el_chueco 09.02.06, 18:14 czesc! czy kos jest na tyle zorientowany aby powiedziec mi ktory to developer we wro pod budowe mieszkan grunt ma na wlasnosc czy w wieczyste uzytkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:43 Sprecyzuj się co do lokalizacji, a nie zadawaj pytanie oczekując, że ktoś przygotuje zestawienie tabelaryczne wszystkich deweloperów. Rafin oferuje użytkowanie wieczyste. Mój deweloper nie. Odpowiedz Link Zgłoś
el_chueco Re: Developerzy a grunt Własny 09.02.06, 19:50 poudnie wroclawia krzyki oltaszyn etc moze tez oporow. Czyli grunt do rafinu nie nalezy? czemu tam mieszkancu nie maja udzialu we wlasnosci gruntu? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaj26 Re: Developerzy a grunt Własny 22.02.06, 00:35 spectrum ma tylko uzytkowanie wieczyste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.02.06, 09:22 z tego co slyszalem to te uzytkowanie wieczyste ma znoknac i bedzie przekrztalcone we wlasnosc gruntu. Takie pogloski chodza ale kiedy to nastapi tego niewiem. Trzeba chomika spytac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.02.06, 10:21 no tak użytkowanie zniknie, ale nie wiem czy sobie zdajecie sprawę że takie przekształcenie z wieczystego na własność kosztuje. Ja mam developera, który buduje na pełnej własności, już sobie zaklepałam mieszkanie więc mogę zdradzić gdzie na Klecinie,btlocum.pl mają jeszcze chyba coś wolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Developerzy a grunt Własny IP: 62.233.144.* 22.02.06, 10:53 Do końca 2012 roku można ubiegać się o przekształcenie praw użytkowania wieczystego we własność. Wiąże się to z niemałym wydatkiem, ale można starać się o udzielenie bonifikaty. Ustawa o przekształceniu użytkowania wieczystego we własność weszła w życie w październiku 2005 roku. Zgodnie z nią każdy, kto dysponuje prawem użytkowania wieczystego, może ubiegać się o przekształcenie go w prawo własności. O możliwości uzyskania bonifikaty przy przekształceniu oraz o jej wysokości decyduje rada gminy lub starostwo - w zależności od tego, do kogo grunt należy. Ustawa przewiduje również, że niektórzy użytkownicy będą mogli dokonać przekształcenia bezpłatnie. Czy warto Mimo że przekształcenie prawa użytkowania wieczystego we własność jest odpłatne, w ostatecznym rozrachunku może się to opłacać. - Właściciel działki nie musi obawiać się, co go czeka, gdy skończy się okres, na jaki użytkowanie zostało przyznane, dodatkowo ma większą swobodę dysponowania nieruchomością - wyjaśnia Jolanta Kalecińska-Porucznik, radca prawny z Kancelarii White & Case. - W umowie ustanawiającej prawo użytkowania wieczystego gmina nakłada na użytkownika wiele obowiązków, m.in. kiedy ma rozpocząć inwestycję i kiedy ją zakończyć. Niewywiązanie się z tych terminów wiąże się z dodatkowymi opłatami. Właściciele nieruchomości nie muszą się o to martwić. Można na raty Wysokość opłaty, którą trzeba uiścić przy przekształcaniu prawa użytkowania we własność, ustala się na podstawie przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami i wydanego na jej podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z 21 września 2004 roku w sprawie wyceny nieruchomości i sporządzania operatu szacunkowego. - Przy określeniu wartości rynkowej prawa użytkowania wieczystego nieruchomości trzeba wziąć pod uwagę transakcje sprzedaży tego prawa, które miały miejsce na rynku - wyjaśnia mecenas Kalecińska-Porucznik. - Jeżeli takie transakcje nie były przeprowadzane, to wartość oblicza się według wzoru matematycznego podanego w rozporządzeniu. Obliczając opłatę za przekształcenie uwzględnia się wysokość stawek procentowych opłat rocznych oraz to, ile czasu zostało do końca zawartej o użytkowanie umowy. - Teoretycznie więc im dłużej trwało użytkowanie wieczyste, tym opłata ta powinna być mniejsza - podsumowuje mecenas Kalecińska. Opłata na wniosek użytkownika może zostać rozłożona na raty, jednak na okres nie dłuższy niż 10 lat. Warto wiedzieć Wniosek o przekształcenie użytkowania wieczystego we własność należy składać w delegaturze biura gospodarki nieruchomościami w dzielnicy, w której znajduje się nieruchomość. W przypadku budynków wielorodzinnych o przekształcenie prawa muszą wystąpić wszyscy mieszkańcy budynku. Do podania należy dołączyć opłatę skarbową w wysokości 5 zł i kolejnych 50 groszy od każdego załącznika. Rada Warszawy jeszcze nie podjęła decyzji o tym, czy przy przekształcaniu będą udzielane bonifikaty i w jakiej wysokości.Rz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.02.06, 11:05 a słyszałeś o gruntach dzierżawionych od Skarbu Państwa???? Ludzie na Krzyckiej podostawali po kilkanaście tysięcy dopłaty do mieszkań !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Developerzy a grunt Własny IP: 62.233.144.* 22.02.06, 11:23 oczywiście i nikt mi nie wmówi, że kupowanie mieszkania na prawach użytkowania wieczystego w polskich warunkach, gdzie wszystko odbywa się na zasadzie "Powinno się przekształcić" - czyli jak jeszcze raz orżnąć obywatela i sięgnąć mu do kieszeni to bezpieczna lokata kapitału. Własnośc to własność! Odpowiedz Link Zgłoś