allspice 11.04.08, 07:15 To nie są tanie mieszkania ani na początku ani w trakcie eksploatacji Zmiana nazwy 'tanie' na 'drogie' wskazana:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adrianowro Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.magma-net.pl 11.04.08, 07:42 Czynsz 700? Taki to był w TBS na Psiaku- parę lat temu. Jakoś nie chce mi się wierzyć , ze nic się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.am.wroc.pl 11.04.08, 08:00 Może nie jestem bardzo zadowolony że "podlegam" TBS-owi, ale ciesze się że mam własne, dość wygodne i ciepłe M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrianowro Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.magma-net.pl 11.04.08, 09:28 Własne to za dużo powiedziane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.am.wroc.pl 11.04.08, 09:55 Własne w tym momencie oznaczało, ze nie mieszkam z teściową :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.ptr.magnet.ie 11.04.08, 08:47 mimo wszystko inicjatywa szlachetna. bez mieszkan komunalnych nigdy ten rynek nie znormalnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 09:07 TBS nie ma nic wspólnego z mieszkaniami socjalnymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant I po co to wszystko? IP: *.e-wro.net.pl 11.04.08, 09:28 We Wrocławiu mieszkań nie brakuje, przecież na granicy miasta pytają każdego przyjezdnego, czy nie chciałby dostać mieszkania... Potrzebujemy więcej pomników ! O tak! I może jeszcze fontannę, taką skromną za 50 mln złotych, też by się przydała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaco74 To niech buduje komunalne IP: 89.174.34.* 11.04.08, 10:02 Jeśli miasto nie zacznie budować mieszkań komunalnych to w mieście spotkań czeka nas mała katastrofa Czemu mała? Bo kto w tym mieście przejmuje się stanem poniemieckich czynszówek,program rewitalizacji to czysta kpina, odnawia się tylko te które są w jeszcze w niezłym stanie technicznym. A co z resztą? Bo ja nie mam złudzeń,wiele z nich jest nie do uratowania , co z ich mieszkańcami? To są z reguły ludzie starsi lub gorzej sytułowani których nigdy nie będzie stać nawet na TBS z czynszem tylko 700 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrianowro Re: To niech buduje komunalne IP: *.magma-net.pl 11.04.08, 10:35 Cóż jak są zabytkiem to wyburzyć nie mogą , więc poczekają aż się sama wyburzy. A ludzie jak mówiłaś starzy więc miasto nie będzie miało długo problemu ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik-pok Re: To niech buduje komunalne IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.08, 14:39 Mieszkania TBS-u to jest kopalnie pieniędzy. Ja za dwa mieszkania na Starym Mieście jedno z końca lat 90 drugie z 60 - 70 płacę razem 650 zł czynszu, z obydwu do Rynku jest od 5 do 10 minut spacerkiem w tym drugim przypadku 5 to czekanie na światłach, jak czytam, że czynsz wynosi 700 zł, a wiem, że i są mieszkania TBS-u gdzie jest wyższy to zadaje pytanie jakie to są mieszkania dla mniej zamożnych kogo bedzie stać na takie opłaty eksploatacyjne, jeśli ktoś ma na tyle grosza to lepiej zrobi kupując mieszkania u dewelopera gdzie czynsz to 250 zł/miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusiek5 Re: To niech buduje komunalne 06.05.08, 11:58 słuchajcie - narzekacie, że ten czynsz taki drogi, to fakt 700zl to nie sa male pieniadze, ale taki TBS jest rozwiazaniem dla wielu ludzi, ktorzy nie maja 400,000 na kupno mieszkania u developera i muszą wynajmować mieszkanie. Ja np placę 600 zl za 12 metrow pokoju. Mieszkam tu razem z chlopakiem. Nie dosc ze malo miejsca to wiecznie sa jakies problemy ze współlokatorami. Chcieliśmy miec psa, wlasciciel sie nie zgodzil. Za taka forse to nie sa godne warunki. Jak dla mnie tbs kosztuje 100 zl więcej a jest to cale mieszkanie do dyspozycji; moge sobie trzymac tam nawet słonia:) i żyje sama przed siebie. Dla takich osob jak ja jest to zbawienne rozwiązanie. Obok mnie jedna rodzina wynajmuje całe mieszkanie - płacą 2000 czynszu. TBS-y sa naprawdę potrzebne chociażby dla ludzi w podobnej sytuacji jak ja czy moi sąsiedzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no1 tanie czyli tandetne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 11:15 oby tylko nie rozsypały się po 5 latach i oby jakoś się prezentowały, bo to co obecnie stawiają we Wrocku, przyprawia mnie o rozpacz [np. mieszkalny klocek lego przy ul.Lompy, osiedla na muchoborze, grabiszyńskiej, etc. ohyda! za to pochwalić musze nowe 3p bloki na oporowie Wiejska x Al.Piastów - niewiele pięter czyli mało ludzi czyli bezpieczniejsza i milsza atmosfera, wykończone drewnem - to lubie najbardziej i stonowane pastelowe kolory, mniam], ktos powinien dbać o ''fengshui'' przy rozbudowie miasta, i tyle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ałtor Re: tanie czyli tandetne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 15:38 > go przy ul.Lompy, osiedla na muchoborze, grabiszyńskiej, etc. ohyda! za to po > chwalić musze nowe 3p bloki na oporowie Wiejska x Al.Piastów - niewiele pięter > czyli mało ludzi czyli bezpieczniejsza i milsza atmosfera, wykończone drewnem - > to lubie najbardziej i stonowane pastelowe kolory, mniam], tyle tylko, że to nie są budynki stawiane przez tbs a i dalsza budowa bloków na oporowie zniszczy jego atmosferę. kiedyś był cichutki, spokojny, kameralny, terazludzi sie tu wprowadza masa, te bloki są budowane gdzie popadnie[vide ul solskiego] i jak popadnie.może z wyjątkiem tych na wijskiej/dzierżonia, ale to są mieszkania o podwyższonym standardzie, spory kawałek od ulicy, za pasem zieleni etc. Nie dla bloków w całym mieście. zacznijcie odralnianie gruntow, to może nawert ceny spadną. są niezliczone hektaryu pod zabudowę w całym miescie[vide lotnicza w okolicy przyszłego stadionu] i najgorsze jest to, że już nikt nie kontroluje jakości zabudowy [muchobór, koszmarne blokowisko] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 12:11 czyli, skoro nie stac mnie na kredyt powiedzmy 250 tys. na 35 lat, to ma byc stac na przeszlo 80 tys. na 10 (bo jest to maksymalny czas kredytowania tego rodzaju np. przez pkobp - z tego co sie orientuje)?! dobrze zrozumialam? nawet zakladajac, ze tak, nastepne schody: wczesniej wspomniany bank udziela max kredytow na tbs w wysokosci 50tys., co z reszta? i jak to splacac dodajac czynsz i urzadzenie sie? czy na pewno sa to mieszkania dla mniej zamoznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.ukonline.co.uk 11.04.08, 15:21 to sá mieszkania dla srednio zamoznych, nikt nie powiedzial, ze to luksus, ani ze dla ubogich. Na pewno lepiej TBS niz wynajmowac, ale gorzej niz wlasnosciowe. Fakt, ze jesli kupujesz mieszkanie na kredyt, to tez placisz rate ok 2 tys, plus czynsz itd, w TBS placi sié mniej, ale tez co miesiac musisz miec kase. Sá osoby dla ktorych takie srednie rozwiazanie jest ok. Wiéc skoro sá chétni , to niech budujá ich wiecej, zawsze to jakies wyjscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.lanet.net.pl 13.04.08, 09:27 "dochód gospodarstwa domowego w dniu zawarcia umowy najmu nie może przekraczać 1,3 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w województwie (teraz prawie 2900 zł brutto)" - czy na pewno to nie sa mieszkania, jak sie wyrazile(a)s, "dla ubogich"? prawda, tez co miesiac musisz miec kase, i to wcale nie mniejsza niz przy zwyklym kredycie hipotecznym. gdzie sens? Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań 12.04.08, 08:41 Mam trochę inne zdanie na ten temat. Uważam, że TBS może być ciekawym rozwiązaniem dla osób, które mają trochę gotówki odłożonej. Dlaczego? Bo wówczs mieszkają i płacą czynsz+media. Jeśli jednak ma to być mieszkanie dla osób, które raczej superpieniędzmi nie dysponują, to jest tu pewna sprzeczność. Przykład z życia. Dwie członkinie pewnej rodziny (dla sibie szwagierki) zapisały się 2 lata temu. Dostały, nie wiem jak to się nazywa-przydział. Wraz z małżonkami doszły do wniopsku, że to nie ma sensu. Nie mają wkłądu własnego, a zatem musiałyby zapożyczyć się na ok 75000. Ponoć banki niezbyt chcą kredytować TBSy, robi to np. PKOBP, ale tylko na 10 lat (zasłyszane, nigdy osobiście nie sprawdzałem, więc mogę sie mylić). Nie wiem czy oprocentowanie jest jak kredytów hipotecznych, ale załóżmy, że tak. Rata miesięczna na samą partycypację wynosiłaby wówczas w złotówkach około 900 zł miesięcznie + czynsz TBSowy i media. A zatem czy na pewno taniej? Czy jeśli ktoś kupi za 5 tys. mkw od developera (można tkie oferty znaleźć) i weźmie we frankach, to ma mniej z czynszem. Fakt, że przez 10 lat, a nie 30, ale kolorowo w przypadku TBSów do końca nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.lanet.net.pl 13.04.08, 10:04 kredyt na tbs w pkobp tylko 10 lat i max 50 tys. - chyba, ze ostatnimi czasy sie cos zmienilo. zgadzam sie z Toba, ze oferta przeczy sama sobie. chyba, ze ma ktos pomysl, jak posiadajac dochód gospodarstwa domowego max 2900 zł brutto, zaoszczedzic, bagatela 80 tys.? w jakim czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 TBS 13.04.08, 10:39 mieszkałam przez 5 lat w TBSie i jak tylko udało nam się dostać kredyt hipoteczny i zakupić mieszkanie własnościowe, uciekliśmy. Widziałam sens zanim się wprowadziliśmy - wtedy aż tak głośno o czynszaach w TBSach nie było:( a szkoda, bo gdybym znała ich wysokość, nigdy bym nie starała się o takie mieszkanie. W czasie mieszkania w TBSie wiele osób wyprowadziło się, bo też doszło do wniosku, że to prowadzi donikąd. Zostali ci, którzy liczą, iż będzie im dane wykupić to mieszkanie za rzekomą "złotówkę", tak, jak to się stało z mieszkaniami spółdzielczymi. A to raczej dłuuuugo jeszcze nie nastąpi lub nigdy. A czynsz wysoki płacić trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajs Re: TBS IP: *.punkt.pl 13.04.08, 11:18 JAk bedzie mozliwosc wykupu to nie za złotówkę, ale za prawdziwe realne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: TBS 13.04.08, 11:30 zgadzam się, co więcej, już są plany, że normalnie doliczą im ten niespłacony kredyt zaciągnięty przez Towarzystwo a wtedy wyjdzie spora kwoat do zapłaty jednorazowej lub spore raty miesięczne oprócz czynszu. Dlatego my uciekliśmy, nasi sąsiedzi nas wyśmiali, że uciekamy po 5 latach rzekomych spłacanych rat w czynszu i ktoś na tym skorzysta i dostanie to mieszkanie za darmo. Aha, już to widzę! Zresztą ja nigdy nie mogłam zrozumieć, jak ja spłacam te raty TBSowsie, skoro nie mam ich wyszczególnionych w czynszu? Jak rzekomo w sytuacji sprzedaży tych mieszkań udowodnię, że spłaciłam tyle a tyle? Prezssi TBSów mogą wówczas powiedzieć co chcą i podać dowolną kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.punkt.pl 05.05.08, 19:12 14 złotych? tanio to to nie jest na dodatek TBS buduje za dużo... dużych mieszkań nie wiem dlaczego zakłada się, że każdy ma 2 albo 3 dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yola Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: 212.2.101.* 22.05.08, 22:34 Obłuda, ani to tanie, ani dostępnę i nie wybuduja 1200 tylko 500 mieszkań przecież w Polsce nie może być łatwo i przyjemnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.punkt.pl 01.06.08, 15:39 najgorsi sa ci ktorzy wplacili na poczatku tego wieku kilkanascie tys partycypacko a teraz odsprzedają za 100-150 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: 77.252.18.* 02.08.08, 15:13 cos sie dzieje w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmywak Miasto chce budować więcej tanich mieszkań IP: *.bbtec.net 29.11.08, 13:06 no dziennikarze, może powrócicie do tego tematu nic sie nie dzieje do cholery!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fernando_hidalgo Re: Miasto chce budować więcej tanich mieszkań 23.08.09, 10:35 popieram poprzednika, czemu wyborcza nic nie pisze na ten temat dziennikarzu weź coś napisz Odpowiedz Link Zgłoś