Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4

21.06.07, 14:08
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne
swojego rozmiaru! Wpisujcie tu swoje wymiary, opisujcie staniki, które leżą na
Was częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..")
i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar
byłby dla Was najlepszy!:)

PS. Poprzedni wątek z tej serii znajdziecie tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=62494567
Obserwuj wątek
    • vicewers to ja pierwsza:) 21.06.07, 16:08
      no właśnie...
      1 - witam serdecznie i gratuluję forum:) (podczytuję od jakiegoś czasu, ale
      dopiero teraz się zebrałam i piszę:))
      2 - aktualne wymiary: 70 i 84-85 (65D? nie będzie za ciasne?)
      3 - pozdrawiam:)
      • izuss1 Re: to ja pierwsza:) 21.06.07, 17:22
        Vicewers - mamy bardzo podobne wymiary: moje 70/85-86! i też się od jakiegoś
        czasu zastanawiam, czy nie zmienić mojego 70D na 65... i co?
        w 70 D jest mi wygodnie, ale tylko w tych takich "watowanych" - cienkich
        staników nie noszę, bo nie lubię
        może dlatego, że chyba mam dość cięzkie piersi (takie mam odczucie, a na
        badaniu USG stwierdzono, ze mam "bardzo ładną i ścisłą tkankę łączną z
        rozwinięta siatką kanalików mlekowych)
        tylko nie krzyczcie na mnie za bardzo jeśli palnęłam głupsto - nowa tu jestem :)
        pozdrawiam - iza
        • molowiak izuss1 21.06.07, 22:42
          jak ty wytrzymujesz z ta gąbką w te upały ;) zamów sobie na próbę 65DD lub E i
          dopiero zobaczysz jak jest wygodnie, bo to nie na watowanych miseczkach ale na
          ścisłym obwodzie powinien trzymac się biust (zwłaszcza jeśli ciężki)
      • molowiak Re: to ja pierwsza:) 21.06.07, 22:38
        proponuję 65D lub DD jesteś na granicy rozmiarów więc w różnych modelach może
        być różnie
        początkowo osobie nieprzywykłej do porządnego trzymania obwód faktycznie moze
        wydawać sie ciasny, po jakims czasie przyzwyczaisz się, poza tym staniki się
        rozciagają :)
        • molowiak to powyzej było do vicewers :) 21.06.07, 22:43

• madziarka28 Re: to ja pierwsza:) 24.06.07, 19:29
        Witajcie, jako jedna z wielu jestem na poczatku drogi :) ale zaczne od Waszych
        porad... moje wymiary to 95 pod biustem o 110 w biuscie (wiem wiem troche mnie
        jest :)) czy mozecie poradzic jakis fajny stanik oczywiscie baardzo prosze o
        info jakie rozmiary powinnam szukac:)

• zazulla sugestia dla pytajacych w tym watku 21.06.07, 17:47
      Przegladajac poprzednie watki z tej serii, zauzylam ze czesc z was nie zmienia
      tematu. Moja propozycja jest taka - piszcie w temacie wymiary np. "pod biustem
      77 w biuscie 98-101". Dzieki temu, nowa osoba przegladajaca ten watek bardzo
      szybko znajdzie rady dla kogos o podobnych wymiarach. W samej tresci oczywiscie
      szczegolowy opis jest wymagany :)
    • butters77 !!! JAK SIĘ MIERZYMY? !!! 21.06.07, 21:03
      Dziewczyny, ważne informacje!

1) Obwód POD BIUSTEM mierzymy, ściskając miarę dość mocno - tak, by tworzyła
      obcisły pas. To ważne, bo noszenie zbyt luźnego obwodu powoduje, że stanik nie
      leży tak jak powinien. W przypadku dużego biustu ta kwestia jest szczególnie
      ważna, bo stanik ma większy ciężar do udźwignięcia. A to właśnie NA OBWODZIE
      STANIKA (a nie na ramiączkach!) spoczywa odpowiedzialność za solidne
      podtrzymanie biustu.

2) Obwód W BIUŚCIE mierzymy dość swobodnie (miara ma przylegać do ciała, ale nie
      wciskać się w piersi). Mierzymy w najszerszym (najbardziej wystającym:) miejscu
      piersi.
      Poza tym - UWAGA! - warto założyć stanik w czasie mierzenia (wybierzmy taki,
      który leży na nas najlepiej i podtrzymuje biust w miarę dobrze). Chodzi o to, że
      biust puszczony samopas;) układa się inaczej niż biust w staniku - a nam zależy
      na znalezieniu optymalnego rozmiaru stanika. Zwłaszcza gdy mamy do czynienia z
      dużym biustem (a mamy:), który jest ciężki może lekko opadać, co deformuje nam
      wynik pomiarów.

A zatem: POD BIUSTEM mierzymy się ciasno, w BIUŚCIE - swobodnie i mając na sobie
      stanik nie spłaszczający za bardzo piersi:)
    • fasolka1980 pod biustem 68, w biuscie 80 21.06.07, 21:11
      Hej Kobitki,

jaki stanik na moje wymiary (68/80)?Miski A często się wpijają w ciało, a B
      czasami bardzo odstają. Pomożcie proszę!

• chocochoco 65C?? 21.06.07, 22:28
        Z tabelki tak mniej-więcej wychodzi:-).
      • molowiak fasolka1980 21.06.07, 22:49
        a te wpijające się A i odstające B to w jakim obwodzie? bo sama literka niewiele
        mówi
        jeśli jesteś szczuplutka, to faktycznie 65C powinno pasować a jeśli masz troszke
        "tłuszczyku" to lepsze może się okazać 60D
        • fasolka1980 Re: fasolka1980 22.06.07, 08:09
          Jestem szczupla i piersi tez ledwo widac:/ Nie rozumiem jak mogą byc takie
          różnice w miseczkach. Kupilam ostatnio w sklepie internetowym rozmiar 70B
          (bardotka push up)i nie dosc ze musiałbym go solidnie wypchac to jeszcze przy
          wiekszym podskoku zostal niemal na biodrach.

DZieki za pomoc!!!
          • kasiamat00 Re: fasolka1980 22.06.07, 09:13
            Aha, czyli za szeroki obwód. Stanik nie ma prawa Ci się ruszać na plecach, nawet
            przy podskokach. Niestety, czekają Cię zakupy przez sieć, bo 65 w polskich
            sklepach nie uświadczysz :(
          • molowiak Re: fasolka1980 22.06.07, 09:58
            to nie różnice w miseczkach, to różnice w obwodach pod biustem :) a miseczka C
            dla obwodu 65 jest pół rozmiaru mniejsza niż B dla obwodu 70, więc powinna
            pasować :)
    • tishka wymiary 75/86 22.06.07, 13:22
      to moj poprzedni post

no to teraz ja:)
      pod biustem 75, w najszerszym miejscu 86, w zasadzie zawsze kupowalam 75A, choc
      mam tez w swojej garderobie 75B, generalnie bardzo ciezko mi jest dobrac cos
      odpowiedniego i dlatego czesto chodze bez:)
      zdarza sie ze A za male, a B za duze (odstaje), preferuje raczej (jesli juz
      nosze:)) staniki usztywaniane,
      aha i jeszcze jeden problemik, biust jest dosc szeroko rozstawiony, czesto nie
      obejmuje po bokach i troszke wystaje ( nie wiem czy dobrze to opisalam:))
      bardzo prosze o porade

za porada poszlam zmierzyc 70C,
      w obwodzie faktycznie lepszy, i buleczki po bokach zniknely, za to pojawily sie
      z przodu:) mierzylam kilka fasonow i wszedzie tak bylo, powinnam sprobowac
      70D??? ale co ja tam wsadze?:))
      • maith Re: wymiary 75/86 22.06.07, 13:57
        No jakto co? Te bułeczki z przodu tam wsadzisz :) Bo tylko taka powinna być
        różnica między C i D przy jednym obwodzie.
        70D to nie jest duży biust.
        Zobacz, ta dziewczyna ma biust 70E w porywach do F
        (czyli w praktyce o 2-3 rozmiary większy od Twojego - bo DD, E i może nawet F).
        stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-po-raz-trzeci.html
        Miseczki wyliczane od obwodu 70 jeszcze na tym poziomie nie są wcale duże.
      • swierszczowa1 Re: wymiary 75/86 22.06.07, 13:58
        Bardzo mozliwe że D. Wsadzisz tam to co teraz Ci z miseczek wystaje:P Będą
        tylko troszke wieksze od C.
      • molowiak Re: wymiary 75/86 22.06.07, 14:01
        między C a D jest tylko 2,5 cm różnicy obwodu (a w większości polskich to nawet
        tylko 2cm) będzie jak znalazł na te wystające bułeczki :)
        • izuss1 85/105 22.06.07, 14:21
          to ja jeszcze z pytaniem od koleżanki, bo też nie wie jaki powinna nosić rozmiar
          dzięki :)
          • swierszczowa1 Re: 85/105 22.06.07, 16:41
            Myśle że powinna celować w 80F w tych ściślejszych i w 75G w rozciagliwcach.
    • gabishing Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 22.06.07, 15:19
      a zatem teraz ja , zazwyczaj kupuje 80/85 C no ale te rozmiary zależą od
      producenta :) a teraz moje "wymiary", pod biustem ścisło nawet bardzo na wydechu
      83 cm, a w biuście w najszerszym miejscu w wygodnym staniku 102 cm. Poradźcie
      rozmiar.

z góry wielkie dzięki
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 22.06.07, 16:44
        Myśle ze wiekszosc 80C miała na Ciebie za małe miseczki, z kolei wszystkie 85C
        musiały być sporo za luzne pod biustem. Myśle że 75F/FF byłoby dobre.
      • maheda gabishing - 83/102 22.06.07, 23:14
        Witaj! :)
        Ja bym zaczęła od przymierzenia w stacjonarnym 80D i 80E, być może też 80F, żeby
        mieć porównanie. Koniecznie mierzyć, pamiętając o układaniu biustu do miseczek.
        A dopiero potem bym się zastanowiła, co dalej.
        O układaniu biustu w miseczkach możesz poczytać na forum, albo nawet pooglądać
        na youtube ;) - tylko na youtube weź poprawkę na to, że to wszystko ma być
        zrobione z wyczuciem, a nie jak przy przerzucaniu połci mięsa :-)
        • in_di_ra Re: gabishing - 83/102 23.06.07, 18:28
          Moja dobra kolezanka ma wymiary 68/80, co byscie jej doradziły?do tej pory
          nosiła 70A i twierdzi ze jest na nią za duzy.
          • kasiamat00 Re: gabishing - 83/102 23.06.07, 18:32
            65B/C lub 60D/DD w zależności od tego, czy bardzo ciasno zmierzona i od ilości
            ocieplacza na żebrach :) Na pewno nie 70, 70A rzeczywiście powinien być za duży
            i w obwodzie, i w miseczce.
            • in_di_ra Re: gabishing - 83/102 23.06.07, 18:34
              Chudzina taka, zadnego ocieplacza:D dzięki wielkie :)
              • kasiamat00 Re: gabishing - 83/102 23.06.07, 18:59
                > Chudzina taka, zadnego ocieplacza:D dzięki wielkie :)

No, to akurat z obwodu pod biustem nie wynika. Też mam coś koło 68 cm, a trochę
                tłuszczyku jest (żebra nie wystają :). Fakt, mniej niż w innych miejscach
                (mógłby się przemieścić, mniej problemów z ubraniami i stanikami by było :), ale
                jednak.
                • paczuszek7 a co ja powinnam? 24.06.07, 02:07
                  pod biustem mam 81 cm , w biuscie bez stanika 110, od dawna nosilam 80 D,
                  pozniej E, ale mam wrazenie ze biust mi górą wyłazi, tzn stanik zakrywa tylko
                  troch ponad sutki... .
                  dobry to ja nosze rozmiar?

pozdrawiam iza
                  • kasica_k paczuszek7, 81/110 24.06.07, 03:05
                    A jak sie mierzylas pod biustem? Bo to trzeba zrobic naprawde ciasno - miarka
                    nie rozciaga sie tak jak stanik - wiec wydech, scisk i dopiero odczyt :)

Zakladajac, ze pomiar jest wlasciwy - i tak powinnas brac najwyzej 75 w
                    obwodzie, czyli w markach brytyjskich: 34(75)GG lub 34(75)H, w polskiej
                    Melissie 75K.

Nie dziwie sie, ze biust Ci wychodzi z 80E.

Istnieje jeszcze mozliwosc, ze pewna istotna czesc Twojego obwodu w biuscie to
                    tluszczyk na plecach lub miesnie grzbietowe - wtedy miseczka powinna byc nieco
                    mniejsza. Ale na pewno nie E :)
                    • madziarka28 95/110 co dla mnie? 24.06.07, 19:34
                      Witajcie, jako jedna z wielu jestem na poczatku drogi :) ale zaczne od Waszych
                      porad... moje wymiary to 95 pod biustem o 110 w biuscie (wiem wiem troche mnie
                      jest :)) czy mozecie poradzic jakis fajny stanik oczywiscie baardzo prosze o
                      info jakie rozmiary powinnam szukac:)
                      • molowiak madziarka28 25.06.07, 11:04
                        proponuję conajmniej 90B/C albo 85D/DD w rozciagliwcach takich jak np "fantasie"
                        powinnaś się zmieścic nawet w 80E/F, miski podaję orientacyjnie, bo przy dużych
                        obwodach tabelki bywają niemiarodajne, (ja np wchodze w miseczki o rozmiar
                        mniejsze niz powinnam wg tabeli) wynika to z tego, że część obwodu "w biuście"
                        to tłuszczyk na plecach a nie piersi :) musisz więc dobierać metodą prób i
                        błędów pamietając o porządnym ułożeniu piersi w miseczkach
                        • madziarka28 Re: madziarka28 25.06.07, 12:09
                          Dziekuje Ci slicznie na odp, musze zaczac poszukiwania najgorzej trafic na
                          pierwszy dobry mam nadzieje ze mi sie uda:)
                    • paczuszek7 kasica-k dzięki ,dzięki i jeszcze jedno:) 24.06.07, 21:41
                      mierzylam sie po biustem dość ciasno,ale chyba nie zapnę sie w obwodzie 75,tak
                      mialam 5 lat temu , teraz troszkę mam więcej ciałka i staniczek sie wrzynał
                      mocno w plecy, wiec moze jednak 80? i w dodatku rozm.H,i K? o matko!!!
                      • silie Re: kasica-k dzięki ,dzięki i jeszcze jedno:) 24.06.07, 23:19
                        Witajcie;
                        chyba trafiłam w dobre miejsce...i chyba mam standardowy problem: za dużo pod
                        biustem, za mała miska?
                        Pod biustem ciasno mierzone: 85
                        W biuście w staniku sztywnym: 102-103.
                        Ostatnio kupiłam z Avocado "Havanę"85C, bo szukałam gładkiego stanika pod białe
                        bluzki.Obwód zapięty na najciaśniejszą haftkę bardzo ok, ale miska dużo za duża!
                        Wszędzie luz!

Boję się, że noszenie 80 pod biustem będzie torturą, ten rozmiar może byłby
                        dobry, ale przy bardzo elastycznym materiale.

Do tego mam biust w takim stożkowym kształcie, rozchodzący się na boki, który
                        wygląda dobrz TYLKO I WYŁĄCZNIE w sztywnych lub usztywnianych miskach, które
                        zbierają do środka, albo z pionowymi cięciami.Takie staniki zaokrągląją mój
                        biust, a wszelkie inne robią z niego 'pierożki', jak się oglądam bokiem...

Biust niby spory jak jest odpowiedni stanik, ale jak sie rozbiorę, to dla mnie
                        jest wręcz mały.I te szerokie plecy...
                        A znaleźć stanik jak opisałam, który w dodatku byłby gładki i bezszwowy na
                        miseczkach to cud.Miałam kiedyś taki z Kappahla, miski wypełnione były żelem,
                        o, to było to! Fantastycznie prezentował się pod obcisłymi bluzkami...

Ale teraz muszę znaleźć coś innego.
                        Oglądam sobie www.biel.com.pl i takie gładziutkie żelowe kosztują ponad 200
                        pln :(((

s.
                        • kasiamat00 Re: kasica-k dzięki ,dzięki i jeszcze jedno:) 24.06.07, 23:35
                          > Obwód zapięty na najciaśniejszą haftkę bardzo ok, ale miska dużo za duża

No jeśli nowy stanik zapięty na ostatnią haftkę jest OK, to należy zmniejszyć
                          obwód. Bo inaczej za miesiąc stanik się zrobi za szeroki. Tak więc moja diagnoza
                          - obwód co najwyżej 80. Miseczka... 80DD/E? Bo niestety pomiar w sztywnym
                          staniku jest niezbyt miarodajny.

A, co to znaczy "dużo za duża miska"? Masz podciągnięte ramiączka? Ułożony
                          biust? Bo 85C powinno być raczej maławe niż dużo za duże...

> Oglądam sobie www.biel.com.pl i takie gładziutkie żelowe kosztują ponad 200
                          > pln :(((

Bo Biel jest niemożebnie droga. Sprawdź w Bellissimie, Intimo4You, E-lady (też
                          dość drogo), jeśli upierasz się przy polskich. Jeśli nie, to jest Bravissimo,
                          Brastop i cała reszta wymieniona w łatku o sklepach internetowych.
                          • silie Re: kasica-k dzięki ,dzięki i jeszcze jedno:) 25.06.07, 10:43
                            Kasiu;
                            pomiar bez stanika jest niewiele mniejszy - jakieś 101 cm.
                            Co do obwodu pod biustem się zgadzam, 80 wg Waszych informacji powinno być ok,
                            boję się tylko dyskomfortu i powstawania baleronów...

A dużo za duże C w Havanie - luzy po bokach , luzy z przodu, odstające miski,
                            przy dobrze zgarniętym spod pachy i ułożonym biuście.
                            Za to np. w tańszych stanikach, typu 'no name' C jest przeważnie za małe.
                            Wg numeracji na stronie Bellissimy mam C.Własnie wczoraj trafiłam na taki
                            żelowy stanik u nich i zamówiłam 80C - zobaczymy.
                            • anna-pia Re: kasica-k dzięki ,dzięki i jeszcze jedno:) 26.06.07, 00:02
                              nie bój się baleronów, obwódy nie są z żyłki wędkarskiej :)
                              a codo umeracji - tabelki to wskazówka, nie wyrocznia; wg Bellissimy przed
                              ciążą powinnam była nosić 75E, a nosiłam 75F, więc spokojnie :)
                              a stanik możesz wymienić, bylebys metek nie odeerwała!
                            • maith Do Silie 26.06.07, 00:06
                              Oj, padłaś ofiarą myślenia "Mam C"
                              Będziesz musiała zmienić zamówienie, albo odesłać.
                              Nie ma jednego "C". Jest ich kilkanaście. Różnych.
                              Dlatego przy obwodzie 80 powinnaś od nowa wyliczyć miseczkę.
                              Jeśli masz 102-103 cm, to będzie Ci pasować 80DD, ew. 80E.
                              Ale na pewno nie 80C, bo 80C, wg numeracji Bellissimy jest dobre przy 96 cm w
                              biuście.
                              • silie Re: Do Mainth 26.06.07, 19:51
                                Dzięki Kochana.
                                Poprostu musze ruszyć w miasto:))) Tylko ten moj biust naprawdę nie wygląda na
                                duży, ale skoro np.w Triumphie w sztywnych wszystkie D jest za małe? A nawet E
                                leży mocno średnio.Coś w tym jest.
                                s.
                      • anna-pia paczuszek7 25.06.07, 23:58
                        ja nie kasica, ale powiem ci tak:
                        zapniesz się w 75 w bardziej rozciagliwych stanikach (patrz wątek o ściśliwcach
                        i rozciągliwcach), spokojnie
                        a to, że H czy K - no to co? toż do dopiero pierwsza polowa alfabetu!

kochana, lepiej nosić 75K, które dobrze układa biust, niż 95C, z którego
                        wszystko wyłazi na wszystkie możliwe strony
        • gabishing Re: gabishing - 83/102 25.06.07, 11:50
          Witaj,
          bardzo dziękuje za porady. Skorzystam przy najbliższych zakupach.

Pizdrawiam
          G.
          • gabishing Re: gabishing - 83/102 25.06.07, 11:51
            :) oj oczywiście POZDRAWIAM :)

G.
    • giza 74 / 96 25.06.07, 14:44
      Pomocy, bo dostaję juz nie powiem czego :((
      Wydawało mi sie, ze wiem już na czym to wszystko polega, jak dobrać sobie
      rozmiar.
      A okazuje sie ze nawet kupione już po lekturze tego forum staniki są do bani.
      1. Dalia rozmiar (model chyba Natalia?) 70F - obwód ok, ale chyba za małe
      miseczki. Może to jest kwestia tego że miseczki mocno odkrywają biust - ale
      przy pochylaniu sie albo gwałtowniejszych ruchach pierś mi po prostu wyskakuje
      górą :)

2. Avocado Tango 75 D - obwód zdecuydowanie za duży, ale biust w miseczkach
      układa sie ładnie tylko jak sie nie ruszam, z czasem też wyskakuje górą.
      Mierzyłam 70 E i F i leżą brzydko, nawet jak jestem bez ruchu:)

Nie wiem co robię źle, na razie zamówiłam w Dalii 70 G, w Avocado muszę się
      wybrać do sklepu i poprzymierzać. Z chęcią kupiłabym coś z Freyi albo Panache,
      ale to są drogie staniki a ja najwyraźniej nie umiem dobrać sobie rozmiaru...
      Tak sobie teraz myślę że może robię błąd mierząc sie bez stanika, jednak biust
      jest wtedy bardziej "płaski" i to może fałszować pomiary?
      • ewtel Ktos powiedzial,ze jestescie ekspertkami-pomóżcie! 25.06.07, 19:07
        Witajcie,
        jestem tu pierwszy raz bo nie zaliczam się do biuściastych, raczej do tych po
        przeciwnym biegunie.
        Chciałabym kupić jakiś ładny biustonosz powiększający mój biust, zazwyczaj
        nosiłam 75B (push up).
        Dzisiaj w końcu zebrałam się na odwagę i zmierzyłam: pod biustem 71cm, w
        biuście 81 (echhh).
        Liczę na waszą pomoc i dziękuję
        • bajgla Re: Ktos powiedzial,ze jestescie ekspertkami-pomó 25.06.07, 21:34
          Możesz spróbować 65C, np.

glinki.com/?l=0fx5jp
          glinki.com/?l=ri62jx
          glinki.com/?l=6psoa2
          • ewtel Re: Ktos powiedzial,ze jestescie ekspertkami-pomó 25.06.07, 22:41
            Spróbuję.
            Mam nadzieję, że gdzieś w sklepach są dostępne te rozmiary, muszę sprawdzic, a
            jesli będzie nie dobry to jaki inny alternatywny rozmiar pasuje.
            Dziękuję za rady
            • kasica_k Re: Ktos powiedzial,ze jestescie ekspertkami-pomó 25.06.07, 22:47
              Jesli nie uda Ci sie kupic 65C, to 70A teoretycznie jest na podobny rozmiar w
              biuscie.
            • anna-pia Ewtel, 26.06.07, 00:12
              w sklepach stacjonarnych możesz miec problem z obwodem 65, raczej przez
              internet, jest wątek o sklepach netowych, poczytaj
          • kasica_k Re: Ktos powiedzial,ze jestescie ekspertkami-pomó 25.06.07, 22:43
            Popieram, radzilabym sprobowac 65C. 75 jest duzo za duze na Ciebie pod biustem.
            Swoja droga - czy miski w 75B nie sa na Ciebie za duze?
        • maith Re: Ktos powiedzial,ze jestescie ekspertkami-pomó 25.06.07, 23:26
          Mierząc jakikolwiek nowy stanik stosuj się ściśle do tych zasad:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
          Tylko wtedy włożysz sobie do miseczek cały biust.
          W sklepach stacjonarnych 65 nie mają i będą Ci wciskać ciemnotę, dlatego spróbuj
          przymierzyć chociaż 70-tki.
          Trzymając się podlinkowanych zasad przymierz 70A i ewentualnie, jeśli po
          włożeniu całego biustu w 70A pojawią się na górze bułki, to 70B.
          Mierz staniki na fiszbinach, trzymające boki, żeby biust nie miał szansy
          wypływać pod pachy.
      • molowiak Re: 74 / 96 25.06.07, 22:03
        70FF lub G powinien być dobry,
        a na czym polega to "brzydkie leżenie" avocado jeśli robią się bułki to może też
        FF/G będzie lepsze, niestety tu sprawdza się tylko metoda prób i blędów, no i
        jak dobierzesz rozmiar w avocado to niestety nie oznacza, ze będzie ci pasował
        taki sam z panache czy frei :(
      • anna-pia Re: 74 / 96 26.06.07, 00:10
        obwód na pewno 70, miska F albo G; zmierz się w staniku, to może pomóc;
        uwaga: sa biusty, którym pasuje tylko jeden czy dwa kroje staników, więc
        spokojnie - pójscie do Avocado i poprzymierzanie to jest świetna myśl

co do Freyi i Panache - polecam wyprzedaże, mozna upolowac stanik za ok. 10 - 15
        funtów, a funt teraz jakby potaniał :) - poszukaj wątku o sklepach internetowych
    • olusimama jeszcze raz 25.06.07, 19:39
      już mi raz doradzałyście ;-) Belissima też. Stanęło na 70FF jako rozmiarze
      "wyjściowym"
      jak się maja brytyjskie oznaczenia do Melissowych? skoro Melissa 70G jest za
      mała, to co jest we Freyi odpowiednikiem 70H z MElissy? Ja się już w tym gąszczu
      zgubiłam, a tu do wzięcia śliczna Eva...
      • ewosko 74/94-96 25.06.07, 21:48
        Pod biustem ścisło mierzone, tłuszczyku tam raczej niewiele (żebra), w biuście
        bez stanika 94 jednego dnia, a innego 96, więc zgłupiałam doszczętnie, w
        staniku chyba podobnie, choć raczej 94 niż 96.
        Czy to 70F? Dodam, że prawą pierś mam większą, i boję się, że podczas gdy
        miseczka na lewej będzie odstawać, na prawej będą się robiły buły... No ale jak
        nie przymierzę to nie zobaczę. Na początek kupię chyba coś z melissy lub
        Comeximu, bo tańsze, potem może coś droższego, jak już mniej więcej będę
        wiedziała, jaki rozmiar..
        Dzięki za rady, bo ja właśnie na nowo odkrywam świat biustonoszy.. ;-DD
        • kasica_k Re: 74/94-96 25.06.07, 22:30
          W brytyjskich 70(32)F albo i FF, skoro jedna piers wieksza - trzeba dobierac pod
          te wieksza. Lepsze faldki na jedej misce, niż bułka nad drugą - wiele z nas ma
          ten problem i to jest ten lepszy wariant :)
          Z Melissy podobnie, a z Comeximu raczej G bym radzila, co najmniej.
      • kasica_k Re: jeszcze raz 25.06.07, 22:36
        Nie wiem, jak sie ma Freya do Melissy, ale skoro z brytyjskiej tabelki
        rzeczywiscie wychodzi Ci to 70FF, to taki rozmiar bym sprobowala.
        • olusimama Re: jeszcze raz 25.06.07, 22:54
          kasica, mnie to wcale nie z tabelki wyszło, tylko z wymiany maili z Belissimą.
          Zapytali o to i owo i oszacowali na tej podstawie 70FF. A ja juz teraz coraz
          mądrzejsza jestem dzięki Wam i wrażenie mnie ogarnia, ze te 70FF oszacowano na
          podstawie błędnych informacji, które podałam. Bo one dotyczyły tego jak lezy
          stanik, który nosze najczęściej (z jego rozmiarem jako wyjściowym). A on nie
          lezy wcale najlepiej, tylko ja o tym pojęcia nie miałam. Teraz mam punkt
          odniesienia (Wasze fotki) i zaczynam rozumieć jak to POWINNO wygladać.

i tak mi się widzi, ze może ja u brytyjczyków też powinnam celowac w wiekszą
          miskę. w G
          • kasica_k Re: jeszcze raz 26.06.07, 00:15
            A mozesz jeszcze raz podac wymiary? Bo jakos nie moge ich znalezc :)
            • olusimama Re: jeszcze raz 26.06.07, 18:27
              ciasno pod biustem mam 80,5 - to jedyny pewnik. W biuście miewam różnie, bo, jak
              pisałam jest obwisły i bez stanika jest go 97cm (sama nie wiem na jakim poziomie
              wtedy mierzyć, tam gdzie powinny być? czy tam gdzie zwisają brodawki?), w
              staniku (powiedzmy sobie mocno średnio dopasowanym między 100 a 104, w
              zależności od tego w jakim staniku się mierzę, oraz w jakim momencie cyklu jestem.

Wyjściowy do konsultacji z Belissimą był biustonosz Avy w rozmiarze 75F. Na
              obwodzie można się powiesić, wiec sobie wydedukowałam, żeby celować w 70.
              Natomiast miski wydawały mi sie dobre i tak napisałam pani Izabeli. Ale od
              wczoraj (maith mnie olśniła ;-) wiem, ze wcale nie są dobre, bo miałam boczkiem
              wyłażące bułeczki oraz piersi skręcone wręcz w celu upchania w miskach. Niby był
              luzik górą, ale po uczciwym zebraniu boczków spod pach zrobiły mi się górą bułki
              całkiem modelowe.
              Więc kombinuję, że w tej 75 powinnam mieć jednak FF/G w polskich(?).
              Przeliczając obwód wychodzi 70G(H?). Ale tutaj utknęłam, bo nie wiem jak się
              mają brytyjczyki do tych polskich misek. i jak byłam ciemna tak jestem dalej.
              Melissę 131 mam zamówioną, dzisiaj zadzwoniłam i przyślą 70H, zobaczymy co dalej.
              • kasica_k Re: jeszcze raz 26.06.07, 18:46
                olusimama napisała:
                > (sama nie wiem na jakim poziomie
                > wtedy mierzyć, tam gdzie powinny być? czy tam gdzie zwisają brodawki?)

Tam, gdzie jest najszerzej :) Tak czy owak, Twoj pomiar w staniku wydaje mi sie
                bardziej wiarygodny, bo wychodzi wiecej.

> Więc kombinuję, że w tej 75 powinnam mieć jednak FF/G w polskich(?).

Polskie firmy sa rozne. Melissa ma np. inna rozmiarowke od Comeximu.

> Przeliczając obwód wychodzi 70G(H?). Ale tutaj utknęłam, bo nie wiem jak się
                > mają brytyjczyki do tych polskich misek.

Tak sie maja, ze sa ogolnie wieksze, bo to calkiem inna rozmiarowka, miski sie
                roznia o 2,5 cm, nie o 2, jak w polskich, sa podwojne literki i tak dalej. Wiec
                raczej ciezko stworzyc "ogolny przelicznik polsko-angielski" :)

Na podstawie Twoich parametrow - sprobowalabym 70(30)GG, tak jak radzi anna-pia,
                o ile w 70tkach nie jest Ci za ciasno.
                • kasica_k 70(32)GG mialo byc, oczywiscie :) n/t 26.06.07, 18:50

• olusimama Re: jeszcze raz 26.06.07, 18:53
                  dzięki, bardzo dziękuję za pomoc.
                  te 70 z Melissy są faktycznie dość ciasne, po kilku godzinach jest
                  nieprzyjemnie i boli tu i ówdzie. Podobno Melissa to ściśliwce, więc chwilowo
                  zostanę przy 70 i potestuję. Zdecydowałam kupić tę Evę 70G od suzilu, celem
                  obadania jak będzie ze mną Freya współpracować. A jak nie będzie to wystawię na
                  Allegro, razem z tymi Melissami o zbyt małych miskach. I może któregoś dnia
                  ubiorę swój biust w ładny stanik, który będzie nareszcie prawidłowo leżał ;-)
                  • kasica_k Re: jeszcze raz 26.06.07, 19:14
                    olusimama napisała:
                    > te 70 z Melissy są faktycznie dość ciasne, po kilku godzinach jest
                    > nieprzyjemnie i boli tu i ówdzie.

Wydaje mi sie, ze raczej odwaznie pograłaś z tym 70 (rozumiem, ze to Twoje 81
                    ciasno mierzone bylo). W rozciagliwcach to owszem, ale w scisliwcach bym
                    zaczynala mimo wszystko od 75. To, ze jakas 75-tka polska byla za wielka nie
                    musi swiadczyc o tym, ze wszystko inne bedzie sie zachowywalo tak samo :)
                    • olusimama Re: jeszcze raz 26.06.07, 19:53
                      wszystko przede mną. Na pewno popróbuję też 75-ek. Toż jestem w fazie testów ;-)
      • anna-pia Re: jeszcze raz 26.06.07, 00:13
        zobacz 32GG Freyi, ewent. zamów 32G i GG (32 to 70)
    • annnullla Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 25.06.07, 21:48
      po pierwsze witam, po drugie pomóżcie:D moje wymiary to 73 pod biustem a w
      biuście 98. Do tej pory celowałam w 70F,ale stwierdziłam,że jednak lepsza będzie
      G.Ostatnio tez nie daje mi spokoju obwód.kupuje staniki avocado i mam wrażenie
      ze strasznie szybko sie rozciągają. Teraz chciałabym zaryzykować z melissą.I
      teraz tak podpowiedzcie czy warto zaryzykować zmniejszenie obwodu kupując
      biustonosz tej firmy czy też nie. A jeśli tak to jaką miseczkę wziąć??
      • ewosko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 25.06.07, 21:50
        No to mamy podobne wymiary - prawie.. Więc dołączam się do pytania annullli
        • kasica_k annulla/ewosko 25.06.07, 22:33
          Co do porownania Avocado-Melissa niestety nie pomoge, bo moja znajomosc Melissy
          jest "z drugiej reki" ;) Ale zwracam Wasza uwage, ze Avocado jest dosc nierowne,
          sa tam modele o troche wiekszych i troche wiekszych miskach. Trudno dobierac
          gdziekolwiek indziej rozmiar na podstawie Avocado - trzeba sie nastawic na
          eksperymenty.
      • molowiak annnullla 25.06.07, 22:54
        jesli 70 jest za luźny to weź węższy i nie zważaj na literki :) 65GG z anglików
        a z mellissy 65J lub K
      • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 25.06.07, 23:15
        Zmniejszenie obwodu na pewno warto zaryzykować. W ostateczności wymienisz. Co do
        miseczki, możliwości są generalnie dwie
        - albo chodziłaś w Avocado takim jak Melissa (wtedy zamiast 70G powinno Ci
        pasować 65J, ew. 65 K),
        - albo te Avocada były mniejsze i wtedy w Melissie wystarczy 65H, ew. J).
        Moim zdaniem jeśli zamówisz jakieś 65H i inne 65J, to sprawdzisz sobie i 2 różne
        modele i rozmiary. Najwyżej 1 odeślesz. Ile kosztuje taki polecony? 5 zł?

Literki w Melissie lecą tak szybko do przodu, bo ona nie ma połówek (FF, GG,
        HH). Jakbyś zamawiała brytyjczyki, to oczywiście potrzebowałabyś odpowiednio
        mniejsze miseczki.
        • maith To było do Annulli 25.06.07, 23:17

• maith Ewosko, wrzuć własne wymiary, nie mniej więcej n/t 25.06.07, 23:18

• maith A, wrzuciłaś wyżej. Zgadzam się z Kasicą :)) n/t 26.06.07, 00:10

• ewosko Re: Dzięki dziewczyny! 26.06.07, 11:00
        • annnullla Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 04.07.07, 19:33
          wielkie dzięki za poradę:)Mam nadzieję, że teraz wreszcie będzie dobrze, ładnie
          i wygodnie
    • panna_wirtualna Poratujcie, dziewczyny 26.06.07, 02:00
      Jeszcze niedawno nosiłam rozmiar 38G, ale w ostatnio kupionym zapięcia zaczęły
      mi podjeżdżać pod łopatki, więc wyraźnie czas na zakupy...
      Z pomiarów na wdechu wyszło 82/112, może 114 (zależy w którym staniku
      mierzyłam). I teraz pytanie do Was - jakiego rozmiaru w takim razie powinnam
      szukać w polskich sklepach?
      • maith Re: Poratujcie, dziewczyny 26.06.07, 02:20
        Do wyboru masz 75HH i (w ostateczności) 80GG.
        Oczywiście z modeli brytyjskich (Freya, Panache).
        Jeśli chcesz szukać w polskich sklepach, to zerknij na wątek o przyjaznych
        sklepach (stacjonarnych), ale znacznie więcej możliwości znajdziesz w necie.
        Jeśli upierasz się przy sklepach polskich, to zerknij do bellissima.com.pl i
        intimo4you.com
        Istnieje jeszcze jedna propozycja - polska Melissa.com.pl
        sprzedająca własne modele z miseczkami do L.
        Ale że nie mają tam brytyjskiej rozmiarówki, tylko nieco lepszą polską, to
        należałoby tam celować w 75L albo w 80K.

Pamiętaj, że robiąc zakupy w polskich sklepach netowych masz 10 dni na
        rozmyślenie się :)
        • panna_wirtualna Re: Poratujcie, dziewczyny 26.06.07, 02:35
          maith, dzięki za szybką odpowiedź :)

Po namyśle chyba jednak nie będę się upierać przy polskich sklepach...
          (obejrzałam różnice w asortymencie i minka mi nieco zrzedła)
          • maith Re: Poratujcie, dziewczyny 26.06.07, 02:51
            W takim razie zerknij na Brastop, Bravissimo, Figleaves :)
            Tam w razie czego masz jakieś 20 dni na odsyłkę (28, ale liczone do dotarcia
            odsyłanej przesyłki do nich).

I nie przekreślaj Melissy, ma nietypowy kształt fiszbin, który niektórym bardzo
            pasuje, no i wygląda w oryginale lepiej niż na tych sklepowych manekinowych
            zdjęciach. Taki np. model 253 jest naprawdę śliczny.
            • panna_wirtualna Re: Poratujcie, dziewczyny 26.06.07, 03:27
              A wiesz, że jak popatrzyłam do Melissy, to 253 jako pierwszy do mnie przemówił?
              Tak ze zdjęcia to jeszcze 250 przyjemnie wygląda.

No nic, trzeba wyklikać zamówienie i zobaczyć. Zreferuję, jak się obkupię :)
    • nikitka84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 26.06.07, 20:50
      To ja sie moze wpisze, choc do biusciastych mi daleko. Centymetr mi wskazuje 68
      cm pod i 83 cm w biuscie (ogolnie roznica sie waha w okolicach 14-15 cm). W
      miekkim bikini go nie widac prawie, ale w usztywnianym 70B czesto mi sie tworza
      bulki i mam dwa zupelnie na mnie pasujace 70C - tylko za luzne w obwodzie. Ze z
      ciasniejszym obwodem powinnam sprobowac to juz wiem, ale wtedy jaka wybrac
      wielkosc miseczki? 65D mogloby byc dobre?
      • chocochoco Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 26.06.07, 21:01
        65D powinno byc dobre, a może nawet 60E :-)
      • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 27.06.07, 01:10
        Witaj Nikitko :)
        To jest trochę bardziej skomplikowane.
        Z Twoich wymiarów faktycznie wychodzi 65D.
        60E to raczej w rozciągliwcach (jesteś szczupła, więc masz do żeber niedaleko :)
        Natomiast ciekawe jest, że czasem odbierasz, jako dobre miseczki z 70C (bo w B
        tworzą Ci się bułki). To sugeruje, że warto rozważyć 65DD (w firmach
        nieposiadających DD byłoby to E). Oczywiście to, że dobre są miseczki w 70C to
        może być efekt noszenia marek o płytkich miskach, czy budowy sztywnych staników
        ale tego nie wiemy, dlatego warto i tę opcję sprawdzić.

Powiem Ci, co ja zrobiłabym na Twoim miejscu - zamówiłabym w Melissie miękkie
        65D na fiszbinach. Melissa ma dość ścisłe obwody, czyli 65 wystarczy.
        Dlaczego zależy mi, żebyś nie brała twartego push-upa? Bo one są czymś w rodzaju
        atrapy kształtu, a Ty musisz zobaczyć swój kształt wkładając cały biust do
        normalnego stanika. No i push-upy noszone na za szerokich obwodach mogły Ci
        wypchnąć część biustu pod pachy, a to się najlepiej niweluje miękkimi stanikami
        na fiszbinach, trzymającymi boki, żeby nic się nie miało szansy wysunąć.

Powinnaś włożyć do niego biust wg zasad podlinkowanych tu i zobaczyć, co wyszło,
        czy na pewno nigdzie nie ma bułek:
        Jakby po pełnym włożeniu biustu w miseczki pojawiły się bułki, to trzebaby
        pomyśleć o 65E. Ale prawdopodobnie te bułki w sztywnych stanikach są efektem
        budowy samych staników.

Jeżeli natomiast cokolwiek byłoby nie tak, np. stanik by był niewygodny, to
        pamiętaj, że masz prawo w ciągu 10 dni go odesłać.

I teraz dochodzimy do następnej kwestii. Jeśli Melissa nie będzie Ci pasowała,
        to prawdopodobnie będzie Ci pasować Freya. Freyę zamawia się z brytyjskich
        sklepów, jest droższa, ale da się ją upolować taniej i najpierw trzeba wykluczyć
        modele-rozciągliwce, np. Arabellę. W Spisie producentów możesz sprawdzić, co kto
        o którym freyowym modelu pisał. W brytyjskich sklepach masz na decyzję 28 dni,
        ale liczone do czasu dotarcia ew. zwrotu do nich.

Jeśli w ustaleniach praktycznych potwierdziłby Ci się rozmiar, to znając go już
        wejdź na wątek sześdziesiątkowy, bo tam czasem dziewczyny podają sobie
        informacje o możliwościach kupienia taniej staników o Waszych obwodach.
        Ale upewniaj się do rozmiaru najpierw, kupując bezpośrednio w sklepie
        internetowym, bo wtedy masz prawo odesłać. Jeśli skorzystałabyś z okazji i ktoś
        by Ci kupił stanik i przesłał, to nie mogłabyś go odesłać.
        Tu jest Wasz wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=63349014
    • czarnainka Re: wymiary 83/103 27.06.07, 00:41
      Witajcie
      Pod biustem mam na wydechu, scisle mierzone 83cm, w biuscie nie sciskajac w kilku dobrze lezacych biustonoszach 102-103cm. Jaki powinnam nosic rozmiar? Trudno mi ocenic, bo ostatnio mi sie zmienil (zmalal wraz z kilogramami). Chce lada dzien zamowic GOSSARD Superboost Satin i nie wiem jaki brac rozmiar? 34F? 36E? I jeszcze pytanie 34F czy odpowiada polskiemu 75F chodzi mi o wielkosc miseczki - czy to angielskie F rowna sie polskiemu F?
      pozdrawiam
      inka
      • kasica_k Re: wymiary 83/103 27.06.07, 00:50
        czarnainka napisała:

> Pod biustem mam na wydechu, scisle mierzone 83cm, w biuscie nie sciskajac w
        > kilku dobrze lezacych biustonoszach 102-103cm. Jaki powinnam nosic rozmiar?

Na poczatek strzelalabym w angielskie 34(75)FF.

> GOSSARD Superboost Satin i nie wiem jaki brac rozmiar? 34F? 36E?

Z mojego doswiadczenia przynajmniej wynika, ze ten model ma dosc mala miske.
        Ja bym wziela co najmniej FF. Kiedys byly tylko do F, teraz powiekszyl sie
        zakres rozmiarow.

> I jeszcze pytanie 34F czy odpowiada polskiemu 75F chodzi mi o wielkosc
        > miseczki
        > - czy to angielskie F rowna sie polskiemu F?

A to juz mocno zalezy, w jakiej firmie.

Generalnie: nie :) Polskie firmy nie stosuja podwojnych liter: FF, GG i tak
        dalej, ponadto w angielskich firmach miski roznia sie o 2,5 cm w biuscie, a w
        polskich o 2. Ogolnie angielskie miski sa wieksze od polskich.
        Tak wiec, przy rozmiarze 75 pod biustem powinnas w polskich firmach celowac co
        najmniej w G (Melissa). Ale nie zakladaj, ze jak w jednej polskiej firmie masz
        75G, to w innej bedziesz miala tak samo, nie ma zadnej jednolitosci pod tym
        wzgledem.
    • molisia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 27.06.07, 21:22
      Czesć :) bardzo prosze o poradę w sprawie biustonosza-jaki rozmiar. a o to moje
      wymiary: pod biustem 80
      w biuście bez stanika 101
      z stanikiem 95:)
      Dziekuję za wszystkie porady pozdrówki buźka:)
      • molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 27.06.07, 22:28
        Fakt, ze w staniku masz mniejszy obwód niż bez świadczy tylko o tym jak bardzo
        za małe, spłaszczające biust staniki nosisz. Dobrze, ze trafiłas do nas :)
        Proponuję rozmiar 75F a może sie tez okazac, że uwolnionym piersiom potrzebny
        będzie FF :)
        w bardziej rozciągliwych modelach (fantasie, kalyani itp) bierz 70G/GG
    • aguchniak86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 27.06.07, 23:43
      nie bede podawac wymiarow bo u mnie sie nic nie zgadza i jakas taka pokrzywiona
      jestem
      mierzylam dzis u Joasi z Intimo ( okazalo sie z emieszkam 3 ulice od
      niej;))kilka Freyi ( moj pierwszy kontakt z ta firma) bylam przekonana ze bede
      wybierac miedzy 70g a 70 gg ( w panache 70 g jest bardzo wypelnione ale bulek
      nie ma). Co sie okazalo rozmiar 70 jak chodzi o Freye jest za DUZY!! SZOK bo do
      najszczuplejszych nie naleze. i mam zgryza jesli 65 to jaka miseczka?? 65 gg czy
      65 H?dodam ze strasznie sie napalilam na Arabelle;)

• kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 27.06.07, 23:46
        Arabelki sa akurat hojne obwodowo. Ja bym wziela H, no chyba, ze mialas w tych
        70 wrazenie, ze topisz sie w miskach (czy mierzylas wlasciwe miski, czy tylko
        obwod?). Z jakim Panache porownywalas?
        • aguchniak86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 27.06.07, 23:52
          sie namierzylam dzisiaj:) porownoje z Panache Harmony 70 G, niestety Joasia nie
          miala Arabelli 65 GG ani H, w 65 J sie topilam, natomiast 65G mille byl za maly
          , bulka byla tylko ciezko mi powiedziec czy bulka ktora by sie zmiescila w gg;/
          mam jedna piers wieksza ,natomiast wszystkie 70G jakie mierzylam w miseczce byly
          porownywalne z panache
          • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 27.06.07, 23:59
            Chyba podtrzymuje opinie, ze 65H, ale wiesz jak to jest - przed zmierzeniem nic
            nie wiadomo na sto procent. I nie mysl wiecej, ze jestes niewymiarowa czy cos w
            tym rodzaju - to staniki sie roznia miedzy soba, czesto w tym samym rozmiarze
            rozne modele dzieli istna przepasc ;) Swiadczy o tym chocby watek o
            "rozciagliwcach i scisliwcach" na forum.

Nasze ciala tez potrafia sie bardzo roznic mimo tych samych wymiarow, co dobrze
            na forum wypraktykowalysmy. Po prostu czlowieka bardzo trudno opisac samymi
            wymiarami, dlatego tak czesto teoria stanikowa oparta na tabelkach mija sie z
            praktyka.
    • renik20 chyba tutaj się zadaje pytania... 72-73m,95-96cm 27.06.07, 23:45
      -No a ja ciemnota...zadaję pytania w wątku archiwalnym :P strasznie tego dużo i
      im więcej zytam i oglądam tym bardziej zielona jestem ...

Piszę w przybliżeniu bo mam miarkę o długości 64cm i sztukowałam bo opasałam
      sie sznurkiem :P Msze kupic normalny centymetr ;P
      Zawsze nosiłam 75d, teraz kupiłam sobie w nextcie stanik z koronki i mi się
      podwija pod biustem więć coś jest nie tak...A bardziej zabudowane kupuję 34dd
      (75dd).. Czytając rady stwierdziałm ze noszę za duży obwód...a miseczka?? ech
      dziewczyny ratujcie :(
      • kasica_k Re: chyba tutaj się zadaje pytania... 72-73m,95-9 27.06.07, 23:51
        W brytyjczykach strzelam: 70(32)F jesli jestes chuuda i masz sama skore i
        zeberka, a 65(30)G, jesli masz troche tkanki tluszczowej. W naszej Melissie
        wychodzi 70F / 65H albo i 65J, ale tu juz uzytkowniczki Melissy wiedza lepiej.
        Pozegnaj sie na zawsze z obwodem 75 i miska D.
      • maith Re: chyba tutaj się zadaje pytania... 72-73m,95-9 27.06.07, 23:55
        To mi wygląda na 70 F-FF, a w bardziej rozciągliwych 65G-GG.
        Ponieważ celowałabym bardziej w większą miseczkę, więc raczej 70FF, a w
        rozciągliwcach 65GG.
        I teraz, trzeba się jeszcze liczyć z tym, że nawet jeśli początkowo przejście na
        70FF wystarczy, to po paru tygodniach możesz zacząć 70 odbierać jako nadal za
        szerokie i wtedy konieczne byłoby normalne przejście na 65 (GG), a w
        rozciągliwcach na 60 (HH). Dlatego na początek lepiej nie kupuj zbyt wielu
        staników, aż nie ustalisz swojego w miarę stałego rozmiaru (miesiąc, dwa
        noszenia rozmiaru poprawionego).
    • aniolek34 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 28.06.07, 07:09
      Rany,dziewczyny ..to ja ciagle nosze 75B (mam wrazenie że za duże miseczki) lub
      wciskaja mi 75A (za ciasne jakby za bardzo rozklapiają),70B nie dopinam sie a
      mam wymiary:

pod biustem : 77
      na : 86

Jakis inny niz moj niesmiertelny 75B?????????
      • maith Do Aniołka34 28.06.07, 07:26
        Pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć. Jeśli nie dopinasz się w obwodzie 70,
        to nie możesz na niego zmieniać. A w takim razie zostaje Ci właśnie wybór
        pomiędzy 75A i ewentualnie 75B. Z tabeli wynika 75A.

Co Ci można doradzić?

-jeśli chcesz mierzyć obwód 70, to na 70C, inaczej na pewno będzie Ci za ciasno,
        aczkolwiek gdyby 70 było dobre, to dopiąć powinnaś się i tak, chyba, że
        zapinając się nakładasz obwód jeszcze na linii biustu, a nie pod nią...

-załóż swoje 75A i dobrze włóż biust do miseczek, zagarniając go z boków. Jeśli
        zrobią Ci się bułki na górze, to będzie znaczyło, że 75A jest za małe i wtedy w
        ten sam sposób ułóż biust w 75B.
        • aniolek34 Re: Do Aniołka34 28.06.07, 07:44
          75A strasznie mi pomniejsz biust ,tak rozplaszcza..:(
          75%B ??? NO cóz widac taki moj los bo też bywa za duze lub niedopasowane....
          • limonka_01 Re: Do Aniołka34 28.06.07, 08:07
            A co konkretnie bywa za duże lub niedopasowane?
          • maith Re: Do Aniołka34 28.06.07, 10:41
            Jeśli nie jesteś w stanie się dopiąć w 70, to zmiany w tę stronę nie mają sensu.
            Istnieje jeszcze możliwość, że potrzebujesz innego typu staników, np. z węższym
            U fiszbin i bardziej wypchniętymi do przodu miseczkami - kiedy ta sama objętość
            biustu jest inaczej ułożona. W takiej sytuacji mogłaby pomóc zmiana firmy na
            taką, która by Cię nie rozpłaszczała.

No chyba, że niedopinanie w 70C nie jest efektem tego, że jest Ci za ciasno,
            tylko tego, że nie radzisz sobie z zapięciem. W za szerokich obwodach znacznie
            łatwiej się dopiąć. Może spróbuj następnym razem zapiąć 70-tkę z przodu i
            przesunąć do tyłu. Jeśli tak się da i w samym staniku będziesz się dobrze czuła,
            to być może pasuje Ci 70C.
            Ale jeśli najmniejszym dopuszczalnym obwodem u Ciebie jest 75, to pomiędzy A i B
            nic nie ma. Wtedy można jedynie mierzyć inne marki, aż znajdziesz taką, która
            nadaje biustowi lepszy kształt.
            • turzyca Re: Do Aniołka34 28.06.07, 12:36
              Mi sie wydaje, ze niedopinanie w 70B moze wynikac ze zbyt malej miseczki.
              Sprawdz czy mozesz zapiac sie w samym obwodzie (np z miskami na plecach). I
              siegalabym raczej docelowo po 70C.
              • aniolek34 Re: Do Aniołka34 28.06.07, 13:19
                dziekuje dziewczyny,poprzymierzam i podziele sie co z tego wyszlo :)
              • z-a-g-a-t-k-a to teraz ja 29.06.07, 21:32
                witam sie radosnie :-). poczytalam watki. teraz juz wiem, ze wszystkie staniki ida do kosza. to tak, pod biustem (ciasno): 93. W biuscie w staniku: 113 cm, bez jakies 119. No to mam sie rzucic na 90DD? dodam ze gruba jestem, i pod biustem mam spora oponke. Kurcze, sama nie wiem, no i tak za bardzo kasy nie mam i ponad 200 zl wydac nie moge. znajde cos dla siebie?
                • maith Re: to teraz ja 29.06.07, 22:29
                  Wiesz, o czym świadczy to, że w staniku biust wychodzi mniejszy niż bez?
                  O tym, że dotychczasowe staniki go masakrycznie cisną.
                  Jeśli masz sporą oponkę, to o obwodzie 90 też zapomnij - biustonosz ma się
                  trzymać na żebrach. Im w Twoim obwodzie więcej miękkiego tłuszczu, tym większa
                  różnica między wynikiem pomiaru o pasującym obwodem.
                  W wersji i tak łagodnej proponowałabym przejście na 85GG (w brytyjskich firmach)
                  Twój biust i tak będzie się układał przez jakiś miesiąc, dwa, zatem powinnaś
                  kupić 1 stanik w takim rozmiarze, a potem sprawdzić jeszcze raz, czy coś się nie
                  zmieniło i wtedy ew. jeszcze zmniejszyć obwód.

I teraz, co Ci można zaproponować, żeby było niedrogo.
                  Piszesz, że nie możesz wydać ponad 200 zł.
                  Nie musisz. To jest cena za 3 śliczne staniki :)
                  A to oznaczy, że jeden możesz kupić już za 60-70 zł

Tylko teraz uwaga, jeżeli w firmach brytyjskich wyszło Ci 85GG, to w firmach
                  polskich byłoby to 85K (po prostu polskie firmy nie mają DD, FF, GG, HH, co
                  powoduje takie przesunięcie).
                  Czy to jest problem? Żaden.
                  Poszukaj 85K w propozycjach Melissy

Ten jest śliczny
                  www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0253.php
                  Ten podobno świetnie podtrzymuje
                  www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0335.php
                  Więcej nie chce mi się szukać, zrób to sama
                  www.melissa.com.pl

W okolicach do 100 zł z kosztami wysyłki da się też upolować staniki na Twój
                  rozmiar w brytyjskich sklepach internetowych. Poczytaj zwłaszcza wątki o firmach
                  Freya i Panache.

Po jakichś 2 miesiącach sprawdź, czy nadal masz ten sam rozmiar. Jeśli nie, to
                  kupisz sobie jakieś brytyjczyki. Teraz masz w nich ledwie GG :)
            • beata.tr Na pewno 75 B ??? 04.07.07, 21:29
              Ja mam podobny problem jak Aniołek34 :)

Pod biustem: 71 cm
              Na: 89 cm

Noszę nieśmiertelny 75B
              Ale po czytaniu wypowiedzi koleżanki mającej fioła na punkcie staników,
              postanowiłam sprawdzić, co Wy na to :)
              • turzyca Re: Na pewno 75 B ??? 05.07.07, 00:04
                My, turzyca, powstrzymamy nasza zlosliwosc i nie spytamy sie, czy masz wbudowane
                zaczepy do stanika, skoro nie potrzebujesz mocowac go do ciala za pomoca
                ciasnego obwodu.

Bo calkiem rzeczowa i niezlosliwa odpowiedz jest taka, ze masz zle dobrany
                stanik. Obwod trzeba zaokraglac w dol. Czyli w Twoim wypadku 65, a czasem nawet
                60 (szczegolnie jesli nie jestes bardzo koscista). Zostaje kwestia miseczki
                zaleznej od tego czy zdecydujesz sie na sklepy polskie czy brytyjskie.
                No i ku mojemu zdumieniu masz to B wyliczone od obwodu, wiec nawet prawidlowo,
                gdyby nie to ze obwod jest zly. :)
    • antymonek 80/94 28.06.07, 08:31
      Witam,
      wczoraj trafiłam na to forum i myslę, że chyba zawsze nosiłam źle dobrane
      biustonosze. Zawsze nosiłam 75B albo 80B, ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad
      85B, bo te wcześniejsze mnie uciskają. Mam 80 pod biustem bez stanika,a 77 w. A
      obwód biustu 93, 94cm. I co powinnam nosić? Będę wdzięczna za poradę.
      • origami_21 Re: 80/94 28.06.07, 09:32
        Nie dziwię się, że Cię B ciśnie,zacznij mierzenie od 75D.
        • beata132 Re: 78/99 28.06.07, 11:06
          Witam serdecznie:-) Dzięki koleżance zajrzałam do Was i mam nadzieję
          podpowiecie mi czy do tej pory nosiłam dobry rozmiar stanika. Po urodzeniu
          Szymona noszę 80D, ale nie każdy stanik z tego rozmiaru dobrze na mnie leży.
          • maith Re: 78/99 28.06.07, 11:14
            Nie ma sensu nosić szerszego obwodu stanika niż Twój obwód. Bo mierzysz się
            sztywną miarką, a obwody stanikowe są rozciągliwe.
            Dlatego warto wypróbować 75E.
            Tylko dobrze przymierz nowy stanik.
            O, tu jest opis:
    • mamula_to_ja 85 / 101 28.06.07, 12:17
      Mierzone na wdechu pod biustem - 85 cm
      w biuscie w staniku - 101 cm
      bez stanika - 100/101 cm

Zazwyczaj noszę staniki Triumpha i najsmieszniejsze jest to że wbijam się w
      80C...Pod biustem są ok, wieksze mnie nie trzymają. Miseczki w jedym modelu są
      za małe (bułeczki wyłażą gora)a w drugim (moze sie rozciagnął...) są ok.
      • origami_21 Re: 85 / 101 28.06.07, 13:26
        Możesz zacząc od 80E w polskiej lub 36DD w brytyjskiej rozmiarówce. Jeśli masz
        trochę tłuszczyku na żebrach to nawet obwód 75(34) ale wtedy odpowiednio
        miseczka G lub F.
      • mamula_to_ja AAAAA poprawiam się 78/101 29.06.07, 13:19
        Czyli że jaki rozmiar?
        Bo ja się mierzyłam na wdechu zamiast na wYdechu :-D
        • molowiak Re: AAAAA poprawiam się 78/101 29.06.07, 13:45
          AAA w takim wypadku to conajmniej 75F albo nawet 70G :)
    • miss_cherie Mam 75 / 97 cm w biuście- proszę o poradę 28.06.07, 16:47
      Jaki rozmiar powinnam nosić? Dotychczas tradycyjnie, jak większość źle
      ostanikowanych Polek- 75 Club D, rzadko trafiałam na 75D, więc kupowałam 80D i
      zwężałam sama.
      Mam dość pełny biust, nie jest opadnięty i nie rozłazi się na boki.
      Chciałabym zamówić w jakiejś polskiej firmie jakiś stanik ładnie modelujący
      biust pod bluzką, a jednocześnie dający ładny dekolt. Możecie mi coś polecić?

Czy dobrze rozumuję, że powinnam kupować 70 G przy biustonoszu mniej
      rozciągliwym i 65 H przy bardziej?
      • metalowiec77 Re: Mam 75 / 97 cm w biuście- proszę o poradę 28.06.07, 18:23
        ja mam 96-99 i każda G była na mnie za duża, więc to zależy;) W polskich
        stanikach (melissa, comexim, dalia) na pewno G ale w bryt. może spróbuj 70
        F/FF. Z tabelki wynika, że gdybyś chciała 65 w staniku rozciągliwym, to trzeba
        G-GG.
    • tatoo pod na wydechu 78, bez wydechu 80, w biuscie 100 28.06.07, 18:54
      wiec?? ostatnio kupilam 80D, ale tak jakos z przodu mi wychodza;) prosze o rade
      • metalowiec77 Re: pod na wydechu 78, bez wydechu 80, w biuscie 28.06.07, 19:00
        te wymiary to prosta droga do stanika 70 G. ALE może być mnóstwo odstępstw:
        przy zerowym otłuszczeniu żeber będzie 75 F; wszystko zależy od
        marki/modelu/nastroju biustu - tak, tak - kształtu fiszibn itd...
        Kup coś w tym rozmiarze i wtedy się zastanowisz bardziej szczegółowo;)
        • tatoo Re: pod na wydechu 78, bez wydechu 80, w biuscie 29.06.07, 08:49
          ok, dziekuje, a jaki to bedzie w ang numeracji 75F?
          • limonka_01 tatoo 29.06.07, 22:33
            Wg angielskiej numeracji to będzie 70G inaczej 32G :), wg polskiej to chyba 70H.Jeżeli jednak jesteś bardzo szczupła, to zacznij od angielskiego 75F.
            • tatoo 75F 02.07.07, 10:15
              zaczelam poszukiwania na allegro i okazuje sie, ze srednica miski w rozmiarze
              75F wynosi 18 cm!! nie wyobrazam sobie moich piersi w takiej wielkiej miseczce!
              przeciez ona ta fiszbina bedzie u mnie gdzies pod pachami! ktos mnie moze
              wyprowadzi z blednego myslenia?
              • tatoo zmierzylam sie jeszcze raz 02.07.07, 11:33
                po przeczytaniu kilku watkow, postanowilam zmierzyc sie ponownie i teraz na
                totalnym scislym wydechu wyszlo mi pod biustem 75, w biuscie 99-100 (w staniku
                i bez tyle samo). Wiec?
    • brattby Znowu ja 28.06.07, 22:23
      Cześć dziewczyny, jako niedawno oświecona zaopatrzyłam się w dwa przyjemne
      staniczki 70E i teraz pytanie - co jest nie tak? Otóż: stanik po prawidłowym
      założeniu zgodnie ze wskazówkami\ z forum :) po prostu wygląda super, idealnie
      (wszystko na swoim miejscu, rowek, ale nie ma buł nad stanikiem itd, z tyłu na
      swoim miejscu). Ale w trakcie chodzenia, nagle idę w pracy do łazienki, patrzę
      w lusto - a tu niespodzianka. Piersi jakoś się z niego wymykają i wygląda to
      dziwnie - u góry miseczek robią się jakieś dziwne przerwy i wygląda to jakby
      stanik był trochę za duży. Faktycznie jest? Na logikę chyba nie, skoro przy
      dobrym umoszczeniu wygląda świetnie. Widocznie źle trzyma, tylko teraz nie wiem
      gdzie jest mój błąd - obwód czyteż miska? A może po prostu niefartowny fason?
      • kasica_k Re: Znowu ja 28.06.07, 23:14
        A jaka to firma/model?
        Moza byc cos nie tak z rozmiarem, a moze byc niestety problem z jakoscia
        stanika. Ogolnie mierzac przed kupnem nalezy sie troche poruszac, poskakac -
        wtedy da sie uniknac takich niespodzianek.
      • filoruska Re: Znowu ja 29.06.07, 15:05
        Jeśli to pierwsze staniki w odpowiednim rozmiarze, to piersi są trochę do niego
        nieprzyzwyczajone. One latami były w innym położeniu i teraz potrzebują trochę
        czasu, żeby wrócić na swoje właściwe miejsce. Dlatego niektórym piersiom na
        początek przydaje się coś bardziej solidnego i koniecznie dobrej jakości, np.
        jakiś bardziej zabudowany full cap, który je trochę silniej przytrzyma. Po
        kilku tygodniach noszenia właściwego rozmiaru problem powinien zniknąć.
        • maith Re: Znowu ja 29.06.07, 22:09
          To może być to. Biust włożony w pełni do stanika może z niego bokami wyjeżdżać.
          Nie chciałabym sugerować, że być może warto pomyśleć o jeszcze mniejszym
          obwodzie, ale przynajmniej dobrze trzymające zabudowane boki właśnie w wersji
          full-cup mogłyby uchronić biust przed zmianą kształtu i objętości podczas
          użytkowania stanika.
    • piasek_pustyni1 77/ 91 piasek_ pustyni 29.06.07, 09:13
      77 mierzone na wydechu i 91 bez biustonosza - biust mam szeroko rozstawiony,
      po ciąży i karmieniu opadł nieco :( wahania wagi też zrobiły swoje. Teraz
      planuję drugą ciąże i nie chcę pogorszyć stanu. Jestem na etapie 75B, wcześniej
      było 80A, więc zmierzam w dobrym kierunku:)?. W biustonoszach które mam tworzą
      mi się "bułeczki" po bokach, koło pachy większe i nad miseczką delikatne. Marzy
      mi się nieusztywniany stanik. Mieszkam obecnie we Francji a tu rozmiarówka jest
      inna.
      Proszę o opinie.
      • maith Re: 77/ 91 piasek_ pustyni 29.06.07, 12:55
        Z podanych wymiarów wychodzi Ci przynajmniej 75C (czemu nosisz B, jak masz
        bułeczki?), a prawdopodobnie jeszcze lepsze byłoby 70DD (a w firmach nie
        robiących DD byłoby to E).
        Ale. Ponieważ podałaś wynik z biustu w wersji "bez stanika", to być może jest
        jeszcze lekko zaniżony. Jeśli tak, to wyjdzie Ci w praktyce 75D lub 70E (czy
        nawet F w firmach nie mających po drodze DD).

W przełożeniu na wersję francuską 75 to 90, a 70 to 85.

Ponieważ jednak będziesz mierzyć firmy, których nie znamy, to zrób tak:
        Przymierz w sklepie francuskie 90C i 85DD (ew. 85E).
        Ale mierząc zastosuj się do tych zasad:
        Jeśli wyjdą Ci górne bułki, to znaczy, że trzeba powiększyć miseczkę. Obwód sama
        oceń. Powinno być lepiej w 85, ale jeśli będziesz się w nim źle czuła, to wtedy
        weź 90.

I jeszcze jedno. Nie oszukuj się w przymierzalni. Przeczytaj najpierw, jakie
        triki stosujemy, żeby oszukać same siebie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64536332
    • sitanka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 29.06.07, 10:52
      Miłe Panie,pomocy :)Chcę zamówić w Bravissimo biustonosz dla karmiącej.Moje
      aktualne wymiary :85/112.Myślę,że pod biustem powinnam wziąć 36, ale miska?Nie
      mam pojęcia...F/FF/G ???Poradźcie proszę :))
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 29.06.07, 13:07
        G co najmniej, a moze lepiej GG. Niestety nie wiem, jak sie ten konkretny stanik
        zachowuje, jesli chodzi o rozciagliwosc etc., z karmiacym biustem tez nie mam
        doswiadczen - jesli jestes jeszcze przed porodem, to mysle, ze trzeba wziac
        poprawke na dalsze powiekszanie rozmiaru. Czyli GG to minimum.
        • sitanka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 29.06.07, 13:36
          Dzięki wielkie :)jestem juz po porodzie i sytuacja powoli się stabilizuje;myślę
          nawet,że niebawem będzie tendencja spadkowa.Teraz korzystam ze swojego
          starego "karmiciela",niestety metka sprana do białości(razem z całą resztą),a w
          pamięci dziura jaki to był rozmiar.Też myślałam o G, dzięki jeszcze raz :)
    • greylin 77cm/99-100cm 29.06.07, 19:36
      Obecnie nosze 75E. Zapięty na ostatnią haftkę (pierwszą? w każdym razie
      najwęższy obwód ;-) ) jest trochę luźny. Miseczki wydają mi się w porządku, ale
      czasem (zależnie od dnia cyklu...) robią się niewielkie bułeczki z przodu.
      niewielkie, ale jednak są.
      Wybrałam się do sklepu na przymiarki, zażyczyłam sobie 70F (był!!!),
      przymierzyłam 3 modele, obwód ok. ale miski: katastrofa. fiszbiny stanęły w
      połowie piersi, druga połowa biustu poza miseczką. Mają jakąś dziwną
      rozmiarówkę? Szukać 70G czy H?? Czy próbować z inną firmą w 70F?
      Jest szansa na 70G/H w realu czy został mi tylko internet?
      • swierszczowa1 Re: 77cm/99-100cm 29.06.07, 19:43
        70F na 100% musi mieć za małe miski. W angielskich satnikach wypada Co 70FF a
        być moze 70G. w Polskich które nie mają podwójnych literek (FF)wypada 70G/70H.
        Pewnosc da ci dopiero przymiarka. Bo rózne firmy róznie szyją, a nawet jedna
        firma róznie szyje poszczególne modele. Mozesz przejrzec watek o sklepach
        stacjonarnych, Może jest coś w Twoim miescie. Ja jednak polecam net. Nie trzeba
        sie użerac z ekspedientkami i na przymairke masz 10 dni (mozesz sie dobrze
        zastanowic, przymierzyc do kazdej bluzki) a nie chwile w przymierzalni.
        • z-a-g-a-t-k-a to teraz ja 29.06.07, 21:34
          witam sie radosnie :-). wczesnije wpisalam sie jakos w srodek... poczytalam watki. teraz juz wiem, ze wszystkie staniki ida do kosza. To tak: pod biustem (ciasno) - 93. W biuscie w staniku: 113 cm, bez jakies 119. No to mam sie rzucic na 90DD? dodam ze gruba jestem, i pod biustem mam spora oponke.
          Kurcze, sama nie wiem, no i tak za bardzo kasy nie mam i ponad 200 zl wydac nie moge. znajde cos dla siebie?
          • jaagna Re: to teraz ja 29.06.07, 21:43
            A wiesz, mam podobne wymiary (91/113) :-)) i świetnie mieszczę się w 38FF/36GG. Ten 38 po jakimś czasie zaczyna mi jednak podchodzić do góry, wiec przerzuciłam się na 36GG (80GG) i jest calkiem fajnie! Acha, niektóre modele Panache pasują w rozmiarze 36G. Rozmiarówki polskiej ci niestety nie podam, ponieważ nie udało mi się niczego "dopasować" - z Avocado to moze 80H...
            Acha, ja też koścista nie jestem... ;-)
            I wcale nie musisz wydawać 200 zł na staniczek! Na wyprzedażach i ebayu kupisz za mniej niz stówkę!
          • maith Re: to teraz ja 29.06.07, 22:31
            Oj, to ja Ci w tym "środku" odpowiedziałam :)
      • limonka_01 greylin 29.06.07, 21:44
        Pozostał Ci tylko interent. Ja, mając taki sam rozmiar, sklepy stacjonarne sobie odpuściłam, aby sie niepotrzebie nie stresować.
        Kupuję satniki firm Freya i Fantasie, ponieważ najlepiej sie w nich czuję. Najczęściej biore rozmiar 32G (70G). Czasami 32FF, jak w danym modelu jest duża miska lub 30GG gdy model ma obwód rozciągliwy. Podobna jest rozmiarówka w Panache. Możesz ewentualnie celować w poskie marki - Melisse lub Avocado (poszukaj w linkach do sklepów interentowych lub wątkach producenta). Nie wiem jednak jakie rozmiary powinnaś u nich zamawiać, ale na pewno maja w ofercie staniki, które będą na Ciebie dobre.
        • z-a-g-a-t-k-a dzieki 29.06.07, 22:45
          dzieki dziewczyny, to zaczynam od melissy. a potem moze sie odwaze na brytyjskie strony. jestem baaaardzo wdzieczna. beda tu teraz ciagle zagladac :-).
          • limonka_01 z-a-g-a-t-k-a 29.06.07, 22:56
            Tylko uważaj Zagatko, poniewaz wymiary jakie podalam były odpowiedzia na post greylin. Ale Melissa na początek jak najbardziej OK. Spójrz na rozmiarówke na ich stronie, mozesz smailo sie nią kierowac.
            • z-a-g-a-t-k-a Re: z-a-g-a-t-k-a 29.06.07, 23:01
              ale wyzej mi maith rowniez zaproponowala melisse :-). wszystko jest ok.
        • greylin Re: greylin 30.06.07, 18:51
          Wybrałam się do sklepu (kiedyś widziałam tam 75E, więc miałam nadzieję, ze mają
          coś większego - nie myliłam się :) ).
          Mierzyłam staniki firmy Samanta. I tak: dość zabudowany 70F :malutkie bułki.
          bardotka 70G: biust chciał mi zaraz wyskoczyć górą i uciec ;) ten typ nie dla
          mnie ;)
          i jeszcze średnio zabudowany 70F i G, szczerze mówiąc nie zauważyłam różnicy
          między tymi miseczkami, nie było bułek, trzymało się ok, ale ramiączko odstawało
          i kawałek miseczki pod pachą była jakby pusta! o co chodzi? nie tak ułożyłam
          piersi? starałam się trochę pokręcić, ale jakoś dziwnie leżały.
          Miseczek H nie było. Oczywiście nic nie kupiłam, na allegro licytuję 70G,
          zobaczymy jak to będzie wyglądać :)
          • malwes to i ja... 30.06.07, 20:39
            Ja z tych "co to są biuściaste bardziej przez stan umysłu niż cm" :)
            Ale ostatnio się podłamałam.
            Moje wymiary m-c temu: 71 pod biustem, 87 w biuście. Przeniosłam się z 75B na
            70C i było ok. Zakupiłam sporo Ew Bien z "porządków wiosennych",
            jednego "Szame", jedną "Samantę" i cośtam jeszcze.
            No i odstawiłam pigułki...pod zrobiło się 69/70 a w biuście w zależności od
            dnia cyklu 85-86. No i nie wiem...bo Ewy Bien są teraz jakby ciut luźne (ale i
            obwody zaczęły się rozciągać :(. Stwierdziłam, że może powinnam się przestawić
            na 70B, byłam dziś w Edenie i wzięłam z półek kilka Triumphów i Samant i
            Chantellek w rozmiarze 70B (takich w stylu tatuaż na ciele, żeby uczciwie sobie
            popatrzeć). I co? D..a. Pani nade mną stała ale potwierdziła to samo. Mam
            szeroki obwód - w każdym B z boku bułki. Cieniuteńkie "tatuażowe" C ok. Z
            każdej firmy. Ale teraz 70tki na mnie wszystkie za luźne.... Weszłam na
            Bellissima i zamówiłam z promocji Panache Crystal 65 DD - myślicie, że Dobrze
            zrobiłam??

PS. Mędziłam w Edenie o Fantasie i Frey'e z obwodem 30 (65). Akurat była
            właścicielka i powiedziała, że od jakiegoś czasu nosi się z zamówieniem.
            Pomyślałam, że może dać jej cynk jakie 65tki najlepiej zamówić, żeby jej
            zeszły....
            • turzyca Re: to i ja... 01.07.07, 13:08
              Jaka jest naczelna zasada dobierania obwodu? Poniewaz nie mamy wmontowanych
              zaczepow to obwod moze sie trzymac tylko wtedy, gdy jest mozliwie ciasny. Czyli
              musimy zaokraglac W DOL. I jesli tylko nie skladasz sie z samych kosci to raczej
              o wiecej niz 5 centymetrow.

Jesli tak, to z 69-71 pod biustem obwod 70 nie moze byc dobry, bo w skrajnym
              wypadku jest nawet szerszy od Ciebie. 65DD jest krokiem w dobrym kierunku, ale
              pamietaj zeby go dobrze wyprobowac - ulozyc piersi, poskakac, pochodzic kilka
              godzin i zachowac tylko wtedy, gdy naprawde bedzie bardzo dobry. Jak bedzie
              zadowalajacy to koniecznie odeslac.
              A przy nastepnym zamowieniu wyprobowac obwod 60 (byle nie z totalnych scisliwcow.)
              • malwes Re: to i ja... 02.07.07, 09:37
                turzyca napisała:

> Musimy zaokraglac W DOL. I jesli tylko nie skladasz sie z samych kosci to
                raczej o wiecej niz 5 centymetrow.

Dzięki za odpowiedź. Pamiętam, pamiętam :) Tylko, że ja w zasadzie kości.
                Kiedyś już pisałam o tym, że nie jestem pewna jak to z tym obwodem jest. Jak
                miałam jeszcze 2m-ce temu 72cm pod biustem ciasno i na kościach :) to 70tki
                były ok. Teraz zeszczuplałam i w biuście i pod. Niby niewiele ale jednak
                wystarczyło aby pomyśleć o zmianie.

Spróbuję z tym 65 DD ale się boję, że moga być miski za duże. Przy moich 87cm w
                (jeszcze 2m-ce temu) nie miałabym wątpliwości ale teraz się to waha w m-cu
                między 85-86,5 ale z kolei na D może być za dużo (bo D jest na 84).
                Zobaczymy - najwyżej odeślę, jak mówisz, a będę mieć już orientację co i jak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka