Dodaj do ulubionych

Muzeum Pergamonu Berlin

29.01.13, 13:50
Witam wszystkich, czy ktoś z Was wie jak się zwiedza muzeum pergamonu, czy sa tam przewodnicy w języku polskim lub angielskim, a może są słuchaweczki z językiem polskim tak jak w Hofburgu? Ile czasu trzeba na to muzeum poswiecić
Dziękuje za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • turrr Re: Muzeum Pergamonu Berlin 29.01.13, 13:59
      Jest audioguide w języku polskim, ale usługę trzeba wcześniej zamówić service@smb.museum
      • diabelski_tuzin Re: Muzeum Pergamonu Berlin 30.01.13, 10:15
        Nawet jeśli nie korzystamy z audioguidów dobrze jest zgłosić grupę, szczególnie, jeśli jest to grupa młodzieży (mają wstęp bezpłatny, na każdych 10 młodzianków jeden opiekun też wstęp bezpłatny). Obecnie, po zdemontowaniu panoramy Pergamonu autorstwa Asisiego sprzed wejścia do muzeum kasy znajdują się w poprzednim miejscu - wewnątrz budynku, po prawej stronie tuż przed wejściem na ekspozycję.
        Od półtora roku audioguidy w wersji polskiej są "pełnowymiarowe", tekst zapewnia około dwugodzinne zwiedzanie (poprzednio funkcjonowała wersja skrócona, półgodzinna), z rozszerzeniami do 2,5 godziny. Obejmuje całość ekspozycji, łącznie z wystawami sztuki islamskiej na pierwszym piętrze południowego skrzydła. Opłata za korzystanie z audioguidów jest zawarta w cenie biletu wstępu (10 EUR, ulgowy 5 EUR). Jednak w razie korzystania z biletów bezpłatnych (m. in. młodzież do ukończenia 18 roku życia, wycieczki szkolne niezależnie od wieku) pobranie audioguidów wiąże się z opłatą 2 euro/os. Są też przewodnicy polskojęzyczni, zwiedzanie trwa godzinę, liczebność grupy ograniczona do 25 "twarzy", więc zachodzi konieczność dzielenia grupy.
        Polskie audioguidy są również w Reichstagu, w Muzeum Techniki, na statkach jednego z armatorów, pływających po Sprewie (bodajże czy nie Stern - musiałbym sprawdzić, tak na wyrywki nie pamiętam). Ponadto w Poczdamie w Cecilienhof (także przewodniczka władająca polskim cały niemal czas na miejscu) i Sanssouci.
        Pozdrawiam 13
        • saskia1 Re: Muzeum Pergamonu Berlin 30.01.13, 10:44
          Bardzo Wam dziękuje za wyczerpującą informację, przyznaje że niemieckie kierunki nie są moja dobra strona, władam tylko angielskim i włoskim, wiec z tłumaczeniem był by kłopot, a tak dam sobie chyba radę,no w końcu trzeba się rozwijać. Życzę Wam obfitego sezonu.
          • turrr Re: Muzeum Pergamonu Berlin 07.02.13, 08:32
            saskia1 napisała:

> Bardzo Wam dziękuje za wyczerpującą informację, przyznaje że niemieckie kierunk
            > i nie są moja dobra strona, władam tylko angielskim i włoskim, wiec z tłumaczen
            > iem był by kłopot, a tak dam sobie chyba radę,no w końcu trzeba się rozwijać. Ż
            > yczę Wam obfitego sezonu.

Po pierwsze dziękuję za życzenia "obfitego sezonu" ale zastanawiam się nad obfitością sezonu, jeżeli ktoś kto nie zna języka niemieckiego i ... wybiera się do Berlina, bo tam "dam sobie chyba radę", sorry ale współczuję Klientom Saski.

Jest takie przysłowie: "gdy nie potrafisz nie pchaj się na afisz"
            rozwijać się trzeba ale nie róbmy tego bez należytej wiedzy (językowej i merytorycznej)

świetnie"że się rozwijasz" ale papier toaletowy też się rozwija

Berlin odwiedzam ok 30 razy rocznie więc nie obawiam się takiej "konkurencji", ale osoby "kminiące w nieznanych miastach to obciach dla nas - profesjonalistów i ryzyko dla Biur Podróży (nawet przed deregulacją naszego zawodu)
    • diabelski_tuzin Re: Muzeum Pergamonu Berlin 06.02.13, 21:11
      Gozia-pl, 40 euro to cena przewodnika (jednogodzinne zwiedzanie) dla grup szkolnych. Dla dorosłych cena ta wynosi 65 euro, a od 1.04.2013 wzrasta do (język inny niż niemiecki):
      - 1 godz. - 90 EUR,
      - 1,5 godz. - 135 EUR,
      - 2 godz. - 180 EUR.
      Wykupienie licencji dla zewnętrznego przewodnika na godzinne oprowadzanie (do 25 osób) to koszt 25 euro, od kwietnia br. - 35 euro.
      • saskia1 Re: Muzeum Pergamonu Berlin, do turrr 07.02.13, 10:23
        Profesjonalisto, nie krytykuj jak nie znasz osoby, tak się składa , że znam perfekcyjnie jeżyk angielski, włoski, oraz czeski i rosyjski. Co do niemieckiego, to owszem potrafię się skomunikować. Tak się składa, że biuro z którego jadę zna mnie doskonale i dlatego daje mi taka,, mała ,,imprezkę Faktem jest że w tym muzeum nie byłam, ale to w niczym mi nie przeszkadza. Aby złośliwością stało się zadość , powiem ci że 30 razy w ciągu roku być w jednym miejscu to jest dopiero ograniczenie. Nie prosiłam o wyrażenie opinii na mój temat, tylko o poradę, wiec czytaj ze zrozumieniem.
        • turrr Re: Muzeum Pergamonu Berlin, do turrr 07.02.13, 11:04
          Moja Droga koleżanko, obraziłaś się ? sorry ja jestem ograniczonym jełopą, w Niemczech (berlin, Poczdam, Drezno, Miśnia, Szwajcaria Saksońska, Bawaria ) jestem 50-60 razy rocznie , oprowadzam po Niemczech grupy polskie i rosyjskie, władam także angielskim, czeskim i bułgarskim.
          Do Włoch się nie pcham wiesz dlaczego? bo nie znam włoskiego i jestem odpowiedzialny.
          Co zrobisz ze swym angielskim w Niemczech; uwierz mi w dawnym NRD bez niemieckiego masz takie szanse rozwikłania awaryjnych sytuacji jak ja z niemieckim czy też angielskim na południu Włoch.
          Powtarzam "gdy nie potrafisz ..... "

Ponadto pamiętaj 3 prawo Murphyego mówi że człowiek się rozwija i awansuje do momentu osiągnięcia swego poziomu niekompetencji.
          Rób swoje Włochy rób Anglię ale dla swego i cudzego (nie mojego) dobra nie pchaj się w nie swoje obszary .
          • saskia1 Re: Muzeum Pergamonu Berlin, do turrr 08.02.13, 10:54
            Człowieku, my się chyba nie rozumiemy, jaw tym Twoim Berlinie nie znam tylko tego muzeum, a poza tym nie mam problemu z poruszaniem się po nim, jeszcze raz powtarzam czytaj ze zrozumieniem, niemieckojęzyczny pilocie, a może ty po prostu czytać po polsku nie za bardzo umiesz?. Lubie nowe kierunki, to miałam na myśli, chodz nie raz w Berlinie i nie tylko w nim na terenie Niemiec byłam. Tak faktem jest że we Włoszech jak nie znasz języka to jest trudno pracować, ale znam pilotów którzy znają tylko angielski i potrafią świetnie pilotować Włochy, bo pilot POWINIEN BYĆ SPRYTNY, wiec może rozwiń swoje skrzydełka i jedz do Włoch, bo są znacznie atrakcyjniejsze niż Niemcy-masz pytanie pytaj śmiało, mogę Ci pomóc.
            • turrr Re: Muzeum Pergamonu Berlin, do turrr 08.02.13, 11:14
              saskia1 napisała:

> Człowieku, my się chyba nie rozumiemy, jaw tym Twoim Berlinie nie znam tylko te
              > go muzeum, a poza tym nie mam problemu z poruszaniem się po nim, jeszcze raz po
              > wtarzam czytaj ze zrozumieniem, niemieckojęzyczny pilocie, a może ty po prostu
              > czytać po polsku nie za bardzo umiesz?. Lubie nowe kierunki, to miałam na myśli
              > , chodz nie raz w Berlinie i nie tylko w nim na terenie Niemiec byłam. Tak fakt
              > em jest że we Włoszech jak nie znasz języka to jest trudno pracować, ale znam p
              > ilotów którzy znają tylko angielski i potrafią świetnie pilotować Włochy, bo pi
              > lot POWINIEN BYĆ SPRYTNY, wiec może rozwiń swoje skrzydełka i jedz do Włoch, bo
              > są znacznie atrakcyjniejsze niż Niemcy-masz pytanie pytaj śmiało, mogę Ci pomó
              > c.

Bóg Zapłać Dobra kobieto za obietnicę pomocy, jednak jako osoba ograniczona zatrzymam się na obszarze gdzie (w razie czego) precyzyjnie porozumiem się z: Policjantem, celnikiem "Krokodylem" Lekarzem czy też kelnerem w restauracji; a Ty - śmigaj śmiało, ale gdy znajdziesz się w trudnej (językowo) sytuacji, pokrzywdzeni będą uczestnicy.
              Widuję u siebie na terenie gdzie operuję "pilotów" z plikami wydruków czy też z przewodnikami (drukowanymi) pod pachą. To taka praca to Fuszera, to obciach, to okradanie dobrych, znających temat pilotów przewodników pracujących z wiedzą o mieście. Nieznajomość Pergamon Museum w Berlinie - to tak jakby pilot włoski nie wiedział gdzie w Rzymie jest Koloseum.
    • turrr Re: Muzeum Pergamonu Berlin 08.02.13, 11:18
      ale kto pyta nie błądzi
      • diabelski_tuzin Re: Muzeum Pergamonu Berlin 13.05.13, 00:51
        Ze względu na remont mostku nad Kupfergraben funkcjonuje tymczasowe wejście do Muzeum Pergamonu ze skweru pomiędzy Nowym Muzeum a Starą Galerią Narodową. Bilety wstępu kosztują 14/7 EUR - wystawy stałe + czasowa URUK 5000 Jahre.
        13
        • diabelski_tuzin Re: Muzeum Pergamonu Berlin 03.02.14, 15:42
          Wejście do Muzeum Pergamonu nadal pomiędzy Starą Galerią Narodową a Nowym Muzeum. Przed stałym wejściem, wiodącym mostkiem nad Kupfergraben powstaje nowe, zachodnie skrzydło gmachu muzeum, więc chwilowo nie zajrzymy Angeli do kuchni. Kasy i szatnie w nowym miejscu, blisko tymczasowego wejścia - trochę ciasno. Bilety: 12/6 EUR, na wystawy wchodzi się nie od ołtarza pergamońskiego, lecz w pd. skrzydle przy bramie Isztar. Od 1.10 br. do 2019 ołtarz pergamoński będzie niedostępny ze względu na renowację. Już obecnie ze zwiedzania jest wyłączone skrzydło pn., zaś zbiory rzeźby antycznej przeniesiono do Starego Muzeum.
          13
          PS: Od września ub. r. funkcjonują polskie audioguidy w poczdamskim Nowym Pałacu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka