który za notoryczną recydywę w
          zakresie przekraczania prędkości dostał mandat w wysokości 25 000 koron z
          propozycją zamienienia na utratę prawa jazdy na dwa lata (a było niezbędne do
          pracy). zapłacił, zapłakał i zwolnił.
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:53
            Tez sie, o dziwo, zgadzam z rudolfem w tej sprawie;)

I te lewackie przyklady, SKandynawia itd, a fe;)
    • vandikia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:22
      W zyciu czegos takiego nie poprę. Nie lubię dzielenia społeczeństwa
      na biedne i bogate. Poza tym nie wierzę w takie akcje.. bogaty i tak
      i tak się odkuje, wyobraźnia na drodze nie zależy od stanu konta.
      • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:24
        ale właśnie teraz jest taki podział na biednych i bogatych, bo za takie samo
        wykroczenie płacą relatywnie całkiem inne stawki.
        • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:30
          Podział był zawsze i będzie.
          Jeśli masz kasę to zainwestujesz w CB/antyradar/znajdziesz frajera,
          który weźmie punkty na siebie.

Już pisałem w wątku co jest najlepszego w Polsce, że jak jesteś
          kreatywny, to zawsze obejdziesz chore przepisy.
          • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:36
            gdyby tak było jak mówisz to w Polsce mandaty dostawali by tylko ci ubodzy,
            których nie stać na cb, antyradar i frajera do wynajęcia.
            • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:03
              Dokładnie tak jest.
              Od czasu, gdy kupiłem CB zawsze kilka kilometrów wczesniej wiem
              gdzie muszę zwolnić
    • soulshunter Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:37
      Nie popre tej petycji, bo nie tedy droga. Wlasciwa droga to:
      1. Nauczyc policje szacunku do ludzi, oraz tego ze istnieje cos takiego jak
      POUCZENIE.
      2. Nauczyc ludzi szacunku do policji.
      3. Zweryfikowac system oznaczen poziomych i pionowych na drogach.
      4. Usunac cala mase zbednych znakow z drog.
      5. Postawic znaki drogowe tam gdzie sa one rzeczywiscie wymagane i gdzie beda
      spelnialy swoja funkcje nakazowo-zakazowo-informacyjna.
      • durneip Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:40
        > 2. Nauczyc ludzi szacunku do policji.

jak?
        • soulshunter Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:45
          > jak?
          patrz punkt 1-szy na poczatek
        • radoslaw.kycia Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:48
          Szacunku sie nie da nauczyć.
          Na szacunek policja musi sobie zapracować.
          Zamiast przeszkadzać, to pomagac na drogach.
          Nie czaić się z suszarką w krzakach, ale np. eliminować kierowców
          blokujących lewy pas stać przy zwężeniach i edukować kierowców
          tłumacząc zasady "jazdy na suwak".
          Innymi słowy usprawniać ruch, a nie tylko zbierać podatki zwane
          mandatami.
      • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:48
        Ad.1
        czyli jak złapie cię patrol drogówki, kiedy wyprzedzasz pod górkę na podwójnej
        ciągłej to powinni się do ciebie zwracać:

- "szanowny panie, wybaczy pan ale musimy pana pouczyć, że tak nie wolno. Wiemy,
        że jest pan tak inteligentny, że wie pan lepiej że kodeks drogowy jest bezsensu
        i tylko wielmożny pan umie jeździć szybko i bezpiecznie wyprzedzając w takich
        miejscach. Najmocniej przepraszamy, że musieliśmy pana zatrzymać, a w ramach
        przeprosin skasujemy panu z konta 3 punkty karne. Winę, za to że był pan
        zmuszony wyprzedzić w takim miejscu ponosi tylko i wyłącznie zły stan dróg w
        Polsce i chore przepisy. Pozdrawiamy szanownego pana."
        Policjanci oddalają się rozdając pokłony do ziemi.
    • trypel Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:46
      zwłaszcza to przekroczenie o 10 km mnie rozsmieszyło - w Miemczech
      poza terenem zabudowanym kosztuje przekroczenie do 10/godz 10 euro a
      przekroczenie 11-15/godz 20 euro. A u nas miałoby by 10% zarobków?
      hehe niektórzy to mają siano we łbie
      • rudolf.ss tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 14:50
        Dlaczego dla wielu ludzi takich jak ty tak trudno jest przestrzegać przepisów?
        Dla takich tylko surowa kara działa odstraszająco.
        Od kradzieży i gwałtów też odstraszają cię tylko kary? Gdyby było 20 euro za
        gwałt to byś gwałcił?
        • trypel Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 14:52
          to może kara śmierci za przekroczenie o 1 km?
          Przeciez jak ktos jezdzi zgodnie z przepisami to nie przekracza i
          czuje sie bezpiecznie
          • trypel Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 14:53
            i żeby było jasne - nie jestem przeciw wysokim karom tylko
            uzależnieniu ich od zarobków. Jakoś socjalizm nie budzi mojej
            radości.
          • rudolf.ss Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 15:13
            to że ja jadę zgodnie z przepisami nie gwarantuje mi że dojeżdżając do górki nie
            wyskoczy zza niej jakiś czubek wyprzedzający innego kierowcę.
            • trypel Re: tak dziwne jest przestrzegać prawa? 16.03.09, 16:07
              no więc kara smierci to dobre rozwiazanie
      • soulshunter Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 14:50
        W USA w niektorych stanach stosuje sie taryfe $10 za kazda mile ponad limit
        predkosci. Powyzej $500 klient idzie do aresztu. Wiaze sie to z koniecznoscia
        odsiadki kilku dni, wziecia adwokata (min $500)+ koszta mandatu, rozprawy itd,
        itp. W sumie bardzo nieoplaalna sprawa.
    • rudolf.ss Dane ze Szwecji 16.03.09, 15:03
      Wysokość mandatów za przekroczenie prędkości w Szwecji:
      1500 koron – przekroczenie prędkości o 1-10 km/h (600zł)
      2000 koron – 11-15 km/h (800zł)
      2400 koron – 16-20 km/h
      2800 koron – 21-25 km/h
      3200 koron – 26-30 km/h
      3600 koron – 31-35 km/h
      4000 koron – 36-40 km/h (1600zł)

Rocznie na świecie ginie w wypadkach samochodowych 1,4 miliona osób, w Szwecji
      około 500. W Polsce w 2006 roku zginęło 4 769 osób.

Norwegia:
      Mandaty norweskie są następujące. Za przekroczenie prędkosci dopuszczalnej o km:

Kiedy ograniczenie jest 60 km/h albo mniej,
      mandat za przekroczenie o:

5 km/h kr 600,- 300 zł
      10 km/h kr 1600,- 800 zł
      15 km/h kr 2900,- 1400 zł
      20 km/h kr 4200,- 2100 zł
      25 km/h kr 6500,- 3300 zł

Kiedy ograniczenie jest 70 km/h albo wiecej,
      mandat za przektoczenie o

5 km/h kr 600,- 300 zł
      10 km/h kr 1600,- 800 zł
      15 km/h kr 2600,- 1300 zł
      20 km/h kr 3600,- 1800 zł
      25 km/h kr 4900,- 2500 zł
      30 km/h kr 6500,- 3300 zł
      35 km/h kr 7800,- 3900 zł

Przekroczenie o wiecej powoduje czasowa utrate prawa do jazdy:
      Czerwone swiatlo: kr 4200 2100 zł
      Zakaz wjazdu: kr 3200 1600 zł
      Zakaz wyprzedzania: kr 5200 2600 zł
      Nie ustapienie pierwszenstwa: kr 5200 2600 zł
      brak swiatel: kr 2000 1000 zł

No i to do czego zmierzam - Finlandia:

Za poważne wykroczenia (czyli np. za przekroczenie
      prędkości powyżej 20 km/h) mandaty drogowe i
      wszystkie kary pieniezne (nie tylko na drodze) w
      Finlandii wystawiane są od dochodu- są poprostu %
      dochodu- obliczonego na podstawie skomplikowanego
      wzoru- uwzględniającego także ilość osób na
      utrzymaniu. Najwyszy mandat na swiecie zaplacono w
      Finlnadii, w 2004 r. jeden z najbogatszych Finow,
      Jussi Salonaja jechal 80 km/h w miejscu gdzie
      mozna 40 km/h. Zapłacił mandat w wysokości.... 170
      000 euro! Gorna granica mandatow w Finlandii nie
      istnieje! A za przekroczenie predkosci o ponad
      100% dodatkowo jest kara wiezienia. To swietny
      system, dzialajacy juz 3 lata po powstaniu tego
      panstwa (po odlaczeniu Finlandii od Rosji w
      1917r.), krytykowany jest jedynie za to, ze takie
      naliczanie jest tylko za powazne przekroczenie
      predkosci czyli od przekorcznia predkosci o 20
      km/h (lub wiecej), za mniejsze przekroczenie jest
      jednakowa kara- 115 euro.
      Mamy wiec sytuacje, jaka byla tez w Finlandii,
      gdzie Anssi Vanjoki- menadzer Nokii przekroczyl
      predkosc rowno o 20 km/h- zaplacil 116 000 euro,
      gdyby policyjny radar wskazal o jeden kilometr
      mniej to jego mandat bylby to 115 euro, a wiec
      mamy roznice 115 885 euro przy roznicy predkosci 1
      km/h. Jednak wprowadzenie granicy 20 km/h ma swoj
      powod.
      Gdy ktoś jest bezrobotny, nie ma dochodu, to płaci
      minimalną stawkę- 115 000 euro lub odpracowuje
      lub, w ostatecznosci, idzie do więzienia.
      Oprocz tego w Finlandii obowiazuje zabieranie
      prawajazdy przy pewnych przekroczeniach predkosci
      i inne tego typu rzeczy.
      Jest duzo fotoradarów, czasem zaopatrzone są one w
      tablice ostrzegawcze, jednak te tablice sa zwykle
      wiele kilometrów od fotoradaru i niewiadomo nigdy
      jak daleko.

Czy Finlandia ma dużo autostrad? Nie! Ma
      praktycznie tyle co Polska, dokładnie trochę
      więcej, ale przy troche większej powierzchni.

Dane CIA fact book 2008, autostrady (i drogi
      szybkiego ruchu- gdyż to praktycznie to samo):

Polska- 500 km
      Finlandia- 700 km
      i przykładowo:
      Niemcy- 12 400 km (Niemcy mają dużo)

Finlandia, mimo, że jest większym krajem od Polski
      ma niewiele więcej autostrad i dróg szybkiego
      ruchu niż Polska, jednak jest krajem o wiele mniej
      zaludnionym, a więc ruch jest bardzo mały i
      autostrady są niepotrzebne.

Fiński milioner jechał 82 km/h w miejscu, gdzie nie było wolno przekraczać 60
      km/h. Za jazdę ze zbyt dużą prędkością został ukarany grzywną w wysokości... 111
      888 euro.
      Tak ogromna wysokość grzywny wynika stąd, że prawo fińskie przewiduje za poważne
      wykroczenia kary proporcjonalne do dochodów, przy czym za podstawę przyjmuje się
      ostatnie oświadczenie o zarobkach

www.tvn24.pl/0,1589432,0,1,przekroczyl-predkosc-o-22-km-_-dostal-112-tys-euro-mandatu,wiadomosc.html
      • trypel Re: Dane ze Szwecji 16.03.09, 15:12
        Przedstawianie krajów socjalistycznych z których uciekają wszyscy
        którzy zarabiają wiecej niż dobrze jest złym przykładem.
        Oto nowy (wyższy) taryfikator u naszych sasiadów:
        www.bussgeldkataloge.de/
        • rudolf.ss Re: Dane ze Szwecji 16.03.09, 15:16
          heheh

To ze Szwecji, Norwegii i Finlandii ludzie uciekają do takiej np. Polski aby
          bezkarnie jeździć sobie po naszych drogach?
          • trypel Re: Dane ze Szwecji 16.03.09, 16:08
            uciekają do krajów o sprawiedliwych (tzn liniowych) podatkach i do
            rajów podatkowych o niskich podatkach.
            Nie każdemu pasuje socjalizm.
            • rudolf.ss Re: Dane ze Szwecji 19.03.09, 00:59
              uciekają takie same cwaniaki jak ci co u nas wożą się lexusami, a oficjalne
              zarobki mają na poziomie zero złotych - więc taką emigrację popieram.
    • cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:23
      Beznadziejny pomysł. Dziwi mnie dlaczego w społeczeństwie jest tylu osobników, którzy bez zająknięcia chcą oddać w ręce władz za jednym zamachem niezwykle restrykcyjny system kontrolowania prędkości a dodatkowo udostępnić praktycznie każdej komórce policji informacje o naszych dochodach. Ten i inne podobnie pałkarskie pomysły należy skierować tam gdzie ich miejsce - do kosza na śmieci.
      • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:28
        tak się składa, że policja w obecnym systemie prawnym ma pełny dostęp do
        wysokości twoich dochodów.
        Gdzie tu są jakieś restrykcje? Sprawiedliwość jest restrykcyjna?
        • cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:29
          Wyobraź sobie, że do moich akurat nie ma.
          • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:32
            nie ma bo jesteś bezrobotny.
        • cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:30
          A w każdym razie musiałaby się gęsto tłumaczyć, gdyby chciała je dostać.
          • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:33
            myślisz, że policja będzie cię informować o tym, że pobiera twoje dane z US?
        • cloclo80 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 15:31
          Twój nick tak wiele tłumaczy, że odechciewa mi się zupełnie z tobą dyskutować.
        • trypel Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 16:07
          rudolf.ss napisał:

> Sprawiedliwość jest restrykcyjna?

Czyli uważasz że płacenie wg dochodów jest sprawiedliwe???
          Czyli opłaty za ogrzewanie i koszyk artykułów spożywczych moze tez
          wg dochodów? A co? Trzeba tym burżujom zabrac bo za dużo maja? Niech
          płacą za m kw mieszkania wg dochodów bo każdy chce gdzies mieszkac!!
          Jesli to jest sprawiedliwośc to raczej nie znajdziemy wspólnego
          mianownika.
          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 17:10
            Po co cwaniak studiował?
            Po co rozkręcał biznes i ryzykował lub pracował kilkanaście godzin
            na dobę dla korporazji?
            Teraz zarabia więcej od rudolfa, więc mu dokopać należy i sprowadzić
            na ziemię.
            Takia ideologia już była i rudolf nic nowego nie wymyślił.
          • rudolf.ss Teraz mamy feudalizm 16.03.09, 20:19
            Rachunki to nie kara.
            W sytuacji gdy mandaty nie są zależne od zarobków taki Kowalski dochodzi do
            przekonania, że wraz ze wzrostem dochodów będzie bardziej bezkarny, bo
            relatywnie niższym kosztem wykupi swoje winy.
            Feudalizm i rządy szlachty.

• rraaddeekk Re: Teraz mamy feudalizm 16.03.09, 20:35
              Oczywiście lepiej będzie jak ponownie będzie rządzić klasa
              robotnicza.
              Kolego to se ne wrati.
              Zapisz sie do ZBOWIDu i tam siej propagandę.
    • wiosnaidzie Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 20:15
      A ja popieram.
    • mathias_sammer Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 20:46
      kliknalem na nie, znaczy sie poparlem.
      m.s.
    • mareczekk77 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 16.03.09, 21:25
      Przecieram oczy ze zdumienia. Rudolf ma w 100% rację, i kompletnie nie rozumiem
      tej dyskusji.

Czy to tak trudno zrozumieć że dla faceta co zarabia 1300pln mandat 500pln a dla
      faceta co zarabia 150 tysięcy pln to nie jest to samo? jasne, w Wawie jest masa
      śmiesznych zakazów i ograniczeń prędkości ale ja mówię o naprawdę ostrych
      przegięciach z prędkością. Kara ma człowieka zmusić do myślenia żeby następny
      raz nie ryzykował życiem innych, jak chcecie rajdować to proszę na lotnisko na
      Bemowo albo na tory. Mandat was nie uczy? a znacie przypadek słynnego gangstera,
      nie pamiętam ksywy - koleś w służbowym aucie szarżował, więc go dogonili i facet
      mu urwał uszy :)))))))))

Radek - w Wawie typowa praca teraz, sam szukam, to max oferują 1200 - 1400pln.
      Ok, ja nie jestem wykształciuchem itd, ale są całe miasta na wschodzie Polski
      gdzie 800pln mies to jest majątek, pracy nie ma, nie ma jak założyć biznesu bo
      co ludzie kupią jak kasy nie mają? Mój znajomy, dwa języki perfect, wyższe
      (państwowe nie prywatne) i w Lublinie po znalezieniu pracy za 1200pln mało nie
      zwariował z radości, bo pracy nie ma. I co, taki facet ma zapłacić 500pln
      mandatu i spłacać go dwa lata, i poseł też ma tyle zapłacić? :)

Oczywiście po dojściu do władzy zlikwidowali punkty karne, dawniej bogacze
      płacili mandat a przy punktach musieli uważać bo trzeba bylo prawko zrobic
      jeszcze raz, a teraz hulaj dusza piekła nie ma. A jak kogoś zabiją na drodze?
      parę łapówek i po sprawie.
      • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 17.03.09, 12:35
        Mareczku, a masz Ty chociaż prawo jazdy (nie wspominając o
        samochodzie)?
        Kto zlikwidował punkty karne?
        O czym Ty wypisujesz.
        Pogooglaj wcześniej i przygotuj się do dyskusji, skoro własnych
        doświadczeń nie masz.
        • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:34
          uważasz, że każdy kierowca jest takim matołkiem jak ty co tylko kolekcjonuje
          punkty? Niektórzy umieją jeździć i nie mają dzięki temu ani punktów ani mandatów.
          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:50
            Znowu nadinterpretujesz moje wypowiedzi.
            Gdzie pisałem, że mam jakiekolwiek punkty karne?

Jednak musiałem kupić kilka gadżetów i zamiast spokojnie relaksować
            się jazdą przy głośnej muzyce prowadzę nasłuch jak partyzant, aby
            wiedzieć gdzie przemieszzczają się siły wroga ;-)

• rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:57
              Lepiej zacznij traktować policję jako sojusznika w walce z niedoszłymi
              mordercami na drogach.
              • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 23:03
                Naprawde bardzo chciałbym, aby policja i kierowcy współdziałali na
                partnerskich zasadach.
                Jednak... przeczytaj trochę wyżej, gdzie pisano o tym jak policja ma
                zapracowac na szacunek kierowców.
                Niech egzekwują jazdę na suwak przed zwężeniami, niech eliminują
                blokujących lewy pas, a nie tylko czają się w krzakach z suszarką.
          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 18.03.09, 22:56
            Rudolfie może zacznijmy od tego ile kilometrów miesięcznie robisz za
            kierownicą.
            To wiele wyjaśni.
        • mareczekk77 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:18
          Mam prawo jazdy od 12 lat, samochodów miałem kilka, jeżdzę aktywnie, i jak chcę
          poszaleć jadę na lotnisko gdzie nie ryzykuję życiem innych, a po mieście jeżdzę
          spokojnie bo nie chcę kogoś potrącić. Człowieku czy Ty myślisz w ogóle co piszesz?
        • mareczekk77 Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:36
          Radek - proszę link o zniesieniu punktów karnych przez PO
          grupy.scigacz.pl/koniec,z,punktami,za,przekroczenie,predkosci,2,489049,2008_08.html
          Aktualnego zarządzenia nie mogłem znaleźć bo śpieszno mi do łóżeczkowa.

Co do tego że jakiś gangster czy biznesmen mający rzekomo zero dochodów nie
          zapłaci mandatów - i co z tego? ile jest bandytów i takich biznesmenów? to skoro
          było pare przypadków skazania niewinnych to trzeba otworzyć bramy więzień?
          ludzie, wy tak na poważnie piszecie? :)
          • rraaddeekk Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:41
            Nie zauważyłeś znaku zapytania w tytule artykułu, który przytoczyłeś?
            Jakbyś dodatkowo poza tytułem jeszcze przeczytał treść, to
            dowiedziałbyś się, że to tylko projekt.
            Jeszcze nikt nie zniósł punktów karnych!
            • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 22.03.09, 00:05
              Zamiast znosić punkty powinni obniżyć próg tych punktów aby za jedno
              wyprzedzenie na podwójnej ciągłej zabierano prawo jazdy.
    • drsamaprawda 2 pytania: 18.03.09, 23:20
      1. Ile bedzie placil lysy dres zyjacy z haraczy ktory ma dochody
      oficjalnie =0?

2. Ile bedzie placil przedsiebiorca w najnowszym mercedesie ktory
      tez ma ciagle ksiegowe straty wiec dochody oficjalne takze =0?
      • rraaddeekk Re: 2 pytania: 18.03.09, 23:24
        0 PLN razy X % = 0 PLN

Dlatego po dupie dostaną Ci oficjalnie zatrudnieni w dużych firmach,
        które nie płacą pod stołem.
      • rudolf.ss Re: 2 pytania: 19.03.09, 00:56
        drsamaprawda napisał:

> 1. Ile bedzie placil lysy dres zyjacy z haraczy ktory ma dochody
        > oficjalnie =0?
        >
        > 2. Ile bedzie placil przedsiebiorca w najnowszym mercedesie ktory
        > tez ma ciagle ksiegowe straty wiec dochody oficjalne takze =0?

Tyle co by zapłacili teraz - czyli stały dolny próg dla osób z zarobkami z
        przedziału od zera do mediany polskich zarobków.(o,mediana>.

Dla nich nic by się nie zmieniło.
    • rudolf.ss Re: Poprzyjcie petycję w sprawie mandatów 19.03.09, 00:58
      Nie kłam - jak wół jest napisane - "jednak nie mniej niż xxxzł (obecna stawka)"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka