Dodaj do ulubionych

SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie

14.11.04, 21:26
Wiele już miejsca na tym forum poświęcono kwestii sportu w Piotrkowie.
Ostatnio jednak dużo się pisze o sporcie młodzieżowym, dlatego postanowiłem
założyć nowy wątek. Chciałbym aby z tego tematu wyłonił się obraz
piotrkowskiego sportu młodzieżowego - napiszmy tutaj o sekcjach które szkolą
dzieci i młodzież. Wypowiedzcie się (tu prośba do tych, którzy trenują) - jak
oceniacie poziom kształcenia, podejście poszczególnych trenerów do swojej
pracy. Wiem, że takie opinie są bardzo cenne, bo często pokazują jak jest
naprawdę. Skoro słychać narzekania - napiszcie, czy są podstawy. Jeśli są
pozytywne zjawiska - także napiszcie o nich! Zapraszam do dyskusji!
Obserwuj wątek
    • demetra35 Re: SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie 14.11.04, 21:33
      Ja obserwuję sport młodziezowy od dawna. Od czasu jak działacze Piotrcovii
      zrezygnowali ze szkolenia zawodniczek /piłkarek ręcznych/ nie ma właściciwe
      szkolenia, zawodniczki są kupowane. Jesli chodzi o chłopców sekcje są
      prowadzonę /uważam że świetnie radzi soebie A.Kalinowska/, ale gdzieś ginie to
      wyżej. Jeśli chodzi o koszykówkę, to myślę, że też jest coś nie tak, chociaż
      podobno szkolenie się odbywa. Ale pamietam też jak w Piotrkowie była koszykówka
      dziewcząt. I też ją zlikwidowano. Zniszzyć można szybko. Odbudować jest dużo
      trudniej. Ratujmy to co możemy jeszcze uratować.
    • xara21 Re: SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie 14.11.04, 22:02
      To jest temat-rzeka. Ja trenowałam przez kilka lat piłkę ręczną pod okiem
      piotrkowskich trenerów. Prawda jest taka, że nie potrafią oni zainteresować
      młodych dziewczyn piłką ręczną. Ona są bo ... są. Nic więcej. Nie dają nic od
      siebie poza to minimum, które jest im zadane. I wiem, że tak jest i obecnie, nie
      tylko wtedy kiedy ja trenowałam. Trener jest zainteresowany wszystkim tylko nie
      trenowaniem - a to rozmowy tel. a to coś innego, ciągłe wyjścia - tak mówią
      dziewczyny obecnie grające w ręczną w Piotrkowie. To przykre, bo w Piotrkowie
      jest mnóstwo młodych dziewczyn, które chcą grać w ręczną. Drugie tyle nie wie,
      że chce grać (dobrze ujęte) - ale właśnie trzeba umieć zachęcić dzieci do
      rozpoczęcia przygody z ręczną. Ja nie miałam szczęścia i dziś wylądowałam na
      studiach w innym mieście i mój kontakt z piłką ręczną polega na tym, że od czasu
      do czasu (zazwyczaj w okresie przedświątecznym) jestem na meczu Piotrcovii lub
      Kipera). Czytałam ostatnio, że w Piotrkowie powstaje nowy klub piłki ręcznej.
      Mam nadzieję że to wyjdzie i żałuję, że nie znalazł się ktoś z sercem do tego
      sportu kilka lat wcześniej. Może wtedy grałabym w ręczną dalej... Pozdrawiam!
      • polish.eagle Re: SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie 14.11.04, 22:50
        Nic dodać, nic ująć - niestety ale jeśli tak jest naprawdę to w piłce ręcznej
        nie bedziemy mieli sukcesów.
        • demetra35 Re: SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie 16.11.04, 10:55
          A może ktoś by wreszcie rozliczył trenerów i nauczycieli ze swojej pracy, po
          zakończeniu każdego okresu trzeba by było się rozliczyć z wyników jakie ta
          młodziż osiągnęła. Może każdy nauczyciel prowadzący zajęcia dodatkowe powinien
          złożyć sprawozdanie z imprez w jakich młodzież uczestniczyła i jakie zajęła
          miejsce. I stworzyć by może ranking szkół pod wzlędem zajęć sportowych. Ale
          wiem też z własnego doświadczenia, że w szkołach są sportowcy niezastąpieni:
          świtni w pływaniu, koszykówce czy siatkówce i takimi uczniami podpierają się
          różni nauczyciele. I teraz nasuwa się pytanie: kto właściwie wyszkolił takiego
          zawodnika. Która dyscyplina sportu daje tak szerokie szkolenie, że szkoli
          wszechstronnych zawodników /szkoła czy klub sportowy/ . Zróbmy w mieście
          ranking najlepszych i najbardziej wszechstronnych uczniów sportowców. Wszystko
          wyjdzie na jaw. Może wreszcie komórka w mieście jakim jest Wydział Sportu
          wreszcie weźmie się za pracę. Za coś te pensje dostają.
          A nadto chciałabym się zapytać, może ktoś wie: kto odpowiada za to że w zeszłym
          roku dzieczeta - piłkarki ręczne mimo że zakwalifikowały się do Mistrzostwo
          Polski Szkół Podstawowych nie zostały do nich zgłoszone /podobno miasto tego
          nie dopełniła/, albo co się stało, że mimo iż w szkołach zostały przeprowadzone
          ewliminacje do olimpiady wiedzy "Od Aten do Aten" to chyba nikt z naszego
          miasta nie wystartował w eliminacjach wojewódzkich. Może znajdźmy
          odpowiedzialnych za te wszystkie błędy, przez które nasza młodzież nie może
          solidnie trenować czy wykazywać się innymi umiejętnościami. Skoro nikt na ten
          temat nic nie wie, to może nasz pan rzecznik zainteresuje się sprawą i znajdzie
          winnych.
          • wazny.piotrkow Re: SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie 16.11.04, 13:14
            demetra35 masz bardzo wiele racji w tym co piszesz. Nauczyciele nie są
            prawidłowo rozliczani ze swojej pracy. Jakieś tam ogólne rankingi nie oddają
            tego co dzieje się naprawdę w sporcie młodzieżowym. Potrzeba nam wnikliwej,
            szczegółowej analizy - tylko wtedy będziemy mieli pełen obraz sytuacji.
            Jakiś czas temu w Radio Piotrków, podczas audycji o stypendiach sportowych
            słyszałem, że miała się odbyć po 20 listopada jakaś debata o stanie
            piotrkowskiego sportu. Czy to nadal aktualne? Mam nadzieję, że tak. Pozdrawiam!
            • demetra35 Re: SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie 16.11.04, 16:56
              Myślę że w każdej dziedzinie pracy z młodzieżą /czy jest to plastyk czy muzyk
              czy nauczyciel w-fu/ powinniśmy rozliczać ludzi, którzy dostają kasę za zajęcia
              pozalekcyjne czy pracę w MOK-u z tego co przez dany okres zrobili. Wiadomo, że
              nie zawsze trafia się na młodzież wyjątkow zdolną, ale ważny często jest sam
              udział w imprezach czy zawodach. Ale najbardziej wkurza mnie to, że niektórzy
              prowadzą zajęcia za niezłą kasę, ale skupiają się tylko na odfajczeniu tych
              zajęć, a nie na zmotywowaniu młodzieży do osiagania sukcesów. Niestety.
              Młodzież nie ma możliwości wykazania się, a tylko starty w zawodach czy
              plenerach mogą dać możliwość sprawdzenia się.
              Czy ktoś może choćby prywatnie spróbuje się zorientować, czy gdzieś w Polsce
              prowadzone są takie analizy. Myślę że nie jest to niemożliwe.
              • kariera33 Re: SPORT MŁODZIEŻOWY w Piotrkowie 17.11.04, 12:41
                myślę że masz rację, niewielu jest nauczycieli czy trenerów z serce, ale może
                by ich poszukać i napisać, kto jest kim???
                • wazny.piotrkow Kto jest kim ... 17.11.04, 13:05
                  Racja - o to przecież chodzi w temacie, który założyłem. Liczę na wypowiedzi
                  dotyczące konkretnych trenerów różnych dyscyplin. Czekam na oceny.
                  • polish.eagle Re: Kto jest kim ... 17.11.04, 17:25
                    Uważam, że trzeba rozliczyć kluby i stowarzyszenia sportowe z tego, co robią za
                    pieniądze otrzymywane z Urzędu Miasta. Skoro pewnien klub otrzymuje regularnie
                    pieniądze z Miasta w kwotach 10.000 zł. , 17.000 zł, itp. a nie kupuje
                    zawodniczkom podstawowego sprzętu sportowego, nowych piłek, koszulek a tylko
                    bazuje na tym co zakupił/otrzymał kilka lat temu to jest to conajmniej
                    podejrzane. Na co idą te pieniądze? Trochę serca drodzy działacze i trenerzy -
                    nie ciągnijcie z klubów ile się da! Albo nie mówcie później, że pracujecie
                    społecznie i że nic z tego nie macie!
                    • kariera33 Re: Kto jest kim ... 18.11.04, 22:33
                      Rozpocznijmy dyskusję o piotrkowskim sporcie.. Nie tylko rozliczmy kluby w
                      kasy, bo w jednych klubach kasę daje miasto i oczywiście do tego sa wpłaty od
                      rodziców bo tam chodzi młodzież z kasiastych domów tak jak np, do p. Kozicy,
                      gdzie miesiąc w tej chwili kosztuje ze 100,00 złotyc albo więcej, a dostaje
                      dotacje z miasta , a w innych trzeba się cieszyć bo ani sponsorów ani wpłat od
                      dzieciaków nie może być, bo młodziez jest z tak różnych środowisk, że tylko
                      takie kluby im pozostają. I są jeszcze kluby promowane przez miasto, gdzie
                      dostają kupę kasy, a młodzież idzie na bok, bo najlepiej kupić zawodników czy
                      zawodniczki. I co wy na to???
                      • franzz Re: Kto jest kim ... 18.11.04, 23:32
                        Moim zdaniem miasto powinno promować te dyscypliny, które od lat są sportową
                        wizytówką miasta. To piłka ręczna i zapasy. Ale nie chodzi o to aby pakować
                        olbrzymie pieniądze na Piotrcovię, Kipera czy AKS - pieniądze dla seniorek i
                        seniorów ale na szkolenie młodzieży! Czy nasza piotrkowska Piotrcovia prowadzi
                        szkolenie dziewcząt piłki ręcznej? Kiper coś chyba dokłada do szkolenia w SP12 i
                        Gim5 ale klub żeński?

Koszykówka w naszym mieście to dyscyplina typowo niszowa - zero sukcesów,
                        mizerne zainteresowanie lokalnej społeczności wyczynami koszykarzy UMKS
                        Piotrcovia - po co dawać kasę na mizerię? Szkolenie młodzieżowe jakoś tam się
                        jeszcze odbywa, choć bywało lepiej. W najlepszym wypadku zawodnik wyląduje w
                        amatorskiej lidze basketballu organizowanej przez nasz nieszczęsny osir. To
                        smutne. A z całą Concordią to też nie popadajmy w mega zachwyt - jak ktoś
                        słusznie pisał - to zaledwie IV liga i na nic więcej tych kopaczy nie stać.
                        Zdolna młodzież piłkarska z Piotrkowa (chyba nie są to aż tak wielkie tłumy...)
                        może kontynuować swoją karierę w SMS Łódź lub innych klubach naszego regionu.
                        Jeśli ktoś chce grać to musi być zdolny do wyrzeczeń. A prawda jest taka że
                        Piotrków nie ma co liczyć na piłkę kopaną.
                        Kariera33 podałaś przykład szkółki p.Kozicy. Dobry przykład - ma to szczęście,
                        że są te wpłaty od rodziców. Inna sprawa, że tenis to nie jest sport dla
                        biedaków. Moim zdaniem - powinno się kontrolować wszelkie drużyny funkcjonujące
                        przy szkołach. Twory takie jak Uczniowskie KS zżerają pieniądze a nie ma z tego
                        nic dobrego. Zostawmy UKS-y, SKS-y dla młodzieży nie zawsze wybitnie uzdolnionej
                        - niech się bawi w sport na takich zajęciach. Prawdziwe szkolenie przenieśmy do
                        klubów młodzieżowych - tych z prawdziwego zdarzenia a nie przyszkolnych tworów.
                        Wtedy na pewno wypracowane zostałyby odpowiednie proporcje podziału pieniędzy.
                        • demetra35 Re: Kto jest kim ... 19.11.04, 11:03
                          macie wiele racji w tym co piszecie. Najgorsze jest to że miasta wogóle nie
                          interesuje sport młodzieżowy. Przykładem jest zlikwidowanie klas sportowych, a
                          teraz jeszcze nie danie żadnych godzin basenu dla gimnazjum, przy którym basen
                          się znajduje i ktoremu miasto wyrwało ten basen. Gratuluję miejscy rajcowie.
                          Podobno dyrektor występował o godziny dla szkoły i nawet odpowiedzi na to pismo
                          nie dostał. Poza tym z tego co słychać tu i ówdzie klasa tzw. usportowiona z
                          piłką ręczną miastała ustalone na osirze zajęcia w godzinach dopołudniowych a w
                          momencie kiedy zgłosiła się Akademia Świętokrzyska, klasa ta została z tych
                          godzin wywalona. Niezła polityka OSIR-u i miasta. Gratuluję.
                          Mamy wiele przykładów na to, że miasta nie ineteresuje sport młodzieżowy
                          a "wali" kasę na sport seniorski /czy wiecie ile dostał ostatnio KIPER -
                          oczywiście seniorzy - 70.000,00 złotych. A ile mamy zawodników z Piotrkowa???
                          Dotujemy chyba Łódź z tego co widać. Gratuluję..... po raz kolejny
                          • franzz Re: Kto jest kim ... 19.11.04, 23:01
                            Demetra35 - dobrze, że wspomniałaś o OSiR. Ta organizacja zamiast sprzyjać
                            rozwojowi sportu, przyciągać do sportu dzieciaki - działa destrukcyjnie. Jest
                            tam pompowana spora kasa a co za to mają mieszkańcy Piotrkowa? Ferie, lub lato z
                            OSirem - "imprezy" nagłaśniane conajmniej jak koncert R.Martina w Sopocie.
                            Liczne turnieje w tenisa stołowego - strasznie rozwijające stronę fizyczną
                            młodego człowieka. Porozstawiać stoły i ... nie pozostaje nic innego jak cieszyć
                            się z dobrze spełnionego obowiązku. Bo przecież OSir "coś robi"... Pienądze
                            które dostaje OSir nie są wykorzystywane jak należy!
                            Skoro grupy młodzieżowe przegrywają ze studentami to ja tu czegoś nie rozumiem.
                            Badania naukowe wskazują, że dla osób w pewnym wieku (studenckim - 22-24 lata) -
                            jeśli nie rozpoczęły uprawiania sportu w latach wcześniejszych - jest to już
                            niemożliwe do zrealizowania. Nie rozumiem więc czemu młode dziewczęta, którym
                            potrzebna jest jak największa ilość zajęć - przegrywają ze studentami, którym -
                            dla rozwoju fizycznego wystarczyłaby sala 10x10!

BRAWA, WIELKIE BRAWA DLA URZĘDU MIASTA W PIOTRKOWIE, DLA REFERATU KULTURY I
                            SPORTU! Oby tak dalej drogie panie!
                            • demetra35 Re: Kto jest kim ... 24.11.04, 22:23
                              Przecież wszyscy dobrze wiedzą, że nasze bardzo szczodre miasto oddało kolejną
                              halę sportową na Batorego - Akademii Świętokrzyskiej. Tyle że Akademia może ją
                              wiecznie remontować, a tymczasem żacy korzystają z jedynej sali sportowej
                              miasta, zabierając godziny młodszym. To samo jest z basenem. Młodzież szkolna
                              musi płacić 3 złote za wejście w ramach godzin lekcyjnych, a za studentów płaci
                              uczelnia, czyli albo my podatnicy, albo studenci płacąc czesne . My
                              postawiliśmy tę salę z naszych podatków i znów korzysta z niej w większości
                              młodzież nie będąca z Piotrkowa, bo tej jest tylko niewielka część. A uczelnia
                              zabiera kolejne obiekty i co z tego? Tylko tyle że nasze młodsze pokolenie.
                              wystaje na rogatkach nudzac się, zamiast korzystać z różnych obiektów
                              sportowych. taka jest polityka tego miasta. GRATULUJĘ.
                          • informatoor BRAK WYCHOWANKÓW 23.11.04, 22:50
                            PIOTRKOWSKI SPORT NIGDY NIE OSIĄGNIE SUKCESÓW JEŚLI NIE ZAUWAŻY SIĘ U NAS W
                            BYŁYM MIEŚCIE WOJEWÓDZKIM FAKTU, IŻ TRZEBA WZIĄĆ SIĘ ZA SZKOLENIE MŁODZIEŻY.
                            KLUBY ZA GRANICĄ W SWOICH SKŁADACH MAJĄ NAWET DO 70% SWOICH WYCHOWANKÓW. A U
                            NAS? KTOŚ W MIEŚCIE JEST ŚLEPY NA TAKIE FAKTY, OŚLEPŁA JUŻ CHYBA WIĘKSZOŚC
                            URZĘDNIKÓW.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka