Dodaj do ulubionych

kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja ;)

IP: *.wro.vectranet.pl 24.09.07, 14:22
zadzwońcie 071-3372555 i zapytajcie :)

na www.nieruchomosci.com.pl/index.php?
s=domy_mieszkania&l=o&n2=1&n5=1&n1=1&n3=1&n4=1&c=0&w=1&d=0&sz=wysoka
(ogłoszenie z maja)cena zaczyna sie od 5900zl

a teraz na activ.krakow.pl/juz od 5700 a pani telefonicznie
poinformowała mnie że przecena jeszcze trwa i bedzie od 5500.

wniosek jest taki że devloperzy nie bedą szli w zaparte tylko
schodzili z cen :)
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.07, 15:32
      z ciekawosci 5500 to za jaki metraz ?
      • jotde2 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 24.09.07, 15:54
        ponad 90m2 ,ale wątek jest o zmianach cen a nie o ich poziomie .
        male metraże też podobno spadły (tak twierdzi pani w rozmowie tel.
        ale na to dowodu niema ,chyba że by sie komuś chciało szukać gdzieś
        w archiwum na necie )
        zgadzam sie że to za to zadupie nadal b.dużo ale ruch w dół jest:)
        • Gość: as Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.07, 15:58
          na tej stronce z pierwszego postu activ.krakow.pl metraze 90m sa po niecale 5000
          wiec cos nie teges z tymi waszymi cenami i wyliczeniami
          • Gość: jarek Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.wro.vectranet.pl 24.09.07, 16:10
            > na tej stronce z pierwszego postu activ.krakow.pl metraze 90m sa
            po niecale 500
            > 0
            > wiec cos nie teges z tymi waszymi cenami i wyliczeniami

wszystko sie zgadza ,pisałem że jak dzwoniłem to przecena na stronie
            internetowej właśnie sie odbywała i duze mieszkania miały własnie
            zostać przecenione ,pani poinformowała mnie ze na ok 5500zl a tu sie
            okazało ze na ok 4900zl m2 .
            wiec przecena na ten metraz wieksza niz sie spodziewałem .
            pamietaj że na tej drugiej stronie " nieruchomosci.com.pl "wisi ich
            ogłoszenie z 25 maja i ceny zaczynają sie od 5900zl/m2.
            nadmienie że z z ok 90 mieszkań mają sprzedane ok 30 :)
    • fido1979 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 24.09.07, 16:54
      A ja mam coś lepszego, niż Jarek:
      www.gant.pl/promocja2.htm
      No cóż, nasz zakład pamiętam, ale daleko jeszcze, by nówka 50 m2 we
      Wrocku była poniżej 5 tys. brutto :)
      • Gość: fezuj Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.scansafe.net 24.09.07, 17:28
        Panowie, trzeba sie dokladnie przyjrzec tym cudownym mieszkaniom
        oferowanym w jesiennej promocji. Czy one w ogole sa mieszkalne ?
        Cos musi byc na rzeczy, skoro jeszcze nie zostaly wykupione.
        • fido1979 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 24.09.07, 17:44
          W sumie patrząc na posty ludzi z Kaszubskiej, to Gant potrafi
          przesunąć ścianę i okno o kilkadzisiąt centymetrów ;) Jednak zwróć
          uwagę, że ten budynek przy Krzyckiej już prawie stoi i Krzyki,
          Krzyki są akurat najbardziej pożądaną lokalizacją we Wrocku
          (statystyka-nie moje zdanie). Zejście o 10% rewolucji nie czyni, bo
          cena będzie oscylować wokół 7,2 tys., ale zawsze coś. Niektórzy będą
          widzieć to jako początek big obniżki, inni jako słuszna korekta.
          • Gość: KRISS Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 18:37
            poczytajcie to, jak spekulanci zaczna panikowac, a mysle, ze czesc na pewno
            zacznie to spadki rusza lawinowo, warto poczekac z zakupem...
            dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,74237,4509057.html
            • fido1979 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 24.09.07, 19:04
              Artykuł dość ciekawy, ale niezbyt moim zdaniem mówi cokolwiek o
              spekulantach? Ciekaw jestem tak naprawdę ile mieszkań zostało
              zakupionych we Wrocku w tym celu. Oczywiście chodzi mi o
              spekulantów, którzy będą chcieli jednak sprzedać mieszkanie, a nie
              tych, co mogą sprzedać, ale nie muszą, bo mogą wynajmować, a chcą
              potem przekazać np. dziecku. Przeczytałem gdzieś, że 30%, ale to
              jest dla mnie śmiesznie wysoki wskaźnik i nie uwierzę w niego, bo
              sądzę, że został stworzony przez tych, którzy chcą widzieć straszne
              zniżki.
              • Gość: bolek Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 20:42
                zanim kupicie cokolwiek z promocji u nieznanego developera dobrze sie
                zastanowcie, czytajcie dobrze umowy i sprawdzcie, co zbudowali i jak to wyglada,
                z reguly ci najtansi sa najgorsi, niestety, tak to jest
                • jotde2 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 25.09.07, 07:56
                  a kto mówi że chce teraz kupić ? kase włoże na lokate i poczekam ze
                  2 latka :)
              • Gość: steady@najx.com Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 10:45
                fido - 30 moze nie ale bez problemu dochodzi do 20... nie wiem jak we wroclawiu ale w wawie wystarczy sie przejechac po osiedlach oddanych 2,3 miesiace temu i sprawdzic ile jest pustych ciemnych mieszkan - nie sadze zeby trwala w nich robota bo w ciagu dnia sa tam samo puste ciche i pozamykane.....
                • fido1979 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 25.09.07, 10:56
                  Gość portalu: steady@najx.com napisał(a):

> fido - 30 moze nie ale bez problemu dochodzi do 20... nie wiem jak
                  we wroclawiu
                  > ale w wawie wystarczy sie przejechac po osiedlach oddanych 2,3
                  miesiace temu i
                  > sprawdzic ile jest pustych ciemnych mieszkan - nie sadze zeby
                  trwala w nich ro
                  > bota bo w ciagu dnia sa tam samo puste ciche i pozamykane.....

Tak, ale zwróć też uwagę, że 2 mln Polaków jest za granicą, a zatem
                  spora część kupiła mieszkania i nie mieszka, bo nie ma ich w Polsce.
                  To jest częsty czynnik.
                  • Gość: kriss Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 18:39
                    cos w tych spadkach musi byc na rzeczy www.gant.pl/promocja2.htm
                    ciagle tylko gratisy i upusty, przeciez jest taki niedosyt mieszkan, brakuje ich
                    3 miliony, gonimy ceny europejskie a ci frajerzy z Ganta obnizaja cene, powinni
                    raczej podwyzszyc, czyz nie taki mial byc trend na kolejne kilka lat ? :)
                  • Gość: steady@najx.com Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 14:07
                    fido to mowisz ze te 20% pustych to wykupione przez tych z zagranicy ?:) wg mnie przeceniasz ich :)
                    • fido1979 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 28.09.07, 14:32
                      Gość portalu: steady@najx.com napisał(a):

> fido to mowisz ze te 20% pustych to wykupione przez tych z
                      zagranicy ?:) wg mni
                      > e przeceniasz ich :)

Nie, nie, nie do końca. Masz dużo racji, ale uważam, że prawda leży
                      pośrodku. Tzn. jeśli to jest 20%, to uważam że może po połowie być
                      dla spekulantów i Polaków za granicą. Ale to tylko opinia, nie
                      poparta żadnym konkretnym badaniem :)
          • druop22 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 30.09.07, 18:36
            Na Krzyckiej?z tego co ja się orientowałem jakiś kwartał temu to
            zostały im chyba same mieszkania ok.70m2 i to dwupokojowe z jakimiś
            cudacznymi antresolami czy podwyższeniami...to by się nadawało na
            knajpe świenite ale nie na mieszkanie..
      • Gość: Tomek Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.mortin.pl 22.10.07, 21:30
        Ostrzegam - osiedle jest budowane na działkach na użytkowaniu
        wieczystym !!!
    • Gość: avalanche po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.09.07, 19:25
      jak się deweloperzy i klienci zorientują ile nowych inwetycji wejdzie na rynek
      to już nie będą "jesienne promocje" tylko "zimowe wyprzedaże" :P

niektórzy deweloperzy już oferują 5-10% obniżki, a jak ktoś daje takie okrągłe
      procenty to znaczy że rura już miękka.
      Trzymali ile mogli te ostatnie dwa miesiące ale dłużej się już nie da.
      Mieszkania nie schodzą, budowy się kończą, wchodzą nowe inwestycji.
      • Gość: as Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.07, 20:15
        Spokojnie poczekajmy jakis czas czy te obnizki jednak nie zadzialaja.

a tak btw za oceanem tez sie ladnie dzieje polecam przeczytac ostatnie zdanie :

Sales of new homes dropped by 8.3 percent in August from July, the Commerce
        Department reported Thursday, driving down sales to a seasonally adjusted annual
        rate of 795,000 units. That was the lowest level since June 2000, when sales
        clocked in at a pace of 793,000.

The median sales price in August fell by 7.5 percent from a year earlier to
        $225,700. That was the biggest drop in percentage terms in nearly 37 years.
        • Gość: kinek Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.07, 22:05
          Nie ma sie co jarac. Zreszta kazdy moze zrobic promocje w stylu "Opuszcze z ceny
          10%". Tylko co z tego, skoro przed "promocja" cene podniesiono o wiecej niz te 10%.
          Na rynku nieruchomosci sporo jest deweloperow spod szyldu "Heniek i Zdzisiek",
          ktorzy przed dwoma laty weszli w "business" zwabieni perspektywa krociowych
          zyskow. Przeciez to zadna sztuka wziac od klienta kase, kupic ziemie i wynajac
          ekipe, ktora wszystko zbuduje. Moim zdaniem wielkich obnizek nie ma co
          oczekiwac. Po prostu - czesc "deweloperow" zwinie zagle, rynek stanie sie
          wyprzedany. W Polsce malo kto chce otwierac interes gdy nie uzyska kilkadziesiat
          procent marzy, wiec rynek zwyczajnie sie oczysci. Spadnie podaz i tyle. Wiec
          lepiej kupowac, gdy jest jeszcze w czym wybierac.
          • Gość: deter Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.09.07, 08:46
            Jak żadna sztuka to sam buduj! :)

A żeby zwinąc żagle, to trzeba miec sprzedane ponad 70% mieszkań, żeby spłacic
            kredyt z banku.

Co do otwierania interesów w Polsce to też nie masz racji. Zaparszam na targi
            mieszkaniowe w ten weekend we Wrocławiu.
            • fido1979 Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki 28.09.07, 09:35
              Gość portalu: deter napisał(a):

> Jak żadna sztuka to sam buduj! :)
              >
              > A żeby zwinąc żagle, to trzeba miec sprzedane ponad 70% mieszkań,
              żeby spłacic
              > kredyt z banku.
              >
              > Co do otwierania interesów w Polsce to też nie masz racji.
              Zaparszam na targi
              > mieszkaniowe w ten weekend we Wrocławiu.

Zawsze mnie rozbrajają takie komentarze. Krytyka. Wszystko na "nie",
              ale bez niczego konkretnego. Brak argumentu za powyższą teorią, poza
              powiedzeniem idź na targi. I czego się dowie? Może nie będzie
              wiedział o co ma zapytać?
              • Gość: man-gan Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 12:00
                Pójście na targi ma zdaje się pokazać rozmówcy, że w Polsce, a
                zwłaszcza w budownictwie Wrocławskim, otwierać się będzie jeszcze
                sporo interesów i inwestycji. Kilka większych niż jakiekolwiek
                dotychczas.
            • Gość: fezuj Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.scansafe.net 28.09.07, 09:50
              Nie zgodze sie z Toba. Ryzyko kredytowe przerzucane jest w
              znakomitej wiekszosci na klientow. Deweloper zwykle finansuje budowy
              nie z zaciagnietych przez siebie kredytow, ale z pieniedzy klientow.

Ktorego dewelopera reprezentujesz ;-) ?

PZDR
              • Gość: man-gan Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 11:57
                Deweloper może budować z pieniędzy klientów, ale pod warunkiem że
                ich ma. Ludzie już się nie rzucają na byle dziurę w ziemi. Znam
                kilka realizowanych budynków, które są już wykańczane, a nadal nie
                sprzedano 1/3 mieszkań.
                Czy deweloper może sobie pozwolić na wybudowanie połowy budynku, bo
                nie było dość klientów, żeby zrealizować resztę? Nie. Musi mieć
                zabezpieczone środki na całość inwestycji. Więc albo kredyt, albo
                środki własne, co grozi utratą płynności.
                • fido1979 Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki 28.09.07, 12:25
                  Tak i nie. Przy tych marżach jakie ma developer nie musi sprzedać
                  2/3. To moje subiektywne zdanie. Po prostu nigdzie jawnie nie pisze
                  się o jego kosztach, bo przychód mniej więcej wyliczyć warto.
                  • Gość: kriss Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 08:44
                    www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/hiszpania;u;progu;kryzysu,34,0,267554.html
                    • Gość: kriss Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 10:23
                      cytat z money.pl - Zdaniem "Wprost" ceny w naszym kraju są już
                      bowiem bardzo napompowane. Rynek się zatrzymał i transakcje są
                      zawierane coraz rzadziej. Tygodnik porównuje też siłę nabywczą
                      mieszkańca Warszawy, który za średnie wynagrodzenie może kupić 0,48
                      mkw. mieszkania z mieszkańcem Londynu, który może nabyć 0,81 mkw.
                      Oznacza to, że ceny w stolicy Polski mają 40 proc. potencjał spadku.
                      I taki scenariusz zdaniem "Wprost" jest bardziej prawdopodobny niż
                      kolejne szalone wzrosty.
                      • jotde2 Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki 29.09.07, 11:33
                        Tygodnik porównuje też siłę nabywczą
                        > mieszkańca Warszawy, który za średnie wynagrodzenie może kupić
                        0,48
                        > mkw. mieszkania z mieszkańcem Londynu, który może nabyć 0,81 mkw.

a np hanowerczyk moze za swoja pensje kupic 2m2 mieszkania .
                        sądze ze u nas relacja po spadku bedzie taka jak przed bumem czyli
                        0,8-1m2 za średnią pensje brutto
                        • Gość: kriss Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 12:02
                          tez wierze w spadki i licze na nie, mimo ze moje potrzeby
                          mieszkaniowe sa w pelni zaspokojone, to nizsze ceny sa korzystne dla
                          wszystkich z wyjatkiem chyba deweloperow. Nie uwierze jednak w
                          spadki do cen typu 0,8-1m2 za pensje brutto, ktora wynosi obecnie
                          okolo 2800zł, licze bardziej na wskaznik 0,6m2 czyli okolo 5000zł/m2
                          za nowe mieszkanie stan deweloperski, obecnie biorac pod uwage
                          srednia wrocławska 7000zł/m2 wskaznik ten wynosi 0,4m2 za srednia
                          pensje brutto co wskazuje juz na niezle przegrzanie rynku
                          • fido1979 Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki 29.09.07, 12:05
                            Gość portalu: kriss napisał(a):

> tez wierze w spadki i licze na nie, mimo ze moje potrzeby
                            > mieszkaniowe sa w pelni zaspokojone, to nizsze ceny sa korzystne
                            dla
                            > wszystkich z wyjatkiem chyba deweloperow. Nie uwierze jednak w
                            > spadki do cen typu 0,8-1m2 za pensje brutto, ktora wynosi obecnie
                            > okolo 2800zł, licze bardziej na wskaznik 0,6m2 czyli okolo
                            5000zł/m2
                            > za nowe mieszkanie stan deweloperski, obecnie biorac pod uwage
                            > srednia wrocławska 7000zł/m2 wskaznik ten wynosi 0,4m2 za srednia
                            > pensje brutto co wskazuje juz na niezle przegrzanie rynku

Krissu miałem dać odpowiedź identyczną, więc napiszę, że mam
                            identyczne odczucia. POZDRAWIAM
                            • Gość: kriss Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 13:33
                              nie wiem tez, dlaczego wskaznik pensji do ceny metra ma byc wyrazony
                              w pensji brutto? wskaznik netto jest lepszy, w roznych krajach sa
                              przeciez rozne wysokosci podatkow ( jeszcze ) , wiec jezeli ktos w
                              polsce zarabia 2800 brutto , ale w kieszeni zostaje mu tylko np
                              1900zł w innym kraju zostanie mu np 2200zł i to juz robi spora
                              roznice w zdolnosci kredytowej a to ona decyduje o sile nabywczej.
                              Te wskazniki podane we Wprost mowia o zarobkach brutto czy netto?
                          • jotde2 Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki 29.09.07, 16:59
                            . Nie uwierze jednak w
                            > spadki do cen typu 0,8-1m2 za pensje brutto,

wiara tu niema nic do rzeczy ,w te wzrosty półtora roku temu tez
                            nikt by nie uwierzył

ktora wynosi obecnie
                            > okolo 2800zł,

srednia pensja wynosi tyle ale ogólnokrajowo a we wrocku ile ona
                            wynosi ???

obecnie biorac pod uwage
                            > srednia wrocławska 7000zł/m2

w zasadzie nie powinno sie podawać sredniej tylko mediane (średnia
                            po odrzuceniu najwyzszych i najniższych wartosci)

• fido1979 Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki 29.09.07, 18:22
                              Jarek, ale tak naprawdę obiektywnie i szczerze. Czy Ty naprawdę
                              sądzisz, że ceny mogą wrócić do poziomu 3 tys. za metr? W sumie już
                              nie wiem jak czytać ten post. Ja podobnie jak Ty uważam że spadki
                              będą, ale sądzę, że nie rewolucyjne, a 3 tys. byłoby dla mnie
                              nadrewolucyjne ;)
                              • Gość: avalanche Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.07, 19:03
                                3 tyś na pewno nie, chociażby ze względu na ceny gruntów oraz robót budowlanych
                                (ceny materiałów wracają do normy)
                                minimum to powiedzmy 4,5 tyś ale musiałby jakiś kataklizm chyba przyjść :P
                                (krach na giełdzie światowej, odwołanie Euro2012, hmm co jeszcze?)

Ale 5,5 tysiąca? Są już oferty deweloperów z cenami po 6000zł/m2 (i poniżej) i
                                to w lokalizacjach nie gorszych od takich po +-7tyś.
                                • Gość: jarek Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.wro.vectranet.pl 29.09.07, 23:35
                                  > 3 tyś na pewno nie, chociażby ze względu na ceny gruntów

ceny gruntów nie są wykute w kamieniu

oraz robót budowlanych

to dobry argument ale nienaalezy przeceniac jego znaczenia
                              • Gość: jarek Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.wro.vectranet.pl 29.09.07, 23:32
                                > Jarek, ale tak naprawdę obiektywnie i szczerze. Czy Ty naprawdę
                                > sądzisz, że ceny mogą wrócić do poziomu 3 tys. za metr?

hmm.
                                na mojego nosa to np ogrody grabiszyńskie czy atrium rymarska duze
                                metraze mogą zejsc do 3.5 tys z obecnych ponad 6 tys ale stARAM SIE
                                NOSEm niekierować i wtedy rozsądek mówi że relacja cena/placa wróci
                                do starych wartosci .faktycznie jesli chodzi o wroclaw wychodzi
                                chyba coś lekko powyzej 3 tys .wiec wspomniane inwestycje (dobre
                                chyba lkoalizacje ale duze metraze) wyszły własnie do 3.5 tys/m2
                                • Gość: uch Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.07, 01:12
                                  szacujesz zjazd 50%. Czyli 2pok 50m za 150 tys. Na razie nie ma w ogóle
                                  nieruchomości w tej cenie. Ale może, może. Wpiszę se te prognozy do sztambucha.
                                  80 m w cenie obecnej kawalerki, może
                                  • Gość: jarek Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.wro.vectranet.pl 01.10.07, 16:14
                                    ok 3200zl srednia pensja we wrocku ,0.8średniej pensji m2 - tj
                                    4000zl/m2
                                    ale średnio (czyli sądze jakies 60m2 w średniej lokalizacji.)
                                    prognozowana cena moze sie zmienic wraz ze wzrostem/spadkiem
                                    sredniej pensji we wrocku i niewykluczam wachniecia ponizej tej
                                    wartosci
                                    • Gość: zdziwiona Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.e-wro.net.pl 04.10.07, 12:29
                                      zaraz, zaraz, 3200 srednia pensja we Wro????
                                      statystyka tak mowi? [mozesz podac zrodło?]
                                      czy z wlasnego doswiadczenia mowisz?
                                      bo jesli to ostatnie to powiedzialabym 1700 srednia BRUTTO we Wro,
                                      wliczajac w to tylko ludzi po studiach w tym pracujacych na uniwerze
                                      po doktoracie, ale chyba nie ma takiej duzej roznicy, bo sama
                                      widzialam ogloszenie w biedronce - oferuja 1600 brutto wiec jakos te
                                      dwie grupy społ moga miec podobna srednia
                                      • Gość: jarek Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.wro.vectranet.pl 04.10.07, 16:30
                                        > zaraz, zaraz, 3200 srednia pensja we Wro????

dla całej polski średnia to ok 2800zl brutto (ja wiem to ze strony
                                        zusu bo płace go sam)
                                        • Gość: fezuj Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.scansafe.net 04.10.07, 16:35
                                          Srednia dla Polski w ogolnosci, czy srednia w sektorze
                                          przedsiebiorstw ?
                            • Gość: kriss Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.lanet.net.pl 30.09.07, 18:08
                              jotde2 napisał:

> . Nie uwierze jednak w
                              > > spadki do cen typu 0,8-1m2 za pensje brutto,
                              >
                              > wiara tu niema nic do rzeczy ,w te wzrosty półtora roku temu tez
                              > nikt by nie uwierzył

Mylisz się, wiara ma tu ogromne znaczenie:) jezeli ludzi przestaną
                              wierzyć we wzrosty to skonczyą się zakupy spekulacyjne ( juz sie
                              skonczyly) jezeli do tego nie daj Boże zaczną wierzyć w spadki to
                              już Święty Boże nie pomoże:) chyba to rozumiesz?
                              • Gość: jarek Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.wro.vectranet.pl 01.10.07, 16:10
                                > Mylisz się, wiara ma tu ogromne znaczenie:) jezeli ludzi przestaną
                                > wierzyć we wzrosty to skonczyą się zakupy spekulacyjne ( juz sie
                                > skonczyly) jezeli do tego nie daj Boże zaczną wierzyć w spadki to
                                > już Święty Boże nie pomoże:) chyba to rozumiesz?

chodzilo mi raczej o aktualny stan wiary ,wiadomo że ona ewoluje
                • Gość: andrzej1971 Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 14:02
                  ja znam budowe - 4etap pod skrzydłami
                  gdzie nie mają jeszcze wpisu do ksiąg
                  o przeniesieniu włąsności
                  a mieszkań nie sprzedanych nie ma

jedni nie mogą sprzedać
                  inni już nie maja co

ciekawe
                  • Gość: Tomek&Kasia Re: po targach w weekend będą kolejne obniżki IP: *.mortin.pl 22.10.07, 21:28
                    Wpis do ksiegi wieczystej już jest. Ogólnie zaczęli juz budować...
                    Pozdro
    • Gość: avalanche na targach początek obniżek i walka o klienta IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.09.07, 14:07
      Bardzo dużo ofert różnych typów, od osiedli domów jednorodzinnych, przez
      mieszkania w bud. wielorodzinnych, aż po (prawdziwe) apartamenty. Były już
      prezentacje dużych inwestycji, które termin zakończenia mają na koniec 2009 (2
      lata).
      Kilka przedstawicieli banków - kupującym polecam odwiedzić ich najpierw i
      dowiedzieć się ile możemy dostać kredytu przy realnej dla nas racie.

Większość przedstawicieli deweloperów bez pytania oferowała mi zniżki 5-8% (niby
      tylko w najbliższych dniach, max. do połowy października) inni zapraszali (dając
      osobistą wizytówkę) na indywidualne negocjacje ceny ostatecznej.

Budowy na północy - niewielu zainteresowanych (nawet pomimo "niskich" cen), tu
      ceny pierwsze polecą w dół. To będzie sygnał, do spadków na zachodzi i
      ostatecznie na południu...
      Na południu zresztą też są kiepskie lokalizacje. Jedna z inwestycji na Brochowie
      poniżej 5,8 za m2.

Klientowi nie robi się już łaski, o klienta się zabiega, daje upusty.
      A że z rozpędu weszło dużo inwestycji, ceny będą spadać.
      • fido1979 Re: na targach początek obniżek i walka o klienta 01.10.07, 00:00
        Ja mam mieszane odczucia z targów. Niby walka, ale jak padło pytanie
        w jednej firmie o negocjację, to powiedzieli, że bez szans i że
        wielu próbowało-ciekawe podejście, zwłaszcza że inwestycja
        dyskusyjna. Zniżki zauważyłem np. 10% w Archicomie przy Strońskiej,
        ale to i tak wychodzi 9-10 za metr za mniejsze powierzchnie. Gant
        10% mniej za Krzycką i Gorlicką, Wrobud daje 8% zniżki i będzie
        losowane darmowego miejsca postojowego dla tych, którzy kupią do
        końca października mieszkanie. TMB daje ponoć Toyotę Yaris jak kupi
        się szeregówkę. Bez jakiś większych, spektakularnych ruchów.
        W sumie na dziś najtaniej jest w Desconcie na Brochowie (z
        wizualizacji bym kupił, jak kiedyś pojechałem na rowerze, to...nigdy)
        i w Dach-Budzie. Zresztą inwestycja przy Litewskiej jest
        ciekawostką. Budynek stoi, a sprzedaż od 1.10.2007. Na stronie ceny
        i mieszkania 50 m2 po 5670 za 1m2. To jest przykład tego, że ceny
        przez długo będących na rynku, bogatych developerów mogą być długo
        przytrzymane. Tak sądzę, bo skoro stać ich było na budowę bez
        sprzedaży, to...
        • Gość: steady@najx.com Re: na targach początek obniżek i walka o klienta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.07, 10:15
          fido, to z reguly bogaci deweloperzy i moga poczekac ... ale tez do czasu. Im takze rura zmieknie, wystarczy poczekac i obserwowac te nowe, ladne ale jakze puste "inwestycje" :)
        • Gość: fezuj Re: na targach początek obniżek i walka o klienta IP: *.scansafe.net 02.10.07, 09:47
          Faaajnie - deweloperzy wciskaja dodatkowo leszczom auta. A jesli ja
          nie lubie Toyoty ? Zreszta auto mozna kupic sobie samemu. Moim
          zdaniem na cuda nie ma co liczyc i zakres cen 5000-6000 jest silnym
          poziomem wsparcia. Dopiero przebicie go moze zwiastowac jakas
          spektakularna obnizke cen. Ale jak wiadomo - chetnych do kupna
          mieszkania mimo wszystko jest sporo, czas ucieka, ceny ziemi
          budowlanej i koszty budowy domu rosna, wiec jak ktos za dlugo bedzie
          myslal i sie wahal, to w koncu zostanie z reka w nocniku. To ze
          sprzedaz zwolnila jest wynikiem wysokich cen i niepewnosci klientow -
          trwa wyczekiwanie. Nie ma sie co ludzic, ze kryzys z USA wystapi u
          nas w podobnej postaci. Tam kazdy ma dom, u nas luksusem jest wlasne
          mieszkanie w bloku. W dodatku jest ich silny niedobor. Moim zdaniem
          warto poczekac jeszcze 1-3 miesiace na wyjasnienie sytuacji,
          poczekac az deweloperzy budowy ukoncza i kupowac gotowe mieszkanie,
          a nie dziure w ziemi, z ktorej moze cos za 2 lata powstanie.
          Zreszta koszt wynajmu mieszkania juz niewiele wiekszy od raty
          kredytu. Warto sobie wiazac kule u nogi na 30-40 lat ???

PZDR.
      • Gość: bellt Re: na targach początek obniżek i walka o klienta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 10:15
        Archicom - upusty 7,5 i 10%
    • druop22 Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja 30.09.07, 18:39
      o kurna!to jak pod Wrocławiem są >5tyś/m2 to nie chce wiedzieć po
      ile chodzą w lepszych lokalizacjach mieszkania...
      ;)
    • Gość: mar Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.lanet.net.pl 01.10.07, 17:22
      szanowni forumowicze - piszecie, jak to developerom "zmęknie rura",
      jak to wspaniale będą spadać ceny mieszkań - naprawdę w to
      wierzycie ???? do 3,5 tys za m2 ????

stało się to, co przewidywano juz dosyć dawno - że srednia cena
      mieszkania we Wrocławiu ustabilizuje się na poziomie 6-7 tys. / m -
      m.in. z powodu braku zdolności kredytowej na większą sumę u
      większości potencjalnych klientów (ale banki już robią ruch we
      właściwym kierunku - np PKO - jeśli ktoś potrzebuje - warto
      sprawdzić)
      w kolejnych latach przewidywane są niewielkie już wzrosty cen, rzędu
      kilku % rocznie lub niewielkie wahania - ale oczywiście nie dotyczy
      to najlepszych lokalizacji i budownictwa luksusowego - one zawsze
      będą dobrą lokatą kapitału

jeśli ktoś ma pomysł, że zamrozi pieniądze na lokacie na dwa lata, a
      potem kupi za nie wielkie i tanie mieszkanie, to mogę jedynie
      pogratulować ;)
      całe szczęście, że nie przyszło mi do głowy coś takiego, mieszkałbym
      dziś pod mostem, zamiast we własnym "m"

no chyba, że Pan Prezydent z Panem (jeszcze) Premierem dotrzymają
      słowa i nagle spadną z nieba 3 miliony mieszkań :D
      • Gość: jarek Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.wro.vectranet.pl 02.10.07, 09:31
        > jeśli ktoś ma pomysł, że zamrozi pieniądze na lokacie na dwa lata,
        a
        > potem kupi za nie wielkie i tanie mieszkanie, to mogę jedynie
        > pogratulować ;)
        > całe szczęście, że nie przyszło mi do głowy coś takiego,
        mieszkałbym
        > dziś pod mostem, zamiast we własnym "m"

ty mądry jesteś ?
    • fido1979 a ja jestem ciekaw... 02.10.07, 14:03
      ...co dalej z tymi promocjami
      www.gant.pl/promocja2.htm
      co będzie po 7 października?

Podobnie Wrobud sprytnie zagrał. Najpierw promocja 10% na wakacje, a
      teraz jesienna 8%. Tyle, że ta jesienna 8% w konsekwencji daje
      większy opust niż 10% poprzednia.
      • Gość: sauriss Re: a ja jestem ciekaw... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 16:59
        7 października już niedługo zobaczymy,
        Wrobud pewnie też ciekawy co będzie :P

Ponieważ deweloperzy są chciwi, to większosc bedzie trzymac z
        obniżkami do ostatniego grosza rezerwy, a nóż się uda i jednak będą
        premie na święta? hehe niestety nie bedzie, a zwolnien nie życzę
        nikomu.
    • fido1979 na razie DachBud prowadzi 03.10.07, 20:44
      Pisałem niedawno o DachBudzie i gotowym już budynku przy Litewskiej.
      Wczoraj jeszcze za 50-53 m2 (czyli metraż najpopularniejszy) trzeba
      było zapłacić 5670 PLN, dziś miła niespodzianka, bo już 5350, a
      zatem 16 tys. mniej.
      • Gość: Dawid Re: na razie DachBud prowadzi IP: 78.133.168.* 04.10.07, 09:30
        Co do cen Dachbudu...
        Za dużo niższą cenę można kupic mieszkanie w 4-piętrowej wielkiej
        płycie po remoncie na końcu tego osiedla. Wg. mnie ZDECYDOWANIE
        lepsza opcja (mimo iż w wielkiej płycie) ponieważ nie zaglądasz
        sąsiadowi w okno, naokolo masz tereny zielone, a nie parking+droge
        pod oknem. A co do jakości.... Wszyscy wiemy jak buduje dachbud....
        nie ma dużej różnicy.....
        • Gość: Dawid Re: na razie DachBud prowadzi IP: 78.133.168.* 04.10.07, 09:34
          P.S.

Pisze o tej inwestycji przy Litewskiej (nazywanej "slums"
          lub "klocek" jak kto woli...)
          Osiedle przy Miłostowskiej jest bardzo ładne i przytulne (chociaż
          slyszałem że ilość zgłaszanych usterek jest dość duża....), ale cena
          również wzięta z kosmosu....
          • fido1979 Re: na razie DachBud prowadzi 04.10.07, 11:05
            O co dokładnie chodzi z tym DachBudem? Nigdy nikt konkretnie nie
            opisał. Mam znajomego mieszkającego w budynku przy Kromera i znajomą
            przy Litewskiej (w pierwszym budynku), i przy Balonowej. Oni się nie
            skarżą. Gdzieś przeczytałem coś o akustyce. Z tym, że się patrzy
            komuś w okna, to fakt, zwłaszcza jak masz z jednej strony okna przy
            Balonowej to nie wygląda to ciekawie, bo widok na blok z płyty jest
            możnba by stwierdzić dość bezpośredni. Co do tego, że to klocek. No
            cóż, musi w jakiś sposób pasować do architektury obok i to nie jest
            przerażające, bo mieszka się w środku, a nie na zewnątrz, tzn. można
            mieć kameralne osiedle, a lipę w mieszkaniu i odwrotnie. Mógłbyś coś
            więcej o DachBudzie napisać?
            • Gość: Dawid Re: na razie DachBud prowadzi IP: 78.133.168.* 04.10.07, 11:21
              Mam akurat dobrych znajomych we wcześniejszym "klocku". Co do
              największych "gaf" dachbudu to wiem o:
              1. Akustyka w "klockach" - jak sąsiad za ścianą ogląda TV (i to nie
              na cały regulator!) to już nie zaśniemy..... w porównaniu do
              innych "nowoczesnych" budynkow w tym okresie to przepaść (przyklad
              to "Atrium" na zwycięskiej) > tam możesz się ostro kłócić a sąsiad
              nic nie słyszy...
              2. Dużo drobnych niedoróbek jak rury nie w tym miejscu lub za
              krótkie (problem z grzejnikami i armaturą)
              3. Cieknące/Pękające rury (niewiem czy na "odpier...." to robią czy
              taka jakość materiałów.
              4. Podjazdy na Miłostowskiej do garaży.... dopiero po zdecydowanej
              interwencji mieszkanców poprawine (a i tak w 2 "ratach")

Wiadomo-nikt nie jest idealny i są ludzie którzy narzekają by
              narzekać.... ale w przypadku Dachbudu tych zastrzeżeń jest dziwnie
              dużo....

Co do "Pentagonu" (bud. Dachbudu na Kromera) to mam znajomych którzy
              jakoś nie narzekają, a i widok mają na ogródki dzialkowe....
              • fido1979 Re: na razie DachBud prowadzi 04.10.07, 11:29
                Dzięki Dawid. Jeśli tak jest, to rzeczywiście cena + lokalizacja na
                dziś uzasadnione. Zobaczymy, czy będą im mieszkania schodzić.
                Zresztą musieli taką cenę wystawić, bo Gant daje przy Gorlickiej 10%
                rabatu i chyba miejsce postojowe gratis (?), a budynek mniej
                klockowaty ;)
              • Gość: fezuj Re: na razie DachBud prowadzi IP: *.scansafe.net 04.10.07, 13:01
                Z czego oni buduja te klocki ?
                Z gazopapieru ?
                • fido1979 Re: na razie DachBud prowadzi 04.10.07, 13:13
                  Gość portalu: fezuj napisał(a):

> Z czego oni buduja te klocki ?
                  > Z gazopapieru ?

No właśnie technologia budowania jest taka jak większości. Ściany są
                  silikatowe. Ale to też nie jest do końca tak jak ostatnio
                  dyskutowaliśmy w innym wątku. Z tego co się dowiedziałem to
                  prezecież to nie jest monolit, a więc przy błedzie murarza i np.
                  małej przerwie w zaprawie między silikatami itp., można bardzo
                  wszystkie dane statystyczne zaburzyć, od przewodzenia ciepła,
                  poprzez prawdopodobnie akustykę. Tak mi przynajmniej powiedział
                  znajomy, który ma pewien zacny tutuł naukowy w budownictwie.

A standard wykończenia mają taki:
                  www.dachbud.com.pl/CM/content.php/litewska/standard_wykonczenia
                  • Gość: Dawid Re: na razie DachBud prowadzi IP: 78.133.168.* 04.10.07, 13:19
                    Nie jestem specjalistą z zakresu budownictwa, ale z tego co
                    widziałem to ściany sa z zwykłej cegły, takiej małej(dachbud ma
                    własną cegielnie)

Co do Gorlickiej to jest blisko rzeczki i terenow zielonych (to na
                    WIELKI PLUS), ale mają tez kilka wad ;-)
                    • fido1979 Re: na razie DachBud prowadzi 04.10.07, 13:40
                      Gość portalu: Dawid napisał(a):

> Nie jestem specjalistą z zakresu budownictwa, ale z tego co
                      > widziałem to ściany sa z zwykłej cegły, takiej małej(dachbud ma
                      > własną cegielnie)

Masz rację. Przepraszam - mój babol. Tzn. nie są to typowe cegły,
                      ale coś jak bloczek betonowy, który jest mniej więcej wielkości
                      cegły.
                      • Gość: fezuj Re: na razie DachBud prowadzi IP: *.scansafe.net 04.10.07, 13:52
                        Wiec moze te ichnie bloczki sa winne doskonalemu przenoszeniu fal
                        dzwiekowych..
    • Gość: Romelo Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 21:31
      Obyś miał racje !!!
    • Gość: n Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: 212.32.107.* 05.10.07, 01:02
      Zaznaczam ze to kopiowane z onet.pl

biznes.onet.pl/1,12,8,35116910,95433774,4151770,0,forum2.html

Nie zabijecie, naciągacze na spadki, hieny, płatni analitycy, redaktorzy
      NIGDY naturalnej właściwości Giełdy jaką jest sukcesywny wzrost wartości
      oczywiście z pożądanymi korektami!!!! Nawet jeżeli wymodlicie recesję w Stanach
      to GPW zareaguje na nią krótkoterminowo a po kilku miesiącach podąży na północ
      już bez ekscytowania się WallStreet, a wiecie dlaczego? Powodów jest tysiąc ale
      przede wszystkim dlatego bo jesteśmy rynkiem wschodzącym głąby i to co ameryka
      już skonsumowała i strawiła przez setki lat swojego rozwoju czeka i nas!
      Myślicie, że Polacy którzy mają 700 mld nowych złotych oszczędności będą je
      trzymać na depozytach PKO z oprocentowaniem 3% w skali roku!? kiedy nasz kraj
      rozwija się w tempie 6-7% PKB!? Dlaczego np. Największy fundusz na świecie TCG
      już zadeklarował, że największą część kapitału skieruje do Polski?! dlatego bo
      po analizie makro naszego kraju stwierdził, że Polska rokuje największą stopę
      zwrotu w najbliższych latach!!! Do tych co bardzo pragną spadków i na forum
      wróżą krachy i załamanie giełdy to są to podli ludzie którzy życzą Polskiemu
      Państwu jak najgorzej i chcieliby aby nasza rodzima gospodarka uległa
      intensywnej zapaści, niewiedzą że GPW to wizytówka kondycji gospodarczej Polski
      na zewnątrz. Dodam na koniec, że mój znajomy z funduszy nie widzi masowych
      umorzeń jednostek a wręcz przeciwnie wiele osób pyta czy to już czas na kupno.
      • Gość: botauto Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 09:23
        oho, widac ze autor tego wpsiu duzo zainwestowal i teraz zjada
        pzanokcie do kosci obserwujac topninie swojej mamony :P

żeby ceny mogły zaczac spowrotem rosnac, musza najpierw siegnac dna,
        a do tego brakuje jeszcze z 1,5-2tys/m2 heh
        • Gość: fezuj Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.scansafe.net 05.10.07, 10:18
          Ale ten Pan mowil o rynku akcji, a nie nieruchomosci
          • Gość: steady@najx.com Re: kolejna obnizka ceny m2-tzw jesienna promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 10:35
            ten koles dolacza sie na kazdym forum i do wiekszosci watkow - jakas akcja zdesperowanych analitykow lub TFI :))
    • Gość: pot na czole Milart już po 5,500 IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.07, 18:41
      • fido1979 Re: Milart już po 5,500 x 1,07, bo VAT 08.10.07, 19:34
        Domyślam się, że chodzi o Opolską, a tam jest cena netto podana na
        stronie. Taki mały szczegół i z 5500 robi się 5885 czyli już nie tak
        wesoło. A w tej lokalizacji Gant daje gratis miejsce postojowe i 5%
        rabatu, ale nie wiem niestety po ile m2, więc nie wiem czy będzie
        taniej czy drożej.
        • Gość: pot na czole Re: Milart już po 5,500 x 1,07, bo VAT IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.07, 20:15
          no racja z tym vat-em
          ale 5,885 to już i tak mniej niż niedawne 6 tyś
          • tompiast Re: Milart już po 5,500 x 1,07, bo VAT 13.10.07, 23:56
            Witam,
            a co myślicie o kupnie mieszkania na ulicy obornickiej,"zielona
            pergola" po 7200 zl/m2 za 60m2 trzy pokoje??
            Deweloper "Profitdevelpment".Termin oddania I kwartał 2008.Czy to
            dobra cena, czy za duża jak na tę część miasta i tego dewelopera??
            • Gość: ' Re: Milart już po 5,500 x 1,07, bo VAT IP: *.ukonline.co.uk 14.10.07, 16:40
              oni zawsze maja dosc wysokie ceny, 7200 to jednak duzo. jesli
              chcesz do centum z obornickiej to duze korki cie czekaja (ale to
              prawie wszedzie)
              • Gość: kriss Zwieksza sie podaż mieszkan a co za tym idzie..... IP: *.lanet.net.pl 15.10.07, 11:09
                biznes.onet.pl/0,1623594,wiadomosci.html
                • Gość: kriss we Wrocławiu – od 2,5 do 3,0tys wolnych mieszkan IP: *.lanet.net.pl 15.10.07, 11:21
                  www2.rp.pl/artykul/62348.html
                  • Gość: fezuj bullshit ! IP: *.scansafe.net 15.10.07, 14:12
                    Jakos nie chce mi sie wierzyc w te 2000 - 3000 wolnych mieszkan.
                    Ciekawe gdzie ? I skad w ogole firma konsultingowa spod
                    znaku "kogucik" wziela te dane ? Zliczali pustostany po osiedlach ???

PZDR.
                    • fido1979 Re: bullshit ! 15.10.07, 14:22
                      Też nie wiem czy aż taka ilość, ale jak popatrzę sobie na niektórych
                      developerów, to prawdopodobne. Na zasadzie ziarnko do ziarnka. WPB
                      ma cały czas wolne w ilości 35, choć tak naprawdę więcej, bo
                      niektóre są wiecznie zarezerwowane, przy Strzegomskiej, a teraz
                      zaczyna się im sprzedaż na Muchoborze, obok Wrobis ma też delikatny
                      zastój, choć niewiele im zostało, ale im będzie wyjątkowo ciężko,
                      Descont także kiepsko, Ogrody grabiszyńskie stoją, Wrobud 0
                      sprzedanych w nowej inwestycji! Milart przy Kukuczki stoi w miejscu,
                      a przy Opolskiej sprzedał chyba z 10 mieszkań w ciągu paru miesięcy,
                      Gant mimo promocji 10% ! i miejsca postojowego gratis też nie może
                      sprzedać 3 ostatnich mieszkań, a na Gorlickiej puszcza już duże
                      metraże od 411, choć nie wiadomo czy netto, czy brutto. Wica Invest
                      przy Legnickiej stoi z dużym metrażem już od kilku miesięcy, nie
                      wiem np. jak DachBud przy Litewskiej, ale przy Miłostowskiej
                      poddasza stoją wolne itd. Jest kiepsko ze sprzedażą i tyle. Nie
                      dziwne, skoro przy Granicznej jest nowa ciekawa inwestycja i
                      sprzedają za 6900 metr, a inni chcą ponad 7 tys. za nie wiadomo co.
                      I tak można jeszcze pisać i pisać. Gant sporo wolnych przy
                      opolskiej, Gorlickiej, nowe inwestycje jak Riverview czy Odra House.
                      Jest tego trochę.
                      • tompiast Re: bullshit ! 15.10.07, 20:57
                        Witam,
                        to jaka wedlug Was na chwile obecna jest dobra cena za m2
                        mieszkania??
                        • Gość: kinek Re: bullshit ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.07, 21:26
                          Moim zdaniem 4000 - 5000. Nie wiecej.
                • Gość: Filip Re: Zwieksza sie podaż mieszkan IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.07, 11:37
                  Z licznika na www.nieruchomosci.com.pl wynika ze jest teraz we Wrocku
                  przynajmniej 3549 mieszkan i domów w sprzedaży. Na liście ofert jest ok.50 proc.
                  inwestycji w mieście więc jakby zliczyć wszystkie to może ich być dwa razy tyle
        • Gość: Tomek Re: Milart już po 5,500 x 1,07, bo VAT IP: *.mortin.pl 22.10.07, 21:34
          Uwaga - inwestycja jest na działkach w urzytkowaniu wieczystym !!!
          LIPA
          • Gość: edo Re: Milart już po 5,500 x 1,07, bo VAT IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 22.10.07, 23:00
            no i co z tego??
      • Gość: marcin Re: Milart już po 5,500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 17:28
        Wydaje się, że rynek zaakceptował już ceny mieszkań w granicach 5500-
        7000zł/m2 (łącznie z VAT'em), bo większość inwestycji jak widać
        znajduje nabywców, pytanie tylko co w tej cenie się mieści?
        mieszkanie, loggia, balkon, taras, komórka lokatorska, miejsce
        postojowe, wersja developerska, developerska plus, itd.?
        Coraz częściej firmy stosują maketingowe chwyty, obiżając cenę m2
        mieszkania, równocześnie wyceniając osobno ceną m2 balkonu, tarasu
        czy loggi? nierzadko jest obowiązek kupienia, łącznie z mieszkaniem,
        komórki lokatorskiej czy miejsca postojowego.
        Warto więc chyba zsumować wszystko i wtedy popatrzeć na faktyczną
        cenę zakupu mieszkania :) i realnie porównywać z innymi cenami
        • Gość: kriss pisza juz o korektach, wiec ziarno zasiane :) IP: *.lanet.net.pl 18.10.07, 18:34
          www.finanse.wp.pl/kat,69476,wid,9309441,raportwiadomosc.html?rfbawp=1192724137.397
    • fido1979 DachBud - zdziwiłem się! 23.10.07, 23:50
      Zaskoczony jestem obrotem sprawy przy ulicy Miłostowskiej. Owsze,
      osiedle przytulne, ale poddasze wyjątkowo niewdzięczne, gdyż skosy
      dachów idą przez całą długość pomieszczeń do niskiej wysokości przy
      przeciwległej ścianie. DachBud obniżył już do 5400, ale nie dawałem
      szans na sprzedaż. Fakt, nie wiem ile im tych mieszkań pozostało,
      ale kiedyś słyszałem, że dość sporo. Tymczasem dziś coś mnie
      podkusiło, by wejść na ich stronę i usunięto już cenę poddasza,
      czyli brak mieszkań w sprzedaży (to moja interpretacja). Nie wiem
      czy może zapis pomiaru sprawił, że ta powierzchnia była mniejsza niż
      48 mkw, zwłaszcza jeśli byłby wykonywany na wys. 1,5 metra, ale
      znajomi znajomych itd. kupili i ponoć DachBud kasował licząc
      powierzchnię przy podłodze. W każdym razie jestem w szoku.
      www.dachbud.com.pl/CMS/kielczowska/opis_inwestycji.html
      • fido1979 mała poprawka 23.10.07, 23:57
        fido1979 napisał:

>Tymczasem dziś coś mnie
        > podkusiło, by wejść na ich stronę i usunięto już cenę poddasza,
        > czyli brak mieszkań w sprzedaży (to moja interpretacja).

Oczywiście pisałem o metrażu do 50 mkw, a nie o wyszczególnionym
        91m2.
    • fido1979 DachBud ma już poniżej 5 tys. przy 50 mkw 19.11.07, 16:21
      www.dachbud.com.pl/CMS/litewska/opis_inwestycji.html
      • Gość: elem wroclawski dom, osiedle wilanowskie 4985 pln/m2 IP: *.lanet.net.pl 04.12.07, 21:32
        Wrocławski Dom Sp.z o.o. sprzedaje mieszkania na zakrzowie (Osiedle
        wilanowskie) w promocji do konca 2007 roku za 4985 zł. Chyba cos
        drgneło w dół, chyba ...
        • Gość: oczekujacy Re: wroclawski dom, osiedle wilanowskie 4985 pln/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 19:15
          Kilka razy przewija się na tym forum nazwa "Wrocławski dom". Zastanówcie się
          dziesięć razy i od razu zrezygnujcie z tego dewelopera. Już pół roku temu minął
          termin oddania naszych mieszkań, a deweloper nadal mówi nam, że dokłada
          starań..., że robi wszystko... i co najgorsze, że nie wie kiedy. To dotyczy
          osiedla prze Zatorskiej. Inna inwestycja Wrocławskiego domu, przy ul. Objazdowej
          ma już 13 miesięcy opóźnienia. Nadal kuszą Was niskie ceny?
    • fido1979 przypadek? ;) 13.12.07, 08:13
      Dziwnym trafem tego samego dnia Wrobud i Gant wprowadzili promocję
      dającą możliwość urządzenia mieszkania. Może nie do końca jest tak,
      jak to opisałem, ale chodzi o sam fakt. Wrobud twierdzi, że urządzi
      kuchnię, bodajże do 7 tys., a Gant ma napis "kup mieszkanie, a
      mikołaj Ci je urządzi", choć nie wiem na jakich warunkach. W każdym
      razie na rynku wrocławskim chyba jest jakaś współpraca między
      developerami, bo coś conajmniej dziwne wydaje mi się wprowadzenie
      czegoś podobnego tego samego dnia.

PS: nie szukam spisku i walki z układem ;)
      • Gość: xxx Re: przypadek? ;) IP: *.nsn-inter.net 13.12.07, 11:09
        jak tak dalej pojdzie i ceny spadna (bo moga spac jeszcze ok 1000pln do 5000) to ludzie zaczna wypowiadac umowy developerom. Widac ze sie nic juz nie sprzedaje. A info ze mieszkania w przyszlym roku spadna o 10% spowoduje ze ludzie beda czekac, a developerzy obnizac ceny bo nie maja juz za co budowac...
        • Gość: lbu-20 Re: przypadek? ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:21
          W ofercie lokali developera którego sobie systematycznie oglądam,
          pojawiły się "gotowe mieszkania do odbioru" oprócz tych, ktore są na
          etapie budowy.
          Widocznie ktoś się wycofał z ich kupna. Może liczył na dalsze
          wzrosty i zysk na sprzedaży, może wzrost odsetek kredytów go
          wykończył, może jeszcze coś innego. Koniec końców, sprzedaż na
          poziomie ujemnym, zerowy w okresie 3 miesięcy...
          • fido1979 Re: przypadek? ;) 13.12.07, 15:04
            Gość portalu: lbu-20 napisał(a):

> W ofercie lokali developera którego sobie systematycznie oglądam,
            > pojawiły się "gotowe mieszkania do odbioru" oprócz tych, ktore są
            na
            > etapie budowy.
            > Widocznie ktoś się wycofał z ich kupna. Może liczył na dalsze
            > wzrosty i zysk na sprzedaży, może wzrost odsetek kredytów go
            > wykończył, może jeszcze coś innego. Koniec końców, sprzedaż na
            > poziomie ujemnym, zerowy w okresie 3 miesięcy...

A co to za developer?
            • Gość: lbu-20 Re: przypadek? ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 16:34
              Triadadom osiedle Spiżowe - w ofercie jak dotąd były mieszkania
              tylko w realizowanym budynku (III 2008) a niedawno na stronie
              głównej pojawiły się gotowe mieszkania w budynku oddanym kilka
              miesięcy temu, częściowo już zamieszkanym
              W zlokalizowanym obok budynku Profit Development, też widziałem z
              1,5 miesiąca temu cofkę. Liczba dostępnych lokali zwiększyła się
              wtedy o 3.
              Nie zdziwłbym się gdyby podobnie było na innych inwestycjach, ale
              jeśli będzie tego więcej w nowym roku to będzie to oznaczac, że
              inwestorzy rezerwacyjni, 10/90, inni(?) wyskakują (nawet z karami) z
              inwestycji, które szybko się nie zwrócą.
              • Gość: aaangel Re: przypadek? ;) IP: *.connecta.pl 13.12.07, 19:18
                Te 3 mieszkania w Triadzie były dostępne od wakacji (można było je
                podglądnąć klikając w ikonę "budynek B", ale cena 7200 w porównaniu
                do 6700 tych które mają być oddane już za parę miesięcy nie jest
                atrakcyjna (90 mkw razy 500 zł czy nawe 52 razy 500 to już ładna
                kuchnia np.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka