19.07.11, 11:50
Wróciliśmy niedawno z turnusu ze stolicy-byliśmy na Tomatisie 8 dniowym-po powrocie nie poznaję Grzesia-zaczął słuchać piosenek i bajek na CD, nie chce TV, a w komputerze tylko gry edukacyjne-szok....jedziemy zimą
rehabilitanci też widzą różnice
Obserwuj wątek
    • xboxik Re: Tomatis 21.07.11, 22:46
      też korzystałam z tego treningu i polecam, niezwykły komfort... tzn zapamiętywanie, koncentracja a do tego zniknęła choroba lokomocyjna i migreny często u dzieci zaburzonych takie rezultaty są niewidoczne dla rodziców ale z własnego doświadczenia wiem, że to działa i warto powtórzyć po roku by przypomnieć sobie te wszystkie parametry ważne dla ucha :)
      • ursz-ula5 Re: Tomatis 28.07.11, 12:12
        Wtam serdecznie,
        Własnie zastanawiam sie nad tą terapią dla swojego dziecka. Piszecie, ze jest doskonała. Moje dziecko nie mowi , mowi dosłownie trzy słowa, rozumie parwie wszystko i słyszy, ma 8 lat, nadpobudliwy, mała koncentacja uwagi. Czy nie jest zapóźno? Jestem z drugiego konca Polski, woj. Podlaskie. a jak wyglada zakawterowanie, rozumiem ze to we włąsnym zakresie. Jestesm zainteresowana bardzo ta terapią. Mozecie coś wiecej napisac o tej terapii. Pozdrawiam,
        • basiaar Re: Tomatis 28.07.11, 15:21
          Wcale nie musisz jechać do Warszawy! Tomatisa robią w paru miejscach - w Poznaniu, na Górnym Śląsku i to trochę taniej (co nie znaczy gorzej). Ja właśnie jestem po pierwszym etapie ( w Świdnicy na Dolnym Śląsku), u młodego, który teraz trochę wiecej mówi (zdania proste w wieku 6.5lat) ale z koncentacją jest u niego kiepsko! Efektów na razie wielkich nie widzę - ale może to być związane z wakacjami (chce kontrolnego biofeedbacka zrobić - może coś pokaże). Zaraz we wrześniu idę na drugi etap - to może wtedy coś więcej dostrzegę!
          Co do wieku - to nie ma znaczenia - zaraz po Kubie przychodził Oliwier około 11 lat też z opóżnionym rozwojem mowy!
          Panie terapeutki różne cuda opowiadają o zachowaniach dzieci już w trakcie pierwszego etapu!
          Jeśli nie spróbujesz, a stać Cię - na pewno będziesz się zastanawiać czy po terapii nie byłoby Twojemu młodemu lepiej!
          Aha - jeśli masz w okolicy jakąś szkołę integracyjną lub specjalną zapytaj - może mają Tomatisa i trochę nielegalnie (bo mogą tylko swoich uczniów) przeprowadzą terapię :-)
          • ursz-ula5 Re: Tomatis 29.07.11, 12:31
            Witam,
            Własnie jestem umowiona na wizytę z dzieckiem na terapię Tomatisa (rozmowa kwalifikujaca). Faktycznie nie musze jechac na drugi koniec Polski, okazuje sie, że robią to 30 km od mojego miejsca zamieszkania. "Chylę nisko czoło internetowi". Dzięki basiaar.... Jak fajnie - zowu mam nadzieję -trzymam kciuki, aby moj synek sie nadawał. Po wizycie napisże swoje wrażenia. Zdążyłam juz poczytać o biofeedbacku, zoabczymy co da nam metoda Tomatisa. Pozdrawiam
            • basiaar Re: Tomatis 29.07.11, 13:20
              Zanim zrobisz badania kwalifikujące koniecznie wybierz się do laryngologa lub audiologa - sprawdź uszy i czy młody nie ma przerośniętego migdała - mimo że Twój młody jest już starszakiem i raczej 3 migdała już nie ma, to w przypadku problemów z uszami (niewłaściwe ciśnienia mierzone tympanometrem) Tomatis moźe nic nie zdziałać!!!
              A dla wydłużenia koncentracji Biofeedback jest SUPER tylko że terapia musi być długotrwała (seria 10 to strata pieniędzy i czasu). W wielu PPP mają urządzenia i robią terapię za friko!!
              • ursz-ula5 Re: Tomatis 29.07.11, 13:53
                witam,
                Dziekuję. Powiedz, czy konieczna jest wizyta u laryngologa mimo, że nam wydaje się, że synek dobrze słyszy i raczej trzeciego migdała nie ma??? Co oznacza w twojej wypowiedzi "PPP", sory, ale nie moge dojść. Bedę Ci wdzięczna za odpowiedź. ja dopiero raczkuję w terapiii Tomatis, stad wiele pytań. Pozdrawiam,
                • ja-olsztyn32 Re: Tomatis 30.07.11, 01:19
                  ppp=poradnia psycholigiczno-pedagogioczna
                  powodzenia na Tomatisie-mam nadzieje,ze zauważysz różnicę (tylko nie z dnia na dzień, raczej z tygodnia na tydzień)
                  a Biofeedback też warty polecenia (tylko PIERUŃSKO DROGI-ale nam zasponsorował POLSAT-u nich na stronie wszystko jest, co i jak załatwić-może spróbuj się do nich zwrócić o pomoc-i tak nie można robić jednego i drugiego w tym samym czasie, wiec najpierw Tomatis, w między czasie papierkowa robota z Fundacja Polsat i za jakieś 4-6 miesięcy Biofeedback)

miłego słuchania muzyki:)
                  • ursz-ula5 Re: Tomatis 01.08.11, 11:47
                    fajnie, dziekuję za szczerą podpowiedź. Tak, najpier idziemy na Tomatis, zboaczymy jak dziecko bedzie chciało ćwiczyć. Na poradnię PPP nie mam co liczyć. A z Fundacją zoabcze co sie da zrobić, możę faktycznie dostnę jakies wsparcie, byłoby cudownie.Pozdrawiam
                    • basiaar Re: Tomatis 01.08.11, 16:52
                      ursz-ula5 napisała:

> fajnie, dziekuję za szczerą podpowiedź. Tak, najpier idziemy na Tomatis, zboac
                      > zymy jak dziecko bedzie chciało ćwiczyć.
                      NIE MA OPCJI NIE CWICZYC - to tak jak nie oddychac - samo się cwiczy - tylko pilnowac słuchawek :-))

> Na poradnię PPP nie mam co liczyć.
                      Nie dawaj tak łatwo za wygrane!!! Oni są dla Twojego dziecka - a 1000 zł drogą nie chodzi - radzę spróbuj jescze raz - napewno przed rozpoczęciem roku - bo poźniej się wykpią!!! Nie pozwol aby inni Cię wyprzedzili!!!

>A z Fundacją zoabcze co sie da zrobić, możę faktycznie dostnę jakies wsparcie, był
                      > oby cudownie.Pozdrawiam

Mnie się w ten sposób Tomatis "udał" ;-)) To dla Twojego dziecka - nie sprobujesz - nie będziesz wiedziec !!!! A tak wiele można załatwic!!!!

Co do badań - mimo wszystko zanim zaczniesz terapię i "wybulisz" koło 2 tys. nie zawadzi - ja już się martwię - bo po pierwszym etapie jest tak jak przed.... Pani mi powiedziała że może audiologicznie coś nie tak (BYŁ SPRAWDZONY!!!), a jak nie to może alergia lub candida :-((( Więc jestem w punkcie wyjscia czego Wam nie życze !!!

Aha - wiadomośc z pewnego źrodła (Kajetany) :
                      Tomatis można laczyc z biofeedbackiem :-)
                  • basiaar Re: Tomatis 01.08.11, 16:36
                    ja-olsztyn32 -
                    czy widziałas badanie wstępne na Tomatis swego syna? Czy robiono mu również badanie "po terapii"??? Ja mojego syna badania widziałam w piątek i chciałabym dokonac paru porownań :-)
                    • ursz-ula5 Re: Tomatis 02.08.11, 14:07
                      Basiaar - Pierwszą wizytę z synem mamy dopiero w sobotę, czyli 06.08.2011. Po wizycie napisze jak było. Pozdrawiam
                      • basiaar Re: Tomatis 02.08.11, 17:43
                        Mam jeszcze dwa pytania - próbowałam uzyskac informację od forumowiczow w innym wątku - ale nikt nie chciał odpowiedziec - 1 - czy Twoje dziecko umie śpiewac? (wokalizowalo jak było małe?) 2 - jak z lateryzacją u dziecka ( ustalona (?) - prawa, lewa, ew. skrzyżowana). Bardzo proszę o odpowiedź :-)
                        Trzymam kciuki za 1 spotkanie - a ile bedzie kosztowała terapia???
                        • ja-olsztyn32 Re: Tomatis 05.08.11, 13:29
                          na badania sprawdzajace jedziemy w tym miesiacu-akurat wypad wakacyjny:) co do śpiwu-to Grzes wyje,alemoże ja sie nie znam na nowoczesnym śpiewie, jestesmy prawo ręczni
                          ps.co do sukcesów-Grześ ciagnie do ksiegarni po książeczki-SZOK, a potem jest "mama czytaj"
                          • basiaar Re: Tomatis 06.08.11, 11:49
                            ja-olsztyn32 - Ostatnio poczytałam bloga Twojego Grzesia - i zgubilam się - ten warszawski to był który etap? - byłam przekonana że takie efekty przyniosł już pierwszy etap....
                            Co do badania mojego syna to po pierwszym etapie, wygląda podobnie jak przed - jest "charakterystyczny", odmienny od pacjentów z innymi schorzeniami, natomiast podobny do badania chłopca z uszkodzeniem ośrodka mowy (ucho prawe normalne, a lewe istny bałagan - słyszane dzwięki których nie ma) - dlatego tak dopytuję i szukam analogii :-) - zwłasza z lateryzacją - bo ta jest u Tomatisa "ustawiana" na prawe ucho!!
                            Mój Kuba jest siedmiolatkiem i planuje od września wysłac go do pierwszej klasy do normalnej masówki i to do klasy w ktorej bedzie ok. 28 siedmiolatków !!! W PPPP zaopiniowano że ma byc objęty pomocą psychologiczno-pedagogiczną w formie zajęc specjalistycznych - i co najlepsze!!! terapią Biofeedback dostępną w poradni!!! O logopedzie tylko wzmiankowano (sic!!!) że wskazane i ogólnie - że to tylko wada wymowy "dyslalia wieloraka".... Te terminy logopedyczno-neurologiczne po prostu osłabiają - Kuba rozpoznań miał tyle - ilu psychologow, neurologów i logopedów go diagnozowało!!! - a w literaturze i u "drGoogle" też się trudno w tym polapac. . . Najważniejsze dla mnie, że w przeciągu roku - przeszedł drogę "od pojedyńczego prostego słowa (niekoniecznie zrozumiałego) do zdania złożonego" - ktore nie tylko rodzina rozumie!!! choc jeszcze do ideału daleko . . .
    • gabinet_wit_warszawa bezpłatna diagnoza metodą Tomatisa - W-wa 15.09.13, 22:58
      Szanowni Państwo,

W związku z rozpoczęciem realizacji programu "Diagnoza dysfunkcji szkolnych i zaburzeń uwagi słuchowej u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym" zapraszamy wszystkich rodziców wraz z dziećmi na turnusy terapeutyczne treningu uwagi słuchowej metodą Tomatisa oraz BEZPŁATNE konsultacje i badania audiolaterometryczne z wykorzystaniem metody Tomatisa, przeprowadzane przez naszych specjalistów w Warszawie-Międzylesiu.

Diagnoza lateralizacji słuchowej, testy uwagi, selektywności słuchowej, oraz terapia metodą Tomatisa są kluczowym elementem pracy z dziećmi, u których obserwujemy takie problemy, jak:

- podwyższone napięcie i stany lękowe
      - problemy z koncentracją i uwagą
      - trudności szkolne i fobie szkolne
      - dysfunkcje związane z motoryką dużą i małą
      - dysleksja, dysgrafia, dyskalkulia
      - kłopoty z orientacją przestrzenną
      - złe samopoczucie
      - niska samoocena
      - wady wymowy
      - zakłócenia językowe
      - zaburzenia afektywne
      - zakłócenia psychomotoryczne
      - trudności z nauką języków
      - trudności w relacjach dziecko-rodzic
      - problemy w rodzinach adopcyjnych
      - zaburzenia emocjonalne

Postawienie właściwej diagnozy pozwala wskazać właściwe procedury postępowania z dzieckiem oraz określić jego potrzeby. Diagnoza jest także niezwykle cennym narzędziem dla pedagogów, psychologów oraz terapeutów pracujących z dziećmi dotkniętymi tymi zaburzeniami.

Nasze placówki diagnostyczno-terapeutyczne spełniają najwyższe standardy europejskie. Nasi specjaliści pracują na dedykowanym sprzęcie najwyższej klasy, dostępnym tylko w nielicznych pracowniach i klinikach. Wszystkie nasze placówki i terapeuci mają licencję i certyfikację Centrum Tomatisa w Luksemburgu i pracują wg. metodologii i procedur tego właśnie ośrodka.

Zapraszamy do skorzystania z naszego zaproszenia. W celu umówienia się na wizytę prosimy o skorzystanie z możliwości kontaktu podanych na końcu tej wiadomości.

Pozdrawiamy,

Wczesna Interwencja Terapeutyczna
      Warszawa

www.tomatis.warszawa.pl

tel. 604 28 81 11
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka