Dodaj do ulubionych

Służe radą i pomocą

21.04.05, 15:05
Jeśli macie problem w prawidłowym kształtowaniu sie mowy Waszego dziecka lub gdy Wasze dziecko ma wadę wymowy napiszcie do mnie.Pomogę Wam całkowicie bezinteresownie.
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: Służe radą i pomocą 21.04.05, 15:31
      Monika, wczoraj się dowiedziałam u logopedy: mowa młodego nie jest jeszcze
      patologią. Ale nie powinien zmiękczać ci, si. On dopiero kilka tygodni mówi ci,
      wcześniej(a i teraz często) zastępował je t. Mamy ćwiczyć, żeby przestał
      zmiękczać, zalecenia jak zwykle: dawać jeść dużo twardego do żucia, picie przez
      słomkę, lizanie talerzyka. Spotkanie za dwa mies.
      Co mogę jeszcze z nim robić?
      Co to są te zeszyty ćwiczeń?
    • mgosia69 Re: Służe radą i pomocą 21.04.05, 18:04
      napisałam na priva. Proszę o twoją opinię
      Dzięki
    • vilto Re: Służe radą i pomocą 16.06.05, 09:04
      witam
      nasz Tomek ma 3,6 roku i jeszcze nie mówi zrozumiale. Potrafi wyrzucać z siebie
      ciąg słów ale niestety nie zrozumiałych.Dodatkowo na pytania czasami odpowiada
      powtarzając pytanie(co to jest?-co to jest?), ale czasami odpowiada na
      konkretne pytanie. Byliśmy u logopedy,sprawdzaliśmy słuch i nic.Co robić??
      pozdrawiam
      vilto
    • sylwia_s Re: Służe radą i pomocą 20.06.05, 10:43
      Mój 3 -letni syn nie mówi. Jest kilka jego słów: plumba, uwaga (ułaga), ja,
      nie. Nie chce z nami rozmawiać, zna juz kilka liter, potrafi je nazwać,
      wyszukać w tekście, potrafi powtarzać sylaby. Jak można podziałać na niego, aby
      zaczął mowić całe słowa np. mama, tata.
    • cyferka81 Re: Służe radą i pomocą 10.10.05, 18:29
      Witam Panią mój 4latek ma bardzo bogate słownictwo,wierszyki w przedszkola uczy się w mig.Jest bardzo radosnym dzieckiem lgnie do dzieci i ludzi.Problem w tym ze ma problemy z wymową i tak zamiast G mówi D,zamiast W-ł,zamiast firana wychodzi mu hirana acha i zamiast kotek mówi totet czyli k-t.Chodze z nim do logopedy ale nie widac zadnej poprawy ,co pani o tym sądzi.Pozdrawiam wszystkie dziewczyny na forum łączmy się!
    • ikaes Re: Służe radą i pomocą 11.10.05, 09:00
      witam, mój mały ma 2 lata i prawie 10 miesięcy i wszystko co mówi, to: mama,
      tata ja, nie, bam, baba (babcia), papa, i da (daj), z tym, że tata, papa i da
      mówi szeptem, chociaż jaka gada po swojemu to potrafi powiedzieć papa, tatatata
      normalnie, ale jak ma powiedzieć już tata czy papa (konkretny wyraz) to już
      szeptem i z wysiłkiem.
      Wcześniej w ogóle nie mówił po swojemu, teraz coraz więcej, więc może się
      rozkręca.

• anatemka Re: Służe radą i pomocą 11.10.05, 09:27
      Monika chyba nie bywa już na forum, ale piszcie do niej na priv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka