Dodaj do ulubionych

Pożar w burdelu

13.05.15, 09:21
Taka (może nazbyt potoczna) myśl przychodzi do głowy, kiedy obserwuje się, jak przyspieszyła polska scena polityczna po zaskakujących wynikach I tury.

Zadziwiający ruch prez. Komorowskiego: następnego dnia po wyborach rano ogłasza publicznie inicjatywę w kierunku przeprowadzenia ogólnokrajowego referendum. Wśród pytań referendalnych - także kwestia JOW-ów.
Byli absolutnie przeciw (może i słusznie, to inny temat), a tu nagle - niespodziewana decyzja...

Ponieważ najwyraźniej Platforma zrozumiała, że zwycięstwo bynajmniej nie jest dane (również w wyborach parlamentarnych), a na polskiej scenie politycznej pojawiła się trzecia siła, to silnie ich to zaktywizuje. Może pojawić się wiele inicjatyw, do tej pory "niemożliwych" i warto prześledzić to w wątku.

Ku chwale Ojczyzny smile
Obserwuj wątek
    • klip-klap Sciema 13.05.15, 09:49
      W takim razie powinnismy miec wybory co 3 miesiace, bo tylko wizja oderwania od stolkow zmusza politykow do czynow wink.

Zalosne posuniecie, zmiecione jednym slowem Kukiza - Sciema.
      • fidziaczek Re: Sciema 13.05.15, 10:39
        > W takim razie powinnismy miec wybory co 3 miesiace

Pod jednym a artykułów widziałem właśnie trafiający w sendo komentarz który zacytuję:
        "Wybory na prezydenta!"
      • dorota_333 Ściema, ale to jeszcze pewnie nie koniec 13.05.15, 11:07
        Kolejna rzecz: wczoraj min. Szczurek stwierdził, że jednak można przyjmować w działaniach Urzędów Skarbowych domniemanie "niewinności" podatnika - tzn. stosować interpretację na jego korzyść, jak rozumiem. Wcześniej ta propozycja prez. Komorowskiego upadła na posiedzeniu Rady Ministrów z powodu silnego oporu minfina.

I to jest kontrowersyjna sprawa: bo prawdopodobnie US mierzą się z potężną skalą wyłudzeń - np. w handlu paliwami. Więc ich opór może być (i pewnie jest!) uzasadniony. A tutaj nagle okazuje się, że miesiąc temu nie można było, a teraz - będzie można.

Któraś z tych decyzji jest błędna, prawda?
        • klip-klap Re: Ściema, ale to jeszcze pewnie nie koniec 13.05.15, 17:56
          To nich zlikwiduja lub max. Uproszcza pit i wtedy bedzie czas i pieniadze by scigac vatowskie mafie.

A co do wyborow, to jesli obecny prezydent wygra, to tylko cudem.
          • fidziaczek Re: Ściema, ale to jeszcze pewnie nie koniec 13.05.15, 20:45
            www.youtube.com/watch?v=MuH2yhr8yTU
            • klip-klap robactwo 13.05.15, 22:11
              Coz, pelzaja jak robaki by nie stracic stolkow. Okazalo sie, ze fanem Kukiza jest tez pani premier. Ze bedzie obnizka VAT w 2017 itd.
              Jutro sie dowiemy, ze Tusk tez kocha Kukiza i ze w 2203 PO usprawni sady. Pod warunkiem, ze na jesien wygra wybory.
      • auror-a Re: Sciema 18.05.15, 11:07
        dokładnie 5 lat rządzenia i przed samymi wyborami przyszło olśnienie
    • przycinek.usa Re: Pożar w burdelu 14.05.15, 07:56
      watek do usuniecia, ze wzgledu na tytul - jak nie bedzie wielkich sprzeciwow, to jutro wywalam.
      • klip-klap Sprzeciw 14.05.15, 08:51
        • przycinek.usa Re: Sprzeciw 15.05.15, 07:19
          co sprzeciw? jakis argument? pol argumentu? cwierc?
          • dorota_333 Re: Sprzeciw 15.05.15, 12:33
            Przeczytaj moje wyjaśnienie poniżej. Poza tym: kilka osób nie widzi w tytule nic zdrożnego.
            Z czym masz tu problem, Przycinku?
      • dorota_333 Potoczny związek frazeologiczny 14.05.15, 09:18
        "Pożar w burdelu" jest funkcjonującym w potocznej polszczyźnie związkiem frazeologicznym oznaczającym: wielkie, nagłe zamieszanie, chaos, próby rozpaczliwego ratowania się. Nie ma już konotacji wulgarnej, jest potoczny.

Żeby było śmieszniej, w Polsce funkcjonuje nawet grupa teatralna o tej nazwie:
        pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%BCar_w_burdelu

Tak więc wycinka ze względu na słowo "burdel" byłaby nieuzasadniona (bo z tego względu chcesz wyciąć, jak sądzę). Ono już wulgarne nie jest.

A problem zasygnalizowany w poście inicjującym opisać warto.
        • sevenseas Re: Potoczny związek frazeologiczny 14.05.15, 12:24
          Dlaczego chcesz wywalic? Pozar w burdelu to badzo fajna nazwa...szkoda tylko ze napisala to jak wygral ktos z Pisu...wczesniej tego nie bylo! A swoja droga przycinek, polska polityka to jest burdel sprawnie ustawiony aby "krasc legalnie pieniadze podatnkow" pieniadze ktore tak naprawde nimi nie sa...

I jakby nie bylo pozar jest...w burdelu Pis i PO....bo taki Kukiz dostal 20% przy niklej frekfencji...to oznacza ze wyborcy maja powoli dosc, wiec te zkurwiale pasozyty zaczynaja koncert zyczen obiecanek...ktorych i tak sie nigdy nie spelnia, a nawet jesli to beda sluzyc do tego aby jeszcze wiecej ukrasc!
          • fidziaczek Re: Potoczny związek frazeologiczny 14.05.15, 15:51
            Dorota akurat mówiąc o burdelu miała chyba na myśli obóz władzy, a więc PO, bo niby kogo innego.
            • dorota_333 W PiS też pożar 15.05.15, 09:36
              choć z nieco inną myślą: nie, żeby się "ratować", ale żeby za wszelką cenę przejąć elektorat Kukiza. W ciągu nieco ponad tygodnia (stąd nerwowość ruchów).

Jak pamiętam - PiS był silnie przeciwny JOW-om. Nastąpił jednak zasadniczy zwrot - po pierwszej turze Duda nagle zmienił zdanie. Czyli gra w tą samą grę co Komorowski. Ma jednak mniejsze możliwości działania, więc obiecuje agresywniej.

Myślę, że Kukiz powstrzyma się jednak od poparcia Dudy. Pamiętajmy, że zaraz po II turze wyborów prezydenckich odpali kampania do jesiennych wyborów parlamentarnych. A tutaj między Kukizem a PiS dojdzie do walki na śmierć i życie: oba te ugrupowania celują w ten sam elektorat antysystemowy.

I wtedy dowiemy się na łamach niniejszego Forum najgorszych rzeczy o Kukizie smile
            • przycinek.usa Re: Potoczny związek frazeologiczny 15.05.15, 16:01
              czuje sie przekonany pod naporem argumentow - watek zostaje, ale prosze nie piszcie juz burdel w naglowkach, OK?
    • klip-klap zenady ciag dalszy 14.05.15, 22:48
      Jak tak, to przez 5 lat siedzi zamkniety w tym palacu. Jak go wypuszcza to jest tylko gorzej, bo upojony wolnoscia wink skacze po parlamencie japonskim, bawi sie z cielaczkami albo radzi brac kredyty.

No i tak go przycisnelo, ze zjawi sie tez u Wojewodzkiego. Prezydent RP pasuje do konwencji programu jak piesc do nosa... Pan Komorowski za to pasuje calkiem niezle. Moze da komus possac palca, albo pobawi sie krzeselkami?

"Kuba Wojewódzki opublikował właśnie na Facebooku zdjęcie z prezydentem Bronisławem Komorowskim. "We wtorek u mnie prezydent" - napisał Wojewódzki, który prowadzi swój autorski program w telewizji TVN.

Spotkanie odbędzie się pod hasłem "Dudobus Stop!". Dziennikarz nie chce na razie zdradzać szczegółów, zapowiada, że wszystko okaże się w dniu emisji programu. "
      wyborcza.pl/1,75478,17920098,Bronislaw_Komorowski_u_Wojewodzkiego__Spotkanie_pod.html
      • fidziaczek Re: zenady ciag dalszy 14.05.15, 23:06
        Bronek kopiuje Kukiza, na wszelki wypadek wszystko.
        Może to przez JOW-y zdobył popularność
        - wiec Bronek za JOW-ami.
        Może to przez wizytę u Kuby:
        technologie.gazeta.pl/internet/1,113840,17905079,Trendy_Google_przewidzialy_niemal_idealnie_wynik_wyborow.html
        - więc Bronek tez u Kuby będzie
        - jeszcze nowy spot wyborczy
        - i jeszcze jakieś porozumienie z kimś by się przydało
        Wtedy skopiuje się juz wszystko i coś musi dac efekt!
        • auror-a Re: zenady ciag dalszy 18.05.15, 11:14
          fidziaczek napisał:

> Bronek kopiuje Kukiza, na wszelki wypadek wszystko.
          > Może to przez JOW-y zdobył popularność
          > - wiec Bronek za JOW-ami.
          > Może to przez wizytę u Kuby:
          > technologie.gazeta.pl/internet/1,113840,17905079,Trendy_Google_przewidzialy_niemal_idealnie_wynik_wyborow.html
          > - więc Bronek tez u Kuby będzie
          > - jeszcze nowy spot wyborczy
          > - i jeszcze jakieś porozumienie z kimś by się przydało
          > Wtedy skopiuje się juz wszystko i coś musi dac efekt!

ciężko tylko o wiarygodność w tym co mówi
    • dorota_333 Koncert życzeń; co dzisiaj? 15.05.15, 14:38
      Komorowski dzisiaj obiecał pracę dla 100tys. młodych, Duda obiecał frankowiczom przewalutowanie kredytów po kursie z dnia zaciągnięcia kredytu.

Obie propozycje od czapy, ta dla frankowiczów już dawno skrytykowana. Obie niewykonalne.

Mam wrażenie, że obaj kandydaci doznali jakiegoś zaćmienia umysłowego: tydzień przed drugą turą zdolni są obiecać wszystko i wszystkim. Czy nie zdają sobie sprawy z absurdalności sytuacji? smile
      • byly-kadi Kanikula 15.05.15, 15:55
        Wygra Komorowski. Mimo wszystko , wydaje mi sie ze Duda nie zgarnie glosow Kukiza I innych na tyle by sie rozprawic z Bronislawem. Bedzie wesolo, nachichacie sie z tej kampanii na pewno bez umiaru. Czy pan BronislawpPowiedzial, gdzie ta praca dla 100K ludzi? W Polsce ?
        Poza tym to oni obaj chyba nie doczytali do konca , jaki w Polsce jest system sprawowania wladzy I co robi oraz moze prezydent?
        Za to na jesieni moze byc jakas rzeznia, ale co to mnie tak naprawde obchodzi. Nic. Bawcie sie tam dobrze.

Udaje sie na wakacje……poniewaz naublizano mi tutaj ponownie bez dania racji I to gdy wypowiedzialem sie w temacie na ktorym sie nam, tzn imigracji I Polonii.
        Ja sie nie obrzaam, ale wydawalalo mi sie ze jadnak tu sie stosowalo zasade “bez wycieczek osobistych” ale sie jednak mylilem. I najzwyczajniem zniechecilem sie ponownie do tego m,iejsca.

A poza tym to tamten post mnie zalamal- glownie dlatego, ze jest beznadziejnie idiotyczny mimo ze napisany przez jednego z prominentow Forum….. Wiec z zalamanymi do kolan recami ide na wakacje, lato sie zaczyna, szkoda czasu na przepychanki.Napisze we wrzesniu po powrocie z wycieczki Drymlajnerem do Polski, lece z najwyzszym strachem. Nie przed lotem Drymlajna, ale przed tym co pokolejnym roku zastane w 3Miasta. Podobno juz w tym roku boiora sie za Dluga , beda wywalac czesc tych domow by zbudowac hotel. Fakt ze te domy to powojenne podrobki, ale mi sie I tak podobaly. No ale coz, po tym co zrobili z Sopotem juz mnie nic nie zdziwi, nie ma swietosci.

Tak wiec zycze udanego lata, u nas juz sie zaczelo, byla pierwsza fala upalow : (
        • dorota_333 Re: Kanikula 15.05.15, 19:46
          Życzę miłych wakacji w okropnym kraju smile BTW - masz trzy miesiące kanikuły? No, no, słuszną linię ma wasza partia...

Wrócisz.
          • byly-kadi Pooooowrocisz tuuuuuu...... ! Gdzie ..... 19.05.15, 15:46
            dorota_333 napisała:

> Wrócisz.

No nie, trzy miechy wolnego to nie mam nawet ja  W tym okropnym kraju mamy malo wolnego….ja mam na przyklad raptem 43 dni robocze wolnego w roku, w liczajac w to holidays. Zyc sie nie daje .

Ale pokusa byla silniejsza… bo, prosze, jak przydusisz, to ppopusci : ) Chodzi o Mariuszka Zawadzkiego.
            Mamy ( chyba i oby) efekt. Oby. Fakt ze narobilem szumu, ale zobaczcie, tu zaszla zmiana- przede wszystkim zminil naglowek z “Korespondencje z Waszyngtonu” na “Teksty Mariusza Zawadzkiego”. Dodatkowo, zaczal wrzucac elementy, ktoe maja czytalnikow przekonac, ze on jednak siedzi w Waszyngtonie a nie piwnicy redakcji GW w Warszawie….Jako ze ciagle podpisuje sie: Mariusz Zawadzki. Waszyngton.
            Dla mnie dosc blade a dodatkowo ciagle sadzi merytoryczne pomylki. No, ale najwazniejsze zmienila sie Mariuszkowa seria “Oto wlasnie Ameryka”. Czekalem na kolejny wyprysk, ciekawe czy to stala zmiana ? Oby , bo to bylo najieksze gnazdo os. Mariuszek wybieral odizolowany, malo znaczacy chociaz czesto wyjatkowo glupi lub radykalny fakt z mediow amerykanskich I dorabial do tego teorie, ze to wlasnie taka jest cala ta okropna ta Ameryka. Ta seria dostawala zawsze najwiecej postow. Przykladem moze byc chocby to: wyborcza.pl/1,75477,17869467,USA__15_lat_odsiadki_za_chwile_namietnosci_.html

A teraz napisal tak: wyborcza.pl/1,75477,17942491,Obama_na_Twitterze_w_koncu_prywatne__I_od_razu_zartuje.html

Zupelnie idiotyczne to I bez sensu, bo co to ma do “bycia Ameryka”? Chyba ze Obama jest prezydentem, bo zwiazku z pisaniem na Twitterze I kontem tam w ogole nie lapie. Jaka , k…wa, jest niby ta Ameryke ??
            Rowniez- Od kiedy zaczal mieszac tematycznie sprawy amerykanskie I polskie typu debata prezydencka, nie czyta go prawie nikt, bo on zwyaczjenie nudzi, nie ma polotu a przede wszystkim tematu. I o to wlasnie chodzilo. Zeby go zbic z pantalyku i odebrac amunicje, czyli robienie widel z igly.

Przy okazji- czy GW lokuje “korespondentow” w jakichs innych waznych miejscach na swiecie, ktorzy zieja do tego miejsca czysta nienawiscia I nadaja swoje wredne,jawnie wrogie I wypaczajace spojrzenie na lokalna rzeczywistosc teksty ? W Madrycie Moskwie, Brukseli, Londynie ? Nie umiem znalezc, pomozcie.
            Mariuszka beda dalej sledzil, bo on MUSI wrocic do dawnego tonu, inaczej przestana go drukowac. On nie ma nic w zanadzru, pisze mialko I nieciekawie, do tego sciaga od innych I myli fakty ( standard GW co prawda) .
        • a12avenger2 Estymator: Duda 54, Bronek 46... ;-) 16.05.15, 00:47
          Heh... wink

polska.newsweek.pl/sondaz-prezydencki-przed-ii-tura-wyborow-przewaga-dudy-nad-komorowskim-newsweek,artykuly,363194,1.html
    • auror-a Re: Pożar w burdelu 18.05.15, 11:06
      zagranie pod publiczkę (trochę cynicznie wyszło)
    • dorota_333 Duda 297mld, Komorowski 34,5mld PLN 20.05.15, 10:07
      Tak (mniej więcej, podaję liczby z pamięci) wycenił wczoraj obietnice kandydatów jeden z portali finansowych.

Jest to pewne zaskoczenie - rozpoczęłam wątek, żeby prześledzić, jak panika w sztabie Komorowskiego (po pierwszej turze, bo to już przeszłość) odbije się na jego obietnicach wyborczych.

Tymczasem Duda przelicytował go prawie dziewięciokrotnie. Obiecuje wszystko i wszystkim, sprzecznie (obniżenie podatków i podwyższenie wydatków) i na równowartość niemal rocznego budżetu Polski.

Oj, ma Jarek ciśnienie na zdobycie władzy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka