Dodaj do ulubionych

Bezprawna Patronka

IP: *.chello.pl 07.04.09, 20:19
Jest uchwała w sprawie Patronki.

www.bip.um-walbrzych.dolnyslask.pl/dokument.php?iddok=2050&idmp=117&r=o
Podstawa prawna tej uchwały to art. 18 ust 1 ustawy o samorządzie gminnym.

Treść tego przepisu - art. 18. 1. Do właściwości rady gminy należą wszystkie
sprawy pozostające w zakresie działania gminy, o ile ustawy nie stanowią inaczej.

Z tego jasno widać, że uchwała ta nie ma żadnej podstawy prawnej, ponieważ jak
napisał na innym forum Kumbaka do zakresu zadań gminy nie należą sprawy kościelne.

Kto uważa podobnie może wnieść odwołanie do Wojewody Dolnośląskiego, który
zbada jej legalność. Młodzi Socjaliści macie pole do popisu.

Hejka
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnes Re: Bezprawna Patronka IP: *.centertel.pl 07.04.09, 20:28
      jesteś bardzo głupiutka niestety, kuknij na setki takich uchwal
      przyjętych przez rady miejskie w innych częsciach kraju, jakoś
      wojewodowie ich nie uchylali. nie mądrz się tak, bo wprowadzasz
      czytelnikow w bląd
      • ice76 Re: Bezprawna Patronka 07.04.09, 20:41
        A ile z tych "setek" zostało poddane wątpliwości? Ciekaw jestem...
        • Gość: TSC Re: Bezprawna Patronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 20:53
          Kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą (Gebels).
          Parafrazując:
          Bzdura wałkowana wielokrotnie nabiera życia i staje się normą.
      • Gość: dziadek Re: Bezprawna Patronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 22:36
        A na h.j mi patronka.
        • Gość: puf Re: Bezprawna Patronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 22:40
          żebyś miał komu Ch.ui nawstawiać.
          • Gość: Koń Re: Bezprawna Patronka IP: *.chello.pl 08.04.09, 08:26
            To znajdzie się ktoś, kto zaskarży tę uchwałę, czy znowu my musimy wszystko
            robić sami? To jest w naszym interesie, aby środki z budżetu miasta były
            wydawane racjonalnie a nie szły na kolejną kościelną imprezę tym razem 15
            września. Takie uroczystości ma finansować Kościół a nie jeszcze na nich zarabiać.

Hejka
            • nenya-1 Re: Bezprawna Patronka 08.04.09, 09:01
              zgadzam się, ze takie imprezy powinien fundować kościół, bo po A - nie wszyscy
              mieszkańcy chcą za to płacić, B - nie wszyscy mieszkańcy są katolikami i chcą
              patronatu Marii Bolesnej, C - wybory się zbliżają a pan prezydent po prostu chce
              nabić sobie punkty u mocherów i z tej racji myślę, że rozdmuchanie tej sprawy
              byłoby korzystne dla pana prezydenta, gdyż stająć się mężnym obrońcom wiary i
              kościoła zyska jeszcze większe poparcie wśród wyżej wymienionej warstwy
              społecznej...
            • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.09, 09:05
              Zgadzam się Koniem,uchwała nie do końca jest czysta pod względem
              prawnym chociaż by z tego powodu,ze miastu nie mozna nadac
              Biblijnego patrona,np.Wałbrzych pod patronatem Mojrzesza czy
              Jezusa.Powód jest prosty,patron miasta nie moze godzić w niczyje
              uczucia religijne,co maja powiedzieć np.wyznawcy Buddyzmu czy
              Świadkowie Jechowy lub nawet ateiści zyjący w tym mieście?Ciekawe
              jak by katolicy się czuli jak by miastu narzucić patrona
              np.Wielkiego Allaha.Ta uchwała nadaje się do zaskarżenia nie tylko
              do Wojewody ale i do Trybunału praw człowieka w Strassburgu.
              • pozor_vlak Re: Bezprawna Patronka 08.04.09, 09:42
                Wracam domeritum sprawy- Daczego do cholery MBB?
                Zadałem sobie trud przerzucenia skorowidzu świętych patronów i o to co znalazłem:
                KATARZYNA SZWEDZKA- Patronka (...) ludzi dotkniętych niepowodzeniami
                JERZY- (...) chroni przed dżumą, trądem, syfilisem i opryszczką- (zakładam, że przed zjawiskami powszechnie określanymi per "syf-kiła-mogiła" też.)
                I debeściak jak da mnie:
                Św JUDA TADEUSZ APOSTOŁ- (...)Orędownik w sprawach beznadziejnych

ja bym tam wziął całą trójkę jedną uchwałą. kompetencje mają obiecujące.

• Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.09, 11:09
                  No tez mnie to ciekawi dlaczego właśnie bolesna,kto złozył taką
                  propozycję?nie mogło byc czegoś radośniejszego??Założe się,że
                  kościół w tym maczał palce i to od nich wyszło.
                  • Gość: ... Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.04.09, 18:52
                    niech ci pobożni rodzice wytłumaczą synu marnotrawny
                    • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.09, 19:51
                      Chłopie,najpierw poczytaj biblie a potem zabieraj głos,ciągle
                      wyskakujesz z tym synem marnotrawnym a tak naprawde nie masz pojecia
                      co piszesz.Poza ty czytanie ze zrozumieniem to etap podstawówki.a ja
                      wole zebys ty mi to wytłumaczył jako wzorowy katolik:-)który uwaza
                      się za znawce i zapewne cos powtarza po ksiedzu ale nie do konca wie
                      co.Wiec prosze-dlaczego patronką jest Matka Bolesna a nie
                      np.Radosna???????????Czekam na twój katolicki wywód tempy cwaniaczku.
                      • Gość: ... Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.04.09, 20:15
                        jeszcze raz ci powtarzam od tego masz porządnych rodziców tępy synu,
                        przy okazji poduczą z ortografii, jeżeli szkoła Gnacego nie była
                        w stanie tego zrobić synu marnotrawny
                      • Gość: qwerty Re: Bezprawna Patronka IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.09, 20:16
                        Tu nie jest potrzebny katolicki wywód.
                        Po prostu skorzystali z historii kościoła w Wałbrzychu i wybrali patronkę
                        najstarszej czynnej kaplicy ;)
                        • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.09, 20:33
                          tylko pytanie dlaczgo wybrali postać Biblijną nadającą się raczej do
                          nazwania koscioła a nie miasta.To tak jak ja bym nazwał wieś pod
                          patronatem Harry Kriszny
                          • lastwarrior666 Re: Bezprawna Patronka 08.04.09, 23:12
                            Macie problem ludzie, wam zawsze coś nie pasuje. Byłaby radosna, też byście tu
                            gadali ... byłaby św. Barbara też źle.
                            • Gość: Koń Re: Bezprawna Patronka IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:49
                              Na moje pytanie nadal nikt nie odpowiedział, zadam je jeszcze raz. Znajdzie się odważny, który nie boi się plebana w czerwonej czapce i prześle w tej sprawie do wojewody choćby e-maila lub pismo.

Wojewoda Dolnośląski <wojewoda@duw.pl>

Dolnośląski Urząd Wojewódzki
                              we Wrocławiu
                              pl. Powstańców Warszawy 1
                              50-951 Wrocław

Wystarczy podać link do uchwały i stwierdzić, że narusza ona prawo. Następnie można podać szereg innych argumentów np. a to, że w Polsce istnieje rozdział Państwa od Kościoła, szerzeniem kultu religijnego powinien zając się Kościół, wiary czy patronki MBB nie narzuca się poprzez uchwały tylko poprzez akt zrozumienia i dobrej nieprzymuszonej woli lub przez kościelny akt nadania itd.

Hejka
                              • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 09.04.09, 02:49
                                ok.napisze o moich przemyśleniach do Wojewody.Kolego wyżej nad
                                Koniem-św.Brbara i MBR też by mi nie pasowała,masz racje,ale nie
                                miał bym nic przeciwko gdyby patronem był np.Mikołaj Kopernik czy
                                Bolecław Chrobry.Mam nadzieje,ze rozumiez nietakt Rady Miejskiej.
                                • Gość: studencik Re: Bezprawna Patronka IP: 87.105.201.* 09.04.09, 08:42
                                  Koniu - znawco prawa miejscowego - gadasz takie bzdury że szkoda
                                  gadać.
                                  1. Do zakresu działania gminy należą wszystkie sprawy publiczne o
                                  znaczeniu lokalnym, niezastrzeżone ustawami na rzecz innych
                                  podmiotów.
                                  2. Jeżeli ustawy nie stanowią inaczej, rozstrzyganie w sprawach, o
                                  których mowa w ust. 1, należy do gminy.
                                  Z tego przepisu wynika jednoznacznie że Rada Gminy MOGŁA podjac taka
                                  uchwałe. Życze powodzenia w uwalaniau tej uchwały.
                                  • Gość: studencik Re: Bezprawna Patronka IP: 87.105.201.* 09.04.09, 08:47
                                    i jeszcze w art 18 może nie zauwazyłeś słowa - do wyłącznej
                                    właściwości - to znaczy że katalog wymieniony niżej może podjąć
                                    tylko Rada Gminy - żaden inny podmiot - a nie jak w w twoim
                                    koniastym małym rozumku że tylko tymi rzeczami ma sie zajmować.
                                    widać że kaj sie kończy podstawówke to sie takie głupotry jak ty
                                    wypisuje.
                                    • Gość: realista Re: Bezprawna Patronka IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.09, 10:25
                                      Na patrona naszego miasta proponuję obrać Zeusa. Niech to będzie
                                      ukłon w stronę mniejszości greckiej, zamieszkującej nasze miasto.
                                      • pozor_vlak Re: Bezprawna Patronka 09.04.09, 11:04
                                        ale oni już od 1500 lat (tak gdzieś będzie) są chrześcijanami.
                                        • Gość: realista Re: Bezprawna Patronka IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.09, 11:13
                                          pozor_vlak napisał:

> ale oni już od 1500 lat (tak gdzieś będzie) są chrześcijanami.

No to może dodamy przez Zeusem "święty" i doczepimy mu skrzydła i
                                          aureolkę? Temu Zeusu.
                                          • pozor_vlak Re: Bezprawna Patronka 09.04.09, 11:31
                                            Gość portalu: realista napisał(a):

> pozor_vlak napisał:
                                            >
                                            > > ale oni już od 1500 lat (tak gdzieś będzie) są chrześcijanami.
                                            >
                                            > No to może dodamy przez Zeusem "święty" i doczepimy mu skrzydła i
                                            > aureolkę? Temu Zeusu.

Niegłupie. W sumie można tych patronów namnozyć, boć to nie musi być jeden (tak samo jak z honorowymi obywatelami, czy miastami partnerskimi) i tak dołożyc jeszcze Proroka-ukłon w stronę kebaba, i Montezumę- na cześć tych indian co zasuwają pod PDT-em recitale na fujary i miniwieżę.
                                            A dla Japońców- Godzilla.
                                    • Gość: Rilke Re: Bezprawna Patronka IP: 87.105.201.* 09.04.09, 10:26
                                      ta ekipa jest tak samo mądra jak wtedy gdy chciala zawieszenia
                                      procedury referendalnej, wstyd, żenada itd niedouczone lewactwo
                                      • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 09.04.09, 14:30
                                        studencik,po części masz racje,ale uchwała Rady Miejskiej nie może
                                        godzic w niczyje uczucia religijne.W tym wyoadku godzi gdyż wyznawcy
                                        innych religii mogą się czuć urazeni,jeszcze raz podam przykład,czy
                                        katolicy chcieli by żyć w Wałbrzychu pod patronatem najwyższego
                                        Allaha?Ta uchwała jest sprzeczna z wolnoscią wyznania gdyż niejako
                                        narzuca się innowiercom zycie w mieście z patronem nie związanym z
                                        ich wyznaniem.Poza ty mi jako ateiście równiez to
                                        przeszkadza.Zapewne Śwaidkom Jehowy również i wielu wielu innym
                                        osobom.A zatem czy taka uchwała jest na miejscu i całkowicie ok?Rada
                                        Miejska nie jest władzą ostateczną,powinienes o tym wiedzieć kolego
                                        Studencie.:-)Pozdrawiam
                                        • Gość: :) Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.04.09, 18:37
                                          idź do Sądu!
    • Gość: ZZ top Re: Bezprawna Patronka IP: *.centertel.pl 09.04.09, 19:27
      Witajcie w sredniowiecznym zadopiu.Troche teorii-Bog nie ma
      matki,wiec jaka boska.Jezus nie jest bogiem ale mial matke.Mylenie
      tych pojec oraz dodawanie roznych dodatkow do matek
      tj.kwietnych ,bolesnych,fatimskich jest to brandzlowanie w mozgu
      przez czarnochow w sukienkach ciemnym parafianom.Jeszcze na
      koniec ,Jezus mial braci ,siostry oraz zone Maria Magdalena bylo jej
      na imie.Wiec przestancie wchodzic w dupe klerowi,biorac na patrona
      nic nie znaczaca kobiete.
      • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 09.04.09, 20:37
        wkońcu jakaś sensowna ospowiedź,zaraz Ci napiszą,że gadasz głupoty:-)
        ale jest dokładnie tak jak napisałeś,a czarnuchy ukrywaja wiele
        faktów.Zresztą na to,że Jezus maiał rodzeństwo są wyraźne dowody w
        Biblii.Tyko,ze tak to zwykle bywa,ze biblie znają osoby nie związane
        z kościołem a fanatycy którzy co tydzień lataja na msze,nie maja
        raczej o tym pojęcia.
        • Gość: agk Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.04.09, 03:12
          Ciekawa dyskusja. Szkoda tylko, że znając realia tego typu forumowych dyskusji
          nic owocnego nie wyniknie. Więcej w tym wszystkim zrzędzeń niż konkretnych
          argumentów.

Co do samej sprawy - to przeciwników muszę zmartwić - uchwała pod względnym
          prawnym jest ok. (mniej więcej temat nakreślił >studencik<).

Jeżeli ta uchwała ma być rzekomo tak krzywdząca dla mniejszości religijnej
          naszego miasta to co to dopiero za heca, że polski parlament, który składa się z
          przedstawicieli całego narodu polskiego, od pewnego czasu również ma swoją
          patronkę. Skaaandal ;P

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,4054489.html

• Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 10.04.09, 13:36
            Dla mnie właśnie ta ucwała nie jest zgodna pod względem prawnym gdyż
            moim zdanim został naruszony art,25 Konstytucji RP,który mówi o
            równosci niezaleznie od wyznania,czy uważasz,że ja jako ateista lub
            Bouddysta mam się czuć równy w mieście pod takim patronatem?Poza tym
            dlaczego Rada Miejska łączy zycie katolickie z zyciem
            społecznym,jakim prawem?czy tak się powinno robić?czy taka rada jest
            radą kirującą się dobrem wszystkich obywateli mieszkających w
            mieście?Z jakiego powodu zrobionio z Deca honorowego obywatela?Ja
            osobiście znam wiele osób,które by na to naprawdę zasługiwały,bo
            swoje zdrowie zmarnowały na budowie tego miasta.To poprostu
            beszczelne ze strony Rady,że podejmuje tak niestosowne uchwały.Moze
            ktos kto był na tej sesji uzasadni mi to z jakiego powodu nadaje sie
            taki tytuł człowiekowi nie związanemu z miastem.Wg,mnie Dec może byc
            co najwyzej honorowym uczestnikiem mszy sw.w którymś z kosciołów.A
            założysz się kolezanko,że ja doprowadze do cofnięcia tej zgodnej
            wg.Ciebie uchwały?Wałbrzych to nie Seminarium czy katedra zeby mu
            nadawać takiego patrona.
          • Gość: Koń Re: Bezprawna Patronka IP: *.chello.pl 10.04.09, 14:14
            Z tego wychodzi jak zawsze, tj. musimy wszystko zrobić sami. Nasz członek WIR zaskarżył wym. uchwałę, a te pseudo wywody gostka o nicku studencik to można sobie wiadomo co z nimi zrobić. Poziom jego wypowiedzi wskazuje, że jest studentem tej Ludwiczukowej przyzakładówki. Wniosek został skierowany do wojewody niejako z marszu bo mamy mało czasu. Oto jego treść.

Hejka

Wniosek o uchylenie Uchwały Rady Miejskiej Wałbrzycha Nr XXXVI/334/09 z dnia 27 marca 2009 r.

Jako mieszkaniec miasta Wałbrzycha wnoszę o uchylenie w/wym. uchwały Rady Miejskiej w sprawie ustanowienia Matki Bolesnej Bolesnej Patronką Wałbrzycha, link do wym. uchwały:

www.bip.um-walbrzych.dolnyslask.pl/dokument.php?iddok=2050&idmp=117&r=o

27 stycznia 2009 r. Rada Miejska Wałbrzycha ustanowiła Matkę Bożą Bolesną Patronką Miasta Wałbrzycha, natomiast dzień 15 września ustanowiono Świętem Patronki Miasta Wałbrzycha – uchwała w załączeniu.
            Przedmiotowa uchwała jest bezprawna, ponieważ narusza postanowienia Konstytucji, Konkordatu i ustawy o Samorządzie Gminnym.
            Rada Miejska Wałbrzycha wydała przedmiotową uchwałę w oparciu o art. 18 ust. 1 ustawy o samorządzie gminnym, który stanowi, że do właściwości rady gminy należą wszystkie sprawy pozostające w zakresie działania gminy, o ile ustawy nie stanowią inaczej. Z tego jasno widać, że treść tej uchwały wykracza poza ramy cytowanego przepisu. Przedmiotem uchwały jest krzewienie kultu religijnego tj. ustanowienie religijnej patronki i religijnego święta. Ja tu już abstrahuję od tego, że nie przeprowadzono w tej sprawie żadnej konsultacji a nawet nie uzgodniono i nie znaleziono porozumienia będącego podstawą do takiej uchwały. W związku z tym pojawiały się takie zarzuty, że łączy się samorząd z kościołem, politykę z wiarą. W Wałbrzychu istnieje powszechne przekonanie, że takie działania ma jeden cel zapewnić sobie poparcie Kościoła w wyborach, przykładem tego było jawne poparcie udzielone obecnemu prezydentowi Kruczkowskiemu, którego banery wyborcze były umieszczane na terenach wałbrzyskich parafii. Kolejny zarzut jest tego rodzaju, że łamie się tu zasadę równości i polega to na tym, że Kościół nie zaprasza świeckich na swoje obrady, natomiast tutaj Rada Miejska zaprasza do udziału w swoich pracach księży. I ostatni zarzut, który tu podniosę to sprawa przeznaczania publicznych pieniędzy na krzewienie kultu religijnego jednej religii. Oczywiście tych wszystkich i innych zarzutów można było uniknąć gdyby tą sprawą zajmowała się właściwa instytucja kościelna, do której katoliccy radni mogli się zwrócić z taką inicjatywą.
            Wracam jednak do analizy prawnej, gdzie stwierdziłem, że przedmiotowa uchwała nie mieści się w art. 18 ust. 1 cyt. ustawy, ponieważ do zakresu działania gminy nie należą sprawy kościelne.

Konkordat tj. umowa między Stolicą Apostolską a RP w art. 8 pkt. 2 stanowi, że
            organizowanie kultu publicznego należy do władzy kościelnej. Jest to kolejny dowód na to, że RM Wałbrzycha naruszyła prawo i próbuje krzewić kult religijny należący do kompetencji władz kościelnych. Ponieważ Konkordat wyraźnie precyzuje, że organizowanie kultu religijnego należy do władzy kościelnej to stanowi to jednoznaczne zastrzeżenie i wyłączenie tych spraw z pod kompetencji innych podmiotów niż kościelne. Ewidentnie RM Wałbrzycha przekroczyła swoje uprawnienia tym samym nie miała żadnej legitymacji prawnej, aby taką uchwałę podejmować i narzucać tym samym swoją wolę Kościołowi i innym mieszkańcom Wałbrzycha, którzy nie są przecież wszyscy wyznania katolickiego, a nawet są osobami niewierzącymi.
            Kolejne naruszenie prawa ta sprzeczność tej uchwały z zapisami w Konstytucji RP, gdzie w myśl jej postanowień wszyscy obywatele Polski są równi niezależnie od wyznania. Tutaj RM Wałbrzycha ewidentnie uprzywilejowuje wyznawców religii katolickiej i tylko dla nich z publicznych pieniędzy będzie organizować święto 15 września. Wyznawcy innych religii nie mogą liczyć na organizowanie dla nich podobnych świąt z publicznych pieniędzy. W tym czasie innowiercy i niewierzący będą mieli poczucie marginalizacji, i ich obawy są słuszne. Kolejny zapis z Konstytucji to norma, która stanowi, że władze publiczne RP zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych. Samorząd terytorialny jest częścią władzy publicznej RP i z tego widać wyraźnie, że RM Wałbrzycha taką bezstronność złamała. Uzasadnienie jest takie samo jak powyżej. I ostatni a zasada z Konstytucji, którą tu przywołam to autonomia i wzajemna niezależność w stosunkach państwo kościół. RM Wałbrzycha przyjmując przedmiotową uchwałę, również narusza te zasady, przejmuje rolę kościoła i zajmuje się krzewieniem kultu religijnego, ustanawia na terenie gminy nowe święto kościelne 15 września i takie działanie nie można nazwać niezależnym autonomicznym tylko współzależnym a raczej zależnym i podporządkowanym kościołowi w zamian za poparcie w wyborach. Taka sytuacja jest po prostu chora i wymaga natychmiastowej interwencji nadzorczej wojewody.

Z uwagi na powyższe wnoszę o uchylenie wym. uchwały RM.
            • lastwarrior666 Re: Bezprawna Patronka 10.04.09, 14:38
              Dobrze by było gdybyście o drogi tak walczyli, więcej pożytku z tego by było.
              • Gość: koń Re: Bezprawna Patronka IP: *.chello.pl 10.04.09, 21:53
                Oczywiście, że tak ale drogami radni nie chcą się zajmować bo to są sprawy z tej
                ziemi oni wolą bujać się w obłokach.

Tutaj wydali bezprawną uchwałę to ją zaskarżyliśmy natomiast nie ma sposobu, aby
                przymusić tych nierobów do pracy.

Kolejnych wyborów się nie boją bo jak pokazały wybory do RWS to w kolejnych
                wyborach do Rady Miejskiej wystarczy postawić dwie skrzynki piwa, zaprosić
                rodzinę na obiad i mandat pewny.

Hejka
            • Gość: studencik Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.04.09, 07:07
              koniu jednak nie czytasz ze zrozumieniem. Boze widzisz i nie grzmisz.
              • Gość: Koń Re: Bezprawna Patronka IP: *.chello.pl 11.04.09, 20:50
                Studencik radzę ci zmień szkołę. Ja czytam ze zrozumieniem ale Ty niestety nie.

Dla Ciebie pleban w czerwonej czapce jest wyrocznią i to co on powie jest święte. Oczywiście w kwestiach wiary być może ma rację ale w pozostałych kwestiach już nie. On nie odrobił lekcji z dużo wcześniejszych wyborów, gdzie Kościół zaangażował się i przegrał z kretesem. Dzisiaj On dalej pcha się do polityki ale działa poprzez innych takich jak prezio i myśli, że w ten sposób uniknie odpowiedzialności. Oczywiście jest w błędzie tak jak i Ty.

Jest na to rada prześpij się, odpocznij, nie wprowadzaj do organizmu żadnych używek i po świętach jeszcze raz zapoznaj się z naszymi argumentami. Jeżeli cię olśni to dobrze jeżeli nie to trudno, musisz z tym żyć, ale będzie ci ciężko.

Oczywiście kto ma rację dowiemy się niebawem. Jurkowlaniec jest z nadania Waszych, tak więc macie szanse na wygraną ale ostatecznie na tym stracicie. Tak się nie postępuje, nie narzuca się komuś światopoglądu, świąt itd.

Hejka
                • Gość: studencik Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.04.09, 22:01
                  nie koń, a pisz o sobie osioł. Jeszcze raz powtarzam - czytaj ustawy
                  ze zrozumieniem (istnieje taki cos jak wykładnia). Zreszta
                  zweryfikuje to wojewoda, kto ma rację. (to taki organ nadzoru jakbys
                  nie wieedział)
    • Gość: zniesmaczona Re: Bezprawna Patronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 15:13
      Tylko na co komu taka uchwała? Czy nasi radni nie mają
      poważniejszych spraw związanych z miastem? A może dzień 15 września
      będzie dniem wolnym od pracy dla wałbrzyszan? Mam wrażenie, że
      większości mieszkańców Wałbrzycha jest zupełnie obojętne, czy miasto
      będzie miało patrona, czy też nie i kto nim będzie. Bo do czego to
      komukolwiek potrzebne? Bardziej przydałoby się pomyśleć, Szanowna
      Rado Miasta, jak rozwiązać problemy z odstraszającym widokiem
      naszych ulic, rozwalających się, obskurnych budynków (przykład
      dawnego Liceum Ekonomicznego na Sobięcinie - zgroza!) czy tysiąca
      innych spraw ważniejszych od nadania patrona miastu. Najgorsza jest
      świadomość, że to my, mieszkańcy Was wybraliśmy, a Wy teraz za nasze
      (podatników) pieniądze zamiast zająć się konkretami w tym upadającym
      mieście tracicie niepotrzebnie czas na wymyślanie (chyba z nudów)
      spraw, które tak naprawdę niczemu nie służą, a tylko rozdrażniają
      opinię publiczną.
      • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 10.04.09, 18:42
        No ale sami widzicie,ze teraz rada ma ważniejsze zajęcia-zapewniac
        sobie poparcie kościoła:-)A 15 wrzesnia by się wiązał napewno z
        licznymio mszami z uczestnictwem radnych i prezydenta a co za tym
        idzie z wiekszymi pieniędzmi dla kościoła,rada zadowolona,że ma
        poparcie a kosciół zadowolony,że ma większe wpływy z tacy.Czekamy na
        wyniki,ja naprawdę nie rozumiem jak mozna wprowadzać uchwały,które
        definitywnie są nie zgodne z konstytucją.Osobiście nie znam miasta w
        europie,które ma podobnego patrona.
    • Gość: ZZ top Re: Bezprawna Patronka IP: *.centertel.pl 11.04.09, 16:48
      Chodza sluchy ze od strony Swidnicy nadciaga Hiszpanska Swieta
      Inkwizycja.Mam nadzieje ze zachaczy o Walbrzych i skosi kilkoro
      fanatykow katolickich.Boje sie ze po ich stosach nie bedzie komu
      posprzatac z powodu braku mieszkancow.Wesolego jajca!
      • frugo76 Re: Bezprawna Patronka 12.04.09, 00:16
        Kongregacja d/s dyscypiny sakramentów i kultu Bożego Stolicy
        Apostolskiej ogłosi dekret o ustanowieniu Matki Bożej Bolesnej
        patronką Wałbrzycha a nie jakieś wasze chore dywagacje. To czy Matka
        Boża jest prawną albo bezprawną patronką wie Bóg a papież zatwierdzi
        więc możecie sobie wyć do księżyca ile chcecie, a prawda i tak
        zwycięży. W tę noc Zmartwychwstania życzę wszystkim libertynom i
        trockistom oraz marksistom opamiętania,bo ich czas dawno minoł w
        Wałbrzychu.
        • Gość: ZZ top Re: Bezprawna Patronka IP: *.centertel.pl 12.04.09, 10:59
          Nastepny tajny katolicki tajny TW.Facet ,jestes zwyklym
          oszolomem.Twoja katolicka gorliwosc przeraza.Mylisz pojecia,mieszasz
          dyktature kosciola ze swieckoscia.Przeczytaj dokladnie
          Konkordat,Konstytucje RP oraz Biblie!Wlasnie takimi ludzmi posluguje
          sie kosciol w swoich szwindlach.Zastanow sie nad dotkryna
          katolicyzmu,a dopiero potem zabieraj glos.Dzieki tej najstarszej
          parti swiata mamy takie zacofanie oraz nienawisc wsrod ludzi.A moze
          jestes starym U-bekiem ktoremu na stare lata w dupie sie
          poprzewracalo?
          • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 12.04.09, 15:33
            Frugo zastanów się co piszesz,co mnie jako mieszkanca obchodzi jakaś
            kongregacja,co to Watykan?tu rzadzi Rada Masta a nie Rada
            Papieska.Kongregacja to sobie może ustanawiać w kościele patronów a
            nie w praworządnym mieście,które powinno się trzymac prawa i
            Konstytucji.Czy Papierz rządzi w Wałbrzychu czy Prezydent?nie no to
            już jest chore,ja widze,że coraz gorzej z niektórymi
            mieszkancami.Frugo przeprowadź sie do watykanu i tam bedziesz miał
            wszystkich świetych patronów a zamiast Rady Miejskiej Rade Papieską
            i Papierza jako Prezydenta.
            • Gość: gość Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.04.09, 17:23
              przeprowadz się chorobliwa marudo do Chin lub na Kuba tam takich
              jak ty jest większość i nie będziesz miał do nikogo pretensji zwłaszcza
              do swoich rodziców ,że wydali na świat takiego belzebuba
              • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 12.04.09, 17:31
                Wyczepująca odpowiedź:-)na nic wiecej cię nie stać?a moze tak coś
                związanego z tematem?to jest forum tematyczne,tutaj zabiera się głos
                jezeli ma się cos do powiedzenia zwiazanego z tematem a nie po to
                aby kogoś wyzywać.Płytka wypowiedź
              • Gość: ZZ top Re: Bezprawna Patronka IP: *.centertel.pl 12.04.09, 18:20
                Niesamowicie wyczerpujaca i jakrze pouczajaca wypowiedz.Godna
                prawdziwego,bogobojnego oraz milosiernego katolika.Brawo!!
                • Gość: Ari Re: Bezprawna Patronka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 12.04.09, 18:40
                  Też tak myśle,a jakie nawiązanie do tematu:-)
                  • Gość: ... Re: Bezprawna Patronka IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.04.09, 18:58
                    o synu marnotrawnym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka