czcigodnystarzec 16.09.24, 14:26 Po co motyle siadały na niektórych Tytanach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Upadek Tytanów a motyle 16.09.24, 14:30 Ja tam wolę się zapytać, dlaczego ten pies nie ma kagańca. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Upadek Tytanów a motyle 16.09.24, 19:53 alpepe napisała: > Ja tam wolę się zapytać, dlaczego ten pies nie ma kagańca. > Bo niegroźnej rasy i niegryzący. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Upadek Tytanów a motyle 16.09.24, 17:23 Motyl w malarstwie symbolizuje ulotność, nietrwałość. W tym wypadku nietrwałość potęgi Tytanów, którzy właśnie upadają. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Upadek Tytanów a motyle 16.09.24, 19:55 katriel napisała: > Motyl w malarstwie symbolizuje ulotność, nietrwałość. W tym wypadku nietrwałość > potęgi Tytanów, którzy właśnie upadają. > > Pierwsze słyszę takie coś o motylach w sztuce. Ale emamie muszę wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Upadek Tytanów a motyle 17.09.24, 09:15 Zapytałam wujka Google'a. Zacytował Evę de la Fuente Penderson, jakąś specjalistkę od sztuki tamtego okresu, podobno wtedy ludzie łączyli wszelkie owady, w tym motyle, z piekłem, uwazali, że jest ich pełno w piekle, że zrodziły się z ognia albo wręcz z piekła, dlatego, że widzieli je często lecące do ognia i spalające się w nim. Więc Tytani na tym obrazie spadają do piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Upadek Tytanów a motyle 17.09.24, 09:16 Od siebie dodam, że w tym okresie malarze fascynowali się ilustracją przyrodniczą i każdy pretekst do namalowania owada czy rośliny ze wszystkimi detalami był dobry. Odpowiedz Link Zgłoś