Przeczytałem dwa wpisy prominentnych dziennikarzy zakładających Salon24
Ponieważ na tym forum również istnieje tendencja do obojętności i "równej" pogardy dla obu stron konfliktu politycznego w Polsce- proponuję Wam dwie próbki polskiego "niezależnego" dziennikarstwa na najbardziej wywrotowym portalu w PL. Znam ten język, znam aż nazbyt dobrze- dziennikarze mentorzy nawołujący do opamiętania, spokoju, gorąco apelujący, że "nie należy się przerzucać odpowiedzialnością", sugerujący, że wszyscy są jednakowo winni, rozmywający odpowiedzialność...
Proponuję więc lekturę:
lubczasopismo.salon24.pl/infobloger/post/240481,zachowajmy-spokoj
krzysztofleski.salon24.pl/240576,kto-bez-grzechu
Polecam też lekturę komentarzy. Np.te:
Autor: Zelig
Cytat apelowanie o spokój zamiast napiętnowanie zła
"Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem Żydem.
Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem komunistą.
Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem związkowcem.
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było."
Martin Niemöller stał się znany głównie dzięki swojemu wierszowi napisanemu w hitlerowskim obozie śmierci - w Dachau (1942). Wiersz ma znaczenie uniwersalne, dzięki czemu został nie tylko symbolem protestu przeciw faszyzmowi, ale i ostrzeżeniem przed każdym totalitaryzmem.
Autor: Latunia:
Cytat
DO KOGO TEN APEL??????/////
Szanowny Panie Redaktorze,
Musze przyznac, ze coraz czesciej zdumiewa mnie Pan. Wiele ostatnich Pana opini (lacznie z udzialem w rosyjskim filmie)swiadczy o tym, ze z jakiegos powodu blizej Panu do tych do chca "dozynac". Jakos Pan nie apelowal o spokoj gdy padaly b.ostre slowa (posel Niesioloski - zeby nie szukac daleko- stale powtarza. ze nalezy "skonczyc z PIS) i nie napominal Pan nagannych zachowan. Teraz oskarza Pan OBIE strony? Nic tylko wypada mi sie dziwic.
Pozdrawiam i zycze otworzenia szeroko oczu i uszu.
Autor Gasipies:
Cytat
mamy siedzieć cicho?
i czekać aż nas wyrżną?
Nie, szanowny Panie - zamierzam protestować przeciwko chamstwu, agresji i nienawiści.
Zamierzam mówić i pisać prawdę. Wzywać PO i trzymających władzę do zaniechania agresji. A rząd i wymiar sprawiedliwości do tego, by dbali o Polskę i Polaków a nie wykazywali służalczość wobec jedynie mających rację.
Mam lewitować jak ... udając, że nic się nie stało. Nawet jeśli mnie stąd admin wyrzuci nie będę robił z siebie durnia.
Mając nadzieję, że źle zrozumiałem apel,
pozdrawiam
również apelując o spokój
Ciekawe gdzie byli Janke i Leski, kiedy Palikot ogłaszał to:
Gdzie byli Ci mentorzy spokoju i umiaru?
Mentorzy dziś zamilkli i nie odpowiadają. Czekają, aż się wszystko wyciszy.
Chyba Leny przywołał tu dziś słowa Edmunda Burke'a "Wystarczy aby dobrzy ludzie nie robili nic aby zapanowało zło". Te słowa polecam również Polarnemu kasującemu sprzeciw Dirloffa. Chciałbym wierzyć, że Wam za Oceanem trudno jest to zrozumieć. Tu w Polsce nie sposób żyć z tak zakłamanymi mediami, oddanymi służbie władzy.