usarmy 09.01.08, 23:26 www.zawiercie.info/view.php?go=listy&art=648 "mlocilismy" ten temat nie raz jak myslicie warto nie warto dolaczyc sie do "wolontariuszy w Cze-wie i Radomsku" konkret tak czy nie?!? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
le_szek Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 09.01.08, 23:41 Pozostawiając meritum bez komentarza (bo to w sumie nie moja sprawa już) zwrócę uwagę na lekko IMHO zabawne pisanie, że Radomsko chce reaktywacji woj.cz. (dla niepamiętających stanu sprzed reformy - było w piotrkowskim)... Odpowiedz Link
kattowitzer_gieksa Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.02.08, 15:34 Zebrac wszystkich do kupy : medalikorze i jurajskie wsioki nie zapominajac uo zagłymbiokach do jedny dziedziny abo jak downiyj do kiylc czy krakowa tam sie podciepy rozym bydziecie kamracic ! WIYRCHNY SZCHLOONSK UOD MYSLOWITZ PO OPELN !!! Odpowiedz Link
silesiamann Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.02.08, 16:11 Ja! A Katowice bydzie Stalinogrod!! Puknij sie synek w glowa! Odpowiedz Link
balsam12 Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 08.03.08, 22:32 Witaj nasz przyjacielu i zwolenniku naszego miasta.Jak to miło czytać Twoje posty i rozkoszowac się elokwencją, mądrością oraz wielkim przywiązaniem do naszego regionu.Trzeba by pomyśleć, aby z okazji Dni Zawiercia uhonorować Cię i przyznać tytuł zasłużonego obywatela naszego grodu.Życzę Ci wspaniałych pomysłów przy redagowaniu następnych uwag o mieszkańcach Jury i Zawiercia. Pozdrowienia od starego mieszkańca Zawiercia. Odpowiedz Link
adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 01.03.08, 17:27 po przemysleniu sprawy uznałem że najlepiej zeby Zawiercie dalej bylo w woj. śląskim. Odpowiedz Link
usarmy Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.03.08, 01:07 w sumie ZAWIERCIE powinno byc miastem satelitarnym do przyszlej aglomeracji slaskiej! takie jest moje zdanie.kto wie czy bedzie kopalnia w Z-ciu? a nie czarujmy sie ZAWIERCIE to "sypialnia" Slaska!!!Generalnie mentalnie nie jestesmy "medalikorzami" bardziej jestesmy ku Slaskowi.../moje zdanie/ Pozdrawiam ps nie piszczie ze ZAWIERCIE to Zaglebie bo hu... mnie trafia! wierz CIE mi nie tylko mnie!!!!!! Odpowiedz Link
adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 02.03.08, 19:09 Hm Czemu cie trafia? Zawiercie to wg mnie historycznie bardziej Zaglebie niz Slask. Teraz Zawiercie to Slask. Mam nadzieje ze dzieki Zawierciu czy Cieszynowi czy Czestochowie Gorny Slask sie do reszty spolonizuje :) Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 06.03.08, 13:50 > w sumie ZAWIERCIE powinno byc miastem satelitarnym do przyszlej > aglomeracji slaskiej! takie jest moje zdanie.kto wie czy bedzie > kopalnia w Z-ciu? a nie czarujmy sie ZAWIERCIE to "sypialnia" > Slaska!!!Generalnie mentalnie nie jestesmy "medalikorzami" bardziej > jestesmy ku Slaskowi.../moje zdanie/ > Pozdrawiam > > ps nie piszczie ze ZAWIERCIE to Zaglebie bo hu... mnie trafia! wierz > CIE mi nie tylko mnie!!!!!! Po pierwsze: Jestem zdziwiony. Przez pewien czas na forum Częstochowy i na tym też trwała batalia, w jakim regionie właściwie jesteśmy. Teraz zaczynasz ją od nowa, a tymczasem wnioski są jednoznaczne, dawno ustalone i zgodne z tym, co napisał Adam- Zawierciu bliżej jest do Zagłębia z racji historycznej. Tereny Zawiercia i Częstochowa należały w czasach I Rzeczypospolitej do województwa Krakowskiego razem obecnym Sosnowcem, Dąbrową Górniczą i Będzinem. Tereny te przylegały do Śląska (wówczas w rękach austriackich, a potem pruskich). Po rozbiorach i Kongresie Wiedeńskim tereny te weszły do zaboru rosyjskiego i w pierwszej połowie XIX wieku zaczął kwitnąć na nich przemysł ciężki. Więcej o tym tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Zag%C5%82%C4%99bie_D%C4%85browskie Jednak fakt pozostaje niezaprzeczalny: historycznie Zawiercie nigdy nie było śląskie, lecz krakowskie (czyli małopolskie) -razem z Częstochową. A ponieważ Zagłębie także było historyczną częścią woj.krakowskiego to z tego powstaje wniosek, że Częstochowa, Zawiercie i Zagłębie (z D.Górniczą, Sosnowem i Będzinem) to historycznie jeden region powiązany z Krakowem, nazywany Małopolską Zachodnią. Zagłębie to jego część najbardziej uprzemysłowiona, stąd odrębna nieco od Zawiercia (chociaż dla wielu odrębna nie jest), ale za to historycznie tożsama. Północna część tego regionu to tzw. ziemia częstochowska, która też czasem "zagarnia" do siebie Zawiercie. Ale nie zmienia to faktu, że czy jesteśmy "medalikorzami" czy też "zagłębiokami" to nigdy nie będziemy mieli związków z "prawdziwym" Śląskiem (jedynie więzy ekonomiczne). Po drugie: Mentalnie to faktycznie nie czujemy się "medalikorzami", ale "ślązokami" na pewno również nie. Napotkani mieszkańcy Śląska na nasze stwierdzenie, że jesteśmy z Zawiercia skomentują, że jesteśmy z Zagłębia. To samo powiedzą napotkani mieszkańcy Częstochowy. Ponieważ brakuje nam jednoznacznego etosu to sugerujemy się tym, co mówią o nas inni. I chyba dobrze ich posłuchać, bo zanim stworzymy własny etos to warto mieć póki co jakiś "roboczy". Dlatego osobiście nie obraziłbym się na określenie "Zagłębiak", chociaż już powoli do świadomości ogólnopolskiej wkracza turystyczne określenie "Jural" i jest ono chyba najlepiej oddające specyfikę naszej pokręconej tożsamości (chociaż aż się prosi o podciągnięcie pod Jurali także "medalikorzy", bowiem Jura ciągnie się aż pod Wieluń, zaś określanie częstochowian mianem "medalikorzy" jest po prostu nieładne i prostackie). Po trzecie: "Hu..." pisze się przez "ch". Odpowiedz Link
adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 10.03.08, 21:09 Nie zaczynam dyskusji od nowa. Takie mam zdanie i je mowie. Wszystko. Ok Zawiercie Bylo Zaglebiem (powiedzmy:)) ale czy bedzie dalej. Juz teraz wielu ludzi np moja ciotka gdy sie ktos jej pyta gdzie mieszka mowi ze na slasku a mieszka w porebie. wiesz to jest proste. Nazwa mieszkanca danej ziemi bierze sie od nazwy miejsca gdzie on mieszka. Np Zawiercianin bo mieszka w Zawierciu. Slazak bo mieszka w woj. Slaskim. Mam nadzieje ze juz niedlugo slowo Slazak bedzie oznaczalo wlasnie kogos kto mieszka w woj. Slaskim. "prawdziwym" Śląskiem Co to jest prawdziwy Slask? Cos takiego jako spojny region chyba nigdy nie istnialo. Ps kiedys do 1945 roku Opole bylo centrum tego niemieckiego gornego slaska ale od 1945 Opole jest centrum Opolszczyzny a nie niemieckiego gornego Slaska i mi sie to bardzo podoba. Tak wiec za jakies 20 lat ktos moze jesli nic sie nie zmieni w podziale administracyjnym Polski (a taka mam nadzieję) ktos moze powiedziec ze Zawiercie to Slask bo nie dosc ze juz 30 lat w woj. slaskim to wczesniej jeszcze w katowickim. Po co Zawiercie Slaskowi? Zeby spolonizowac do reszty Slask. Zawiercie bylo zwiazane i z kieleckim i z katowickim i z krakowskim itd. Najwlasciwszym byloby zrobienie z powiatu zawiercianskiego odrebne wojewodzctwo. ;) ale jak to brzmi..... Teraz wreszcie osiedlismy jako Slazacy i juz niech tak bedzie. Z Czestochowa jako Zawiercianin nie czulem jakiegos specjalnego zwiazku gdy mieszkalem w Zawierciu. Raczej blizsze mi byly katowice, gliwice itd czy sosnowiec ale czestochowa nie. No ale skoro juz Czestochowa jest w woj. slaskim to ok. Sa razem z Zawiercianami. Mentalnie to faktycznie nie czujemy się "medalikorzami", ale "ślązokami" na > pewno również nie. Napotkani mieszkańcy Śląska Ślązokami to moze nie ale Ślązakami to może tak :) Zawiercianie też są mieszkańcami Śląska czyli Ślązakami. PS Ja pisze ch... przez ch. Zawsze tak pisalem. Wielu tez tak pisze. Nie bede pisal inaczej. Odpowiedz Link
adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 10.03.08, 21:12 Ps sory jedzoslaw myslalem ze twoja wypowiedz byla skierowana do mnie :) Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE 11.03.08, 09:53 adam81w napisał: > Ps sory jedzoslaw myslalem ze twoja wypowiedz byla skierowana do > mnie :) OK, nic się nie stało :) Odpowiedz Link
ewa_podzamcze Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 11.03.08, 15:49 Człowieku piszesz takie bzdury , że aż żal komentować ! Można mieć rózne opinie na temat związków Zawiercia czy to z Zagłębiem czy Częstochowa lub co najmniej pewne z Gornym Śląskiem ale nie pisz za wszystkich szczegolnie mieszkancow powiatu , że uwazamy się za Ślązaków bo w samym Podzamczu głosząc takie "fantasmagorie" mógłbyś conajmniej zostać porządnie "zjechany"! Ja i wielu moich znajomych wiele razy dyskutowaliśmy na temat naszej regionalności i doszliśmy do wniosku , że nigdy nie była ona zwiazana ze Śląskiem ani tym Dolnym ani Górnym ! Ja osobiście okreslam się jako małopolska juralka, a Ty po swoim doswiadczeniu z GOPem mozesz byc jedynie GOPowiczem bo normalny Ślązak jak przeczyta Twoje "mądrości " w tym wątku to bedzie miał niezły ubaw i tylko wstyd dla normalnych Zawiercian , że "ojcem załozycielem" tego forum jest takie "indywiduum" ! Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 11.03.08, 16:31 Ewa, zdaje się, że Adamowi chodziło o to, że administracyjnie zostaliśmy Śląskiem- Śląskiem jako województwem. Z czasem podział administracyjny może stworzyć nowy etos dla naszych ziem. Już teraz Sosnowiec i Będzin nie wyobrażają sobie życia w oddzieleniu od Śląska jako regionu (Katowice, Bytom itd.). Dlatego oczywisty jest dla nich udział w Górnośląskim Związku Metropolitalnym, choć nie są Górnym Śląskim. Takie same przemiany świadomości regionalnej mogą w przyszłości zdarzyć się i u nas, chociaż osobiście -jakkolwiek bliski jest mi Śląsk z racji towarzyskich- czuję historyczną łączność z Krakowem, Czestochową i resztą Małopolski. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 11.03.08, 16:34 A, i jeszcze jedno: Ślązokami (grupą etnograficzną) nie jesteśmy, ale Ślązakami (mieszkańcami województwa śląskiego) tak. To taki skrót myślowy :) Odpowiedz Link
ewa_podzamcze Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama i Jedzosława 12.03.08, 11:24 Nie będę zbyt wiele tłumaczyć problematyki tego pokręconego województwa bo jest bardzo ciekawa strona , ktora powinna dac do myslenia Adamowi i pewnie troche Jędzosławowi w jego przemyśleniach - jak to Zagłębiacy nie wyobrazają sobie nie być "ślązakami" ! www.wojewodztwoslaskie.eu/index3.php?id=przeglad_prasy-m Napisze jeszcze bardzo niepopularną tutaj tezę o związkach historycznych i to nie tak odległych Zawiercia i powiatu z Częstochową .Powiem tylko , że niedawno władze wojewodzkie w Katowicach odpowiedziały na protest Częstochowy w związku z nie powołaniem vicewojewody z tego miasta słowami , że pan X(niepamietam nazwiska) mieszka w Pilicy , a to teren ziemi częstochowskiej dlatego nie ma podstaw , że region częstochowski został w jakis sposob pominięty w parytecie ktory funcjonował od reformy z 1999r. (na ten temat pisała GW).Bardzo mnie to zainteresowało i postanowiłam szukać informacji jakie bliższe związki historyczne (bo geograficzne i kulturowe czyli małopolskie są chyba wszystkim znane)łączą powiat zawierciański z ziemią częstochowską? Ku mojemu zdziwieniu okazało się , żę wojewoda katowicki miał duzo racji w tym , że Pilica i większośc powiatu zawierciańskiego leży w dawnym powiecie lelowskim(ziemia lelowska) stołeczno-królewskiego wojewodztwa krakowskiego (które powstało po zakończenia rozbicia dzielnicowego i trwało niezmiennie aż do II rozbioru w 1795r.).W skład powiatu lelowskiego(ziemia lelowska) wchodziły starostwa ziemskie od południa : pilickie , olsztyńskie ,krzepickie i grodzkie lelowskie .Przez pewien czas nawet Pilica pełniła funkcje stolicy tegoz powiatu.Także pod zaborami kiedy już Częstochowa przejeła schede od podupadłego Lelowa zaczęto zamiennie nazywać dawną ziemie lelowską -ziemią częstochowską co w literaturze fachowej usankcjonowało się w początku XXwieku.Także w okresie międzywojennym oraz powojennym do 1951r. razem bylismy w woj. kieleckim w powiecie częstochowskim , a nawet Zawiercie nalezało w tym czasie do Częstochowskiego Okręgu Przemysłowego co było związane z kopalnictwem rud żelazana na tym terenie oraz podobna specyfiką przemysłu hutniczego i włókienniczego. Dlatego drodzy Ziomale nie obrazajmy się na to , że ktos powie o nas "medalikorz" czy "zagłymbiok" bo jest to o niebo bardzej zgodne z prawdą niz nowomowa płynąca często z mediow ogolnopolskich czy nawet lokalnych o "ślązakach" z Ogrodzieńca czy Zawiercia .Jeżeli kazdego mieszkanca tych 16 wojewodztw mielibyśmy nazywac od ich nazw często całkowicie bezsensownych i nieprawdziwych to jak nazwiemy mieszkańca woj. podkarpackiego,lubuskiego,świetokrzyskiego,łodzkiego czy opolskiego nie mowiąc o kujawsko-pomorskim itp.Nie dajmy sobie z głowy robic szamba częstą ignorancją " redaktorow " od prognozy pogody czy niedouczonych dziennikarzyn z klapami na oczach !Pozdrawiam i polecam szczególnie lekture całej stronki do ktorej zamieściłam link:] Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama i Jedzosława 12.03.08, 15:24 Ależ ja wcale nie udowadniam, że jesteśmy Śląskiem! Jesteśmy Małopolską, tylko że przyłączono nas do woj. śląskiego. Takie jest moje zdanie i wcale się nie różni od Twojego. Przeczytaj jeszcze raz moje posty. W ostatnim poście poszedłem tylko zgodnie z tokiem Adama. I, niestety, "warszawka" ma nas za Śląsk. Od nas jedynie zależy, czy będziemy podkreślać swą odrębność. Jural czy Zagłebiak czy Medalikorz - nie obrażam się, to jest OK, ale zgodnie z tym co powiedział Adam grozi nam asymilacja ze Śląskiem. Tylko to chciałem powiedzieć, co nie znaczy, że mnie to cieszy. Odpowiedz Link
adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 19.03.08, 01:09 Ewo cieszę się, że tak bardzo poruszył Cię mój tekst. Oczywiście można się ze mną nie zgadzać i uważać mnie za co się chce :) ale faktem jest że Zawiercianie sa Slazakami bo nazwa czlowieka ktory mieszka na danym terenie bierze się od nazwy miejsca gdzie taki człowiek mieszka (Warszawa- Warszawiak, Mazowsze-Mazowszanin, Dolny Śląsk - dolnoŚlązak, Opolskie- Opolanin, Małopolska- Małopolanin itd). Ślązak = mieszkaniec woj. śląskiego. Temu się nie da zaprzeczyć. To tak jakby Zawiercianin urodzony w Zawierciu i tam mieszkający całe życie twierdził że jest Koszalinianinem. Oczywiście Zawiercie w swojej historii najkrócej jest związne ze Ślaskiem ale faktem jest ze jest z nim związane, jest w woj. śląskim i tyle. Może warto by tak zostało. Dla mnie ważny jest wpływ jakie polskie Zawiercie ma na pewne głupie pomysły z Rasiu. napisałem nowy tekst - Ślązacy: host.blog.pl/archiwum/index.php?nid=13448056 Poza tym czuję się Warszawiakiem. Jest we mnie trochę śląskości (katowice), kołobrzeskości, zawierciańskości, bielsko-białości. Odpowiedz Link
ewa_podzamcze Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 03.04.08, 12:29 Adamie mam nadzieję , że gorączka podczas ktorej pisałes swoj elaborat na swoim blogu troche juz mineła no chyba , że to poważniejsza sprawa dlatego zalecam częstsze odwiedziny do swojego starego dobrego Zawiecia i wypady na naszą piękną małopolską Jurę w celu ukojenia skołatanych warszawskim zgiełkiem i trudem nerwów :) Poczytaj jeszcze troszeczke inne zdanie mieszkajacych tutaj na stałe ludzi , ktorzy widzą ten problem zgoła inaczej od Ciebie! Sosnowiec wstydzi się Zagłębia? Najnowsza publikacja Urzędu Miejskiego w Sosnowcu "Oferta Miasta Sosnowca dla inwestorów" (2007) wyraża jawną pogardę dla mieszkańców Sosnowca i ich tożsamości regionalnej. Sosnowiec - największe miasto Zagłębia Dabrowskiego - nazywane jest tam miastem śląskim, a jego mieszkańcy Ślązakami (!). Zapoznani z wydawnictwem Zagłębiacy nie kryją oburzenia z faktu, że władze ich własnego miasta działają na rzecz likwidacji regionu Zagłębia Dabrowskiego. Odkąd powstało województwo śląskie (czyli niespełna 10 lat temu) degradacja kulturowa Zagłębia Dąbrowskiego postępuje niezwykle szybko. Nazwa województwa tak wpływa na prasę i agencje PR, że każde miasto w jego obrębie nazywają śląskim, nawet miasta regionalnie małopolskie, które jeszcze 30 lat temu, jak Jaworzno, nie miało ze śląską administracją nic wspólnego. Gdyby przyjąć do wiadomości to, co wypisują zatrudnieni przez sosnowiecki urząd grafomani, należałoby uznać, że Sosnowiec jest najbardziej śląskim miastem w kraju i mieszkają tu sami autochtoniczni Ślązacy! Czemu służy powielanie takich kłamstw? Oraz dlaczego publikowane są one z publicznych pieniędzy Zagłębiaków i rozpowszechniane w świat w tłumaczeniach na inne języki? Oto kilka przykładów chyba pierwszego w historii miasta Sosnowiec tak poważnego kłamstwa w temacie jego historii: Strona 4 "Region Śląski = Województwo Śląskie", "Ślązacy znani są ze swej tradycyjnej kultury pracy, stanowi to gwarancję wysokich kwalifikacji pracowników, ich solidność oraz rzetelność (...)" Strona 6 "SOSNOWIEC - MIASTO W REGIONIE ŚLĄSKIM" Strona 9 "(...) Koncern samochodowy DAIMLER CHRYSLER AUTOMOTIVE POLSKA Sp. z o.o. właśnie w Sosnowcu posiada największy salon Mercedes-Benz na Śląsku (...)" Itd., itp. ... "Śląsk", "śląskie", "Ślązacy" - jest aż gęsto w publikacji od tych określeń. W całym, obszernym wydawnictwie słowo "Zagłębie" padło tylko jeden raz na odległej 14-tej stronie i to tylko w przymiotniku - przy okazji informacji o "Gospodarczej Bramie ŚLĄSKA" (uruchomienie Zagłębiowskiej Strefy Gospodarczej). Dlaczego wybrani przez Sosnowiczan urzędnicy miejscy tak wstydzą się swojego regionu oraz z siebie samych i innych mieszkańców Zagłębia chcą na siłę zrobić Ślązaków? Wypadałoby, by Prezydent Sosnowca ujawnił przed mieszkańcami ten tajemniczy plan. Czy naprawdę trzeba to powtarzać? Ślązacy to nie są mieszkańcy województwa śląskiego, ale autochtoniczna społeczność zamieszkująca mniejszy fragment tego województwa! Przecież województwo kujawsko- pomorskie nie zamieszkują Kujawopomorzanie!!! Opinie mieszkańców Sosnowca o publikacji UM: (forum-sosnowiec.pl) "Jak widać realizowana jest bardzo skutecznie polityka likwidacji tożsamości zagłębiowskiej, a wychwalane pod "pod niebiosa" wszystko co śląskie, łącznie z cechami charakteru!!! Wychwalanie Ślązaków, a pominięcie (tym samym poniżenie) rodowitych mieszkańców Sosnowca i Zagłębia to po prostu skandal który nie powinien przejść bez echa! I takie informacje o Sosnowcu, o regionie i o mieszkańcach pójdą nie tylko w Polskę, ale także w świat (...)!" Darco, Sosnowiec "Uważam, że osoba, która to pisała, jeżeli jest urzędnikiem, powinna po prostu stracić pracę i tyle." Hans, Sosnowiec Pogoń "Napiszę krótko: również jestem oburzony i uważam, że nie powinno to być tak zostawione!" CZaRnYY, Sosnowiec - Piastów "Jasne, że tego nie powinno się tak zostawić (...). Nasi reprezentanci, pochodzący z wyborów powinni i muszą wypowiadać się o Zagłębiu z należnym szacunkiem i nie marginalizować go. Nie życzę sobie marginalizowania Zagłębia przez kogokolwiek, kto pobiera pensję z podatków Zagłębiaków (...). To właśnie urzędnicy dostają odpowiednie narzędzia do swoich rąk aby promować Zagłębie bądź je niszczyć. Chcę aby zaczęli oni w końcu traktować moją małą ojczyznę jak pewną dodatnią wartość, którą można wykorzystać na plus." Misaki, Zagłębie Dąbrowskie "To jakaś paranoja ... A poźniej dziwić się, że w całym kraju na Sosnowiec mówią Śląsk, skoro włodarze tak to przedstawią." Artur, Zagłębie Dąbrowskie POZDRO. I ŻYCZE TROCHE DYSTANSU BO Z WARSZAWY CZASAMI ŚWIAT MOŻE WYGLĄDAC CAŁKIEM INACZEJ NIZ W RZECZYWISTOŚCI . Odpowiedz Link
jaborygyn Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 10.04.08, 12:14 Tak to, widźiće, Poloucy wlatujoom terouzki we wuosne szuapki. Te, na Goornoszloonzoukoov zastawjoone! Kciauy Nous wynarodowić i spoloońizować we wuosnyj Heimat, a bez to terouzki same śe, we Wjyrchńym Szloonzsku, szloonzoucoom. Coby ńy zwać Nous, jak je po Prowdźe, Goornoszloonzoukooma, już za Stary Polski wynojdli pońywjyrce "województwo śląskie". I "Ślązaków"! I coby, na przekoor prawym Schlesieroom, asić śe darowanoom - lebo jak kcoom insze - kradźoonoom, "polskoom" tajloom Schlesien? Yno vtynczos tyż, trza uoddać ty Źymi sebrano autoonoomijo! PS Tyn moondrala na wjyrchu, uodgrzywo we svojym blogu tym mjanym "Ślązak", yno zaprzeszue, cudze pomysua. :-) Odpowiedz Link
jaborygyn Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 10.04.08, 11:56 A mje śe zdo, ze tego co`śće we blogu szrajbli, co soom`eśće bjydny, bezpański przibuynda, polski powsinoga?! Kjery ńikaj placu ńy poradźi zagrzoć. Co dlo tego placu kaj je, ńic zrobić ńy popradźi, bo ńy kce?! Bo cyńić Dobro, zowdy korzdyn moge! Coby`śće śe zaś mjanować Szloonzoukym moogli, a tak po prowdźe Goornoszloonzoukym, to trza Woom ze coukoom Familijoom aby trzi pokolyńa dlo Szloonzka arbajćić! I to bez mjaukńyńćo. :-) Odpowiedz Link
adam81w Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 19.03.08, 01:18 PS nigdy nie mówiłem że Zawiercie to górny Śląsk, ale że to po prostu Śląsk. Może hm Śląsk zawierciański? Kiedyś np ziemie opolskie nie były nazywane Śląskiem Opolskim albo Opolszczyzną a teraz tak. Może i tu będzie podobnie? :) Śląsk górny to część Sląska (woj. ślaskiego), są jeszcze odrębne niego - dolny śląsk, Śląsk Opolski, Śląsk Cieszyński... PS 2 Ja zawsze gdy mieszkałem w Zawierciu czułem związek ze Śląskiem z Częstochową prawie żadny. Ale skoro Częstochowa jest w woj slaskim to ok. gdzie by się mieli podziać? Odpowiedz Link
lisia312 Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 04.04.08, 14:51 Adamie! Mylisz pojęcia, bo zastępczo piszesz Śląsk i woj. śląskie, a to jest zupełnie co innego!! Tak jak nigdy nie będzie Ślązokiem osoba, która się na Śląsku nie urodziła.Osoba taka będzie mieszkańcem woj śląskiego. Odpowiedz Link
jaborygyn Re: WOJ.CZESTOCHOWSKIE do Adama 10.04.08, 12:16 Je tako pjykno, polsko pjeśńiczka: "Koombinuj dźewczyno, ńim tve wdźenki przeminoom ...". Odpowiedz Link
usarmy SLASK-SILESIA-SLASKIE-GORNY SLASK 10.04.08, 21:02 Yo! nawet rodowiczi Slazacy kukaja na nasze forum Zawiercie! Milo dzieki! ale jestesmy gdzie jestesmy woj slaskie "folklor" na maxa Slazacy, Juranie, "medaliki" /sorry/, bielszczanie itp., to chyba super musimy to wykorzystac i tworzyc "NASZE WOJ SLASKIE" pyrsk ludkowie Odpowiedz Link
jaborygyn Re: SLASK-SILESIA-SLASKIE-GORNY SLASK 11.04.08, 11:14 Wy, jak widza, nadźejo pokuodoće we polskym wojewoodztvje "śląskim", ze kjerego polsko administracyjo Nous, Goornoszloonzoukoov, wylycooua jesce za Stary Polski. My zaśik, uode zouwdy, naszou Nadźejo pokuodali we ojropyjskym Regijoońe - Wjyrchńi Szloonzek! I terouzki śe Uoona ziśći. :-) Odpowiedz Link