Dodaj do ulubionych

Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zasiłków

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.08.11, 21:00
Mają państwo efekty rozdawnictwa zasiłków socjalnych. W Londynie cała masa ludzi otrzymywała takie zasiłki, nie pracując, nie ucząc się, bo po co. Prawdopodobnie warunki ich otrzymywania były niewielkie, albo wcale ich nie było. Mieli dosc wygodne życie, cudzym kosztem, ale aspiracje wciąż duże. Z powodu kryzysu obniżono świadczenia, spadł poziom życia nierobów i tylko iskra potrzebna była, aby wywołac obecną sytuację. Wyszła prawdziwa natura tych ludzi, miec coś za wszelką cenę, wykorzystac każdą możliwosc, aby zdobyc to na co mają ochotę. To zwykli bandyci, złodzieje, wandale, którzy nie splamili się robieniem czegokolwiek w życiu. Przerażające jest to, że wielu z nich to młodociani bandyci. Pewnie wielu z nich to narkomani, młodociani alkoholicy, tym bardziej niebezpieczni, że posiadający broń. Na miejscy tych policjantów też zastrzeliłbym goscia, który celuje do mnie z broni, gdyby tego nie zrobili, już sami by nie żyli.
To są właśnie efekty wielopokoleniowego rozdawnictwa pieniędzy za nic, gdzie są rodzice tych dzieciaków, też powinni byc surowo ukarani, oni odpowiadają za zachowanie niepełnoletnich dzieciaków. Takie postępowanie demoralizuje całe pokolenia, tworzy coraz większą patologię, prowadzi do alkoholizmu (frustracja) i narkomanii, złodziejstwa i w końcu do zabójstw, bo nie ma szacunku dla żadnych, nawet najbardziej podstawowych norm moralnych - poszanowania życia i zdrowia, szacunku dla rodziców i innych autorytetów, poszanowania cudzej nietykalności, cudzej własności, szacunku dla pracy.
Wyciągnijcie wnioski z tej sytuacji i zastanówcie się, jak wykorzystac je na własnym podwórku.
Obserwuj wątek
    • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 09.08.11, 21:54
      Co jarasz ?
      Mo-bruk się pali znowu ?
      • wladyslaw_grabski Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 09.08.11, 22:07
        Pragnę poznać powiązania tej sytuacji z Wałbrzychem. Chyba nie sądzisz że mamy socjal na podobnym poziomie do nich ? :)
        • Gość: , Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.range86-184.btcentralplus.com 09.08.11, 22:15
          Tam w UK rzuca sie butelkami Molotowa, u nas zbiera sie zlom.
          • Gość: benzyniarz Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 23:04
            Dajcie znac jak bendom latac koktajle. Bęzyna po 5 zeta bendziem lapac butelki w locie
        • Gość: nie-halo Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 09.08.11, 23:53
          tu nie chodzi o socjal czy jest na tym samym poziomie, ale nie dalej jak dzisiaj słyszałem jak się jedna pani chwaliła drugiej pani, że dostała decyzję z mopsu o przyznaniu nie wiem czego, w każdym bądź razie w kwocie 1080 złotych miesięcznie

pani ma dwadzieścia-kilka lat, dwoje małych dzieci, żyje na kocią łapę z facetem, który to raz kopie na biedaszybach, to raz pracuje na czarno za granicą

ja się pytam jak to koorwa ma się do uczciwych kobiet, które idą do pracy na przykład na kasie za 1100 miesięcznie, czy coś tu się nie popie...ło w tym kraju? jak tu ma być normalnie? wiecie dlaczego tu jest taka ch...nia? ja nie narzekam, bo ciężko pracuję ale stać mnie na fajne wakacje dwa razy do roku, ale coś tu jest nie tak

wynagradza się ludzi za to że nie pracują, a karze za to że się tworzy miejsca pracy, chociaż to ja powinienem mieć ulgi w podatkach za to że daję pracę jednej czy drugiej pani, a może panu, jeden ciul
          • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 03:56
            To zabierz tym dzieciom te 1080 zł i jedź " koorwa " trzeci raz w roku " na fajne wakcje ".
            A uczciwymi kobietami, " które idą do pracy na przykład na kasie za 1100 miesięcznie " się nie przejmuj , " ciul " ci do tego.
            • Gość: kola Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 06:10
              Panie chocholitan, panie grabski, widac że myslenie nie jest panow mocną stroną. Nawet nie chodzi o poziom socjalu, bo jest nieporownywalny, ale gdyby panowie wiedzieli jak wielu cwaniakow dostaje całkiem duże zasiłki, to zapewne panowie by się zdziwili. Ponieważ nie są to tylko kwoty pieniężne do ręki, są to dopłaty do czynszu, różnego rodzaju bony, otrzymywanie darmowego pożywienia, również ubran itp. Normalnie pracujący człowiek, zarabiający nawet ponad 2000 złotych, ale utrzymujący się sam ma znacznie gorzej, bo za całe utrzymanie, media, żywnosc, chemię, wykształcenie dzieci, własne wakacje itp., musi zapłacic sam. A ci otrzymujący socjal, w dużej mierze albo dostają sporo rzeczy za darmo, albo mają dopłaty. Sam znam takich, co otrzymywali darmową żywnosc, a potem ją sprzedawali, znam kobietę, która żyła w konkubinacie z bardzo dobrze sytuowanym facetem, ale oficjalnie była samotną matką z trójką dzieci i brała jeszcze duże zasiłki, bo pazernosc nie pozwoliła jej na odpuszczenie chocby grosza, znam jeszcze wielu innych cwaniaków. Z całą pewnoscią są tu ludzie biedni, ale tylko ich częsc naprawdę stara się jakos swoją sytuację poprawic, znacznie większa częsc jest zwykłymi pasożytami, którzy sami są zdemoralizowani i demoralizują kolejne pokolenia. Dzieci jak zobaczą, że dziadkowie nie pracowali i nie pracują, a mają pieniądze, podobnie rodzice, też nie pracują i mają całkiem przyzwoite życie, to jaki wezmą przykład? Dzieci widzą, że wokół nich inni ludzie mają dobra, których oni nie posiadają, to co zrobią, aby je miec?! Nie pójdą zapracowac na to, tylko ukradną. Dziadkowie i rodzice za socjal kupują alkohol i papierosy i może trochę żywności, która starcza im na parę dni, nawet nie pomyślą, że trzeba przeżyc miesiąc, przecież potem znowu polecą po zasiłek.
              Tak naprawdę biedni ludzie są zwykle zbyt honorowi, aby żebrac o zasiłki, bo dla nich jest to sytuacja upokarzająca, że pracowali, czy pracują, często ciężko, a nie mogą przeżyc za swoje pieniądze i brakuje im na podstawowe potrzeby. To cwaniacy różnej masci odbierają pomoc ludziom naprawdę biednym, tym którzy nie ze swojej winy znaleźli się w trudnej sytuacji, tym którzy zachorowali i stracili pracę, albo stracili dobytek. Tym ludziom powinno się pomóc, a nie różnym cwaniakom, którzy nie splamili się nigdy pracą, czy nauką, bo obowiązek szkolny kończy się w wieku 15 lat, a potem to żyja takie pasożyty okradający ludzi.
              • diventex Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 07:09
                Kola, nie przekonasz ludzi komuny.

Dla nich najważniejsze jest podniesienie płacy minimalnej a to się skończy większym bezrobociem.

Oczywiście jakaś forma pomocy ludziom naprawdę biednym powinna być, ja bym widział to w formie jakiejś fundacji która kontroluje co dzieje się z pieniędzmi.
                Dotacje powinny też być na głodowym poziomie, tak aby zmotywować osobę biorącą kasę do pracy. Może lepszą formą byłaby głodowa dotacja + gwarancja opieki nad dziećmi ?

Likwidacja obowiązku ZUS, likwidacja podatku dochodowego, likwidacja wszelkich przymusów !
                Tylko tak nasz kraj zacznie się rozwijać a nie bankrutować !
                • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 08:16
                  Tu i tak jest Cyrk, po co nam twój Disneyland z myszką Mikke na czele ?
                  • diventex Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 08:48
                    Rozumiem Cie, pracujesz w ZUSie ? czy po prostu jesteś w partii której to co się dzieje jest na rękę ? :-)
                    • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 09:05
                      Nie, ja jestem klientem MOPS-u, rozdawali laptopiki, to sobie wziąłem, a że czasu mam od cholery to sobie tak klikam. ;-0. Z nudów.
              • Gość: nie-halo Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 09:11
                o to mi właśnie chodzi, ale przecież chochoły maja mózgi ze słomy, wiec tego nie są w stanie ogarnąć
                pomoc społeczna w takim wymiarze w jakim jest u nas jest zła, nie ma w życiu nic za darmo i tego ludzie muszą się nauczyć!
                • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 09:28
                  No to życzę ci nie-halo , żebyś pokosztował kiedyś tej pomocy.
                  • Gość: nie-halo Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 09:38
                    pamiętaj jedno, że w życiu nie życzy się źle nikomu, nawet wrogowi

p.s. a tak intelektualnie to mi pasujesz do niejakiego lubienieckiego tudzież wladyslawa grabskiego

czyż nie zgadłem?
                    • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 09:59
                      Dlaczego uważasz, że żle ci życzę. Przecież twierdzisz , że jest dobrze na zasiłkach.
                      • Gość: nie-halo Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 10:24
                        widzisz jak ty nie rozumiesz co się do ciebie pisze
                        pomoc społeczna produkuje upośledzonych społecznie degeneratów i cwaniaków i właśnie z tego powodu uważam że mi źle życzysz
                        • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 10:33
                          Dyskusja jest jałowa, jeżeli uważasz , że to pomoc społeczna jest przyczyną bezrobocia, a w konsekwencji degrengolady społeczeństwa.
                          • Gość: nie-halo Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 10:44
                            właśnie tak uważam, że źle skierowana pomoc społeczna jest jedną z przyczyn

skoro tego nie możesz pojąć piszę to do innych: wiecie jakie są pierwsze zakupy ludzi w Wałbrzychu, którzy dostają pieniądze z mopsu przelewem na konta? (skąd wiem? bo mops ma swoje specjalne karty): papierosy, tytoń i alkohol, a jak stojące obok dziecko prosi o coś słodkiego to dostaje lizaka za 20 groszy, a co są pilniejsze potrzeby
                            • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 11:14
                              Obrażasz ludzi, wsród podopiecznych MOPs-u są osoby bezrobotne , niepełnosprawne , nieporadne życiowo , chore psychicznie , przewlekle chore , opuszczające zakład karny , samotnie wychowujące dzieci - rodziny niepełne , osoby wychowujące dzieci niepełnosprawne
                              , rodziny wielodzietne.
                              Jesteś pewien , że nie znajdziesz się kiedyś wsród nich ?
                              • Gość: nie-halo Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 13:30
                                i uwierz mi, że te osoby które wymieniłeś są MASOWO okradane przez różnej maści cwaniaków, wyłudzających pomoc społeczną
                          • Gość: Ankieter Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:40
                            > Dyskusja jest jałowa, jeżeli uważasz , że to pomoc społeczna jest przyczyną bez
                            > robocia, a w konsekwencji degrengolady społeczeństwa

Zapytaj za ile taka osoba jest gotowa pojsc do pracy, zdziwisz sie jakie sa aspiracje finansowe takich osob, oj zdziwisz.
              • Gość: mm Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 09:13
                Kola popieram. Rozdawnictwo jest błędem.
            • Gość: jam Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 19:11
              Chocholitan, nie mam nic przeciw tym dzieciom, ale baba nie musi siedzieć w domu, piwko popijać. Niech tak jak ja zapie... 30 lat i jakieś pieniądze wypracowuje. A nie tylko narzeka, że wciąż mało, nie hańbiąc się nigdy pracą tylko rodzeniem dzieci. Nie masz kasy dla dzieci, to sobie dupę zaszyj. Zero pracy, tylko przyjemności.
          • Gość: JACEK Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.11, 09:06
            Wybjeraliscie to macie i mordy w kubeł i do roboty
          • Gość: Franek Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 11:22
            To gdzie Ty pracujesz w Wałbrzychu, że stać Cię pojechać na wakacje dwa razy do roku. Ja jak pracowałem w zakładzie produkcyjnym w Wałbrzychu to na nic mnie nie było stać. Zaznaczam, że jestem po studiach wyższych (uczciwie przyznaje że nie nauczyłem się języka obcego - nie mam takich zdolności) a moja pensja była na niższym poziomie niż pracownika fizycznego. Zaznaczam, że inne przedmioty szły mi zawsze bardzo dobrze i na pewno mógłbym gdzieś być przydatny. Po wypłacie to nawet musiałem główkować "kiedy pójść do dentysty, czy innego lekarza" bo nie zawsze było mnie na to stać. A teraz od paru miesięcy jestem na bezrobociu i nie ma dla mnie na pośredniaku ani w Wałbrzychu pracy. A Ty mówisz o wakacjach dla mnie to abstrakcja. W strefie przyjęć nie ma. Tylko dla fizoli na piece.
            • Gość: A. Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:45
              > W strefie przyjęć nie ma. Tylko dla fizoli na piece.
              Sa przyjecia, sa, tylko tzreba poszukac, pierwsza z brzegu oferta (wyszukanie zajelo mi 30 sekund)

praca.gratka.pl/pracownik/szukaj/tresc/pracownik_produkcyjny-1530386.html
              • Gość: Franek Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 12:53
                Praca fizyczna po studiach to nie w porządku. To jest oferta pracy dla osoby po zawodówce a nie z tytułem magistra (choć przyznaje że bez znajomości języka obcego)
                • Gość: A. Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 13:35
                  Nie mowilem czy w porzadku, po prostu wspominales o strefie stad moja ilustracja ze jednak rekrutuja. Moim zdaniem kazdy powinien pracowac zgodnie ze swoim wyksztalceniem, umiejetnosciami i kompetencjami oraz doswiadczeniem, tyle ze to troche utopia niestety.
              • Gość: . Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:52
                Gość portalu: A. napisał(a):

> > W strefie przyjęć nie ma. Tylko dla fizoli na piece.
                > Sa przyjecia, sa, tylko tzreba poszukac, pierwsza z brzegu oferta (wyszukanie z
                > ajelo mi 30 sekund)
                >
                > rel="nofollow">praca.gratka.pl/pracownik/szukaj/tresc/pracownik_produkcyjny-1530386.html

Że się wtrącę, to nie jest do końca tak. Te oferty firm pośredniczących służą głównie zbieraniu osób aby powiększać bazę pracowników. Im większą ma dana firma bazę tym większe ma szanse na wybranie ją przez taką np. Toyotę.

Stąd tak duża ilość ogłoszeń. Nie wierzysz ? Sam spróbuj,napisanie lipnego cv to nie wielki problem.
                • Gość: maturzysta Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 22:15
                  > Stąd tak duża ilość ogłoszeń. Nie wierzysz ? Sam spróbuj,napisanie lipnego cv t
                  > o nie wielki problem.

Chyba troche bajki piszesz (przez takie gadanie panuje opinia ze w Walbrzychu pracy nie ma), bo ja bylem na rozmowe z jednego z tych ogloszen (po wczesniejszyn wyslaniu dokumentow) nie podjalem pracy bo nie odpowiadaly mi warunki finansowe, natomiast sama oferta na produkcji jest i gdybym chcial moglem podjac ta prace "od reki".
                  • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 23:02
                    Młody, zapewne przystojny, ze średnim wykształceniem, luzik, bajera, oczywiście dostanie na produkcji pracę od ręki. Ale to nie oznacza , że każdy ją dostanie.
                    Pomimo, że masz tylko maturę nie zwalnia cię to od myślenia.
        • Gość: jam Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 19:02
          do: władysław grabski: może socjal w Wałbrzychu nie pozwala na dostatnie życie, ale w żadnym innym mieście w Polsce na to nie pozwala, ani w żadnym innym kraju. Patologia polega na tym, że siedzi sobie człowieczek w domku, nie szuka pracy/ bo po co sobie rączki trudzić/ a aspiracje do brania pieniędzy ma. Siedzi, pije, trzaska dzieci / im więcej, tym lepiej/. Taki zawsze pomoc z MOPSu dostanie. Ktoś, kto pracował całe życie i nagle traci pracę,/ nie ma oszczędności, bo kto w dzisiejszych czasach je ma?/,wszystko mu się wali na głowę, nie tak łatwo dostanie pomoc socjalną. Pijak ma, człowiek uczciwy - nie ma. I tak to się ma proszę Pana Londyn do naszej rzeczywistości.Pan trochę dalej spojrzy, niż tylko na czubek własnego nosa.
    • Gość: TOMEK Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.11, 09:02
      I TU MASZ RACJE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ W 100 % U NAS BYM DOPŁACAŁ DO ZASIŁKU ALE ZA WYKONANIE PRACY . TO ZNACZY POZPRZĄTAĆ PARKI ILASY Z WIATROŁOMU -MAMY PRZEZ TO DARMOWOM ENERGIE CZYSZCZENIE ROWÓW -
    • Gość: kola Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 11:26
      Dodam jeszcze, że praca w naszym mieście by się znalazła, nawet dla tych niewykwalifikowanych robotników, tylko im zwyczajnie się nie opłaca pracowac, bo zasiłki mają wyższe niż mieliby zarobki, a do tego trzeba wstac do roboty, kupic jakieś bilety, ubrac się przyzwoicie, wziąc do pracy kanapkę. To są wydatki, zabrakło by na wódę i papierosy. Myślę, że ich własne dzieci niewiele ich tak naprawdę obchodzą, poza tym momentem, że mogą je wykorzystac do jeszcze większych zasiłków. Znam niestety wielu ludzi korzystających z zasiłków i znam ich prawdziwe opinie, oni wręcz się śmieją, że ludzie pracują za takie niskie pensje, znam sytuację wielu dzieci, które kradną, bo naprawdę latają głodne, bo rodzice przepijają i sami przejadają zasiłki nie troszcząc się o dzieci.
      Dlatego ważne jest, aby zając się pracownikami socjalnymi, ich kierownictwem, aby było dokładnie kontrolowane na co są przeznaczone pieniądze dla podopiecznych, uczciwe sprawdzanie, czy zasiłki się naprawdę należą, czy ktoś naprawdę nie może podjąc pracy, czy tylko nie chce, przez całe lata, powinna byc dokładnie sprawdzona sytuacja domowa i rodzinna tych podopiecznych, powinny byc wymagania i to duże, a nie tylko otrzymywanie pieniędzy.
      • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 10.08.11, 11:37
        Kola nie masz pojęcia o procedurach stosowanych w MOPS.
        • Gość: kola Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 12:12
          ale ja nie napisałem, że znam się na procedurach, opisuję to z czym mam do czynienia w kontaktach z ludźmi, to co widzę wokół siebie, opinie moich znajomych, opinie kilku nauczycieli, którzy mają w swoich klasach takie dzieci, opinie obcych ludzi, z którymi rozmawiam, a którzy mają za sąsiadów, lub bliskich znajomych podopiecznych MOPS-u. Jeśli takie sytuacje się zdarzają nagminnie, to znaczy, że procedury są złe i trzeba je zmienic. Zgadzam się z tobą, jeśli chodzi o pomoc ludziom w trudnej sytuacji, którzy znaleźli się w niej nie z własnej winy (to ci, których wymieniłeś), uważam nawet, że dla wielu z nich pomoc jest zbyt mała, niewystarczająca, żeby np. rehabilitowac chore dzieci. Ja chciałbym, żeby wyeliminowac różnej maści cwaniaków, którzy są wyłącznie pasożytami, żyjącymi na cudzy koszt, nie dającymi od siebie nic, nie dbającymi o własny dom, własne dzieci, przepijającymi i przepalającymi te zasiłki. Tu jest rola MOPS-u i zmiany złych procedur.
      • Gość: miś Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: 89.204.153.* 10.08.11, 11:50
        Kola, piszesz, że ludziom nie opłaca się wstawać do pracy,bo za darmo więcej dostają.Moja żona nie ma zasiłku. Ma za to nasze dziecko. Proponowali jej ostatnio pracę za minimum. Gdyby miała opłacić żłobek na drugim końcu miasta(bo w całym Wałbrzychu ze dwa są),przejazdy najpierw z dzieckiem do żłobka, stamtąd do pracy, potem znowu do żłobka i wreszcie do domu, to już na kanapkę by jej raczej nie starczyło.Nie wspomnę już o tym,że ubrać też się do pracy jakoś musi.
        Już słyszę, jak nawiedzeni wariaci krzyczą,że jak mnie na dziecko nie stać, to trzeba było nie robić. Stać mnie, jakoś wiążemy koniec z końcem, chociaż mogłoby być lepiej. Zastanawiam się tylko,czemu nikt nie pomyśli,że przez brak żłobków kobiety nie mają szans na pracę.Jeśli nie mają blisko babci,która zajmie się dzieckiem, mogą zapomnieć o powrocie do pracy własciwie zapomnieć. Nie każdy zarabia po 3-4 tys.zł. by było go stać na zatrudnienie niańki.
        Dlaczego posiadanie dzieci musi równać się obniżeniem poziomu życia? Do nikogo nie dociera, że to właśnie te dzieci będą kiedyś na nasze emerytury pracować?
        • Gość: kola Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 12:21
          Z tobą również się zgadzam, to jest właśnie patologia, że żona może zarobic tak mało, że nie będzie w stanie opłacic opieki dla dziecka, że jest zbyt mało żłobków. To ma się zmienic, wiem na pewno, że tak się stanie, gdyż Szełemej to człowiek bardzo konsekwentny, powiedział że będą żłobki i przedszkola i wiem, że będą, będzie również ta nieszczęsna obwodnica. Będę z pewnością śledzic jego poczynania i patrzec na ręce, ale jestem pewien, że tu dotrzyma słowa.
          Zarobki powinny byc sporo wyższe, żeby spokojnie można było oddac dziecko do przedszkola, czy zatrudnic opiekę, tu się absolutnie zgadzam. Patologia to to, że zarobki są często niższe niż zasiłki i to właśnie jest element demoralizujący wielu ludzi.
        • Gość: A. Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:49
          Pierwszyz brzegu portal z ofertami, pytanie na ile ogloszen o prace odpowiedziales?

praca.gratka.pl/dolnoslaskie/walbrzych/
    • Gość: ????? Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 11:41
      Witam.Czytam sobie i czytam. Nie mogę oprzeć się, aby nie odpowiedzieć osobie- chocholitan.
      Proszę spróbuj zaproponować pracę osobie, która pobiera te swoje zasiłki( na dzieci,na mieszkanie itd. itp.). za 1500 - 1800 zł. netto to Ciebie wyśmieje. 100%
      Owszem są osoby-rodziny biedne. I tylko dla nich należy się pomoc. Od weryfikacji, kontroli są osoby które biorą za to wynagrodzenie. To co się teraz wyrabia z Naszymi pieniędzmi, to patologia!
    • Gość: Franek Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 12:30
      Gdzie można w Wałbrzychu dostać pracę po wyższych studiach bo chętnie bym poszedł? Może być nawet płaca minimalna, ale gdzie?
      • Gość: A. Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:52
        Pierwszy z brzegu portal z ofertami, pytanie na ile ogloszen o prace odpowiedziales (pytam powaznie bez czepialstwa)?

praca.gratka.pl/dolnoslaskie/walbrzych/

PS. Wyzej pisales o Strefie, w tym linku jest kilka ofert jako pracownik prodykcji (wprawdzie przez posredniczaca firme ale sa). Z tego co wiem jedna firma rekrutuje w tej chwili bezposrednio.
        • Gość: Franek Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 13:03
          Na dziesięć ofert pracy odpowiedziałem. Ale nie były to oferty na pracownika produkcji. Z doświadczenia wiem że jak już po studiach pójdziesz do pracy fizycznej to tak już zostanie. Później nikt cię już do biurowej nie zawoła, albo nawet do dozoru. Przecież osoba po studiach (nawet bez znajomości angielskiego) może być mistrzem w zakładzie (osobą dozoru). To jak do urzędu pracy jak ktoś miał znajomości za urzędnika przyjmowali osoby po technikum a po studiach do strefy na produkcję - przecież nie każdy ma od razu "końskie zdrowie". Praca na produkcji jest to praca dla osób z wykształceniem podstawowym lub po zawodówce a nie po studiach. Przecież jak się inne osoby na zmianie dowiedzą, że kolega ich jest mgr to dostanie w kość od nich. W danej grupie jak pracują osoby po zawodówce a wśród nich zanjdzie się ktoś po studiach to będzie ten z wyższym wykształceniem najgorszą robotę wykonywał. "Zajadą" go do nieprzytomności. Taka nasza cecha narodowa.
          • Gość: A. Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 13:38
            Sporo wiem o rynku pracy i jest jedna rzecz ktora jakwi sie tu w W-chu, mianowicie osoby z wyzszym wyksztalceniem czesto sa niedoceniane, slabo oplacane a i z praca srednio (mowie o pracy zgodnej w wyksztalceniem i kwalifikacjami). Wysterczy spojrzec na realia oddalonego o 70 km wroclawia i okazuje sie etam na analogiczny stanowisku taka osoba zarabia x2 ...
    • Gość: Ludwig von Misses To oczywiste! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 15:17
      Zasiłki dla bezrobotnych i pomoc z MOPS nie rozwiązują problemów, natomiast są jednymi z przyczyn wzrostu bezrobocia. Rozdawane pieniądze nie biorą się znikąd.

Mam przygotowane, np. 200 zł dla ogrodnika na uporządkowanie ogródka, przychodzi poborca podatkowy i zabiera mi te 200 zł. Oczywiście w tym momencie nie zatrudniam już ogrodnika. Z tych 200 zł aparat biurokratyczny przechwytuje jakieś 140 zł, pozostałe 60 zł zostaje na pomoc społeczną.
      Na takim prostym przykładzie widać dlaczego jest tylu wrażliwych społecznie cwaniaczków.

Gdyby nie było zasiłków, to pieniądze te wróciłyby na rynek pracy ( przykład z ogrodnikiem ), jednak pośrednik w postaci urzędnika nie byłby już potrzebny, i tu jest pies pogrzebany.
      • Gość: nie-halo Re: To oczywiste! IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 15:49
        > Z tych 200 zł aparat biurokratyczny przechwytuje jakieś 140 zł,

i tu mamy miejsce dla takich chocholitanów
      • Gość: Mój program Program dla Wałbrzycha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 15:52
        To co jeszcze płodne i siedzi na garnuszku MOPS-u wysterylizujemy. Bachory sprzedamy na części zamienne. Mops rozwiążemy. Zwolenników Wilda wyeksmitujemy do Wrocka. Zwolenników Lubińskiego zatrudnimy w straży miejskiej. Pod nowe inwestycje Mobruka przeznaczymy uranowe Podzamcze i Piaskową. Elektorat PO z tytułami magistrów zatrudnimy w administracji największego śmietnika Europy i wreszcie będziemy mieli raj na ziemi.
        Liczę na poparcie.
        Next Prezydent
        • Gość: JA! Re: Program dla Wałbrzycha. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.08.11, 00:03
          Ja jestem za! Popieram Wilda! Chę do wrocka!
    • Gość: nope Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.proxnetwork.com 10.08.11, 17:50
      Wild również zamierzał ukrócić rozdawnictwo w Wałbrzobylu. Czy skończyło by się na tym samym? Nie wiem. Wiem jedno. Trzeba stosować wobec skurczybyków takie same metody jakie stosuje ukraińska milicja.
      • Gość: xyz Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.sattom.pl 10.08.11, 20:32
        Poczytajcie sobie ludzie ustawę o pomocy społecznej na której to praca MOPS się opiera,zobaczcie jakie są kryteria dochodowe na osobę w rodzinie a potem piszcie o rozdawnictwie. Są to głodowe zasiłki a nie jakieś tysiące!
        • Gość: kola Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.08.11, 21:07
          skoro to są takie głodowe zasiłki, to dlaczego tym ludziom nie opłaca się pracowac ??? Moje informacje są nieco inne, bo to nie tylko są zasiłki okresowe, czy stałe, ale też inne, celowe, dopłaty do mieszkań, opału, żywności itd. Najwyraźniej są to takie sumy, że nie opłaca się tym ludziom podjąc pracy, a pracownicy socjalni nie egzekwują podjęcia pracy wśród osób, które mogą to zrobic (taki jest zapis w ustawie), nie sprawdzają na co są przeznaczone zasiłki(też zapis w ustawie), chyba niewiele, albo nic nie robią w sprawie leczenia alkoholizmu(też zapis w ustawie). Łatwiej dac zasiłek, aby nie wywołac awantury, albo udawac, że problemu nie ma.
          • Gość: xyz Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.sattom.pl 10.08.11, 22:00
            Kola piszesz coś o czym nie masz pojęcia. Co to znaczy lepiej dać zasiłek? Zasiłek przysługuje Ci albo nie ,skrupulatnie wylicza się go co do grosika z dochodów klienta jeśli przekroczysz kryterium dochodowe to nic nie dostaniesz. To chyba dobrze że są rózne formy pomocy, bo nie rozumiem do czego pijesz wymieniając jej rodzaje? na pewno nie ma takiej sytuacji, że jedna osoba korzysta z tych wszystkich form ? Zatrudnij się w MOPSie, zobaczysz z jakimi dylematami mają do czynienia pracownicy a później będziesz oceniał ich pracę. Przypomne Ci tylko, że jako ludzie pewne prawa mamy zagwarantowane konstytucyjnie, a tacy jak Ty pewnie wszystkich uzależnionych i niezaradnych życiowo pozamykali by w obozach. Jeden już taki był.
            • Gość: Adolf zwany H... Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.proxnetwork.com 10.08.11, 23:23
              Już był, miał dobre i proste pomysły na rozwiązanie, mogłoby się zdawać, spraw nie do rozwiązania. Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań.
              • Gość: , Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.range81-159.btcentralplus.com 10.08.11, 23:48
                Wypier... z tego forum Adolf. Przeciez Adolf Hitler tbyl morderca. Gorzej, ludobojca. Miliony istnien ludzkich zginely przez tego bydlaka. Matki, dzieci, siostry, bracia. Jak ty smiesz w ogole bisac tu takie herezje. Precz stad gnido.
              • Gość: next preydent Mój program... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 23:53
                Po co się męczyć. ?
                Wybierajcie mój program.
            • Gość: cc Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 11.08.11, 06:06
              > a tacy jak Ty pewnie wszystkich uzależnionych i niezaradnych życiowo pozamykali by w
              > obozach.

nie, po prostu zagonił do pracy
              uczciwa praca skutecznie leczy z głupich pomysłów
              a nie później są takie przypadki, że jeden z drugim mając zabezpieczone plecy przez mops ma czas żeby węgiel z biedaszybów, albo drzewo z lasu zajebać
              na samochód np. ich stać, ale po pieczątki do mnie latają, żeby mieć papier do mopsu, że tacy pokrzywdzeni pracy nie mogą znaleźć
              po prostu was ru...ą wy biedni pracownicy mopsu, a wy trzęsiecie dupami, bo jak się ktoś w końcu za to weźmie to stracicie rację bytu
    • Gość: kibol Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 07:33
      Zła diagnoza kolego.
      Te kilka groszy zasiłków nie ma zadnego znaczenia, ale wkurza to, że politycy wyrzuceni ze swoich stanowisk za rózne sprawki dalej biorą niebotyczne kwoty po kilkanascie tysięcy tylko dlatego, że opieszałośc struktur ścigania i wymiaru sprawiedliwości jest juz na granicy głupoty, a stworzony dla swoich system prawny na to pozwala.
      Przykłady? Proszę bardzo:
      były prezes WZWiK - dalej pracuje w WZWiK
      były prezes WPWiK - jako radny dalej bierze swoje
      jeszcze senator - bedzie brał jako urlopowany wiceprezydent
      były prezydent - bierze swoje w radach nadzorczych.
      A ciebie wkurzają ci którzy nie maja co do gara włożyć????
      To poczatki nowej rewolucji światowej - tak sadzę....
      • Gość: cc Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 11.08.11, 07:52
        > Te kilka groszy zasiłków

o Matko Boska!
        w 2011 tylko na bezpośrednią tzw. pomoc społeczną w budżecie Wałbrzycha zaplanowano 60 milionów złotych, z czego minimum połowa zostanie wyłudzona i dlatego właśnie nie mamy dróg, jest syf i marazm, a ulicami rządzą młodociani bandyci
        • Gość: wal się Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 10:03
          Ty idioto, 60 milionów złotych rzekomej "bezpośredniej" pomoc podziel przez ilość ludzi otrzymujących zasiłek i odpowiedz na pytanie dlaczego przy takiej kasie te krezusy nie podjeżdżają pod MOPS mercedesami .
          • Gość: cc Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 11.08.11, 10:32
            bo jeżdżą taksówkami, a młode byczki bejcami
            idiotę to sobie w rodzinie znajdź, bo widzę że masz po kim dziedziczyć
            ja po prostu widzę co się dzieje i mówię o grasujących po ulicach cwaniaczkach w wieku produkcyjnym terroryzujących mieszkańców i kurewkach nadstawiających dupy po to żeby dać się zapłodnić i ciągnąć kasę nierzadko w wysokości pensji
            o tych dysfunkcyjnych nie mówię
            • Gość: wal się Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 10:45
              A ja mówię o tym, że większość szmalu idzie na utrzymanie urzędu i pasożytów tam ponapychanych w ramach samopomocy kolesiowskiej a nie na pomoc społeczną, która w tym przypadku jest tylko pretekstem do dojenia takich baranów jak ty.
              • Gość: kola Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.08.11, 18:05
                O pasożytach na urzędach to trzeba by założyc inny wątek, to też wielka patologia i cwaniactwo.
                A propos wielu podopiecznych MOPS - u, to prawda zagoniłbym do roboty, aby zapracowali na zasiłek, chocby robotami publicznymi. Nie uogólniam, są wśród nich tacy, którzy nie mogą pracowac, ale całkiem duża grupa mogłaby to zrobic. Ktoś napisał, że bardzo poszkodowany jest człowiek, który zawsze pracował, nagle stracił pracę i szansę utrzymania rodziny, nie ma oszczędności, to właśnie takim ludziom należy się pomoc, aby mogli wydostac się z dołka, trudnej sytuacji, depresji, a nie cwaniakom i pasożytom obojga płci, którzy uważają, że praca to wróg i wszystko im się należy.
                A z moich informacji wynika też, że w samym MOPSIE jest patologia i stosowanie mobbingu przez kierownictwo, kolesiostwo. W każdej pracy chodzi o to by dobrze, rzetelnie pracowac, tego rodzaju patologie nie powinny miec miejsca, i np. do pracy w MOPSIE nie każdy się nadaje, to szczególna praca, wymaga wrażliwości od ludzi tam pracujących, dużej wiedzy, asertywności i odporności na cwaniactwo i kombinatorstwo, ale także wymaga dużej empatii, aby nie skrzywdzic tych, którym pomoc jest potrzebna.
                Dlatego własnie uważam, że weryfikacji powinni podlegac zarówno pracownicy, jak i podopieczni tej instytucji.
                • chocholitan Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas 11.08.11, 18:18
                  Oj, Kola masz ochotę na stołek w Mops-ie i tyle ...
                  • Gość: kola Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.08.11, 18:27
                    Mylisz się, mam pracę i nie mam najmniejszej ochoty na stołek w MOPSIE, wkurza mnie tylko to co się dzieje wokół mnie.
                    A zapomniałem, paru podopiecznych tej instytucji ma samochody, byc może dostali w prezencie, ale czy naprawdę powinno byc ich stac na utrzymanie samochodu? Jak zapewne wiecie koszty są spore, chodzi mi o tych co to do garnka podobno nie mają co włożyc, ale mają na wódę i np. samochód i całkiem niezłe ubrania. Nie chodzi mi o tych ludzi, którzy są niepełnosprawni i samochód jest im potrzebny do poruszania się.
                    • Gość: xyz Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.sattom.pl 11.08.11, 19:38
                      Niech się poubierają w worki po ziemniakach żeby wszyscy wiedzieli że są klientami MOPSU.
    • Gość: ja78 Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.09.11, 15:09
      wałbrzyski mpos to nic więcej tylko banda złodzieji zamiast naprawde pomagac potrzebujacym ludzią to okradają i zabierają panstwowe pieniądze kiedy ktos sie wkoncu za to wezmie
      • Gość: lud miast i WSI Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.play-internet.pl 08.09.11, 15:27
        Istnieją po prostu zawody uczciwe i nieuczciwe. Zawodem nieuczciwym jest np. pracownik MoPS lub złodziej. Zawodem uczciwym jest np. szewc lub kierowca.
    • Gość: Sal Machajek Re: Efekty rozdawania pięniędzy za nic, czyli zas IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.09.11, 19:43
      Brawo Kola, bardzo trzeźwy pogląd na sprawę. Zlikwidować socjal całkiem! Widział ktoś pracującego Cygana?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka