31.05.05, 20:27
witam,
wybieram się do Sao Paulo. Jeżeli ktoś przebywał w tym mieście, ewentualnie w
innym miejscu w Brazylii może mi poradzi jak się przygotować do wyjazdu,
przede wszystkim zależy mi na informacjach na temat bezpieczeństwa. Jak się
poruszać po mieście. Czego unikać. Czy aparat fotograficzny można nosić przy
sobie, czy lepiej zostawić w hotelu?
Dziękuję za rzeczowe rady.
Obserwuj wątek
    • nocnylot Re: Sao Paulo 01.06.05, 11:17
      Wrocilem z Sao Paulo troche ponad miesiac temu. Spedzilem tam dwa tygodnie.
      Wiec troche moge Ci pomoc... Generalnie - miasto moloch. Cala aglomeracja ma 20
      milionow mieszkancow. Trudno sobie to wyobrazic... Jak dla mnie to jedno z
      koszmarniejszych miast w Ameryce Lacinskiej. Z bezpieczenstwem jest nie
      najlepiej, ale nie nalezy popadac w psychoze. Generalnie jest jedak tak, ze np.
      po zmroku sie juz nie chodzi, a tylko jezdzi samochodem. A po 22:00 jak
      jezdzisz samochodem to masz prawo nie zatrzymywac sie na czerwonyc swiatlach
      bo... ktos moze wtedy na Ciebie napasc.
      Co do aparatu, to zalezy co masz. Jak jakies male gowienko to bym sie zbytnio
      nie przejmowal. Cos lepszego, drozszego - trzeba uwazac. Gdy robilem zdjecia na
      Avenida Paulista, czyli glownej, najbardziej reprezentacyjnej arterii Sao Paulo
      to podszedl do mnie policjant i poprosil zebym schowal aparat bo... jeszcze
      ktos na mnie napadnie i co bedzie??? Widzialem tez akcje wyrwania turyscie
      aparatu tuz obok lokalnej katedry. Ot, lokalny folklor... :)
      Co wiecej? Nie zapominaj, ze powoli w Brazylii zaczyna sie "zima", co oznacza
      ze jest chlodniej niz obecnie w Polsce i czesto pada deszcz.
      Niemniej jednak São Paulo to fascynujace miasto z masa ciekawych rzeczy do
      zobaczenia! Jak masz wiecej pytan o SP czy Brazylii to zapraszam na bardziej
      wyspecjalizowane forum:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23288
      nl
      • chris1970 Re: Sao Paulo 01.06.05, 11:57
        Dzięki za odpowiedź i informacje. pozdrawiam
        • fanta-girl Re: Sao Paulo 01.06.05, 16:32
          Ja nie bylam, ale byla siostra narzeczonego i wrocila 3 tygodnie temu.
          Przed wyjazdem duzo czytali stron MSZ-tu i troche sie bali ale wszystko okazalo
          sie wyolbrzymione.
          Zdecydowanie bardziej podeszlo im Rio oraz wodospady na granicy a Argentyna.

Ich I wspomnienie zwiazane z Brazylia, to ladowanie w Sao Paolo, 7 rano, plac w
          centrum miasta, wyciagaja fajki coby zapalic i nagle z nikad pojawia sie 100 par
          rak po papierosa.... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka