Dodaj do ulubionych

Szkoda kina

23.06.04, 14:06
Moze jestem sentymentalna, ale szkoda kina Pionier. Zamiast podtrzymac kino w
zasiegu reki (albo raczej nogi) to wszyscy zaczeli jezdzic do wielkich
multikin i tyle. A szkoda. Bo po takim seansie mozna by pojsc na drinka i nie
martwic sie dojazdem do domu, bo jest sie na miekscu. No ale moze faktycznie
to juz byla przestarzala idea.... Nie wiem. Mnie zal, bo to w tym kinie bylam
na pierwszym filmie w zyciu - "Mis Kolargol i zaczarowana walizka". Tam tez
widzialam "ET" i "Pluton" Olivera Stone'a oraz wynudzilam sie za wszystkie
czasy ze szkola na "Wojnie i pokoju"... :)
Obserwuj wątek
    • piszcos Re: Szkoda kina 23.06.04, 15:39
      Szkoda. I to nie tylko Pioniera. W beznadziejnej sytuacji znalazło się również
      Kino Hutnik w Zawadzkiem, zamknięty już od jakiegoś czasu. Piękny przykład
      nowoczesnej architektury, w środku - dobry sprzęt do odtwarzania filmów. Na
      seanse przyjeżdzali ludzie z Dobrodzienia, Lublińca, Strzelec... Serce się
      kraje. Jedyne co pozostało, to dojeżdżać do Opola czy na Górny Śląsk, a taka
      wyprawa biorąc pod uwagę cenę biletu plus biletu (ew. paliwa) skutecznie
      zniechęca do wielkiego ekranu.

Przy okazji, Judyta - gratuluję zamieszczenia okrągłego, setnego już postu na
      tym forum. Gratulacje również dla Stefana - w końcu mamy w opolskich forach
      dobre drugie miejsce (nie licząc Opola i K-Koźla) po Głubczycach. A wszystko w
      ciągu trzech miesięcy funkcjonowania. Ciekawe ile będzie potrzeba na kolejne
      100? :) Pozdrawiam!
      • stefan_ems Re: Szkoda kina 23.06.04, 16:08
        piszcos napisał:

> Przy okazji, Judyta - gratuluję zamieszczenia okrągłego, setnego już postu na
        > tym forum. Gratulacje również dla Stefana - w końcu mamy w opolskich forach
        > dobre drugie miejsce (nie licząc Opola i K-Koźla) po Głubczycach. A wszystko w
        > ciągu trzech miesięcy funkcjonowania. Ciekawe ile będzie potrzeba na kolejne
        > 100? :) Pozdrawiam!

Dzięki "piszcos" i wzajemnie!!
        Pozdrowienia!
      • judyta8 Re: Szkoda kina 23.06.04, 16:11
        Skandalu! Nic tak nie inspiruje do pisania jak kontrowersja. Ale mam nadzieje,
        ze sie myle. Fajnie jest powymieniac poglady o swoim miescie (choc tak naprawde
        to 20 lat mieszkalam w podstrzeleckiej wsi!). Dawno, bardzo dawno nie bylam w
        Zawadzkiem, musze sie wybrac przy kolejnych odwiedzinach w domu...
        • piszcos Re: Szkoda kina 23.06.04, 17:08
          Zapraszam zatem do Zawadzkiego :) Jeszcze jakoś to wszystko się kręci... Na
          razie tam jeszcze mieszkam, ale zamierzam się w niedalekiej przyszłości
          wyprowadzić. Do końca studiów niedaleko. Przykro, ale to miasteczko nie ma
          przed sobą przyszłości, to boli. Trudno pogodzić lokalny patriotyzm z gorzkimi
          realiami. Takie życie. A pomyśleć, że jeszcze 20 lat temu było odwrotnie - dużo
          ludzi się osiedlało, bo huta dawała mieszkanie i chleb...

Pozdrawiam!
          • judyta8 Re: Szkoda kina 24.06.04, 14:58
            Smutne, ale takie sa realia. I tak w tej chwili jest wiecej szans dla mlodych
            ludzi, niz 10 lat temu. Niestety, wciaz kroluje handel jaki jedyna szansa na
            godne zycie - tzn, jesli ktos nie jest z pieniedzmi "urodzony" i nie moze
            otworzyc zadnego innego biznesu. Osobiscie znam tylko jednego czlowieka, ktory
            ma dobrze prosperujacy biznes nie-handlowy. Ciezko, bardzo ciezko pracuje, ale
            ma z tego jakies zyski. Dla mlodych szukajacych jakiejkowiek pracy,
            powiedzmy "regularnej", u pracodawcy, na godne zycie w Strzelcach i okolicy
            raczej nie moze liczyc. Przezyje, ale czy warto? Dlatego tez wyjechalam i
            zdobylam wyksztalcenie i prace za granica. Tez nie zbieram kokosow, ale na
            osobe samodzielna zyje w jako takim standardzie. Mam kontrakt bezterminowy
            (tutaj to standard), prywatne ubezpieczenie zdrowotne, bo sluzba zdrowia tutaj,
            jak i wszedzie lezy na obydwu lopatkach, i robie cos, w czym moge sie rozwijac.
            Nie mialabym szans na cos takiego w domu. Ale mam nadzieje, ze niedlugo bedzie
            lepiej. Powodzenia!
            • piszcos Re: Szkoda kina 24.06.04, 15:27
              Część moich rówieśników jest bardzo przywiązana do tych terenów i nie myśli o
              tym, że pracy można szukać gdzie indziej niż na Opolszczyźnie. Dla mnie to bez
              różnicy gdzie się zaczyna bez zera. Sentyment do miejsca urodzenia zawsze
              pozostaje, ale żyć za coś i z czegoś trzeba, choćby nawet ta praca mająca
              zapewnić mi godziwe utrzymanie była w Gdańsku, Hadze, czy Dublinie. Taka, o
              której Ty mówisz - stała i na pewnym poziomie. Natomiast dziwię się tym, którzy
              uważają "Gastarbeit" za coś, co może im posłużyć za źródło utrzymania do końca
              życia. Tak się chyba nie da...
      • optymista7 Re: Szkoda kina 17.09.04, 13:20
        Według doniesień prasowych - budynek Kina Hutnik zostanie przejęty przez
        Miejski Ośrodek Kultury i Sportu. Może coś się ruszy!
        • judyta8 Re: Szkoda kina 20.09.04, 11:22

Powaznie mowisz? No to super! Czyli, ze nie bezie smierdzacej fabryki, tylko
          moze pomieszczenie zachowa swoje pierwotne przeznaczenie... Super! :)
          • optymista7 Re: Szkoda kina 20.09.04, 11:35
            Całkiem poważnie! Na dowód tekst ze "Strzelca" :)

"Już niedługo pod kuratele MOKSiR-u trafi budynek kinoteatru, jakie są plany z
            nim związane? - Nie ukrywam, że cieszy mnie iż ten obiekt będzie do naszej
            dyspozycji - mówi dyrektor MOKSiR-u: Mariusz Stachowski - Jest to oczywiście
            obowiązek, jednak daje nowe możliwości w organizowaniu wielu rzeczy. Do tej
            pory nie dysponowaliśmy typową salą na której mogłyby odbywać się koncerty czy
            przedstawienia teatralne. A takich imprez, moim zdaniem, w Zawadzkiem brakuje.
            Prowadzę rozmowy z opolskimi teatrami w sprawie organizacji spektakli
            wyjazdowych, aby nasi mieszkańcy mogli tu, na miejscu obcować z kulturą. Poza
            tym w listopadzie odbędzie się koncert Bernarda Maselego, naszego znakomitego
            wibrafonisty, który przyjedzie do Zawadzkiego ze swoim zespołem. W zeszłym roku
            taki koncert odbywał się w Strzelcach Opolskich i wiem, że cieszył się ogromnym
            zainteresowaniem. Poza tym kinoteatr będzie do dyspozycji szkół, które będą
            mogły tam organizować swoje uroczystości. Mam nadzieję, że nie zabraknie
            środków finansowych ani amatorów tego rodzaju przedsięwzięć."
    • mordehigh Re: Szkoda kina 24.09.04, 11:58
      moze zaczeli jezdzic gdzie indziej, bo jak sie wybrali do strzeleckiego to sie
      nawachali cudzej trawki, cudzego piwa i nasluchali sie cudzego gadania i
      przepraszam, bekania
      a ze sie w tym kraju malo co komu oplaca, to sie nie dziwie, ze i kino padlo
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka