Dodaj do ulubionych

Jak wyslac strone na serwer by nie bylo bledow

04.11.06, 12:17
Problem jest taki: Mam dokument html, wysylam go na menedzera witryny na
onecie, a po przylocie okazuje sie, ze jest pelno bledow. Np. <br> zmienia
sie w < b r >, polskie litery sa zamieniane na znaki obcego alfabetu.
Zeby bylo ciekawiej, walidator takze pokazuje mi, ze moj html na komputerze
posiada < b r >, a nie <br>.
Nie wiem, o co chodzi, i co mam poprawic.
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: Jak wyslac strone na serwer by nie bylo bledo 04.11.06, 14:38
      Aha. Zrobilem cos takiego: sciagnalem zrodlo strony www.google.com, zapisalem
      jako html i wyslalem na onet. I to samo! Po wyslaniu strona googla sie cala
      zabledzila.
      • szczurek1983 Re: Jak wyslac strone na serwer by nie bylo bledo 04.11.06, 16:05
        A nie masz tam dostępu do FTP?
        Nie korzystałem nigdy z onetu i zawsze nawet jak wybierałem darmowe konta to
        srawdzałem czy mają dostęp do FTP. Nie ufam managerom plików nawet dobrych
        hostingów.
        • randybvain Re: Jak wyslac strone na serwer by nie bylo bledo 06.11.06, 19:07
          Podejrzewam, ze glowny blad jest gdzies w naglowku, bo w koncu walidator
          sprawdzajacy html na moim komputerze tez widzi go z bledami. A naglowki
          sciagnalem ze stron kursu webmasterskiego, ech...
          • tommy_from_cracow Re: Jak wyslac strone na serwer by nie bylo bledo 06.11.06, 19:50
            Czy mowiac naglowek masz na mysli headers? Jesli tak, to chetnie zobacze kurs,
            jesli nie to moze mowisz o sekcji head i deklaracji? Czy Twoj dokument zaczyna
            sie od <?xml.......?>? to moze powodowac problemy.
            Pozdrawiam!
            • randybvain Ciag dalszy 07.11.06, 18:56
              Ok, Sciagnalem sobie pare kursow z netu i poprawilem jeden z moich html.
              Przeszedl pomyslnie probe walidatora. Po wyslaniu dostal 491 bledow.

Poniewaz jest krotki, wrzuce tutaj skrypcik:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01
              Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
              <html>
              <head>
              <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
              <title>Index</title>
              </head>

<frameset cols="250,*">
              <frame name="skorowidz" src="skorowidz.html" frameborder="0">
              <frame name="strona" src="xiiiencyklopedia.html" frameborder="0">

<noframes>
              <body>
              <a href="skorowidz.html">Skorowidz</a>
              </body>
              </noframes>

</frameset>
              </html>

Jakies sugestie?
              • szczurek1983 Re: Ciag dalszy 07.11.06, 19:08
                > Jakies sugestie?

Tak, nie używaj ramek!!!
                • randybvain Re: Ciag dalszy 08.11.06, 18:59
                  Chetnie, a jest jakas alternatywa? Wiem, ze ramki sa w xhtmlu zaniechane.
                  Jednak moje podstrony sa dlugasne i albo musialbym je upstrzyc linkami "wroc na
                  gore" albo zmusic ogladajacego do kilkunastosekundowego przewijania.
                  • szczurek1983 Re: Ciag dalszy 08.11.06, 19:02

> Chetnie, a jest jakas alternatywa?
                    Tak poprawny (x)html + css. Linków do kursów i stron o tym na forum tym i wielu
                    innych znajdziesz całe mnóstwo.

> Jednak moje podstrony sa dlugasne i albo musialbym je upstrzyc linkami "wroc na
                    >
                    > gore" albo zmusic ogladajacego do kilkunastosekundowego przewijania.

Jeśli ktoś czyta to sukcesywnie będzie przewijać, ale nie o tym chciałem pisać.
                    Raczej o tym jakim sposobem ramki pozwalają Ci tego uniknąć, bo chyba nie za
                    bardzo rozumiem.
                    • randybvain Re: Ciag dalszy 10.11.06, 16:50
                      To jest slownik, wiec czytelnik bedzie skakal po tekscie w gore i w dol i po
                      kolejnych dzialach. Menu w ramce jest bardzo wygodne. Ale to z position: fixed
                      tez wyglada ciekawie, musze to wyprobowac.

A problem sie rozwiazal. Onet oswiadczyl, ze pliki musza byc kodowane w ANSI, a
                      nie w Unicode, jak mialem. Teraz wszystko organicznie dziala, aczkolwiek
                      walidator informuje mnie o posiadaniu podwojnego DOCTYPE (?), a kodowanie
                      polskich liter nie dziala.
                      Najsmieszniejsze kuriozum: przy przesylaniu na ftp czesc plikow graficznych
                      zapisala sie jako jpg, a czesc jako JPG (z duzej litery) i musialem korygowac
                      niektore img src...
                      • randybvain Re: Ciag dalszy 11.11.06, 16:32
                        I na koncu musialem zmienic kodowanie na windows-1250, bo na iso sa krzaczki w
                        miejscu polskich znaczkow... Jest jakis specjalny program do zmaieniania tych
                        literek w tabelce, ale na razie nie moge sie tym zajac.
                  • tommy_from_cracow Re: Ciag dalszy 08.11.06, 19:19
                    Bardzo prosze:
                    bedkowski.pl/
                    nie ma ramek, i czysto HTMLowa. A jesli chcesz zeby np nie trzeba bylo wracac z
                    koncu tekstu do menu to ustaw go np. w divie z pozycja "fixed", albo uzyj
                    javascriptu.
                    Pozdrawiam!
                    • randybvain Re: Ciag dalszy 11.11.06, 16:31
                      Sprawdzilem, rzeczywiscie dobrze to wyglada. Jednak w moim kursie jest
                      napisane, ze Internet Explorer 6 nie obsluguje tego stylu. Nie wiem, bo ja mam
                      siodemke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka