05.08.02, 12:19
Science Museum, Natural History Museum i V & A Museum sa za
darmo przez caly dzien a nie od 16.30.
"Rog Mowcow" - dziala tylko w niedziele.
Z wiekszych atrakcji za darmo jest tez wspaniale Imperial War
Museum ze swoimi wystawami: Trenches - zaimprowizowane okopy z
czasow I Wojny, Secret Service, Holocaust.
Obserwuj wątek
    • Gość: acton Re: Londyn IP: 62.233.208.* 05.08.02, 23:41
      candice napisała:

> Science Museum, Natural History Museum i V & A Museum sa za
      > darmo przez caly dzien a nie od 16.30.
      > "Rog Mowcow" - dziala tylko w niedziele.
      > Z wiekszych atrakcji za darmo jest tez wspaniale Imperial War
      > Museum ze swoimi wystawami: Trenches - zaimprowizowane okopy z
      > czasow I Wojny, Secret Service, Holocaust.

Na serio? Kurka, rok temu tylko V&A M. było dla studentów free. Resztę za free
      można było zważyć od 16.30. Poza tym jest jeszcze wiele super muzeów zupełnie
      za free w Londynie. Jak masz czas i chęci to polecam koniecznie Hunterian
      Museum. Oprócz tego wiele, wiele innych wielkich i malutkich.
      • radzio_pl Re: Londyn 06.08.02, 00:36
        Od marca tego roku wiele muzeów jest bezpłatnych... Najciekawsze z nich to te
        wspomniane wyżej (Science & Natural History, V&A, IWM- moje ulubione) oraz
        także m.in. Tate Modern. No i naturalnie National Gallery, National Portrait
        Gallery, British Museum etc.
        • Gość: acton Re: Londyn IP: 62.233.208.* 06.08.02, 01:58
          radzio_pl napisał:

> Od marca tego roku wiele muzeów jest bezpłatnych... Najciekawsze z nich to te
          > wspomniane wyżej (Science & Natural History, V&A, IWM- moje ulubione) oraz
          > także m.in. Tate Modern. No i naturalnie National Gallery, National Portrait
          > Gallery, British Museum etc.

No, nie! Tylko nie wspominaj o National Portrait Gallery! Takiego badziewia
          jeszcze nie widziałem. Oprócz kilku "nowych" portretów strata czasu. Lepiej się
          przejść do Wallace Collestion. Co do galerii, to fantastyczna jest w Somerset
          House. Najlepsze z najlepszych obrazy impresjonistów. Rok temu w poniedziałki
          do południa za free. Oczywiście Tate Modern Gallery- sam budynek robi wrażenie,
          ale stara to kolejna strata czasu, no może poza świetnymi obrazami Turnera. Z
          innych rzeczy odradzam kiczowate Madame Tussaud Museum i lepiej pójść do
          Dungeon czy tam innych atrakcji. Ten wosk naprawdę jest badziewsko
          nienaturalny. Pieniądze w błoto. Akwarium jest fajne, trzeba wpaść do Kew
          Gardens i wiele, wiele innych. Na pierwszym miejscu jednak w ogóle nieznane
          Hunterian Museum. Sprawa fenomenalna! Tia, rozpisałem się i chyba straciłem
          wątek. To o co chodziło w sumie? Hehe
          • candice Re: Londyn 21.08.02, 12:51
            Czy chodzi moze o Horniman Museum - Hunterian Museum jest chyba
            tylko w Glasgow (info z Internetu)? Wybieram sie do Horniman
            Museum - w tym roku tez jest za darmo :)
            • Gość: acton Re: Londyn IP: 62.233.208.* 21.08.02, 16:03
              W Londynie są obydwa muzea: Horniman i Hunterian. W obydwu byłem:) W Horniman
              jest troszkę dla dziecie, ale miło tam spędziłem czas. Jest to muzeum trochę
              przyrodnicze, trochę geograficzne. Są stroje, maski, lalki voodoo itp. z
              różnych egzotycznych rejonów świata. Są ciekawe akwaria (mało) z rybkami (na
              uwagę zasługują ślepe rybki jaskiniowe:) , których nawet w London Aquarium nie
              ma. Dużo jest powypychanych zwierzątek itp. Sam budynek jest b. ciekawy, a
              także parczek z tyłu. Generalnie jest wiele ciekawszych miejsc, ale jeśli
              mieszkasz bliziutko (trochę daleko od centrum).O Hunterian Museum mało wiadomo
              i nie zdziwię się, że nie mają stron internetowych. Jest to muzeum akademickie,
              dla studentów a nie komercyjne. Nie pamiętam adresu, ale jest mniej więcej na
              przeciwko Sir John Sloan Museum (kameralne i za free- też polecam). Jest to na
              jakimś Square, ale nie pamiętam:(. Aha, nie we wszystkie dni są otwarte te
              muzea, więc możesz nie trafić. Hunterian jest trochę ukryte. Najpierw wchodzisz
              to budynku uczelni, a dopiero tam dostajesz identyfikator i na I piętrze
              uczelni jest Hunterian. Cholernie warto, natomiast Horniman jest ciekawe gł. ze
              względu na architekturę i parę wypchanych unikatowych zwierzątek, ale można
              sobie odpuścić. To tyle, powodzonka pozdrowionka:)

candice napisała:

> Czy chodzi moze o Horniman Museum - Hunterian Museum jest chyba
              > tylko w Glasgow (info z Internetu)? Wybieram sie do Horniman
              > Museum - w tym roku tez jest za darmo :)
    • Gość: almost "londoner" Re: Londyn IP: 217.96.43.* 05.09.02, 20:47
      Droga Candice,
      O ile mnie pamięć nie myli, a mieszkałem na South Kensington
      koło NSMuseum przez ponad rok, to to muzeum było FREE tylko pod
      koniec dnia w niedzielę. A na pewno nie było darmowe przez cały
      dzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka