Dodaj do ulubionych

Prezydent skazany

15.02.06, 11:42
Jak podaje Interia a ta podaje za TVN 24 prezydent Piotrkowa Trybunalskiego
został skazany na 4 lata więzienia oraz 25 tys. zł grzywny.
Łódzki sąd zakazał też prezydentowi pełnienia funkcji publicznych przez 5 lat.
Wyrok jest nieprawomocny.
Obserwuj wątek
    • pseudotropheus Re: Prezydent skazany 15.02.06, 12:01
      Wyrok nieprawomocny nie zmienia sytuacji prezydenta pod
      względem prawnym. Czy jednak Waszym zdaniem ma on w tej
      sytuacji moralne, etyczne prawo sprawowania takiego urzędu? Czy
      będzie mógł mimo wszystko liczyć na zaufanie społeczne
      niezbędne do jego pełnienia?
    • delahalle Re: Prezydent skazany 15.02.06, 20:26
      Od samego początku nie wierzyłem w jego niewinność. Nakradł to niech siedzi.
      • guzgu Re: Prezydent skazany 15.02.06, 21:28
        Taka cisza.Zwolennicy przycupneli.Jutro idę do biblioteki pogrzebać w gazetach
        po to by ustalić kto i kiedy wygłaszał hymny pochwalne,składał deklaracje
        lojalności i wiargodności tegoż.Popracuję a potem napiszę kto z jego dworu i
        popleczników razem z nim powinien abdykować.Cześć pracy.
        • telesfor6 Re: Prezydent skazany 15.02.06, 22:06
          Nie musisz szukac bo to są ci wszyscy którzy nie brali udziału w referendum
    • witoldkowalczyk Kto co zrobił w spr, Waldka? 15.02.06, 22:24
      Choć nigdy z p. Waldkiem nie zamieniłem ani słowa. Wiem o nim tyle, że z moją
      żoną przystępował do i komunii świętej, że poszedł służyć komunie, że nawet jak
      go kopnęła to dalej się z nią zabawiał - to chciałem mu pomóc i robiłem to
      formie publicznej - szereg ocen, poglądów, propozycji www.kowalczyk.info.pl
      Także w korespondencji prywatnej. Obecnie mam pytanie, czy Waldemar ma, choć
      jednego przyjaciela. Dlaczego nie wytłumaczył mu, że choćby tylko sprawa lewej
      faktury szwagra, już go zdyskwalifikowała jako polityka? Po co te fajerwerki i
      utrzymywanie klakierstwa. Po co związki z umaczanymi gośćmi, zacieśnione po
      wyjściu na przepustkę - miast radykalne zerwane. Kto teraz posprząta - przetnie
      interesy? Zwracam uwagę, że czas p. Waldka na urzędzie nie zablokował prywaty
      kilku - maksymalnie ją umocnił
      • zewa9 Re: Kto co zrobił w spr. WITKA? NO, WŁAŚNIE. KTO? 16.02.06, 18:46
        witoldkowalczyk napisał:

> Choć nigdy z p. Waldkiem nie zamieniłem ani słowa. Wiem o nim tyle, że z moją
        > żoną przystępował do i komunii świętej, że poszedł służyć komunie, że nawet
        jak
        > go kopnęła to dalej się z nią zabawiał - to chciałem mu pomóc i robiłem to
        > formie publicznej - szereg ocen, poglądów, propozycji www.kowalczyk.info.pl
        > Także w korespondencji prywatnej. Obecnie mam pytanie, czy Waldemar ma, choć
        > jednego przyjaciela. Dlaczego nie wytłumaczył mu, że choćby tylko sprawa lewej
        > faktury szwagra, już go zdyskwalifikowała jako polityka? Po co te fajerwerki i
        > utrzymywanie klakierstwa. Po co związki z umaczanymi gośćmi, zacieśnione po
        > wyjściu na przepustkę - miast radykalne zerwane. Kto teraz posprząta -
        przetnie
        > interesy? Zwracam uwagę, że czas p. Waldka na urzędzie nie zablokował prywaty
        > kilku - maksymalnie ją umocnił

TY, POWIEDZ NO NAM, DLACZEGO CIĘ WYWALILI WRAZ Z TWOIMI WYPOCINAMI Z PORTALU
        MOJPIOTRKOW.PL, CO? BĄDŹ ŁASKAW ROZJAŚNIĆ NAM CO NIECO WE ŁBACH.
        • witoldkowalczyk Re: Kto co zrobił w spr. WITKA? NO, WŁAŚNIE. KTO? 16.02.06, 19:57

Pewnie – jeśli Waldek nie zrezygnuje – Centralne Biuro Śledcze zajmie się
          Piotrkowem Trybunalskim (osobiście się tym zajmę) a wtedy nie jednemu portalowi
          starczy odwagi na wypociny Witolda K, a ja wrócę do mojegopiotrkowa, któremu
          dobrze życzę - jednak ostatnio musiałem mu podziękować. Witold K
        • karlov Re: Kto co zrobił w spr. WITKA? NO, WŁAŚNIE. KTO? 16.02.06, 20:26
          Cały dział został zdjęty z MojPiotrkow.pl na prosbe p.Kowalczyka
          • kamikaze_pkow1 Re: Kto co zrobił w spr. WITKA? NO, WŁAŚNIE. KTO? 16.02.06, 21:31
            no prosze a ja juz myslalem ze ktos go zdjal. A tu dobry chlopina sam ulzyl nam
            w cierpieniach. Chwala mu za to ze nie neka juz niewinnych ludzi swoimi
            "arcydzielami". Thx :)
    • totumfacy WRESZCIE !!! 15.02.06, 22:56
      "PAN bOG NIE RYCHLIWY, ALE SPRAWIEDLIWY"
    • kamikaze_pkow1 Re: Prezydent skazany 16.02.06, 13:13
      w dodatku trudno znalezc jakakolwiek informacje na oficjalnej stronie miasta.
      MOze jakies oswiadczenie czy to prezydenta czy rzecznika ? W koncu skazanie
      prezydenta miasta dotyczy nie tylko samego jego ale rowniez calego miasta. Przez
      jakis czas znow bylo glosno o Piotrkowie. Ale czy o taka "promocje" nam chodzi ??
      • lebelt Re: Prezydent skazany 16.02.06, 15:39
        kamikaze_pkow1 napisał:

> w dodatku trudno znalezc jakakolwiek informacje na oficjalnej stronie miasta.
        > MOze jakies oswiadczenie czy to prezydenta czy rzecznika ? W koncu skazanie
        > prezydenta miasta dotyczy nie tylko samego jego ale rowniez calego miasta. Prze
        > z
        > jakis czas znow bylo glosno o Piotrkowie. Ale czy o taka "promocje" nam chodzi
        > ??

Tak, tak dobry pomysł!!
        Rzecznik przecież po to jest, by wyrażał stanowisko Urzędu.
        Bardzo prosimy Pana Rzecznika o stosowny komentarz ...
    • 3br4 Prezydent się zastanawia, ale nad czym? 16.02.06, 18:33
      Podtrzymuję swoje zdanie, że prezydent Matusewicz powinien podać się do dymisji
      zaraz po aresztowaniu w kwietniu 2004. Dla dobrego imienia miasta. Tak
      nakazywał honor.
      Po opuszczeniu aresztu w marcu 2005 r. przed referendum w sprawie odwołania
      jego i rady miejskiej oświadczył mediom (czytam to w archiwalnym Dzienniku
      Łódzkim), że PODA SIĘ DO DYMISJI po ogłoszeniu wyroku, chociaż będzie on
      jeszcze nieprawomocny jako wydany przez sąd I instancji. Wydawało się, że tego
      wymagał honor i dobro miasta.
      Teraz p. Matusewicz ogłasza, że miasto ma pewien problem i musi rozważyć
      decyzję o ustąpieniu, ale po rozmowach z przewodniczącym rady miejskiej p.
      Rżankiem, z klubami radnych i z jakimiś osobami, z którym zdaniem się liczy.
      To co, zmienił zdanie? Czy ma amnezję?
      Uważam, że powinien ustąpić. Honorowo. I dla dobrego imienia miasta. Bo ileż
      lat to miasto miałoby jeszcze być szarpane w środkach masowego przekazu w
      kontekście afer z prezydentem miasta? Zapowiedział on przecież, że będzie
      walczył aż do końca. Aż do Strasburga (..i Nowego Jorku, swoją drogą, nie
      bardzo wiem, do kogo on chciałby się w tym Nowym Jorku odwoływać? Do żydowskiej
      finansjery? Do ONZ? Ma oczywiście prawo, ale po co miasto Piotrków ma być nie
      wiadomo ile jeszcze lat z tym łączone i wymieniane przy okazji każdego ruchu w
      tej sprawie? Tym bardziej, że przecież prezydenta Piotrkowa czekają kolejne
      sprawy karne, w tym jedna naprawdę na grube miliony i ciągle miałoby się mówić
      w mediach "Waldemar Matusewicz, prezydent Piotrkowa Trybunalskiego"?
      Docierają słuchy, że prezydent Matusewicz chce pozostać na swym stanowisku,
      opierając się na tym, że po wyroku w I instancji człowiek nadal traktowany jest
      jak niewinny, dopóki wyrok się nie uprawomocni albo nie znajdzie sprawa
      rozstrzygnięcia w wyższej instancji.
      Trudno mówić w dzisiejszej Polsce o honorze. Gdyby to słowo dziś cokolwiek
      znaczyło, to poddany ocenie w referendum wysoki urzędnik wyciągnąłby wnioski.
      Choć zeszłoroczne referendum nie spełniło kryterium ważności (30 procentowa
      frekwencja), to czy ktoś zauważył, że w referendum za odwołaniem Matusewicza
      głosowało więcej mieszkańców, aniżeli za jego wyborem w wyścigu prezydenckim?
      To nie jest jednoznaczne dla normalnie myślącego człowieka?
      • lebelt Re: Prezydent się zastanawia, ale nad czym? 16.02.06, 20:32
        Dlatego wiele nam brakuje jeszcze do cywilizowanych krajów.
        W takiej np. Szwecji, nawet minimalny cień rzucony na postać osoby pełniącej
        funkcje publiczne powoduje dymisję, lub przynajmniej zawieszenie w obowiązkach
        do wyjaśnienia sprawy. Nadmienię, że rezygnację składa sam urzędnik.
        To się nazywa HONOR i KULTURA POLITYCZNA !!!.
        Przytoczę tu starą anegdotę:
        " - Czym sie różni polski polityk od rzeki?
        - Rzeka czasami sama odstępuje od swojego koryta."

Przykre, ale w naszych realiach bardzo prawdziwe.

• kamikaze_pkow1 Re: Prezydent się zastanawia, ale nad czym? 16.02.06, 21:35
        dzisiejszy Dziennik Lodzki zapodal info ze prezydent rozwaza samospalenie lub
        przykucie sie do drzwi Sadu. Rozwaza rowniez jeszcze ewentualnosc dymisji.
        Pozyjemy zobaczymy poniewaz jak narazie brak oficjalnych komunikatow. A szkoda.
        Moze Piotrkowianie woleli by wiedziec cos konkretnego ? I w dodatku oficjalnego.
    • kamikaze_pkow1 Re: Prezydent skazany 17.02.06, 12:47
      zadziwia brak jakiejkolwiek oficjalnej informacji ze strony UM. Zaraz po
      aresztowaniu prezydenta mozna bylo zobaczyc wielki baner z napisem ze prezydent
      jest niewinny. Bylo tez jakies oswiadczenie itd. Teraz natomiast jest cisza.
      Prozno szukac na oficjalnej stronie UM informacji, nawet drobnej wzmianki o tym
      co sie stalo. Mozemy natomiast przeczytac newsa ze "piosenka jest dobra na
      wszystko". Czy na to tez jest dobra piosenka ? Tylko jaka ? :)
      • pseudotropheus Re: Prezydent skazany 17.02.06, 13:51
        Proponuję Turnaua: ,Po cichu, po wielkiemu cichu..."
        • kamikaze_pkow1 Re: Prezydent skazany 17.02.06, 15:10
          "Znowu w zyciu mi nie wyszlo" ? :)
          • kamikaze_pkow1 Re: Prezydent skazany 18.02.06, 10:06
            a moze bedzie to po prostu "Szczesliwej drogi juz czas" ? :))
            • kamikaze_pkow1 Piosenka jest dobra na wszystko 22.02.06, 20:27
              konczac ten mini koncert zyczen przypomniala mi sie piosenka zespolu Voo Voo ze
              slowami "i stanie sie tak, jak gdyby nigdy nic nie bylo". To chyba dosc trafny
              komentarz do skeczu z ostatnich dni, chociaz chyba tylko prezydent moze udawac
              ze sie nic nie stalo.
              • romekzsiomek Piosenka to jest klinek na splinek 22.02.06, 22:06
                Na innych nieładny uczynek

www.polska.ru/kultura/muzyka/uc/lewy_czerwcowy.html
                www.poema.art.pl/site/itm_60761.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka