Dodaj do ulubionych

Parę fajnych tekstów

14.04.04, 16:41
"Faktu" jako żywo nie czytuję ale ma taki dodatek "Europa" - w najnowszym
znajdziecie m.in. teksty Staniszkis, Sorosa na temat globalizacji, konfliktów
Europa vs Ameryka - miejscami interesując lekturka wink
fakt.redakcja.pl/europa/index.aspx/Wydanie/434
Obserwuj wątek
    • robisc Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 20:51
      Dzięki, poczytam.

Wpadłem do franzowatego swiata. Teraz już wiem, dlaczego rzadziej piszesz na
      formum smile. Będę tam zaglądał, ale osobiscie wolę bardziej interaktywną formę
      wymiany mysli jaką jest forum.

Pozdrawiam
      • krzysztofsf Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 21:35
        robisc napisał:

> Dzięki, poczytam.
        >
        > Wpadłem do franzowatego swiata. Teraz już wiem, dlaczego rzadziej piszesz na
        > formum smile. Będę tam zaglądał, ale osobiscie wolę bardziej interaktywną formę
        > wymiany mysli jaką jest forum.
        >
        > Pozdrawiam

Tak pomyslalem, ze taki blog bylby niezla forma archiwizacji tekstow zbyt
        dlugich do wklejania na forum - artykuly z gazet itp?
        W przypadku uznania, ze warto cos przekopiowac do czestszego i latwiejszego
        odnalezienia?

pzdr
        Krzysztof
        • robisc blog Krzysia 14.04.04, 22:57
          krzysztofsf napisał:

>> Tak pomyslalem, ze taki blog bylby niezla forma archiwizacji tekstow zbyt
          > dlugich do wklejania na forum - artykuly z gazet itp?
          > W przypadku uznania, ze warto cos przekopiowac do czestszego i latwiejszego
          > odnalezienia?

Dobry pomysł Krzysiu. Ja mam mnóstwo roboty z PiG, więc jako pomysłodawca masz
          mój mandat do działania. Moze nawet dobrze byłoby załozyć osobny wątek na
          forum, aby każdy mógł zaopiniować projekt.
          • krzysztofsf Re: blog Krzysia 14.04.04, 23:26
            robisc napisał:

> krzysztofsf napisał:
            >
            > >> Tak pomyslalem, ze taki blog bylby niezla forma archiwizacji tekstow z
            > byt
            > > dlugich do wklejania na forum - artykuly z gazet itp?
            > > W przypadku uznania, ze warto cos przekopiowac do czestszego i latwiejszeg
            > o
            > > odnalezienia?
            >
            > Dobry pomysł Krzysiu. Ja mam mnóstwo roboty z PiG, więc jako pomysłodawca
            masz
            > mój mandat do działania. Moze nawet dobrze byłoby załozyć osobny wątek na
            > forum, aby każdy mógł zaopiniować projekt.
            >
            Bleeeeeeeeeeeeee..........................wink
            Zobacze jak to wyglada (jesli jutro lacze dobrze mi bedzi echodzic..)
            Wtedy zaproponuje rozwiazania "organizacyjne" wink

pzdr
            Krzysztof
            • krzysztofsf Re: blog Krzysia 15.04.04, 00:20
              pig.blox.pl/html
              masz robi uprawnienia admina - rzuc okiem czy ma sens jako narzedzie - dopisz
              swojego nicka zapasowego na uprawnieneiach uzytkownika i zobacz, co mozna
              zrobic jako uzytkownik???
              Dlugosc tekstu jaki akceptuje jest chyba ze dwa razy wieksza niz na forum?

pzdr
              Krzysztof
              • robisc czarna magia 15.04.04, 20:48
                Ale ja niemm pojęcia z czym to się je. Chyba zostawię sobie naukę na weekend,
                bo na razie mam zbyt mało czasu.
                • krzysztofsf Re: czarna magia 15.04.04, 21:32
                  robisc napisał:

> Ale ja niemm pojęcia z czym to się je. Chyba zostawię sobie naukę na weekend,
                  > bo na razie mam zbyt mało czasu.

Ja tez w miedzyczasie popatrze, powklejam teksty i jak bedzie cos wiecej
                  wiadomo, to da sie na osobny watek z zapytaniem do forumnowiczow.
                  Wydaje mi sie, ze najlepiej byloby udostepniac mozliwosci wpisow zwyklym
                  uzytkownikom, dopisujac "wybrancow" jak na forum ukrytym.
                  Funkcje administracyjne to zapewne tylko tworzenie nowych kategorii i zakladek
                  oraz wykasowywanie postow.
                  Trzeba tez zaczekac z opiniowaniem, do czasu, az zacznie przerzucac wpisy do
                  archiwum (przymusowy termin starsze niz tydzien) - wtedy mozna bedzie oceic,
                  czy traci sie przejrzystosc itp.
                  pzdr
                  Krzysztof
                  • robisc Re: czarna magia 15.04.04, 21:46
                    Przede wszyskim trzeba zdefiniować celowość prowadzenia bloga. Samo kopiowanie
                    tekstów to stanowczo za mało. Myślcie, jako i ja myślę, więc jestem smile
                    • krzysztofsf Re: czarna magia 15.04.04, 22:26
                      robisc napisał:

> Przede wszyskim trzeba zdefiniować celowość prowadzenia bloga. Samo
                      kopiowanie
                      > tekstów to stanowczo za mało. Myślcie, jako i ja myślę, więc jestem smile

1- wklejanie tekstow ktore znikna niedlugo z sieci lub przejda do serwisow
                      platnych,
                      2- Grupowanie kategorii tematycznych (np podatki w unii) zamieszczajac w nich
                      linki do tekstow i tabel, wykresow oraz kopie tekstow. Moznaby rowniez dawac ty
                      linki do wlasnych plikow, umieszczonych na pojemniejszym serwerze - jesli ktos
                      ma cos takiego co chcialby tak zaprezentowac.
                      3- ?????

4-??????

Pytanie, jak zachowa sie archiwum tekstow starszych niz tydzien. Jesli trzeba
                      bedzie szukac w danej kategorii wpisow z kolejnych dni, zeby odnalezc cos
                      kiedys wkopiowanego - to ta forma zapisu bedzie kompletnie nieprzydatna - tu
                      cenny bylby komentarz Franza
                      • franzmaurer Re: czarna magia 15.04.04, 23:47
                        krzysztofsf napisał:

> Pytanie, jak zachowa sie archiwum tekstow starszych niz tydzien. Jesli trzeba
                        > bedzie szukac w danej kategorii wpisow z kolejnych dni, zeby odnalezc cos
                        > kiedys wkopiowanego - to ta forma zapisu bedzie kompletnie nieprzydatna - tu
                        > cenny bylby komentarz Franza

Nie wiem coście się tak uparli na archiwizowanie internetu smile
                        IMHO znacznie łatwiej robić mirrory stron na serwerze z zaznaczeniem
                        kopirajtów of koz.
                        Do tego można tak skonfigurować okienko Googla (przynajmniej w teorii) żeby móc
                        przeszukać tylko ten serwis...
                        Z tymi blogami w 'Gazecie' to będzie jeszcze sporo roboty - na wyszukiwarkę
                        działającą w obrębie blogów to bym raczej nie liczył.
                        • krzysztofsf Re: czarna magia 16.04.04, 00:03
                          franzmaurer napisał:

> krzysztofsf napisał:
                          >
                          > > Pytanie, jak zachowa sie archiwum tekstow starszych niz tydzien. Jesli trz
                          > eba
                          > > bedzie szukac w danej kategorii wpisow z kolejnych dni, zeby odnalezc cos
                          > > kiedys wkopiowanego - to ta forma zapisu bedzie kompletnie nieprzydatna -
                          > tu
                          > > cenny bylby komentarz Franza
                          >
                          > Nie wiem coście się tak uparli na archiwizowanie internetu smile

No to zapoznaj sie z tekstem
                          www2.gazeta.pl/metroon/1,0,1944694.html
                          > IMHO znacznie łatwiej robić mirrory stron na serwerze z zaznaczeniem
                          > kopirajtów of koz.

Jesli chodzi o mnie - bo pomysl moj i jesli nikt nie podchwyci to nie ma sensu
                          rozwijac, to szukam czegos juz istniejacego, gdzie mozna wpuszczac kolejnych
                          uzytkownikow, zeby na kupie archiwizowac zanikajace teksty i dane zrodlowe, o
                          filozofii uporzadkowania troche innej niz forum
                          Jesli nikt nie bedzie widzial potrzeby, to nie ma sensu w to sie angazowac.

> Do tego można tak skonfigurować okienko Googla (przynajmniej w teorii) żeby
                          móc
                          >
                          > przeszukać tylko ten serwis...
                          > Z tymi blogami w 'Gazecie' to będzie jeszcze sporo roboty - na wyszukiwarkę
                          > działającą w obrębie blogów to bym raczej nie liczył.

No wlasnie boje sie, ze ze wzgledu na skomplikowane przeszukiwanie danych
                          archiwalnych bedzie to nieprzydatne. Chociaz opcja "pokaz reszte wpisow" tak
                          jakby pozwalala zobaczyc wszystkie wpisy w kategorii - pytanie ile kategorii
                          mozna zalozyc?
                          pzdr
                          krzsyztof
                          >
                          • franzmaurer Re: czarna magia 16.04.04, 00:15
                            krzysztofsf napisał:

> No wlasnie boje sie, ze ze wzgledu na skomplikowane przeszukiwanie danych
                            > archiwalnych bedzie to nieprzydatne. Chociaz opcja "pokaz reszte wpisow" tak
                            > jakby pozwalala zobaczyc wszystkie wpisy w kategorii - pytanie ile kategorii
                            > mozna zalozyc?

Blog z założenia nie jest do tego celu - takie coś w sposób funkcjonalny można
                            zorganizować tylko na jakimś serwerze wirtualnym z bazą MySQL i jakimś klonem
                            PHP Nuke - w praktyce oznacza to założenie oddzielnego forum smile

Przeszukiwanie całych, dość długich tekstów jest raczej skomplikowanym
                            zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana strona gdzie
                            user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii zagadnień.
                            • krzysztofsf Re: czarna magia 16.04.04, 00:47
                              franzmaurer napisał:

> krzysztofsf napisał:
                              >
                              > > No wlasnie boje sie, ze ze wzgledu na skomplikowane przeszukiwanie danych
                              > > archiwalnych bedzie to nieprzydatne. Chociaz opcja "pokaz reszte wpisow" t
                              > ak
                              > > jakby pozwalala zobaczyc wszystkie wpisy w kategorii - pytanie ile kategor
                              > ii
                              > > mozna zalozyc?
                              >
                              > Blog z założenia nie jest do tego celu - takie coś w sposób funkcjonalny
                              można
                              > zorganizować tylko na jakimś serwerze wirtualnym z bazą MySQL i jakimś klonem
                              > PHP Nuke - w praktyce oznacza to założenie oddzielnego forum smile
                              >
                              > Przeszukiwanie całych, dość długich tekstów jest raczej skomplikowanym

Mi chodzilo jedynie, zeby teksty byly widoczne jeden nad drugim w calej
                              kategorii, a nie rozbite na wpisy z poszczegolnych dni czy tygodni - tj - zeby
                              mozna bylo po wejsciu w kategorie podatki w unii zobaczyc wszystkie teksty, a
                              nie jedynie kwietniowe lub z 6-o lutego , bez koniecznosci poszukiwania pod
                              jaka data kryje sie interesujcy nas wpis.

> zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana strona
                              gdzie
                              > user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii
                              zagadnień
                              > .

Moje wyroby wlasne sa na etapie "moja wlasna prawdiwa strona domofa" wink
                              • deluc Re: 16.04.04, 09:33
                                > > zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana strona
                                > gdzie
                                > > user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii
                                > zagadnień
                                > > .
                                >
                                > Moje wyroby wlasne sa na etapie "moja wlasna prawdiwa strona domofa" wink
                                E, ja jestem po czesci z branzy webowej - moge zaproponowac cos/doradzic/wdrozyc
                                - jak znajde chwile czasusad
                                • krzysztofsf Re: 17.04.04, 11:18
                                  deluc napisał:

> > > zadaniem - to już lepiej sprawdzi się jakaś odrobinę zaawansowana str
                                  > ona
                                  > > gdzie
                                  > > > user będzie mógł dodać tekst przypisując go do odpowiedniej kategorii
                                  > > zagadnień
                                  > > > .
                                  > >
                                  > > Moje wyroby wlasne sa na etapie "moja wlasna prawdiwa strona domofa" wink
                                  > E, ja jestem po czesci z branzy webowej - moge zaproponowac
                                  cos/doradzic/wdrozy
                                  > c
                                  > - jak znajde chwile czasusad

Jesli mialbys faktycznie czas i serwer na ktorym moglbys toto osadzic (bo to
                                  chyba wypadaloby PHP+Mysql ?), to jest punkt wyjsciowy do zapyatania sie w
                                  osobnym watku, czy "forumnowicze" widza sens takeigo archiwum i ewentualnej
                                  dyskusji nad jego ksztaltem.
                                  Jesli potwierdzisz swoj ewentualny udzial - to zaloze wtedy osobny watek z
                                  zapytaniem do wspolpiscow.
                                  pzdr
                                  Krzysztof
      • franzmaurer Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 21:49
        robisc napisał:

> Wpadłem do franzowatego swiata. Teraz już wiem, dlaczego rzadziej piszesz na
        > formum smile.

Święta były... ledwo co wczoraj wygoniłem Hunów i Wołochów z chałupy smile
        To raczej nie sprzyja poważniejszej lekturze... czytanie spamu i bezmyślne
        klikanie jest jednak mniej absorbujące wink
        A poza tym mówiłem że jakoś zamierzam się zahibernować do maja - niby dużo się
        dzieje ale ile piany można bić z powodu interesów Kulczyka albo rosnących cen
        cukru?

Mam nadzieję że ciekawe sprawy jeszcze przed nami - vide Miller i kolesie
        którzy gdzie tylko można gadają o tym że z Orlenem to przecież nie ma żadnej
        afery... mam nadzieję że sprawy dojrzały do tego że będzie wreszcie grubsza
        rozróba i będziemy sobie mogli tropić nową grupę trzymającą władzę wink

Rywinek ze swoimi milionami będzie w porównaniu z Dr. K. drobnym pijaczkiem
        który poszedł nachlany do niedużej firmy...
        • robisc Re: Parę fajnych tekstów 14.04.04, 22:59
          franzmaurer napisał:

> Rywinek ze swoimi milionami będzie w porównaniu z Dr. K. drobnym pijaczkiem
          > który poszedł nachlany do niedużej firmy...

Zgadzam się - szykuje sie skok na kasę jakiego Polska jeszcze nie widziała. Być
          moze to najważniejszy powód, dla którego Miller chce sie utrzymać do maja.
    • przycinek.usa do specjalistow od komputerow. 15.04.04, 22:33
      Sluchajcie ja mam pytanie. Przed chwila omawialismy mozliwosc zablokowania
      reklam internetowych poprzez... usuniecie jakiegos pluginu. Flasha, czy czegos
      takiego.
      Jak uwazacie, da sie cos takiego zrobic?
      A jak juz sie da, to czy to ma sens?

W programach jak mozilla, jak jest zablokowany plugin, to reklama sie nie wyswietli.
      • franzmaurer Re: do specjalistow od komputerow. 15.04.04, 23:40
        przycinek.usa napisał:

> Sluchajcie ja mam pytanie. Przed chwila omawialismy mozliwosc zablokowania
        > reklam internetowych poprzez... usuniecie jakiegos pluginu. Flasha, czy czegos
        > takiego.

A po co? Jak usuniesz Flasha to nie bedziesz mogl korzystać z niektórych stron
        które używają np. menu we flashu

> Jak uwazacie, da sie cos takiego zrobic?
        > A jak juz sie da, to czy to ma sens?

Wszystko sie da smile Są specjalne Ad-Killery które usuwają grafiki o rozmiarach
        bannerów tyle że obecnie bannery to już raczej przeżytek.
        Marketingowcy jak się uprą to i tak wcisną reklamę w postaci polter-geista albo
        tła reklamowego.

Ja się do reklam przyzwyczaiłem i w Operce blokuję tylko wyskakujące pop-up'y
        albo jakiś szajs który chce instalować np. system Gator.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka