franzmaurer 14.04.04, 16:41 "Faktu" jako żywo nie czytuję ale ma taki dodatek "Europa" - w najnowszym znajdziecie m.in. teksty Staniszkis, Sorosa na temat globalizacji, konfliktów Europa vs Ameryka - miejscami interesując lekturka fakt.redakcja.pl/europa/index.aspx/Wydanie/434 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robisc Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 20:51 Dzięki, poczytam. Wpadłem do franzowatego swiata. Teraz już wiem, dlaczego rzadziej piszesz na formum . Będę tam zaglądał, ale osobiscie wolę bardziej interaktywną formę wymiany mysli jaką jest forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 21:35 robisc napisał: > Dzięki, poczytam. > > Wpadłem do franzowatego swiata. Teraz już wiem, dlaczego rzadziej piszesz na > formum . Będę tam zaglądał, ale osobiscie wolę bardziej interaktywną formę > wymiany mysli jaką jest forum. > > Pozdrawiam Tak pomyslalem, ze taki blog bylby niezla forma archiwizacji tekstow zbyt dlugich do wklejania na forum - artykuly z gazet itp? W przypadku uznania, ze warto cos przekopiowac do czestszego i latwiejszego odnalezienia? pzdr Krzysztof Odpowiedz Link
robisc blog Krzysia 14.04.04, 22:57 krzysztofsf napisał: >> Tak pomyslalem, ze taki blog bylby niezla forma archiwizacji tekstow zbyt > dlugich do wklejania na forum - artykuly z gazet itp? > W przypadku uznania, ze warto cos przekopiowac do czestszego i latwiejszego > odnalezienia? Dobry pomysł Krzysiu. Ja mam mnóstwo roboty z PiG, więc jako pomysłodawca masz mój mandat do działania. Moze nawet dobrze byłoby załozyć osobny wątek na forum, aby każdy mógł zaopiniować projekt. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: blog Krzysia 14.04.04, 23:26 robisc napisał: > krzysztofsf napisał: > > >> Tak pomyslalem, ze taki blog bylby niezla forma archiwizacji tekstow z > byt > > dlugich do wklejania na forum - artykuly z gazet itp? > > W przypadku uznania, ze warto cos przekopiowac do czestszego i latwiejszeg > o > > odnalezienia? > > Dobry pomysł Krzysiu. Ja mam mnóstwo roboty z PiG, więc jako pomysłodawca masz > mój mandat do działania. Moze nawet dobrze byłoby załozyć osobny wątek na > forum, aby każdy mógł zaopiniować projekt. > Bleeeeeeeeeeeeee.......................... Zobacze jak to wyglada (jesli jutro lacze dobrze mi bedzi echodzic..) Wtedy zaproponuje rozwiazania "organizacyjne" pzdr Krzysztof Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: blog Krzysia 15.04.04, 00:20 pig.blox.pl/html masz robi uprawnienia admina - rzuc okiem czy ma sens jako narzedzie - dopisz swojego nicka zapasowego na uprawnieneiach uzytkownika i zobacz, co mozna zrobic jako uzytkownik??? Dlugosc tekstu jaki akceptuje jest chyba ze dwa razy wieksza niz na forum? pzdr Krzysztof Odpowiedz Link
robisc czarna magia 15.04.04, 20:48 Ale ja niemm pojęcia z czym to się je. Chyba zostawię sobie naukę na weekend, bo na razie mam zbyt mało czasu. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: czarna magia 15.04.04, 21:32 robisc napisał: > Ale ja niemm pojęcia z czym to się je. Chyba zostawię sobie naukę na weekend, > bo na razie mam zbyt mało czasu. Ja tez w miedzyczasie popatrze, powklejam teksty i jak bedzie cos wiecej wiadomo, to da sie na osobny watek z zapytaniem do forumnowiczow. Wydaje mi sie, ze najlepiej byloby udostepniac mozliwosci wpisow zwyklym uzytkownikom, dopisujac "wybrancow" jak na forum ukrytym. Funkcje administracyjne to zapewne tylko tworzenie nowych kategorii i zakladek oraz wykasowywanie postow. Trzeba tez zaczekac z opiniowaniem, do czasu, az zacznie przerzucac wpisy do archiwum (przymusowy termin starsze niz tydzien) - wtedy mozna bedzie oceic, czy traci sie przejrzystosc itp. pzdr Krzysztof Odpowiedz Link
robisc Re: czarna magia 15.04.04, 21:46 Przede wszyskim trzeba zdefiniować celowość prowadzenia bloga. Samo kopiowanie tekstów to stanowczo za mało. Myślcie, jako i ja myślę, więc jestem Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: czarna magia 15.04.04, 22:26 robisc napisał: > Przede wszyskim trzeba zdefiniować celowość prowadzenia bloga. Samo kopiowanie > tekstów to stanowczo za mało. Myślcie, jako i ja myślę, więc jestem 1- wklejanie tekstow ktore znikna niedlugo z sieci lub przejda do serwisow platnych, 2- Grupowanie kategorii tematycznych (np podatki w unii) zamieszczajac w nich linki do tekstow i tabel, wykresow oraz kopie tekstow. Moznaby rowniez dawac ty linki do wlasnych plikow, umieszczonych na pojemniejszym serwerze - jesli ktos ma cos takiego co chcialby tak zaprezentowac. 3- ????? 4-?????? Pytanie, jak zachowa sie archiwum tekstow starszych niz tydzien. Jesli trzeba bedzie szukac w danej kategorii wpisow z kolejnych dni, zeby odnalezc cos kiedys wkopiowanego - to ta forma zapisu bedzie kompletnie nieprzydatna - tu cenny bylby komentarz Franza Odpowiedz Link
franzmaurer Re: czarna magia 15.04.04, 23:47 krzysztofsf napisał: > Pytanie, jak zachowa sie archiwum tekstow starszych niz tydzien. Jesli trzeba > bedzie szukac w danej kategorii wpisow z kolejnych dni, zeby odnalezc cos > kiedys wkopiowanego - to ta forma zapisu bedzie kompletnie nieprzydatna - tu > cenny bylby komentarz Franza Nie wiem coście się tak uparli na archiwizowanie internetu IMHO znacznie łatwiej robić mirrory stron na serwerze z zaznaczeniem kopirajtów of koz. Do tego można tak skonfigurować okienko Googla (przynajmniej w teorii) żeby móc przeszukać tylko ten serwis... Z tymi blogami w 'Gazecie' to będzie jeszcze sporo roboty - na wyszukiwarkę działającą w obrębie blogów to bym raczej nie liczył. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: czarna magia 16.04.04, 00:03 franzmaurer napisał: > krzysztofsf napisał: > > > Pytanie, jak zachowa sie archiwum tekstow starszych niz tydzien. Jesli trz > eba > > bedzie szukac w danej kategorii wpisow z kolejnych dni, zeby odnalezc cos > > kiedys wkopiowanego - to ta forma zapisu bedzie kompletnie nieprzydatna - > tu > > cenny bylby komentarz Franza > > Nie wiem coście się tak uparli na archiwizowanie internetu No to zapoznaj sie z tekstem www2.gazeta.pl/metroon/1,0,1944694.html > IMHO znacznie łatwiej robić mirrory stron na serwerze z zaznaczeniem > kopirajtów of koz. Jesli chodzi o mnie - bo pomysl moj i jesli nikt nie podchwyci to nie ma sensu rozwijac, to szukam czegos juz istniejacego, gdzie mozna wpuszczac kolejnych uzytkownikow, zeby na kupie archiwizowac zanikajace teksty i dane zrodlowe, o filozofii uporzadkowania troche innej niz forum Jesli nikt nie bedzie widzial potrzeby, to nie ma sensu w to sie angazowac. > Do tego można tak skonfigurować okienko Googla (przynajmniej w teorii) żeby móc > > przeszukać tylko ten serwis... > Z tymi blogami w 'Gazecie' to będzie jeszcze sporo roboty - na wyszukiwarkę > działającą w obrębie blogów to bym raczej nie liczył. No wlasnie boje sie, ze ze wzgledu na skomplikowane przeszukiwanie danych archiwalnych bedzie to nieprzydatne. Chociaz opcja "pokaz reszte wpisow" tak jakby pozwalala zobaczyc wszystkie wpisy w kategorii - pytanie ile kategorii mozna zalozyc? pzdr krzsyztof > Odpowiedz Link
franzmaurer Re: czarna magia 16.04.04, 00:15 krzysztofsf napisał: > No wlasnie boje sie, ze ze wzgledu na skomplikowane przeszukiwanie danych > archiwalnych bedzie to nieprzydatne. Chociaz opcja "pokaz reszte wpisow" tak > jakby pozwalala zobaczyc wszystkie wpisy w kategorii - pytanie ile kategorii > mozna zalozyc? Blog z założenia nie jest do tego celu - takie coś w sposób funkcjonalny można zorganizować tylko na jakimś serwerze wirtualnym z bazą MySQL i jakimś klonem PHP Nuke - w praktyce oznacza to założenie oddzielnego forum Przeszukiwanie całych, dość długich tekstów jest raczej skomplikowanym zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana strona gdzie user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii zagadnień. Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: czarna magia 16.04.04, 00:47 franzmaurer napisał: > krzysztofsf napisał: > > > No wlasnie boje sie, ze ze wzgledu na skomplikowane przeszukiwanie danych > > archiwalnych bedzie to nieprzydatne. Chociaz opcja "pokaz reszte wpisow" t > ak > > jakby pozwalala zobaczyc wszystkie wpisy w kategorii - pytanie ile kategor > ii > > mozna zalozyc? > > Blog z założenia nie jest do tego celu - takie coś w sposób funkcjonalny można > zorganizować tylko na jakimś serwerze wirtualnym z bazą MySQL i jakimś klonem > PHP Nuke - w praktyce oznacza to założenie oddzielnego forum > > Przeszukiwanie całych, dość długich tekstów jest raczej skomplikowanym Mi chodzilo jedynie, zeby teksty byly widoczne jeden nad drugim w calej kategorii, a nie rozbite na wpisy z poszczegolnych dni czy tygodni - tj - zeby mozna bylo po wejsciu w kategorie podatki w unii zobaczyc wszystkie teksty, a nie jedynie kwietniowe lub z 6-o lutego , bez koniecznosci poszukiwania pod jaka data kryje sie interesujcy nas wpis. > zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana strona gdzie > user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii zagadnień > . Moje wyroby wlasne sa na etapie "moja wlasna prawdiwa strona domofa" Odpowiedz Link
deluc Re: 16.04.04, 09:33 > > zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana strona > gdzie > > user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii > zagadnień > > . > > Moje wyroby wlasne sa na etapie "moja wlasna prawdiwa strona domofa" E, ja jestem po czesci z branzy webowej - moge zaproponowac cos/doradzic/wdrozyc - jak znajde chwile czasu Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: 17.04.04, 11:18 deluc napisał: > > > zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana str > ona > > gdzie > > > user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii > > zagadnień > > > . > > > > Moje wyroby wlasne sa na etapie "moja wlasna prawdiwa strona domofa" > E, ja jestem po czesci z branzy webowej - moge zaproponowac cos/doradzic/wdrozy > c > - jak znajde chwile czasu Jesli mialbys faktycznie czas i serwer na ktorym moglbys toto osadzic (bo to chyba wypadaloby PHP+Mysql ?), to jest punkt wyjsciowy do zapyatania sie w osobnym watku, czy "forumnowicze" widza sens takeigo archiwum i ewentualnej dyskusji nad jego ksztaltem. Jesli potwierdzisz swoj ewentualny udzial - to zaloze wtedy osobny watek z zapytaniem do wspolpiscow. pzdr Krzysztof Odpowiedz Link
franzmaurer Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 21:49 robisc napisał: > Wpadłem do franzowatego swiata. Teraz już wiem, dlaczego rzadziej piszesz na > formum . Święta były... ledwo co wczoraj wygoniłem Hunów i Wołochów z chałupy To raczej nie sprzyja poważniejszej lekturze... czytanie spamu i bezmyślne klikanie jest jednak mniej absorbujące A poza tym mówiłem że jakoś zamierzam się zahibernować do maja - niby dużo się dzieje ale ile piany można bić z powodu interesów Kulczyka albo rosnących cen cukru? Mam nadzieję że ciekawe sprawy jeszcze przed nami - vide Miller i kolesie którzy gdzie tylko można gadają o tym że z Orlenem to przecież nie ma żadnej afery... mam nadzieję że sprawy dojrzały do tego że będzie wreszcie grubsza rozróba i będziemy sobie mogli tropić nową grupę trzymającą władzę Rywinek ze swoimi milionami będzie w porównaniu z Dr. K. drobnym pijaczkiem który poszedł nachlany do niedużej firmy... Odpowiedz Link
robisc Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 22:59 franzmaurer napisał: > Rywinek ze swoimi milionami będzie w porównaniu z Dr. K. drobnym pijaczkiem > który poszedł nachlany do niedużej firmy... Zgadzam się - szykuje sie skok na kasę jakiego Polska jeszcze nie widziała. Być moze to najważniejszy powód, dla którego Miller chce sie utrzymać do maja. Odpowiedz Link
przycinek.usa do specjalistow od komputerow. 15.04.04, 22:33 Sluchajcie ja mam pytanie. Przed chwila omawialismy mozliwosc zablokowania reklam internetowych poprzez... usuniecie jakiegos pluginu. Flasha, czy czegos takiego. Jak uwazacie, da sie cos takiego zrobic? A jak juz sie da, to czy to ma sens? W programach jak mozilla, jak jest zablokowany plugin, to reklama sie nie wyswietli. Odpowiedz Link
franzmaurer Re: do specjalistow od komputerow. 15.04.04, 23:40 przycinek.usa napisał: > Sluchajcie ja mam pytanie. Przed chwila omawialismy mozliwosc zablokowania > reklam internetowych poprzez... usuniecie jakiegos pluginu. Flasha, czy czegos > takiego. A po co? Jak usuniesz Flasha to nie bedziesz mogl korzystać z niektórych stron które używają np. menu we flashu > Jak uwazacie, da sie cos takiego zrobic? > A jak juz sie da, to czy to ma sens? Wszystko sie da Są specjalne Ad-Killery które usuwają grafiki o rozmiarach bannerów tyle że obecnie bannery to już raczej przeżytek. Marketingowcy jak się uprą to i tak wcisną reklamę w postaci polter-geista albo tła reklamowego. Ja się do reklam przyzwyczaiłem i w Operce blokuję tylko wyskakujące pop-up'y albo jakiś szajs który chce instalować np. system Gator. Odpowiedz Link