Dodaj do ulubionych

Komu się chce

01.01.19, 19:27
tak jak mi wracać do roboty jutro? big_grin
Już widzę starą, która po tygodniu w domu, tryska pomysłami, normalnie jak iskierka suspicious
A do realizacji nie widać chętnych? Och, jak tak można. Przecież przez tydzień można było nabrać ochoty na spełnianie jej zachcianek suspicious
Obserwuj wątek
    • tomekzgor Re: Komu się chce 01.01.19, 21:05
      Ja wracam do roboty z przyjemnością.
      Ten ponad tydzień świętowania, obżerania się, picia, witanie Jezuska, potem Nowego Roku to męczące zajęcia. I chociaż było wiele miłych chwil to już mnie wkurzają rytuały związane z tymi wznisłymi wydarzeniami. A najbardziej wkurza mnie pogoda. Jest przygnębiająca nijak nie przystaje do "wesolości" tych świąt. Dlatego jednym z zasadniczych moich postanowień noworocznych jest spędzenie końcówki 2019 roku w miejscu, w którym jest cieplej, dłużej widno, nie pada.
      • po-ranna-kawa Re: Komu się chce 01.01.19, 21:28
        Z tym wyjazdem popieram i chętnie kupię bilet w podobnym kierunku
        • tomekzgor Re: Komu się chce 01.01.19, 22:09
          W odpowiednim czasie poinformuję gdzie, kiedy, za ilę, co zabrać itp.
          • 999karolina Re: Komu się chce 02.01.19, 11:11
            Naprawdę chcesz z tym czekać do grudnia? sad
            Może zorganizuj jakiś próbny wyjazd w styczniu albo lutym, bo do grudnia to jest zabójcza perspektywa.
      • karolivia Re: Komu się chce 01.01.19, 21:31
        tomekzgor napisał:

Dlatego jednym z zasadniczych moich postanowień noworocznych jest spędzenie końc
        > ówki 2019 roku w miejscu, w którym jest cieplej, dłużej widno, nie pada.

Czytasz mi w myślach.... jak nie zobaczę słońca w ciągu kilku dni i przestane "nadawać" na forum to zapalcie świeczkę w mojej intencji wink
        "Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś" Mały Książę
        • dolores2222 Re: Komu się chce 01.01.19, 21:34
          Mam to samo. Zrzędzę. Łażę po domu jak ból po kościach. Nic mi się nie chce.
          Słońca mi trzeba!!! big_grin
          Podobno są takie lampy, co mają je naśladować. Ktoś coś wie na ten temat?
          • autoteliczna Re: Komu się chce 01.01.19, 22:01
            Tak, są takie lampy. W rejonach podbiegunowych to standardowe wyposażenie na czas nocy polarnej.
            Ale nie wiem, czy w Polsce są dostępne jakieś urządzenia do użytku domowego.
            Na pewno można korzystać z fototerapii w salonach odnowy. Wygooglaj smile
            • karolivia Re: Komu się chce 02.01.19, 10:16
              autoteliczna napisała:

> Ale nie wiem, czy w Polsce są dostępne jakieś urządzenia do użytku domowego.

Są, znajomy miał, bo ciągle z depresją walczył, jakieś kosmiczne pieniądze za nią zapłacił.
              • autoteliczna Re: Komu się chce 02.01.19, 10:28
                A był zadowolony z efektów?
                • dolores2222 Re: Komu się chce 02.01.19, 15:00
                  No też ciekawa jestem.
                  I to bardzo.
                  Bo mam cyklicznie spadki nastroju jesienią i zimą.
                  Ale zarobki mam całkiem ziemskie. Chyba żeby uznać, że tylko kosmita by za taką kasę pracował big_grin
                • karolivia Re: Komu się chce 02.01.19, 19:37
                  autoteliczna napisała:

> A był zadowolony z efektów?

Ciężko powiedzieć. Ale lampa była ładnasmile. On miał taką jak kolumna głośnikowa, dużą i to było kilka-kilkanaście? lat temu. To była duża atrakcja, coś niebyt wtedy popularnego. Każdy jechał napić się wódki przy sztucznym słońcu. winkTeraz pewno te lampy są tańsze.
                  Takie znalazłam coś
                  deluxe.trojmiasto.pl/Lampy-antydepresyjne-Swiatlo-ktore-leczy-n83737.html
                  • autoteliczna Re: Komu się chce 02.01.19, 20:12
                    Dzięki za fajny artykuł smile
                    To pierwsze zdjęcie mi się podoba. Zapalić lampę i hopsa na forum - to coś dla mnie wink

A tak serio - nietanie to... ale ładne.
                  • dolores2222 Re: Komu się chce 02.01.19, 20:56
                    Dzięki. Może jakbym tyle butów nie kupowała, to bym se sztuczne słońce sprawiła suspicious
                    Może czas na jakieś postanowienia? tongue_out
                    • autoteliczna Re: Komu się chce 02.01.19, 21:16
                      Toż przecież medytować masz. To Cię może od tych butów trochę odciągnie wink
                      • dolores2222 Re: Komu się chce 04.01.19, 14:11
                        Nie wiem, czy mam w sobie taką siłę mentalną suspicious big_grin
    • po-ranna-kawa Re: Komu się chce 01.01.19, 22:06
      Najlepiej gdzieś bliżej równika
      Ja się nie dziwię, że Polacy to naród sfrustrowanych ponuraków. Zamiast 500+ powinien być program slońce+
      • tomekzgor Re: Komu się chce 01.01.19, 22:14
        Myślę że na zwiększenie dzietności też by to dużo lepiej niż 500+ wpłynęło smile
    • tomekzgor Re: Komu się chce 01.01.19, 22:20
      Różne rzeczy można zgromadzić na zapas, ale nie wszystko - nie da się np. na zpas najeść, napić, wyspać, nakochać i nie da się na zpas zgromadzić dobroczynnych promieni slońca. Konieczne są systematyczne dawki
      • marcepanka313 Re: Komu się chce 01.01.19, 22:53
        A ja lubię takie ponure dni, wolałbym ze śniegiem niż z deszczem co prawda, ale to jest taki specyficzny czas zwolnienia obrotów.
        Osobiście nie wiem czy słońce i ciepło o tej porze nie rozregulowałoby mojego wewnętrznego zegara. Mam wrażenie, że każda pora roku ma znaczenie dla organizmu, ja to tak odbieram.
        • po-ranna-kawa Re: Komu się chce 01.01.19, 23:00
          OK, rozumiem, ale ile może to trwać? Tydzień, dwa, miesiąc?
          A co do wplywu pory roku na organizm, to przecież są miejsca, w których słońce świeci w miarę systematycznie przez 250-300 dni w roku i ludzie tam zdrowo żyją wink
          • marcepanka313 Re: Komu się chce 02.01.19, 09:56
            Oczywiście, że ludzie zdrowo żyją wink Może to kwestia nawyków, przyzwyczajenia, że zimą powinno być zimno i ponuro, jesienią deszczowo a może po prostu moje indywidualne baterie potrzebują innego paliwa niż ciepło i słońce.Na mnie po prostu brzydka pogoda nie wpływa depresyjnie, nie męczy. smile
            Osobiście mnie ciepłe kraje jako miejsce wypoczynku nie przekonują ani latem ani zimą.wink
            Taki typ. wink

Każdy ma inne potrzeby i ani lepsze ani gorsze. Inne. wink
            • po-ranna-kawa Re: Komu się chce 02.01.19, 10:05
              I całe szczęście, że każdy ma inne potrzeby, zamiłowania itp. To jeden z uroków tego świata smile
              • marcepanka313 Re: Komu się chce 02.01.19, 10:13
                No pewnie i dzięki temu, miejsca gdzie jest zimno i mniej słonecznie też są odwiedzane. wink
                Chociaż z pewnością mniej licznie. smile
                • po-ranna-kawa Re: Komu się chce 02.01.19, 11:39
                  Nie tylko są odwiedzane, ale nawet ludzie tam na stałe żyją smile
                  Co do odwiedzania zimnych miesc - miałam okazję w noc sylwestrową przemieszczać się pieszo po dużym mieście i widziałam oraz słyszałam bardzo wielu cudzoziemców, niekiedy z egzotycznych krajów. Czyli rzeczywiście są ludzie, którzy odwiedzają chłodne i ponure (pogodowo) miejsca. Może mają już dosyć ciepła smile
    • po-ranna-kawa Re: Komu się chce 01.01.19, 22:53
      Staram się być miła, jeśli to jest możliwe
    • karolivia Re: Komu się chce 02.01.19, 10:38
      gwen75 napisał:

> karolivia napisała:
      >
      > > jak nie zobaczę słońca w ciągu kilku dni i przestane "
      > > nadawać" na forum to zapalcie świeczkę w mojej intencji wink
      >
      > Ej, nie żartuj tak, może się wybierz na jakąś światłoterapię wink

Sorry. Czarny humor mi się odpalił.
      Siedzenie pod lampą słoneczną, albo ozonoterapia to nie dla mnie.
      Zdecydowanie wolę jednak naturę. Czyli bieganie po słonecznej plaży, albo zjazd na nartach nasłonecznioną stroną stoku
      • po-ranna-kawa Re: Komu się chce 02.01.19, 11:42
        Dla mnie też siedzenie pod jakąś lampą wydaje się mało atrakcyjne. A nawet dziwaczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka