tapatik 29.12.16, 11:34 Co sądzicie o wymienianiu się doświadczeniami odnośnie planów na 2017 rok? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g0d_h1mself Re: 2017 plany 29.12.16, 12:56 Jest taka metoda odnośnie planowania, która polega na tym że cel powinien być SMART (ang.) - specyficzny, określony, osiągalny, realistyczny i dopuszczony w czasie. Moje plany to kontynuacja zdrowego trybu życia, zwracanie uwagi na szczegóły wokół siebie (w sensie obserwacji) i radość z drobnych rzeczy Człowiek naprawdę może być szczęśliwy jeżeli tylko zaakceptuje taką rzeczywistość w jakiej się znajduje, zamiast poszukiwania czegoś poza horyzontem. Odpowiedz Link
tapatik Re: 2017 plany 29.12.16, 23:04 Czy jesteś pewien, że twój cel jest dobrze określony? Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: 2017 plany 30.12.16, 09:59 g0d_h1mself napisał(a): > Moje plany to kontynuacja zdrowego trybu życia, zwracanie uwagi na szczegóły wo > kół siebie (w sensie obserwacji) i radość z drobnych rzeczy Człowiek naprawd > ę może być szczęśliwy jeżeli tylko zaakceptuje taką rzeczywistość w jakiej się > znajduje, zamiast poszukiwania czegoś poza horyzontem. Nigdy nie robiłam planów na kolejny rok ani nie składałam sobie fałszywych deklaracji,że coś w nowym roku zmienię. Ale ten nowy 2017 r. będę musiała zweryfikować i coś zmienić w swoim życiu. Więc też postaram się zaakceptować rzeczywistość, cieszyć się z drobnych sukcesów, zaakceptować siebie i na nowo polubić. I może zrobić cos dla innych ? > Odpowiedz Link
g0d_h1mself Re: 2017 plany 30.12.16, 11:54 laskabezpaska napisała: > Nigdy nie robiłam planów na kolejny rok ani nie składałam sobie fałszywych dekl > aracji,że coś w nowym roku zmienię. Ojjj dlaczego fałszywe deklaracje? Nie ufasz sobie? Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: 2017 plany 30.12.16, 12:02 to nie o zaufanie chodzi , raczej o to ,że sama sobie nie dotrzymywałam słowa innym tak, sobie nie Odpowiedz Link
g0d_h1mself Re: 2017 plany 30.12.16, 12:22 Może więc warto postanowić sobie jako innowację, że w nowym roku osiągniesz KAŻdY wytyczony sobie cel - i zacząć od malutkich projektów ? Małymi krokami do wielkich rzeczy. Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: 2017 plany 30.12.16, 12:47 każdy??? wow........ ale może to i dobra myśl Odpowiedz Link
g0d_h1mself Re: 2017 plany 30.12.16, 12:52 Tak KAŻDY... to powinno cię zmotywować do wyznaczania realistycznych celów które jesteś w stanie osiągnąć A potem to już tylko zabawa Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: 2017 plany 30.12.16, 12:55 właściwie a co mi szkodzi ??? nic z pewnością nic nie stracę a może tylko zyskam dzieki Odpowiedz Link
tapatik Re: 2017 plany 07.01.17, 21:28 g0d_h1mself napisał(a): > Może więc warto postanowić sobie jako innowację, że w nowym roku osiągniesz > KAŻdY wytyczony sobie cel - i zacząć od malutkich projektów ? > Małymi krokami do wielkich rzeczy. Chyba lepiej będzie jeśli wyznaczy sobie jeden i go osiągnie. Odpowiedz Link
heniek.8 Re: 2017 plany 29.12.16, 21:56 u mnie: odbiór i urządzanie mieszkania, nauka programowania + analityki c.d. pić tylko z prawilnych okazji stretch goal: zostać Casanovą Odpowiedz Link
heniek.8 Re: 2017 plany 22.12.17, 21:55 wow, z 3 punktów tylko jeden kuleje nie jest źle Odpowiedz Link
tapatik Re: 2017 plany 30.12.16, 07:59 To może i ja: 1. Ćwiczyć 3 razy w tygodniu, choć najlepiej było by codziennie. 2. Znaleźć dodatkowe źródło dochodu (własna firma?), tak aby na koniec roku mieć dochód porównywalny z moją pracą na etacie. 3. Znaleźć sensowną kobietę do związku. Na to wszystko potrzebuję czasu, więc aby osiągnąć te cele muszę wyeliminować jakiś nawyk, aby zastąpić go nowymi. Odpowiedz Link
tapatik Re: 2017 plany 30.12.16, 10:51 Niedobrze. Myślałem, że jeden duży nałóg zamienię na 3 mniejsze. Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: 2017 plany 30.12.16, 11:12 zawsze możesz spróbować, najwyżej potem powrócisz do starego Odpowiedz Link
heniek.8 Re: 2017 plany 30.12.16, 17:27 a co będzie jak nie znajdziesz do grudnia sensownej kobiety? nie zaliczasz zadania, czy bierzesz mniej sensowną? ktoś tu przywołał SMART criteria, może coś w rodzaju: do końca przyszłego roku poznam kobietę lub kilka i spotkam się z nimi minumum 25 razy (czyli co najmniej raz na 2 tygodnie) skłania do wyjścia ze strefy komfortu, ale jest realistyczne mnie kusi takie coś, ale jeszcze nie czuję się gotowy na to Odpowiedz Link
karolivia Re: 2017 plany 30.12.16, 09:46 Hm.. Wychodzi na to, że nie mam żadnych szczególnych planów ani postanowień. Żyć tak jak do tej pory to raczej nie plan? co? Odpowiedz Link
tapatik Re: 2017 plany 30.12.16, 11:31 To zależy, czy chcesz przeżyć tak jak do tej pory na tym ziemskim łez padole, czy jednak planujesz podbój wszechświata. Odpowiedz Link
g0d_h1mself Re: 2017 plany 30.12.16, 11:53 karolivia - w zasadzie zawsze powinno się iść do przodu, stanie w miejscu to tak jak cofanie się. Ale jeżeli nie będzie gorzej, to pewnie też może być. Odpowiedz Link
karolivia Re: 2017 plany 30.12.16, 17:25 W zasadzie to ja właściwie idę do przodu. I w sumie jak się zastanowię to mam te SMART cele cały czas. I je realizuję na bieżąco, że się tak wyrażę. Jakiś szczególny mi się na 2017 rok na razie nie objawił. Odpowiedz Link
heniek.8 Re: 2017 plany 30.12.16, 17:31 żyć jak do tej pory, jeżeli naprawdę nic nie zmieniasz, to dobry plan a nawet osiągnięcie teraz masz (strzelam) ok. 35 a żyjesz jak 20-stka PS. dużo się pomyliłem? Odpowiedz Link
2bieguny Re: 2017 plany 30.12.16, 15:16 Planuję więcej aktywności fizycznej, częściej wychodzić z domu do znajomych, na spacer, może uda mi się schudnąć więcej czasu poświecic sobie Potrzebuję przewietrzenia umysłu. Odpowiedz Link
tapatik Re: 2017 plany 30.12.16, 20:04 2bieguny napisała: > Planuję więcej aktywności fizycznej, częściej wychodzić z domu do znajomych, > na spacer, może uda mi się schudnąć więcej czasu poświecic sobie > Potrzebuję przewietrzenia umysłu. Co to znaczy "więcej" i "częściej"? Twoje plany są mało konkretne. Odpowiedz Link
noajdde Re: 2017 plany 30.12.16, 21:00 Ja już nie mam żadnych planów. Bo i tak G z tego będzie. Podoba mi się Twój plan: "3. Znaleźć sensowną kobietę do związku." Ja już szukam przeszło 20 lat. Podobno nie trzeba szukać, sama się znajdzie. Odpowiedz Link
13haan Re: 2017 plany 30.12.16, 22:04 * dokonać zmian w dwóch pomieszczeniach a nawet trzech * kontynuować życie zgodnie z planem, ograniczyć maksymalnie zostawianie rzeczy na ostatnią chwilę - czyli organizacja * kontynuować plan z przed dwóch lat: doskonalenie zdolności kulinarnych plus pamiętanie, ze o przyjaźnie trzeba dbać: umawiać się (nie to, ze tylko tel, mail) * zmiana źródła endorfin a resztę los przyniesie, bo się zmiany w sferze zawodowej szykują (to znaczy zwolnienia grupowe -ale dam radę, noa-optymista mnie podniesie na duchu jak złapię doła powodzenia wszystkim Odpowiedz Link
noajdde Re: 2017 plany 30.12.16, 22:14 Zazdroszczę Ci tych zwolnień grupowych Masz szansę na niezłą odprawę. A jak to firma państwowa, można rzec, że jesteś już nieźle ustawiony Odpowiedz Link
13haan Re: 2017 plany 31.12.16, 13:27 a jak by ciebie zwalniali i na dodatek grupowo, to byś łkał, że teraz to już na pewno jako bezrobotny nikogo nie znajdziesz. A pieniądze szczęścia nie dają przecież. Ale spokojnie odprawa moja to śmieszne pieniądze, w budżetówce nie pracuje - także jestem zaprawiona/ny w boju i żadnej pracy się nie boję. Coś sobie znajdę jak jakiś czas podelektuje się życiem bezrobotnego. Odpowiedz Link
noajdde Re: 2017 plany 31.12.16, 14:14 Teraz jest czas pracownika. Myślę, że znalazłbym pracę, zwłaszcza, że na takich jak ja jest duży popyt. Inna sprawa, kto jak płaci. Czy pracuję czy nie, dla kobiet bez różnicy. Musiałbym dostawać co najmniej pensję prezesa spółki państwowej by coś się zmieniło. Ja nie mam co liczyć na zwolnienia grupowe, nie miałem szczęścia pracować w molochu. O odprawach mogę co najwyżej w telewizji pooglądać Odpowiedz Link
13haan Re: 2017 plany 01.01.17, 20:58 ale co? byś napisał w profilu, ze jesteś prezesem spółki i myślisz, ze miał bys 100 nie odebranych wiadomości? chciałbyś taką kobietę, co wieczorami bolałaby ją głowa, a jej wypielegnowane ciało w spa dotykałby jakiś młody kochanek? to nie to samo co iść do prostytutki? za pieniądze miłości nie kupisz i u prostytutki i u utrzymanki luksusowej Odpowiedz Link
tapatik Re: 2017 plany 01.01.17, 09:08 Oczywiście, że pieniądze szczęścia nie dają, ale bieda też nie. Odpowiedz Link
13haan Re: 2017 plany 01.01.17, 20:52 to była ironia, gyby noa został zwolniony grupowo, to już by nie widział plusów w tym zwolnieniu, bo stwierdziły, że jako bezrobotny, nie znajdzie już na bank nikogo, gdybyśmy, go pocieszali ze choć duża odprawę dostał, to by powiedział, ze pieniądze szczęścia nie dają bo zrostu i karnacji za kasę nie kupi a pieniądze podobno szczęścia nie dają, gdy już się je ma Odpowiedz Link
heniek.8 Re: 2017 plany 22.12.17, 21:44 dobra robota sierżancie, a teraz czas na nowy wątek Odpowiedz Link
laskabezpaska Re: 2017 plany 22.12.17, 22:33 jak ten czas leci , jakbym to wczoraj pisała a to już prawie rok Odpowiedz Link
leaf.7 Re: 2017 plany 28.12.17, 19:52 no to rachunek sumienia: mogę się podpiąć pod podsumowanie haan, skoro jej już tu nie ma, to mogę byc to ja: remont zrobiony, jest dużo ładniej, a myślałam, ze ja nie potrfaie ładnie wymyślić organizacja życiowa - jest postęp, jest dużo lepiej kulinarnie i towarzysko leże, jedynie dbam o przyjźnie z pracy endorfiny - żeby było za rok jak jest teraz, to będzie dobrze, poza tym wzmocniłam kilka innych filarów, solidniejsza ta moja budowla Odpowiedz Link