Dodaj do ulubionych

PODSTAWOWA WIEDZA

28.03.07, 16:58
Dziewczyny czytajac Wasze forum mam wrazenie, ze wiekszość z Was ma mniej niz
17 lat. Mylę się?
Na forum padają pytania typu co to sa fiszbiny, co znaczy rozmiar 75A, albo
czy jak ma sie obwod 79 to nosi sie 80A

Może naprewde potrzebuje kilku wskazuwek zeby dobrze dobrac bielizne, to nie
wstyd, nie ktorym udalo sie po 10/15 latach chodzenia w zlej.

Jezeli macie jakies pytania to dawajcie, a ja z dziewczynami z podobnego forum
chetnie odpowiemy, w koncu cos trzeba zrobic z wiedza zdobyta, a najlepiej sie
podzielic:)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kirysek777 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 11.08.07, 12:08
      ja mam pod niby "biustem" ok.69, a na 77 chyba i mam rozmiar równy
      zero :(
      • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 12.08.07, 17:13
        kirysek777 napisała:

> ja mam pod niby "biustem" ok.69, a na 77 chyba i mam rozmiar równy
        > zero :(
        Po pierwsze obwód stanika musi być mniejszy niż pomiar centymetrem, czyli w
        Twoim przypadku 65 a może nawet 60.
        Przy obwodzie w biuście 77 cm daje to 65B albo 65A, ewentualnie 60C. Musisz
        poszukać i pomierzyć.
        • kirysek777 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 13.08.07, 11:51
          dzięki bardzo. a czy uważasz, że powinnam nosić staniki z push-up?
          bo bez stanika wyglądam beznadziejnie
          • mary_lu Re: PODSTAWOWA WIEDZA 13.08.07, 12:11
            Dobrze dobrany push-up możesz. Ale jeśli kupisz byle co na rynku lub
            w H&M, luźnawe w obwodzie i za ciasne w fiszbinie i miseczce, to
            dorobisz się efektu "heblowanej deski".
            • satyna89 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 13.08.07, 15:22
              Poprzednio mi dziewczyny doradziły nosić 65C (trochę to C mnie przeraziło, ale
              po przeczytaniu niektórych opinii wiem, że sama literka nic nie mówi) A więc 65C
              naprawdę pasuje do takich rozmiarów: pod biustem 71 w biuście 83/82 ?????
              Patrzyłam w H&M na tabelę rozmiarów i tam pisze że mój rozmiar to 70A.. (z kolei
              to 70 wydaje mi sie za duże)to może 65A byłoby lepsze?czy 65C rzeczywiście tak
              jak mówiłyście?
              • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 13.08.07, 17:03
                > Patrzyłam w H&M na tabelę rozmiarów i
                > tam pisze że mój rozmiar to 70A..
                Czy H&M sprzedaje obwody 65 i 60 ? z tego co wiem, to nie.
                Jest w ich interesie sprzedanie jak największej ilości staników, które
                produkują, a nie sprzedawanie jak najlepiej dopasowanych staników. Chcą zatem
                wcisnąć także szczupłym dziewczynom rozmiar 70. H&M to nie jest dobra
                bieliźniarska firma, a ich tabelka rozmiarów nadaje się do kosza.

Daję Ci słowo honoru, że obwód 70 jest dla Ciebie za duży i powinnaś nosić co
                najmniej 65.
                I zdecydowanie powinnaś zacząć od 65C.
                • mary_lu Re: PODSTAWOWA WIEDZA 13.08.07, 17:31
                  Dokładnie tak, jak mówi Magdalaena. Obwód zawsze zaokragla się w
                  dół, i to mocno. 70-tka to obwód dla osób mających pod biustem min.
                  75cm i to mierzone ciasno, na wydechu.

Obwód ma być dość ciasny - ma podtrzymywać duże biusty (tak, właśnie
                  obwód, nie ramiączka), a delikatniej zbudowane osoby ma chronić
                  przed efektem heblowania.
                  • kirysek777 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 13.08.07, 17:55
                    a te push-up są drogie? bo mnie raczek na drogie nie stać z mojego
                    marnego kieszonkowego.
                    • satyna89 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 13.08.07, 22:37
                      No to już można powiedzieć, że jestem dawno zheblowana- chodziłam w źle
                      dobranych stanikach i do tej pory chyba nie mam najodpowiedniejszego:/ mimo, że
                      od jakiegoś czasu poszukuję takowego..
                      Kirysku- ja szperałam po sklepach internetowych z bielizną bo do lepszego sklepu
                      trochę mi daleko:/ i jak nie za drogie (100zł i wyżej) to tańsze (30zł) i do
                      niczego:( -(np firmę Alles mi odradzano,)
                      I jak tu znaleźć odpowiedni biustonosz i z odpowiednią ceną?...
                      < 65C to ja chyba nigdzie nie znajdę..;((;// >
                      • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 14.08.07, 02:48
                        satyna89 napisała:
                        > 65C to ja chyba nigdzie nie znajdę..;((;// >
                        Rzeczywiście z tym rozmiarem jest kiepsko, bo w oczach producentów nie jest ani
                        "duży" (jak 65D) ani "pierwszy stanik" (65A). Ale na figleleaves jest ich
                        kilkadziesiąt. Te tańsze są od 14 - 16 funtów, a więc zakup z wysyłką
                        wyniesienie nieco ponad 100 zł. Aczkolwiek zachęcam do zamrożenia kasy (jeśli
                        macie) i zamówienia kilku w ceku odesłania słabszych.
                        • kirysek777 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 14.08.07, 10:46
                          100zł??? musiałabym zbierać cały rok!!! masakra. :(
                          • maith Re: PODSTAWOWA WIEDZA 14.08.07, 11:03
                            No niestety. To jedna z przyczyn, dla których trudno je kupić w Polsce. Bo
                            większość osób po usłyszeniu, że miałaby zapłacić za stanik 100 zł a nie 20 kupi
                            w takiej sytuacji 70A, ciesząc się, że już wprowadzono 70-tki, bo jeszcze parę
                            lat temu najmniejszym obwodem było 75...
                            Czyli z punktu widzenia sklepikarza, tak czy siak kupisz u niego to, co Ci
                            oferuje, nawet jak nie ma Twojego rozmiaru...
                            Ale to się powoli zmienia.
                          • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 14.08.07, 11:18
                            kirysek777 napisała:
                            > 100zł??? musiałabym zbierać cały rok!!! masakra. :(
                            Po prostu musisz przestać myśleć o staniku jako o szmatce za kilka czy
                            kilkanaście złotych, która możesz kupić ot tak na poprawienie humoru. To
                            naprawdę jest poważna inwestycja, ale konieczna dla Twojego zdrowia czy
                            samooceny. Jeśli będziesz nosić za duży obwód, pushup "rozjedzie" Twoje
                            niewielkie piersi zupełnie na płasko. A z dobrym stanikiem ma szansę dopieścić i
                            wyeksponować to co masz. Być może za rok zamiast 65A, będziesz kupować 65B czy 65D ?
                            Zresztą rozmiaru 65A jest więcej niż C, który powinna przymierzyć satyna, bo
                            jest właśnie rozmiarem dla nastolatek, którym biust jeszcze nie urósł.

Jeśli Twoja rodzina jest bardzo niezamożna i rodziców nie stać na kupienie Ci
                            dobrego nowego stanika, poszukaj na allegro czegoś używanego, ewentualnie w
                            szmateksie, gdzie podobno staniki dobrych firm też bywają.
                        • satyna89 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 14.08.07, 13:36
                          magdalaena1977 napisała:

<Ale na figleleaves jest ich
                          > kilkadziesiąt. >
                          Nie orientuję się bardzo w rozmiarach brytyjskich, mogłybyście mi powiedzieć
                          jaki rozmiar brytyjski odpowiada rozmiarowi 65C?? Jak już kompletnie nic nie
                          znajdę w Polsce to zaryzykuję i zamówię jakiś z tej strony brytyjskiej.
                          Interesują mnie raczej push upy.. Jakoś one tylko potrafią mi poprawić humor.
                          • maith Re: PODSTAWOWA WIEDZA 14.08.07, 23:28
                            30C = 65C
                            Bo:
                            brytyjskie 28 to polskie 60,
                            30 to 65,
                            32 to 70,
                            34 to 75,
                            36 to 80,
                            itd.
                            • satyna89 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 15.08.07, 14:02
                              dzięki
                    • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 14.08.07, 02:44
                      kirysek777 napisała:

> a te push-up są drogie? bo mnie raczek na drogie nie stać z mojego
                      > marnego kieszonkowego.
                      Trudno. Idziesz do mamy i mówisz. "Wyrosłam z moich starych staników. Muszę
                      kupić sobie nowy, bo inaczej zniekształcę sobie biust. To poważna inwestycja,
                      ale jest równie konieczna jak płaszcz na zimę". Wydajesz te 100 czy 200 zł a
                      następnie codziennie wieczorem pierzesz swój biustonosz. Aż do chwili kiedy
                      znajdziesz forsę na nowy.
                      Ja tak robiłam przez kilka miesięcy po zmianie rozmiaru. A śliczne kolorowe 75C
                      leżały i czekały na wyrzucenie.
                      • maith Jest jeszcze tania opcja :) 14.08.07, 11:12
                        Jest jeszcze jedna możliwość. Chodzić wyłącznie w miękkich stanikach bez
                        fiszbin. Wtedy zminimalizuje się efekt zniekształcania, bo nie będzie czym
                        wpływać na biust, nie będzie twardych elementów po nim szorujących, heblujących.
                        I jest szansa, że do czasu poprawienia sytuacji finansowej nic się nie zniszczy.
                        Niedawno zmieniłam rozmiar pani po 40-tce, która owszem dopiero wtedy zobaczyła,
                        że ma biust, ale też nie miała tego biustu zniszczonego - ale ona NIGDY nie
                        nosiła staników na fiszbinach, że o push-upach nawet nie wspominając. Pierwszy
                        stanik na fiszbinach kupiła sobie po zmianie rozmiaru.
                        • satyna89 Re: Jest jeszcze tania opcja :) 16.08.07, 08:53
                          hm tak sie zastanawiam i gdybym (narazie) nie znalazla gdzies tu w sklepach
                          rozmiaru 65C to czy moglabym np. z rozmiaru 70A przerobić go ,jakos zwęzić? i
                          czy w ogóle mogłabym z 70A, bo chyba nie z 70C ten wydaje mi sie zaaa duzy a
                          same mowicie ze 65C zalicza sie do tych mniejszych rozmiarow
                          • mary_lu Re: Jest jeszcze tania opcja :) 16.08.07, 10:25
                            Satyna, miseczka 65C ma tylko ciut większą objętość, niż 70A. Tak są
                            przeliczane obwody. 70A ma objętość taką jak 65B, 60C, 55D.
                            Objętość, ale proporcje ciut inne. 70 będzie płaska jak talerz do
                            zupy, 60 wypukła jak salaterka. Jaki chcesz mieć w przyszłości
                            biust? Dwa bezkształtne talerze rozsmarowane po klatce piersiowej,
                            prawie niewidoczne pod ubraniem? Czy dwie kształtne piersi?
                            • kirysek777 Re: Jest jeszcze tania opcja :) 16.08.07, 15:51
                              ja przymierzałam 70 A z usztywniaczem i te miseczki były takie
                              malutkie. to 65A chyba i tak nie pasuje
                              • maith Re: Jest jeszcze tania opcja :) 16.08.07, 17:59
                                Kirysku, skup się - jeśli MISECZKI są za małe na Twój biust, to co powinnaś
                                szukać większe? Bo przecież nie obwód.
                            • satyna89 Re: Jest jeszcze tania opcja :) 16.08.07, 18:55
                              <Jaki chcesz mieć w przyszłości
                              > biust? Dwa bezkształtne talerze rozsmarowane po klatce piersiowej,
                              > prawie niewidoczne pod ubraniem? Czy dwie kształtne piersi?>

oczywiście że to drugie, okey biorę się za porządne polowanie za biustonoszem
                              (najlepiejjj jak dla mnie push up) w rozmiarze 65C/30C
                              Z biustem nie ma przelewek..
                              • kirysek777 Re: Jest jeszcze tania opcja :) 17.08.07, 20:56
                                dzisiaj przymierzałam staniki i pasował na mnie 70 bb i był za 21
                                zł. bez push-up. wyglądałam w nim całkiem całkiem :)
                                • magdalaena1977 Re: Jest jeszcze tania opcja :) 18.08.07, 00:01
                                  kirysek777 napisała:
                                  > dzisiaj przymierzałam staniki i pasował na mnie 70 bb i był za 21
                                  > zł. bez push-up. wyglądałam w nim całkiem całkiem :)
                                  A mierzyłaś obwód 65 i masz porównanie ? Całe forum
                                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203 jest pełne kobiet, które
                                  przekonały się, że stanik rozciąga się a centymetr nie.

Ale to Twój biust i od Ciebie zależy co będziesz nosić.
    • inka10011 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 18.08.07, 15:45
      73 pod biustem 85 nad. jaki rozmiar? :) noszę 75B z H&m
      • effka454 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 18.08.07, 23:28
        inka10011 napisała:
        > 73 pod biustem 85 nad. jaki rozmiar? :) noszę 75B z H&m

Ja bym zaproponowała 65D, a najlepiej zajrzyj tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67467219
        dziewczyny chętnie doradzą co i jak :)
      • maith Re: PODSTAWOWA WIEDZA 19.08.07, 13:20
        Przy wyliczaniu swojego rozmiaru musisz jeszcze wziąć poprawkę na to, że miarka
        jest całkowicie NIErozciągliwa, a obwód stanika wręcz przeciwnie- rozciągliwy.
        Wynika z tego, że o obwodzie 75 powinnaś zapomnieć. 70 to też jeszcze nieco zbyt
        mała różnica (takie ujdzie).
        A że ta sama miseczka wyliczana od różnych obwodów już się inaczej nazywa, to
        faktycznie pasowałoby Ci 65D, albo w ostateczności 70...B.
        Hmm, dziwne że przy tym rozmiarze nosisz 75B - to jest na 89 w biuście, ale może
        to kwestia psychiki, jakaś niechęć do A...
        • agu-21 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 27.08.07, 13:56
          Ja również proszę o pomoc. Mam 72cm pod biustem i 82cm w biuście,
          nosiłam 75A i nie wyglądało to dobrze, przy czym nie wiedziałam
          gdzie szukać przyczyny... Teraz widzę że rozmiar był źle dobrany,
          szkoda że wcześniej na to nie wpadłam. Mógłby mi ktoś pomóc w
          określeniu właściwego rozmiaru? Bardzo proszę :)
          • a_gneskka agu-21 72/82 27.08.07, 14:28
            Masz bardzo podobne wymiary jak pisząca wyżej Satyna, i jak ona powinnaś celować
            w rozmiar 65C. 75A jest na Ciebie za duże tak w obwodzie, jak i w miseczkach -
            nic dziwnego, że nie wyglądało to dobrze :(
        • zooba Re: PODSTAWOWA WIEDZA 09.10.07, 21:20
          Ja mam jedno zastrzeżenie - jeśli kupować stanik o obwodzie mniejszym niż jest
          faktyczny, to będzie sie wpijał, skóra pociła, co mnie akurat doprowadza do szału.

Mam 73 cm pod biustem i 84 w biuście, czyli mniema, że powinnam wstrzelić sie w
          70 lub nawet 65? B?
          • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 09.10.07, 22:15
            zooba napisała:
            > Ja mam jedno zastrzeżenie - jeśli kupować stanik o obwodzie mniejszym niż jest
            > faktyczny, to będzie sie wpijał, skóra pociła, co mnie akurat doprowadza do szału.
            Wiem, to nie ma być aż takie wpijanie się, jak obwiązanie sznurkiem na ścisło ;-)
            Raczej takie jak normalne majtki, które (tak jak obwód stanika) są rozciągliwe i
            trzeba kupić mniejsze niż obwód w pasie, żeby nie spadły.

> Mam 73 cm pod biustem i 84 w biuście, czyli mniemam,
            > że powinnam wstrzelić sie w 70 lub nawet 65? B?
            70B albo 65D
            • zooba Re: PODSTAWOWA WIEDZA 10.10.07, 13:50
              Bardzo dziękuję, w życiu bym nie pomyślała o miseczce D.
              70 B chyba juz w zyciu przymierzałam ale nestety było za duże. Może
              to kwestia firmy.
              Ide na polowanie :-)
    • lemurek27 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 28.08.07, 08:56
      mam prosbe czy ktos moze mi wyliczyc jaki biustonosz powinnam nosic
      mam ok 67-68 pod biustem w biuscie 82 i nosze stanik 70A i
      niewygladam najlepiej
      dz i pozdrawiam
      • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 28.08.07, 10:22
        60E ewentualnie 65C
        • lemurek27 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 28.08.07, 10:52
          dziekuje bardzo za pomoc tak myslalam ze nienajlepiej wybieralam ale
          korzystalam z wyboru naszych skelpow
          • satyna89 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 02.09.07, 12:10
            orientuje się ktoś jakie są numeracje biustonoszy w USA?
            • i.petrus Re: PODSTAWOWA WIEDZA 06.09.07, 11:57
              Ja się nie dawno przekonałam, że nosiłam zły rozmiar stanika. Miałam
              70 A/B, a teraz noszę 60 C/D. Tzn powinnam, ale nigdie w sklepach
              takich nie ma! :( Dla mnie nie jest problemem kupić sobie 2 czy 3
              staniki za 100 zł i nosić je przez dłuższy czas, w momencie gdy są
              dobrze dopasowane i wygodne. Problemem jest, że nie mogę takich
              znaleźć. Nawet w sklepach internetowych najmniejsze to 65, zresztą
              ciężko jest "na oko" dobrać odpowiedni model. Nie wiem co mam
              robić...
              • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 06.09.07, 15:34
                Nie wiem czy już byłaś, ale zapraszam na Lobby
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203.
                Przekonamy Cię tam niechybnie do zagranicznych sklepów internetowych.
            • mary_lu Re: PODSTAWOWA WIEDZA 07.09.07, 11:27
              satyna89 napisała:

> orientuje się ktoś jakie są numeracje biustonoszy w USA?

W USA jest numeracja podobna jak w UK.
              28=60
              30=65
              32=70
              34=75 itd.

do tego miseczki A, B, C, D, DD, (innych misek tam nie spotkałam)
    • bitch.with.a.brain Re: PODSTAWOWA WIEDZA 23.11.07, 22:42
      Czy znacie jakieś sklepy polskie zwykłe albo internetowe, w których można kupić
      staniki w rozmiarze 65?
      • mary_lu Re: PODSTAWOWA WIEDZA 23.11.07, 23:51
        Wejdź na forum Lobby Biuściastych, tam mamy dość uporządkowane spisy
        sklepów stacjonarnych i internetowych.

Znajdziesz tam również wiele informacji o małych obwodach (i o
        małych miskach też, biuściasta to biuściasta, nie ważne, czy ma
        nosić A, czy J :))
      • katinkova Tanie 65 i 60 28.11.07, 01:42
        www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=JP-1040&mci=&size=30d&colour=&image=r530023-p530220-front
        www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=JP-1030&mci=&size=30d&colour=&image=r530023-p530024-front
        6-8 funtów + 4 funty przesyłka (do Polski). Łącznie 10-12 funtów czyli 50-60
        złotych.
        Może to coś pomoże mniej zamożnym dziewczynom :)
        • bitch.with.a.brain Re: Tanie 65 i 60 03.12.07, 16:49
          dzieki, na pewno się przyda:)
      • bitch.with.a.brain Re: PODSTAWOWA WIEDZA 03.12.07, 16:48
        Normalnei się nie przyznaję do wymiarów,ale może coś mi podpowiecie. Mierząc się
        zgodnie ze wskazówkami (pod biustem na wydechu, ściśle - biust luźniej)
        ustaliłam: 69/82. Jaki powinnam nosić rozmiar. Jak jakas dobra dusza poda
        przelicznik brytyjski to będę uszczęśliwiona
        • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 04.12.07, 22:41
          bitch.with.a.brain napisała:
          > ustaliłam: 69/82.
          brytyjskie 28DD albo 30C. Odpowiednio polskie 60E i 65C, ale nie wiem, czy te
          rozmiary szyje realnie któraś z polskich firm
          • bitch.with.a.brain Re: PODSTAWOWA WIEDZA 05.12.07, 11:20
            Wiem,że strasznie męczę, ale dosyć mam stanika który w ogóle się nie trzyma;)
            Jesli noszę teraz obwód 70 (bo innnego nie ma)to lepiej na początek kupić 65
            żeby się przyzwyczaić czy od razu 60?
            • magdalaena1977 Re: PODSTAWOWA WIEDZA 05.12.07, 21:46
              Idealnie byłoby zamówić dwa (albo trzy) rozmiary tego samego modelu. Pomierzyć w
              domu i odesłać ten gorszy.

Zresztą 65 jest łatwiejsza do dostania i występuje w większym wyborze. W tym
              produkuje ją polska melissa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka