Dodaj do ulubionych

Iran w czasie ramadanu

16.08.05, 11:48
Wygląda na to, że w tym roku będę mogła pojechać do Iranu najwcześniej w
październiku, a podobno 6 października zaczyna się ramadan. Jakie trudności
mogą mnie czekać i jak sobie z nimi radzić? Co prawda nie będzie chyba juz
tak gorąco, żebym co chwila musiała pić, ale i tak trochę się martwię. A może
też jakies pozytywne strony tej sytuacji ?
Obserwuj wątek
    • esfandiar Re: Iran w czasie ramadanu 16.08.05, 22:25
      Hm... co prawda nigdy tam nie byłem i raczej prędko nie będę, ale czytałem
      kiedyś w Internecie opowieść ludzi, co właśnie podczas Ramadanu tam byli. Z
      tego co wiem to w liberalnych prowincjach tj Półn. Teheran, Sziraz i Bandr
      Abbas nikt się specjalnie Ramadanem nie przejmował a lud go wręcz ostentacyjnie
      łamał. Ale w bardziej konserwatywnych ostanach jak Esfahan czy Jazd było
      ciężko...
      • szirin-javaheri Re: Iran w czasie ramadanu 16.08.05, 22:52
        Jedziemy z mężem prawdopodobnie w październiku. Całkiem zapomniałam o
        ramadanie. Z tego co wiem, cudzoziemcy mogą spokojnie pić i jeść przez dzień,
        tylko nie należy tego robić ostentacyjnie.
        Ale z tego co mówił mąż, Iran w czasie ramadanu jest tak rozleniwiony, że z
        trudnem można coś załatwić. Z drugiej strony jednak biznes to biznes i ludzie
        nie oddadzą tak łatwo dobrego zarobku.
        • graza4 Re: Iran w czasie ramadanu 17.08.05, 09:38
          Dziękuję za wasze odpowiedzi. Z tego co wiem to wielu mniej religijnych
          Irańczyków też nie za bardzo przestrzega postu we własnych 4 ścianach, lecz
          będąc w podróży, skazanym na hotele i jedzenie na mieście może być trudniej, a
          wolałabym nie kłuć w oczy głodnym ludziom :) Domyślam się, że piekarnie nie
          pracują tak jak zwykle, bo po co komu chleb rano ;)? Jak jest ze
          zwykłymi "spożywczakami"?
          No i to rozleniwienie... Co prawda nic nadzwyczajnego zapewne nie będę musiała
          załatwiać, po prostu zwykłe sprawy związane z podróżą: przejazdy, hotele,
          zwiedzanie. Też liczę na to, że biznes musi się kręcic :). Pozdrawiam!
          • szirin-javaheri Re: Iran w czasie ramadanu 18.08.05, 04:27
            Mąż mnie pouczył, że przy nowym rządzie, może być trudniej niż w latach
            ubiegłych :( Mozliwe, że przełożymy wizytę, zwłaszcza, że miała ona być
            turystyczno-biznesowa.
            To prawda, że w 4 ścianach prawie nikt sobie z postu nic nie robi, więc chyba
            nadal można liczyć na zaproszenia do domów. Poza tym (z plusów) Iran nocą żyje
            jak w dzień, a może nawet bardziej intensywnie i to nie tylko w ramadanie.
          • esfandiar Re: Iran w czasie ramadanu 24.11.05, 19:09
            Skoro jest 24 listopada to chyba można powoli zacząć zadawać pytanie - ,,i jak
            było ? "

-:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka