Gość: zeus IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 23:08 Czy to prawda, że Howell wpakował mieszkańców "swojego cudownego Grabiszynka" w bagno opłat poprzetargowych na dzierżawę gruntu? Z Howellem przez 100 lat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dabel Re: Grabiszynek-Howell IP: *.mr.com.pl 16.04.03, 12:58 Niestety z tego co wiem Howell kupował prawo do użytkowania wieczystego gruntu w różnych miejscach za duże pieniądze w przetargach bo zależało mu na lokalizacji. Najczęstsza konstrukcja tego typu umów jest taka, że kupujący płaci do 25% wartości na raz a reszta jest płacona w ratach przez lata następne i jest z góry ustalona, ale miasto najczęściej zasterzga sobie możliwość jej podwyższania :-(. Sprzedając mieszkania z gruntem posprzedawał udział w prawie wieczystego użytkowania i w proporcjonalny sposób w kosztach opłaty za wieczyste. Pozbył się problemu a ludzie go nabyli. Szkoda tylko że o tym wcześniej nikogo nie uprzedził. Wiem, że opłaty sięgają 500-600 zł rocznie a słyszałam nawet o ok. 2000. I tak wiecznie... (no - 99 lat)bo to nie ulegnie zmianie niestety, chyba że w górę. Dobra rada dla kupujących mieszkanie z gruntem od dewelopera - pytać się ile zapłacił za grunt jeżeli jest to wieczyste użytkowanie i sobie przeliczyć. Dabel Odpowiedz Link Zgłoś