Dodaj do ulubionych

WOJ.CZESTOCHOWSKIE

09.01.08, 23:26
www.zawiercie.info/view.php?go=listy&art=648
"mlocilismy" ten temat nie raz jak myslicie warto nie warto dolaczyc sie do
"wolontariuszy w Cze-wie i Radomsku" konkret tak czy nie?!?
Obserwuj wątek
    • le_szek Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 09.01.08, 23:41
      Pozostawiając meritum bez komentarza (bo to w sumie nie moja sprawa już) zwrócę
      uwagę na lekko IMHO zabawne pisanie, że Radomsko chce reaktywacji woj.cz. (dla
      niepamiętających stanu sprzed reformy - było w piotrkowskim)...
    • martin12.1 Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 12.01.08, 20:53
      NIE
      • kattowitzer_gieksa Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.02.08, 15:34
        Zebrac wszystkich do kupy : medalikorze i jurajskie wsioki nie
        zapominajac uo zagłymbiokach do jedny dziedziny abo jak downiyj do
        kiylc czy krakowa tam sie podciepy rozym bydziecie kamracic !
        WIYRCHNY SZCHLOONSK UOD MYSLOWITZ PO OPELN !!!
        • silesiamann Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.02.08, 16:11
          Ja! A Katowice bydzie Stalinogrod!! Puknij sie synek w glowa!
        • balsam12 Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 08.03.08, 22:32
          Witaj nasz przyjacielu i zwolenniku naszego miasta.Jak to miło
          czytać Twoje posty i rozkoszowac się elokwencją, mądrością oraz
          wielkim przywiązaniem do naszego regionu.Trzeba by pomyśleć, aby z
          okazji Dni Zawiercia uhonorować Cię i przyznać tytuł zasłużonego
          obywatela naszego grodu.Życzę Ci wspaniałych pomysłów przy
          redagowaniu następnych uwag o mieszkańcach Jury i Zawiercia.
          Pozdrowienia od starego mieszkańca Zawiercia.
    • krzy76siek Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.02.08, 21:54
      ----
    • adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 01.03.08, 17:27
      po przemysleniu sprawy uznałem że najlepiej zeby Zawiercie dalej
      bylo w woj. śląskim.
      • usarmy Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.03.08, 01:07
        w sumie ZAWIERCIE powinno byc miastem satelitarnym do przyszlej
        aglomeracji slaskiej! takie jest moje zdanie.kto wie czy bedzie
        kopalnia w Z-ciu? a nie czarujmy sie ZAWIERCIE to "sypialnia"
        Slaska!!!Generalnie mentalnie nie jestesmy "medalikorzami" bardziej
        jestesmy ku Slaskowi.../moje zdanie/
        Pozdrawiam

ps nie piszczie ze ZAWIERCIE to Zaglebie bo hu... mnie trafia! wierz
        CIE mi nie tylko mnie!!!!!!
        • adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.03.08, 19:09
          Hm Czemu cie trafia? Zawiercie to wg mnie historycznie bardziej
          Zaglebie niz Slask. Teraz Zawiercie to Slask. Mam nadzieje ze dzieki
          Zawierciu czy Cieszynowi czy Czestochowie Gorny Slask sie do reszty
          spolonizuje :)
        • jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 06.03.08, 13:50
          > w sumie ZAWIERCIE powinno byc miastem satelitarnym do przyszlej
          > aglomeracji slaskiej! takie jest moje zdanie.kto wie czy bedzie
          > kopalnia w Z-ciu? a nie czarujmy sie ZAWIERCIE to "sypialnia"
          > Slaska!!!Generalnie mentalnie nie jestesmy "medalikorzami" bardziej
          > jestesmy ku Slaskowi.../moje zdanie/
          > Pozdrawiam
          >
          > ps nie piszczie ze ZAWIERCIE to Zaglebie bo hu... mnie trafia! wierz
          > CIE mi nie tylko mnie!!!!!!

Po pierwsze:
          Jestem zdziwiony. Przez pewien czas na forum Częstochowy i na tym też trwała
          batalia, w jakim regionie właściwie jesteśmy. Teraz zaczynasz ją od nowa, a
          tymczasem wnioski są jednoznaczne, dawno ustalone i zgodne z tym, co napisał
          Adam- Zawierciu bliżej jest do Zagłębia z racji historycznej. Tereny Zawiercia i
          Częstochowa należały w czasach I Rzeczypospolitej do województwa Krakowskiego
          razem obecnym Sosnowcem, Dąbrową Górniczą i Będzinem. Tereny te przylegały do
          Śląska (wówczas w rękach austriackich, a potem pruskich). Po rozbiorach i
          Kongresie Wiedeńskim tereny te weszły do zaboru rosyjskiego i w pierwszej
          połowie XIX wieku zaczął kwitnąć na nich przemysł ciężki. Więcej o tym tutaj:
          pl.wikipedia.org/wiki/Zag%C5%82%C4%99bie_D%C4%85browskie
          Jednak fakt pozostaje niezaprzeczalny: historycznie Zawiercie nigdy nie było
          śląskie, lecz krakowskie (czyli małopolskie) -razem z Częstochową. A ponieważ
          Zagłębie także było historyczną częścią woj.krakowskiego to z tego powstaje
          wniosek, że Częstochowa, Zawiercie i Zagłębie (z D.Górniczą, Sosnowem i
          Będzinem) to historycznie jeden region powiązany z Krakowem, nazywany Małopolską
          Zachodnią. Zagłębie to jego część najbardziej uprzemysłowiona, stąd odrębna
          nieco od Zawiercia (chociaż dla wielu odrębna nie jest), ale za to historycznie
          tożsama. Północna część tego regionu to tzw. ziemia częstochowska, która też
          czasem "zagarnia" do siebie Zawiercie. Ale nie zmienia to faktu, że czy jesteśmy
          "medalikorzami" czy też "zagłębiokami" to nigdy nie będziemy mieli związków z
          "prawdziwym" Śląskiem (jedynie więzy ekonomiczne).

Po drugie:
          Mentalnie to faktycznie nie czujemy się "medalikorzami", ale "ślązokami" na
          pewno również nie. Napotkani mieszkańcy Śląska
          na nasze stwierdzenie, że jesteśmy z Zawiercia skomentują, że jesteśmy z
          Zagłębia. To samo powiedzą napotkani mieszkańcy Częstochowy. Ponieważ brakuje
          nam jednoznacznego etosu to sugerujemy się tym, co mówią o nas inni. I chyba
          dobrze ich posłuchać, bo zanim stworzymy własny etos to warto mieć póki co jakiś
          "roboczy". Dlatego osobiście nie obraziłbym się na określenie "Zagłębiak",
          chociaż już powoli do świadomości ogólnopolskiej wkracza turystyczne określenie
          "Jural" i jest ono chyba najlepiej oddające specyfikę naszej pokręconej
          tożsamości (chociaż aż się prosi o podciągnięcie pod Jurali także "medalikorzy",
          bowiem Jura ciągnie się aż pod Wieluń, zaś określanie częstochowian mianem
          "medalikorzy" jest po prostu nieładne i prostackie).
          Po trzecie:
          "Hu..." pisze się przez "ch".
          • adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 10.03.08, 21:09
            Nie zaczynam dyskusji od nowa. Takie mam zdanie i je mowie. Wszystko.
            Ok Zawiercie Bylo Zaglebiem (powiedzmy:)) ale czy bedzie dalej. Juz
            teraz wielu ludzi np moja ciotka gdy sie ktos jej pyta gdzie mieszka
            mowi ze na slasku a mieszka w porebie. wiesz to jest proste. Nazwa
            mieszkanca danej ziemi bierze sie od nazwy miejsca gdzie on mieszka.
            Np Zawiercianin bo mieszka w Zawierciu. Slazak bo mieszka w woj.
            Slaskim. Mam nadzieje ze juz niedlugo slowo Slazak bedzie oznaczalo
            wlasnie kogos kto mieszka w woj. Slaskim.

"prawdziwym" Śląskiem

Co to jest prawdziwy Slask? Cos takiego jako spojny region chyba
            nigdy nie istnialo. Ps kiedys do 1945 roku Opole bylo centrum tego
            niemieckiego gornego slaska ale od 1945 Opole jest centrum
            Opolszczyzny a nie niemieckiego gornego Slaska i mi sie to bardzo
            podoba. Tak wiec za jakies 20 lat ktos moze jesli nic sie nie zmieni
            w podziale administracyjnym Polski (a taka mam nadzieję) ktos moze
            powiedziec ze Zawiercie to Slask bo nie dosc ze juz 30 lat w woj.
            slaskim to wczesniej jeszcze w katowickim.

Po co Zawiercie Slaskowi?
            Zeby spolonizowac do reszty Slask.

Zawiercie bylo zwiazane i z kieleckim i z katowickim i z krakowskim
            itd. Najwlasciwszym byloby zrobienie z powiatu zawiercianskiego
            odrebne wojewodzctwo. ;) ale jak to brzmi.....
            Teraz wreszcie osiedlismy jako Slazacy i juz niech tak bedzie.
            Z Czestochowa jako Zawiercianin nie czulem jakiegos specjalnego
            zwiazku gdy mieszkalem w Zawierciu. Raczej blizsze mi byly katowice,
            gliwice itd czy sosnowiec ale czestochowa nie. No ale skoro juz
            Czestochowa jest w woj. slaskim to ok. Sa razem z Zawiercianami.

Mentalnie to faktycznie nie czujemy się "medalikorzami",
            ale "ślązokami" na
            > pewno również nie. Napotkani mieszkańcy Śląska

Ślązokami to moze nie ale Ślązakami to może tak :) Zawiercianie też
            są mieszkańcami Śląska czyli Ślązakami.

PS Ja pisze ch... przez ch. Zawsze tak pisalem. Wielu tez tak pisze.
            Nie bede pisal inaczej.
            • adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 10.03.08, 21:12
              Ps sory jedzoslaw myslalem ze twoja wypowiedz byla skierowana do
              mnie :)
              • jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 11.03.08, 09:53
                adam81w napisał:

> Ps sory jedzoslaw myslalem ze twoja wypowiedz byla skierowana do
                > mnie :)

OK, nic się nie stało :)
            • ewa_podzamcze Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 11.03.08, 15:49
              Człowieku piszesz takie bzdury , że aż żal komentować ! Można mieć
              rózne opinie na temat związków Zawiercia czy to z Zagłębiem czy
              Częstochowa lub co najmniej pewne z Gornym Śląskiem ale nie pisz za
              wszystkich szczegolnie mieszkancow powiatu , że uwazamy się za
              Ślązaków bo w samym Podzamczu głosząc takie "fantasmagorie" mógłbyś
              conajmniej zostać porządnie "zjechany"! Ja i wielu moich znajomych
              wiele razy dyskutowaliśmy na temat naszej regionalności i doszliśmy
              do wniosku , że nigdy nie była ona zwiazana ze Śląskiem ani tym
              Dolnym ani Górnym ! Ja osobiście okreslam się jako małopolska
              juralka, a Ty po swoim doswiadczeniu z GOPem mozesz byc jedynie
              GOPowiczem bo normalny Ślązak jak przeczyta Twoje "mądrości " w tym
              wątku to bedzie miał niezły ubaw i tylko wstyd dla normalnych
              Zawiercian , że "ojcem załozycielem" tego forum jest
              takie "indywiduum" !
              • jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 11.03.08, 16:31
                Ewa, zdaje się, że Adamowi chodziło o to, że administracyjnie zostaliśmy
                Śląskiem- Śląskiem jako województwem. Z czasem podział administracyjny może
                stworzyć nowy etos dla naszych ziem. Już teraz Sosnowiec i Będzin nie wyobrażają
                sobie życia w oddzieleniu od Śląska jako regionu (Katowice, Bytom itd.). Dlatego
                oczywisty jest dla nich udział w Górnośląskim Związku Metropolitalnym, choć nie
                są Górnym Śląskim. Takie same przemiany świadomości regionalnej mogą w
                przyszłości zdarzyć się i u nas, chociaż osobiście -jakkolwiek bliski jest mi
                Śląsk z racji towarzyskich- czuję historyczną łączność z Krakowem, Czestochową i
                resztą Małopolski.
                • jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 11.03.08, 16:34
                  A, i jeszcze jedno: Ślązokami (grupą etnograficzną) nie jesteśmy, ale Ślązakami
                  (mieszkańcami województwa śląskiego) tak. To taki skrót myślowy :)
                • ewa_podzamcze Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama i Jedzosława 12.03.08, 11:24
                  Nie będę zbyt wiele tłumaczyć problematyki tego pokręconego
                  województwa bo jest bardzo ciekawa strona , ktora powinna dac do
                  myslenia Adamowi i pewnie troche Jędzosławowi w jego przemyśleniach -
                  jak to Zagłębiacy nie wyobrazają sobie nie być "ślązakami" !

www.wojewodztwoslaskie.eu/index3.php?id=przeglad_prasy-m

Napisze jeszcze bardzo niepopularną tutaj tezę o związkach
                  historycznych i to nie tak odległych Zawiercia i powiatu z
                  Częstochową .Powiem tylko , że niedawno władze wojewodzkie w
                  Katowicach odpowiedziały na protest Częstochowy w związku z nie
                  powołaniem vicewojewody z tego miasta słowami , że pan X(niepamietam
                  nazwiska) mieszka w Pilicy , a to teren ziemi częstochowskiej
                  dlatego nie ma podstaw , że region częstochowski został w jakis
                  sposob pominięty w parytecie ktory funcjonował od reformy z 1999r.
                  (na ten temat pisała GW).Bardzo mnie to zainteresowało i
                  postanowiłam szukać informacji jakie bliższe związki historyczne
                  (bo geograficzne i kulturowe czyli małopolskie są chyba wszystkim
                  znane)łączą powiat zawierciański z ziemią częstochowską? Ku mojemu
                  zdziwieniu okazało się , żę wojewoda katowicki miał duzo racji w
                  tym , że Pilica i większośc powiatu zawierciańskiego leży w dawnym
                  powiecie lelowskim(ziemia lelowska) stołeczno-królewskiego
                  wojewodztwa krakowskiego (które powstało po zakończenia rozbicia
                  dzielnicowego i trwało niezmiennie aż do II rozbioru w 1795r.).W
                  skład powiatu lelowskiego(ziemia lelowska) wchodziły starostwa
                  ziemskie od południa : pilickie , olsztyńskie ,krzepickie i grodzkie
                  lelowskie .Przez pewien czas nawet Pilica pełniła funkcje stolicy
                  tegoz powiatu.Także pod zaborami kiedy już Częstochowa przejeła
                  schede od podupadłego Lelowa zaczęto zamiennie nazywać dawną ziemie
                  lelowską -ziemią częstochowską co w literaturze fachowej
                  usankcjonowało się w początku XXwieku.Także w okresie międzywojennym
                  oraz powojennym do 1951r. razem bylismy w woj. kieleckim w powiecie
                  częstochowskim , a nawet Zawiercie nalezało w tym czasie do
                  Częstochowskiego Okręgu Przemysłowego co było związane z
                  kopalnictwem rud żelazana na tym terenie oraz podobna specyfiką
                  przemysłu hutniczego i włókienniczego. Dlatego drodzy Ziomale nie
                  obrazajmy się na to , że ktos powie o nas "medalikorz"
                  czy "zagłymbiok" bo jest to o niebo bardzej zgodne z prawdą niz
                  nowomowa płynąca często z mediow ogolnopolskich czy nawet lokalnych
                  o "ślązakach" z Ogrodzieńca czy Zawiercia .Jeżeli kazdego mieszkanca
                  tych 16 wojewodztw mielibyśmy nazywac od ich nazw często całkowicie
                  bezsensownych i nieprawdziwych to jak nazwiemy mieszkańca woj.
                  podkarpackiego,lubuskiego,świetokrzyskiego,łodzkiego czy opolskiego
                  nie mowiąc o kujawsko-pomorskim itp.Nie dajmy sobie z głowy robic
                  szamba częstą ignorancją " redaktorow " od prognozy pogody czy
                  niedouczonych dziennikarzyn z klapami na oczach !Pozdrawiam i
                  polecam szczególnie lekture całej stronki do ktorej zamieściłam
                  link:]
                  • jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama i Jedzosława 12.03.08, 15:24
                    Ależ ja wcale nie udowadniam, że jesteśmy Śląskiem! Jesteśmy Małopolską, tylko
                    że przyłączono nas do woj. śląskiego. Takie jest moje zdanie i wcale się nie
                    różni od Twojego. Przeczytaj jeszcze raz moje posty. W ostatnim poście poszedłem
                    tylko zgodnie z tokiem Adama. I, niestety, "warszawka" ma nas za Śląsk. Od nas
                    jedynie zależy, czy będziemy podkreślać swą odrębność. Jural czy Zagłebiak czy
                    Medalikorz - nie obrażam się, to jest OK, ale zgodnie z tym co powiedział Adam
                    grozi nam asymilacja ze Śląskiem. Tylko to chciałem powiedzieć, co nie znaczy,
                    że mnie to cieszy.
              • adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 19.03.08, 01:09
                Ewo cieszę się, że tak bardzo poruszył Cię mój tekst. Oczywiście
                można się ze mną nie zgadzać i uważać mnie za co się chce :) ale
                faktem jest że Zawiercianie sa Slazakami bo nazwa czlowieka ktory
                mieszka na danym terenie bierze się od nazwy miejsca gdzie taki
                człowiek mieszka (Warszawa- Warszawiak, Mazowsze-Mazowszanin, Dolny
                Śląsk - dolnoŚlązak, Opolskie- Opolanin, Małopolska- Małopolanin
                itd). Ślązak = mieszkaniec woj. śląskiego. Temu się nie da
                zaprzeczyć. To tak jakby Zawiercianin urodzony w Zawierciu i tam
                mieszkający całe życie twierdził że jest Koszalinianinem.
                Oczywiście Zawiercie w swojej historii najkrócej jest związne ze
                Ślaskiem ale faktem jest ze jest z nim związane, jest w woj. śląskim
                i tyle. Może warto by tak zostało. Dla mnie ważny jest wpływ jakie
                polskie Zawiercie ma na pewne głupie pomysły z Rasiu.

napisałem nowy tekst - Ślązacy:
                host.blog.pl/archiwum/index.php?nid=13448056
                Poza tym czuję się Warszawiakiem. Jest we mnie trochę śląskości
                (katowice), kołobrzeskości, zawierciańskości, bielsko-białości.
                • ewa_podzamcze Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 03.04.08, 12:29
                  Adamie mam nadzieję , że gorączka podczas ktorej pisałes swoj
                  elaborat na swoim blogu troche juz mineła no chyba , że to
                  poważniejsza sprawa dlatego zalecam częstsze odwiedziny do swojego
                  starego dobrego Zawiecia i wypady na naszą piękną małopolską Jurę w
                  celu ukojenia skołatanych warszawskim zgiełkiem i trudem nerwów :)

Poczytaj jeszcze troszeczke inne zdanie mieszkajacych tutaj na stałe
                  ludzi , ktorzy widzą ten problem zgoła inaczej od Ciebie!

Sosnowiec wstydzi się Zagłębia?
                  Najnowsza publikacja Urzędu Miejskiego w Sosnowcu "Oferta Miasta
                  Sosnowca dla inwestorów" (2007) wyraża jawną pogardę dla mieszkańców
                  Sosnowca i ich tożsamości regionalnej. Sosnowiec - największe miasto
                  Zagłębia Dabrowskiego - nazywane jest tam miastem śląskim, a jego
                  mieszkańcy Ślązakami (!). Zapoznani z wydawnictwem Zagłębiacy nie
                  kryją oburzenia z faktu, że władze ich własnego miasta działają na
                  rzecz likwidacji regionu Zagłębia Dabrowskiego.

Odkąd powstało województwo śląskie (czyli niespełna 10 lat temu)
                  degradacja kulturowa Zagłębia Dąbrowskiego postępuje niezwykle
                  szybko. Nazwa województwa tak wpływa na prasę i agencje PR, że każde
                  miasto w jego obrębie nazywają śląskim, nawet miasta regionalnie
                  małopolskie, które jeszcze 30 lat temu, jak Jaworzno, nie miało ze
                  śląską administracją nic wspólnego. Gdyby przyjąć do wiadomości to,
                  co wypisują zatrudnieni przez sosnowiecki urząd grafomani,
                  należałoby uznać, że Sosnowiec jest najbardziej śląskim miastem w
                  kraju i mieszkają tu sami autochtoniczni Ślązacy! Czemu służy
                  powielanie takich kłamstw? Oraz dlaczego publikowane są one z
                  publicznych pieniędzy Zagłębiaków i rozpowszechniane w świat w
                  tłumaczeniach na inne języki?

Oto kilka przykładów chyba pierwszego w historii miasta Sosnowiec
                  tak poważnego kłamstwa w temacie jego historii:

Strona 4
                  "Region Śląski = Województwo Śląskie", "Ślązacy znani są ze swej
                  tradycyjnej kultury pracy, stanowi to gwarancję wysokich
                  kwalifikacji pracowników, ich solidność oraz rzetelność (...)"
                  Strona 6
                  "SOSNOWIEC - MIASTO W REGIONIE ŚLĄSKIM"
                  Strona 9
                  "(...) Koncern samochodowy DAIMLER CHRYSLER AUTOMOTIVE POLSKA Sp. z
                  o.o. właśnie w Sosnowcu posiada największy salon Mercedes-Benz na
                  Śląsku (...)"
                  Itd., itp. ...

"Śląsk", "śląskie", "Ślązacy" - jest aż gęsto w publikacji od tych
                  określeń. W całym, obszernym wydawnictwie słowo "Zagłębie" padło
                  tylko jeden raz na odległej 14-tej stronie i to tylko w
                  przymiotniku - przy okazji informacji o "Gospodarczej Bramie ŚLĄSKA"
                  (uruchomienie Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej). Dlaczego wybrani
                  przez Sosnowiczan urzędnicy miejscy tak wstydzą się swojego regionu
                  oraz z siebie samych i innych mieszkańców Zagłębia chcą na siłę
                  zrobić Ślązaków? Wypadałoby, by Prezydent Sosnowca ujawnił przed
                  mieszkańcami ten tajemniczy plan.

Czy naprawdę trzeba to powtarzać? Ślązacy to nie są mieszkańcy
                  województwa śląskiego, ale autochtoniczna społeczność zamieszkująca
                  mniejszy fragment tego województwa! Przecież województwo kujawsko-
                  pomorskie nie zamieszkują Kujawopomorzanie!!!

Opinie mieszkańców Sosnowca o publikacji UM:
                  (forum-sosnowiec.pl)

"Jak widać realizowana jest bardzo skutecznie polityka likwidacji
                  tożsamości zagłębiowskiej, a wychwalane pod "pod niebiosa" wszystko
                  co śląskie, łącznie z cechami charakteru!!! Wychwalanie Ślązaków, a
                  pominięcie (tym samym poniżenie) rodowitych mieszkańców Sosnowca i
                  Zagłębia to po prostu skandal który nie powinien przejść bez echa! I
                  takie informacje o Sosnowcu, o regionie i o mieszkańcach pójdą nie
                  tylko w Polskę, ale także w świat (...)!" Darco, Sosnowiec

"Uważam, że osoba, która to pisała, jeżeli jest urzędnikiem, powinna
                  po prostu stracić pracę i tyle." Hans, Sosnowiec Pogoń

"Napiszę krótko: również jestem oburzony i uważam, że nie powinno to
                  być tak zostawione!" CZaRnYY, Sosnowiec - Piastów

"Jasne, że tego nie powinno się tak zostawić (...). Nasi
                  reprezentanci, pochodzący z wyborów powinni i muszą wypowiadać się o
                  Zagłębiu z należnym szacunkiem i nie marginalizować go. Nie życzę
                  sobie marginalizowania Zagłębia przez kogokolwiek, kto pobiera
                  pensję z podatków Zagłębiaków (...). To właśnie urzędnicy dostają
                  odpowiednie narzędzia do swoich rąk aby promować Zagłębie bądź je
                  niszczyć. Chcę aby zaczęli oni w końcu traktować moją małą ojczyznę
                  jak pewną dodatnią wartość, którą można wykorzystać na plus."
                  Misaki, Zagłębie Dąbrowskie

"To jakaś paranoja ... A poźniej dziwić się, że w całym kraju na
                  Sosnowiec mówią Śląsk, skoro włodarze tak to przedstawią." Artur,
                  Zagłębie Dąbrowskie

POZDRO. I ŻYCZE TROCHE DYSTANSU BO Z WARSZAWY CZASAMI ŚWIAT MOŻE
                  WYGLĄDAC CAŁKIEM INACZEJ NIZ W RZECZYWISTOŚCI .

• jaborygyn Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 10.04.08, 12:14
                    Tak to, widźiće, Poloucy wlatujoom terouzki we wuosne szuapki. Te,
                    na Goornoszloonzoukoov zastawjoone!

Kciauy Nous wynarodowić i spoloońizować we wuosnyj Heimat, a bez to
                    terouzki same śe, we Wjyrchńym Szloonzsku, szloonzoucoom.

Coby ńy zwać Nous, jak je po Prowdźe, Goornoszloonzoukooma, już za
                    Stary Polski wynojdli pońywjyrce "województwo śląskie". I "Ślązaków"!

I coby, na przekoor prawym Schlesieroom, asić śe darowanoom - lebo
                    jak kcoom insze - kradźoonoom, "polskoom" tajloom Schlesien?

Yno vtynczos tyż, trza uoddać ty Źymi sebrano autoonoomijo!

PS
                    Tyn moondrala na wjyrchu, uodgrzywo we svojym blogu tym
                    mjanym "Ślązak", yno zaprzeszue, cudze pomysua. :-)
                • jaborygyn Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 10.04.08, 11:56

A mje śe zdo, ze tego co`śće we blogu szrajbli, co soom`eśće bjydny,
                  bezpański przibuynda, polski powsinoga?!

Kjery ńikaj placu ńy poradźi zagrzoć. Co dlo tego placu kaj je, ńic
                  zrobić ńy popradźi, bo ńy kce?! Bo cyńić Dobro, zowdy korzdyn moge!

Coby`śće śe zaś mjanować Szloonzoukym moogli, a tak po prowdźe
                  Goornoszloonzoukym, to trza Woom ze coukoom Familijoom aby trzi
                  pokolyńa dlo Szloonzka arbajćić!

I to bez mjaukńyńćo. :-)
              • adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 19.03.08, 01:18
                PS nigdy nie mówiłem że Zawiercie to górny Śląsk, ale że to po
                prostu Śląsk. Może hm Śląsk zawierciański? Kiedyś np ziemie opolskie
                nie były nazywane Śląskiem Opolskim albo Opolszczyzną a teraz tak.
                Może i tu będzie podobnie? :) Śląsk górny to część Sląska (woj.
                ślaskiego), są jeszcze odrębne niego - dolny śląsk, Śląsk Opolski,
                Śląsk Cieszyński...
                PS 2 Ja zawsze gdy mieszkałem w Zawierciu czułem związek ze Śląskiem
                z Częstochową prawie żadny. Ale skoro Częstochowa jest w woj slaskim
                to ok. gdzie by się mieli podziać?
                • lisia312 Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 04.04.08, 14:51
                  Adamie!
                  Mylisz pojęcia, bo zastępczo piszesz Śląsk i woj. śląskie, a to jest zupełnie
                  co innego!!
                  Tak jak nigdy nie będzie Ślązokiem osoba, która się na Śląsku nie urodziła.Osoba
                  taka będzie mieszkańcem woj śląskiego.
                • jaborygyn Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 10.04.08, 12:16
                  Je tako pjykno, polsko pjeśńiczka:
                  "Koombinuj dźewczyno, ńim tve wdźenki przeminoom ...".
                  • usarmy SLASK-SILESIA-SLASKIE-GORNY SLASK 10.04.08, 21:02
                    Yo! nawet rodowiczi Slazacy kukaja na nasze forum Zawiercie! Milo
                    dzieki! ale jestesmy gdzie jestesmy woj slaskie "folklor" na maxa
                    Slazacy, Juranie, "medaliki" /sorry/, bielszczanie itp., to chyba
                    super musimy to wykorzystac i tworzyc "NASZE WOJ SLASKIE"
                    pyrsk ludkowie
                    • jaborygyn Re: SLASK-SILESIA-SLASKIE-GORNY SLASK 11.04.08, 11:14
                      Wy, jak widza, nadźejo pokuodoće we polskym wojewoodztvje "śląskim",
                      ze kjerego polsko administracyjo Nous, Goornoszloonzoukoov,
                      wylycooua jesce za Stary Polski.

My zaśik, uode zouwdy, naszou Nadźejo pokuodali we ojropyjskym
                      Regijoońe - Wjyrchńi Szloonzek!

I terouzki śe Uoona ziśći. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka