Dodaj do ulubionych

Maroko czy Malta?

IP: 83.145.84.* 24.05.06, 09:52
Witam, mam mały problem, otóż miałam jechać na wakacje na Sycylię ale biuro w
którym wykupiłam wakacje zmieniło daty wylotów i niestety o Sycyli w tym roku
mogę zapomnieć.
W tym wypadku muszę wybrać sobie inne miejsce i mam do wyboru Maroko i Maltę.
Jeżeli ktoś z was był w tych dwóch miejscach, to bardzo proszę o radę lub
wogóle napiszcie gdzie byście pojechali.
I czy Maroko jest podobne do Tunezji, bo jeśli tak to sprawa wyboru byłaby
prostsza.
Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Maroko czy Malta? 24.05.06, 09:59
      nie byłam w Maroku, ale za to tydzień temu wróciłam z MAlty i...jestem nią
      oczarowana. Nie wiem, czy pomogłam, bo widzę, że oczekujesz kogoś, kto był w
      obu krajach, ale...po prostu musiałam się odezwać widząc nazwę wyspy, która
      mnie zachwyciła. Pozdrawiam i życzę super wyjazdu, gdziekolwiek on będzie!
      • Gość: fru Re: Maroko czy Malta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:13
        ja polecam maroko
        • mulla_komar Re: Maroko czy Malta? 25.05.06, 21:39
          Z moralnego punktu widzenia Malta no i bedziesz sie tam czuc wolna, ale jak nie
          przejmuje cie wycieczka do kraju o 'szemranym' rezimie i ograniczajacym wolnosc,
          to Maroko jest ladniejsze.
    • Gość: uttaa Re: Maroko czy Malta? IP: 83.145.84.* 24.05.06, 12:08
      Dziękuję bardzo za miłą odpowiedź, cenne są wszystkie uwagi.
      Wydaje mi się, że zdecyduję się na Maltę, ale zanim to zrobię, to pewnie
      jeszcze trochę się pomęczę nad wyborem:)
      Czy mogłabyś mi napisać co robiłaś na Malcie, czy dużo zwiedzałaś czy raczej
      odpoczywałaś, co cię tak zafascynowało i wogóle jak tam jest, jakie są ceny itp.
      Będę wdzięczna za każdą informację.
      Pozdr,
      • chiara76 Re: Maroko czy Malta? 24.05.06, 12:44
        my tam pojechaliśmy z nastawieniem na zwiedzanie.
        Jak chcesz, zajrzyj na www.chiara76.blox.pl opisałam tam majowy wyjazd. Pisałam
        jeszcze stamtąd;)
        Nas bardzo zaskoczyła serdeczność Maltanczyków, uprzejmość i to, że są bardzo
        pomocni. Polecam Maltę.
        • megan67 Re: Maroko czy Malta? 24.05.06, 19:06

witaj,
          a ja z kolei bylam w Maroko i jestem zachwycona wycieczka bardzo! mnostwo
          zwiedzania fantastycznych miejsc! Tylko fakt, jest podobne do Tunezji, wiec
          jesli tam Ci sie nie spodobalo, to jedz na Malte.
          pzdr
      • lilith22 Re: Maroko czy Malta? 25.05.06, 21:58
        Witam. Dwa lata temu spędziłam w Maroku najlepsze wakacje mojego życia. Nie
        były to wakacje w super hotelu lecz ponad miesięczna podróż ze znajomymi
        dookoła tego wspaniałego kraju. Jeśli chcesz przeżyc i zobaczyc prawdziwa
        egzotyke to polecam ten kraj, który często niesłusznie zresztą, bywa
        porównywany do Tunzeji. Jeśli mogę coś polecic to zdecydowanie omijajcie Rabat -
        brudne plaże, nieuprzejmi ludzie - no ale cóż sie dziwic to w końcu stolica ;)
        • Gość: HolAnia Re: Maroko czy Malta? IP: *.aster.pl 26.05.06, 09:23
          Malta to taka druga Grecja: trochę zabytków, plaże i ciepłe morze - dla
          jeżdżących częściej do ciepłych krajów nic szczególnego. Maroko jest cudownym,
          kolorowym krajem z mnóstwem egzotycznych zabytków architektury i miejsc
          krajobrazowych (Góry Atlas, Marakesz ze swoim labiryntem uliczek bazarowych na
          placu Jem-el-Fna - tutaj spotkasz zaklinaczy węży, handlujących Tuaregów).
          Maroko jest fantastycznym krajem dla oka i ducha, oferuje świetne możliwości
          zakupowe i choć może nieco być porównywany do Tunezji (w końcu to ten sam
          obszar kulturowy Afryki Północnej) to ZUPEŁNIE COŚ ODMIENNEGO. Ja zwiedziłam
          wiele krajów Azji Płd-Wschodniej i Ameryki Południowej na własną rękę i uważam
          Marakesz za jedno z najfajnieszych miast na świecie. Na koniec mała uwaga:
          jeśli jedziesz z biurem możesz rozczarować się Agadirem - chaotyczne
          architektonicznie miasto, zero zabytków i mało ciekawa plaża (pełno tubylców
          wypatrujących białasek w bikini:-)) Położenie miasta nad Atlantykiem natomiast
          niesie ze sobą czasem kapryśnawą pogodę - czasem wieczorem wieje chłodem, a
          słońce potrafi wyjść zza chmur ok. godz. 12:00.
      • Gość: snajper Re: Maroko czy Malta? IP: *.kbpauk.ru 26.05.06, 08:58
        ja bylem i w maroko i na malcie.tak mozna powiedziec ze maroko jest podobne do
        tunezji.malta tak,mozna pojechac jesli tam nie bylas,ciekawe miejsce,ale drugi
        raz bym tam nie pojechal,poniewaz nie lubie skalistych brzegow nad woda.miej na
        uwadze ze tam niema plazy!wchodzisz do wody ze skal , czy kamieni nie wiem jak
        nazwac.no i mozna nabawic sie klaustrofobi,malta jest bardzo mala.ale pojedz
        tam,wszystko jedno warto zobaczyc,a i jeszcze jedno, ceny dosc wysokie.
        pozdrawiam i milego wypoczynku
        • kaya333 Re: Maroko czy Malta? 26.05.06, 15:39
          Na Malcie są 2 plaże, na które wszyscy dojeżdzają autobusami. Nie widziałam,
          aby ktoś się kompał przy promenadzie...
          • Gość: Ahdar Re: Maroko czy Malta? IP: 213.199.198.* 03.06.06, 10:19
            Ja moge naliczyć koło 10 piaszczystych plaż od wschodu licząc: San Thomas,
            Pretty Bay, Gnejna, Ghain Tuffieha, Golden Bay, Paradise Bay, Ghadira
            (Mellieha), Ramla, Armier i zdaje sie coś jest w St. George's Bay ale nie
            jestem pewien. Najciekawsza ale ze wzgledu na wielkość troche ztłoczona to
            według mnie Paradise Bay. A przy promenadach ludzie też się kompią głównie
            maltańczycy.
    • Gość: <<<rita>>> Re: Maroko czy Malta? IP: *.net.novis.pt 24.05.06, 19:44
      poludnie maroka bije malte na glowe

malta bije na glowe polnoc maroka.
      • Gość: aga Re: Maroko czy Malta? IP: 155.140.122.* 25.05.06, 08:47
        nie mozna porownywac dwoch krajow, nawet jesli maja zblizona kulture jak Maroko
        czy Tunezja - to tak jakbys porownal jablko do talerza,
        w Maroku nawet kolor piasku na pustyni jest inny.
        a gdybym miala jechac jeszcze raz to wybieram Maroko, ale prawdziwe Maroko, a
        nie Agadir.
        • Gość: uttaa Re: Maroko czy Malta? IP: 83.145.84.* 25.05.06, 09:11
          Dziekuję za odpowiedzi. Wiem, że Maroko to zupełnie inny kraj niż Tunezja
          jednak wydaje mi się, że pod względem geograficznym i trochę kulturowym bardzo
          do Tunezji podobny, stąd moje porównanie.
          Niestety biuro podróży proponuje hotel właśnie w Agadirze, ale wydaje mi się,
          że zawsze można wyporzyczyć samochód i pozwiedzać na własną rękę.
          A czym dla Ciebie jest prawdziwe Maroko?
          • vdagv Re: Maroko czy Malta? 25.05.06, 09:49
            hmm...miałam identyczny dylemat kilka lat temu :) Z tym,że od razu
            przeforsowałam Maroko. Sam Agadir nieciekawy (ale za to plaże o niebo lepsze
            niż na Malcie),za to prawdziwe Maroko (czyli to odległe od utartych szlaków
            turystycznych) przepiękne i warto to zobaczyć :)
            A w tym roku, mimo że widziałam już Maroko, z wielką chęcią wybiorę się do
            Tunezji-bo to przecież inny kraj,inne zabytki itp.
            • Gość: uttaa Re: Maroko czy Malta? IP: 83.145.84.* 25.05.06, 11:12
              Mam pytanie odnośnie tych innych miejsc poza Agadirem, jak je zwiedzaliście,
              czy z wycieczką czy na własną rękę?
              • Gość: aga Re: Maroko czy Malta? IP: 155.140.122.* 25.05.06, 11:29
                bylam na objazdowce z Logostour
                objechalismy cale Maroko, 2 tygodnie w drodze - szczegolowy program na ich
                stronie,
                a Agadir jest tak polozony ze nie da sie samochodem zwiedzic najciekawszych
                miejsc (Fez, Erfud, Warzarzat, Zagora, Atlas Wysoki i Sredni,pustynia i
                malownicze doliny itd itp)jest po prostu za daleko
                • Gość: ruzia Re: Maroko czy Malta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:49
                  Bylam na Malcie kilka lat temu ,,to miniaturowa wyspa ,po tygodniu ma sie dosyc
                  ,do zobaczenia jest sporo ,ale wystarcza na to 3 dni.Bylam w La Vallettai
                  Medinie ,poplynelam na Gozo Gomino i Blue Lagune .Ale Malta nie ma wogole plaz
                  same kamienie ,jestesmy skazani na basen hotelowy.Jedzenie na Malcie paskudne
                  ,wszystko pod Anglikow.A te ceny nibotyczne .Maroko to inna bajka na kazdym
                  kroku egzotyka ,piekne plaze , zabytki ,przenosisz sie w inny swiat ,wybierz
                  Maroko ,a na Malte wystarczy pojechac na tydzien.pozdrawiam i zycze slusznego
                  wyboru.
                  • Gość: uttaa Re: Maroko czy Malta? IP: 83.145.84.* 25.05.06, 14:23
                    Dziękuję za pomocne odpowiedzi, jedziemy do Maroka.
                    • chiara76 Re: Maroko czy Malta? 25.05.06, 14:34
                      Gość portalu: uttaa napisał(a):

> Dziękuję za pomocne odpowiedzi, jedziemy do Maroka.

Utto, napisz potem, jak było;)
                  • chiara76 byłam na innej Malcie;)) 25.05.06, 14:33
                    Gość portalu: ruzia napisał(a):

> Bylam na Malcie kilka lat temu ,,to miniaturowa wyspa ,po tygodniu ma sie
                    dosyc
                    > ,do zobaczenia jest sporo ,ale wystarcza na to 3 dni.Bylam w La Vallettai
                    > Medinie ,poplynelam na Gozo Gomino i Blue Lagune .Ale Malta nie ma wogole plaz
                    > same kamienie ,jestesmy skazani na basen hotelowy.Jedzenie na Malcie paskudne
                    > ,wszystko pod Anglikow.A te ceny nibotyczne .Maroko to inna bajka na kazdym
                    > kroku egzotyka ,piekne plaze , zabytki ,przenosisz sie w inny swiat ,wybierz
                    > Maroko ,a na Malte wystarczy pojechac na tydzien.pozdrawiam i zycze slusznego
                    > wyboru.

niewiarygodne, jak zupełnie inaczej można zobaczyć ten sam kraj.
                    Kuchnia, bardzo wiele wpływów włoskich, które lubię, więc...mniam. Angielskie
                    wpływy? Może w jakimś hotelu...
                    Plaże, owszem, są, należy jednak wcześniej zorientować się, po której stronie
                    wyspy, żeby potem właśnie nie być skazanym jedynie na hotelowy basen. Bo
                    faktycznie, Malta na pewno nie jest krajem dla kogoś, kto chce wylegiwać sie na
                    piasku całymi dniami. Od tego jest kilka innych super śródziemnomorskich
                    krajów...
                    Megalityczne świątynie, groty,jaskinie, koleiny , miasta, itd itd, w 3 dni??
                    Być może, jeśli ktoś gania z wywieszonym językiem i nie robi nic, prócz
                    chaotycznego pstrykania zdjęć.
                    Dobrze, że każdy patrzy na kraje inaczej, być może dlatego jest tak ciekawie,
                    co mnie zachwyciło, innego znudzi i na odwrót. Ale przynajmniej jest ciekawie.
                    • Gość: uttaa Re: byłam na innej Malcie;)) IP: 83.145.84.* 25.05.06, 16:13
                      Powiem wam szczerze, że choć już zdecydowałam się na Maroko, to wciąż mam
                      dylemat.
                      Wybrałam Maroko tylko dlatego, że osoba z którą jadę nigdy nie była w arabskim
                      kraju i to chyba jest okazja aby było bardziej egoztycznie. Mam tylko
                      nadzieje,że będzie inaczej niż w Tunezji, ale o tym wszystkim napiszę wam jak
                      wrócimy, a Malta powraca na listę miejsc do zwiedzenia, które są jeszcze przed
                      nami.
                      • kaya333 Re: byłam na innej Malcie;)) 26.05.06, 15:49
                        Malta jest z pewnością warta odwiedzenia, a niektóre opinie negatywne - tak jak
                        juz jedna osoba pisała, czytam to jakbym czytała o innym miejscu. Z pewnością
                        nie znajdziesz tam rozległych plaż, ale spokojnie można dojechac autobusikiem
                        na plaże ( Malta jest malutka, w 30 min, przejedziesz z północy na południe)
                        Zwiedzania jest na min. tydzień ( niesamowite katakumby), poza tym rejs na
                        sąsiednia wysepkę Comino ( błękitna laguna), Gozo obowiązkowo, wieczorne wielka
                        impreza wzdłuż promenady i rewelacyjna włoska kuchnia.
                    • Gość: Ahdar Re: byłam na innej Malcie;)) IP: 213.199.198.* 03.06.06, 11:12
                      He he.. moje dwa ostatnie wyjazdy na Malte 2 i 3 tygodnie były ganianiem z
                      wywieszonym językiem a mimo to wiem, że jeszcze nie zobaczyłem wielu rzeczy. :)
                  • Gość: asiula Re: Maroko czy Malta? IP: *.sdl.vectranet.pl 28.05.06, 16:35
                    Malta jest bardzo ładną wyspą. Jest niewielka ale 2 tygodnie dają możliwość zwiedzenia całej wyspy i odpoczęcia również.Ceny są dość wysokie w porównaniu z Polską, dużym minusem są niezbyt ładne plaże (kamieniste) - jednak zdecydowanie lepsze niż basen hotelowy..... Poza tym Malta jest przeurocza i bardzo europejska (może to być plusem lub minusem - w zależnoście od tego kto jakich wrażeń szuka). Szczególnie piękna jest stolica, której klimat przypomina Lizbonę.Ogólnie polecam:)
                    • Gość: Ahdar Re: Maroko czy Malta? IP: 213.199.198.* 03.06.06, 11:23
                      A tu się nie zgodze :) przynajmniej częściowo, do tej pory spedzilem na Malcie
                      ponad 5 miesięcy a za każdym razem kiedy jade odkrywam coś nowego. Kamieniste
                      plaże też mają zalety wystarczy zponurkować z fajką. Oprócz Valletty polecam
                      popołudniu spacer po którejś z mniejszych miejscowości położonych zdala od
                      dużych centrów turystycznych, albo gdzieś poza miastem. Za to najpiękniejsza,
                      choć wtedy nie można popływać, jest wiosną. Z ciekawostek na Malcie rośnie
                      dwadzieścia kilka gatunków storczyków, tylko trzeba i poszukać :)
        • Gość: konrad Re: Maroko czy Malta? IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.05.06, 07:08
          dokladnie!!!! maroko ale nie agadir! agadir, brzydkie nudne i nic nie ma... ale
          za to essauera i marakesh, tam moglbym mieszkac! w casablance poza jednym
          meczetem nic nie ma. rabat, ktos tu trafnie napisal... marokanska warszawa,
          czyli nieprzyjemnie. mmaroko, ale to dzikie maroko.
    • Gość: opik Re: Maroko czy Malta? IP: *.zab.nat.hnet.pl 25.05.06, 18:25
      Nie wiem jak jest w Maroko, ale na Malcie się nudzić nie będzie. W sierpniu co tydzień fiesta - pokazy sztucznych ogni, polecam wieczorowo-nocne życie w dzilenicy St. Julians, zwiedzić Blue Grotte, Prehistoric temple (poczytać Danikana wcześniej), świątynię w Valetcie, Mdinę i Azure window na Gozo. Jest dużo powojennych wraków dla nurków, ale raf nie ma co porównywać z Morzem Czerwonym. Uważać bo kantują w kantorach, autobusach i wszędzie gdzie się da próbują skroić turystę (zresztą jak we Włoszech) i cen nie przeliczać na polskie - po co się denerwować. Metra tam nie ma - "subway" na mapkach to jadłodajnia (polecam zresztą).
      • Gość: hanys Re: Maroko czy Malta? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.05.06, 19:18
        Gość portalu: opik napisał(a):
        > Prehistoric temple (poczytać Danikana wcześniej),

Tym mnie skutecznie zniecheciłeś ;)
    • Gość: Pawel Re: Maroko czy Malta? IP: 82.45.130.* 25.05.06, 18:39
      Nie bylem w Maroku (za to bylem w Tunezji), a bylem na Malcie.
      Bardzo piekny kraj, niezwykle serdeczni ludzie, zabawnie bylo jak wytykali mnie
      palcami na ulicy (tuz po przyjezdzie bylem bladym blondynem a tam dominuje
      ciemna karnacja).
      Jesli chodzi o plaze - zdecydowanie Gozo (druga co do wielkosci wyspa). My ze
      znajomymi jezdzilismy tam wynajetym samochodem prawie codziennie.
      Natomiast na samej Malcie zwiedzanie, rozrywka itd.

Prawda natomiast jest, ze po tygodniu juz niezbyt wiele zostalo do obejrzenia.
      Dwa tygodnie moga byc zbyt dlugie.

Wplywy angielsko-wlosko-arabskie, niz tylko angielskie wedlug mnie. Ciekawe miejsce
    • Gość: gapcio Re: Maroko czy Malta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:55
      bylem tu i tu i nie polecam, maroko to typowy kraj arabski z jego brudem i
      dziadostwem , malta to takie poludniowe wlochy ale po angielsku
      pozdro
    • Gość: Michal Prokscha Re: Maroko czy Malta? IP: *.m.pppool.de 25.05.06, 20:22
      Uwazam ze Malta bedzie lepsza. Bylem w zeszlym roku i jestem zachwycony do
      dzis. Po pierwsze jest tania jak na warunki europejskie. Bylem w szczycie
      sezonu, a mimo to zawsze znalazlo sie miejsce na plazy. Nie czulo sie
      przepelnienia. Malta zazwyczaj ma plaze skaliste, ale zdarzaja sie male odcinki
      z piaskiem. Polecam rejon polnocno-zachodni, np. Meliha, czy Golden Bay. Tam
      jest juz dobry poziom. Trzeba zwracac uwage na gwiazdki hotelu, bo nie zawsze
      sa one adekwatne. Moje miejsce zakwaterowania znajdowalo sie w Marsascali
      (wschodnia Malta). To taka miejscowosc rybacka, z ladna promenada i portem. Ale
      ciekawiej chyba jest na polnocno zachodniej stronie. Polecam Paceville jako
      jedyne miejsce na Mlacie gdzie kwitnie jako takie zycie nocne. Valetta jest do
      zwiedzenia w przeciagu jednego dnia (muzeum, koscioly i te sprawy). Poza tym
      slonce, slonce, slonce, czysta woda. Owszem, sa miejsca na Malcie
      niezagospodarowane, brudne i niechlujne, ale to tez egzotyka. Warto zwiedzic
      Gozo.
      • Gość: daj żyć malta jest tania !? chyba jak ktoś za ciebie płaci IP: *.szuwarowa.krakow.pl 25.05.06, 22:56
        byłem tam na kursie językowym.

wszystkie nacje zgodnie klnęły na ceny i wszechobecne oszustwo.
        kroją na każdym kroku, kierowcy autobusów zawsze - lepiej dawać odliczone
        pieniądze bo 10 na 10 przypadków źle wydadzą.

ludzie jak wszędzie - cześć miła ,cześć nie miła. nie widziałem specjalnych
        różnic w stosunku do innych państw.

owszem, ciekawe miejsce choć 2 tyg. wystarczy aż nadto. może nawet tydzień,
        jesli zarezerwujesz wczesniej bilety. plaże som - ale takiej wielkości że
        największą przejdziesz spacerkiem w 10 min. polecam raczej pustawe zatoczki na
        południowej stronie. miło sie pływa i skacze - tyle że głęboko jest od poczatku.
    • burgundy Re: Maroko czy Malta? 25.05.06, 21:09
      bylam i tu i tu. zdecydowanie polecam maroko, mnie osobiscie zafascynowalo. ale
      nie samo wybrzeze, ktore jest bardzo europejskie, tylko daleko w glebi kraju, u
      stop atlasu. farbiarnia skor w fezie jest czyms czego nie da sie zapomniec
      (zwłaszcza dla nosa...)ludzi pustynii tez nie. zalezy jakich wrazen szukasz.
      maroko bywa brudne,smierdzace i nieznosne dla przecietnego europejczyka bo to
      po prostu inna kultura.
    • Gość: Jaca Re: Maroko czy Malta? IP: 80.54.27.* 25.05.06, 21:14
      hej, nie byłem na Malcie, ale byłem na Sycylii w zeszłym roku, powiem tak:
      BOMBA! trzeba tam jechać, a do Maroko wylatuję 12 czerwca 2006, mam nadzieję, że
      będzie fajnie. Zresztą ten świat ma wspaniałe zakątki, pozdrawiam...
    • Gość: rosiczka Re: Maroko czy Malta? IP: *.welnowiec.net / 217.153.80.* 25.05.06, 21:19
      Nie byłam na Malcie, ale byłam w MAroku i jadę znowu w tym roku. Również
      samochodem z Polski. :))
    • Gość: andrzej_p Re: Maroko czy Malta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:45
      Byłem w Maroku w ubiegłym roku. Są tam miejsca magiczne w takich miastach jak
      Marakesh (targ i restauracja na rynku miasta dla kilku tysiąca osób), Fez i
      niezapomniany suk (targ) żywcem przenoszący w średniowiecze a także życzliwi
      ludzie i niezapomniane wrażenia ze spacerów w Agadirze nad Atalntykiem.Polecam
      Maroko.
    • Gość: gosc Re: Maroko czy Malta? IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.06, 21:50
      maroko milego pobytu
    • Gość: MRawa Re: Maroko czy Malta? IP: *.adsl196-1.iam.net.ma 25.05.06, 23:26
      Zachecam cie do wyjazdu do Maroka.
      Mieszkam w Maroku od ponad 30-tu lat. jest przesliczny o ogromnie geograficznie
      zroznicowany kraj : ponad 500 km wybrzeza srodziemnomorskiego, ponad 1500 km
      wybrzeza atlancyckiego i 4 lancuchy gorskie(ponad 4000m). Nie liczac pustyni.
      Ludzie przyjazni.
      • Gość: jack Re: Maroko czy Malta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:55
        Omijaj Tanger mialem tam byc cały dzien, ucieklem po 2 godz,
        brud, smrod i oszuści.
    • Gość: ewa w oslo. Re: Maroko czy Malta? IP: *.studby.uio.no 26.05.06, 02:08
      Marokko! Zdecydowanie Marokko! Malta po 3 dniach bedzie nudna, ludzie nie mili
      i czesto oszukuja, np przy wydawaniu reszty. Plaze bardzo male. Wyspa moze i
      ciekawa ale na 2-3 dni.Marokko to juz "egzotyka", piekne, dzikie miejsca, mili
      ludzie. Niestety brodno. Pozdrawiam.
    • aleksandra991 Re: Maroko czy Malta? 26.05.06, 08:38
      Maroko ma klimat stosunkowo chłodny; w zeszłym roku w lipcu w Agadirze
      temperatura nie przekraczala 25 stopni C, a ocean byl po prostu zimny. Pół dnia
      zalega mgła. Na wycieczce objazdowej klimat jest bardzo zróżnicowany: w Fezie i
      Marrakeszu około 30-35 stopni. Kraj przesliczny!
      Malta jest malutka, obeszłam ją całą pieszo. Ładna, ale jeżeli liczysz na
      plażowanie, to nic z tego, sa dwie maleńkie piaszczyste plaże a pozostałe na
      skałach. Żaden z tych krajów nie jest podobny do Tunezji, która ma piękne
      piaszczyste plaże. Pozwiedzać warto wszędzie!
    • mar100 Re: Maroko czy Malta? 26.05.06, 08:49
      na Malcie bylam, fakt, ze pare godzin, bo na statek stal krotko, jak to kontenerowce;
      w Marsaxlox, czy jak tam to sie pisze;
      cudowna wyspa, widoki, ze mozna umrzec z zachwytu;
      ludzie przemili, wino wspaniale;
      i najdrozsza chyba na swiecie waluta, hehe
      osobiscie polecam, ja tam bylam w styczniu wiec pogoda byla lagodna a turystow niewielu;
      fajne knajpeczki, wszystko jest jednym wielkim zabytkiem
      podejrzewam, ze w sezonie jest tam bosko!
      pozdrawiam
    • Gość: Tasiek Re: Maroko czy Malta? IP: *.c31.msk.pl 26.05.06, 08:50
      Wydaje mi sie że Malta lepsza, gdyż możesz pojechać na wycieczkę na sycylję... ;)
    • Gość: Ekolog Re: Maroko czy Malta? IP: *.pekao.com.pl 26.05.06, 09:16
      Maltańczycy ze strzelania do ptaków wracających z Afryki do Europy urządzili
      sobie sport narodowy. Dla mnie to barbarzyński kraj. Nigdy tam nie pojadę!!!!
      • Gość: uttaa Re: Maroko czy Malta? IP: 83.145.84.* 26.05.06, 09:25
        Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi i wartościowe rady.
        Jak napisalam wcześniejna to lato wybrałam Maroko, ale Maltę też chętnie
        zobaczę, pewnie za rok.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję, z tego co napisaliście będzie fajnie:)
    • Gość: Marie Re: Maroko czy Malta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:03
      Bylam na Malcie i bylo super polecialam pzrypadkiem, pasowala mi godzina
      wylotu. Bylam sama i czulam sie bezpieczna poznalam mnostwo serdecznych osob i
      byly to jedne z bardziej udanych wakacji. Wystarczylo ze gdzies zartrzyamlam
      sie z mapa i od razu pytano mnie czy nie potrzebuje pomocy.
    • Gość: malta198 Re: Maroko czy Malta? IP: *.onvol.net 26.05.06, 10:09
      czesc ja mieszkam od kilku lat na Malcie napisz do mnie malta1980@wp.pl
      odpowiem na wszystkie pytnia
    • ferris.b Re: Maroko czy Malta? 26.05.06, 10:16
      Nie bylem niestety jeszcze w Maroko ale bylem na Malcie-dobrych kilka lat temu i spedzilem tam
      tydzien. Moim zdaniem jest to miejsce ktore mozna odwiedzic na dwa dni gdy sie jest np. na Sycylii. A
      dlaczego? Bo Malta oferuje niewielka roznorodnosc krajobrazow, miejsc i atrakcji. Wyspa jest
      stosunkowo niewielka. Miasta (fakt ze niektore niesamowicie piekne, szczegolnie urzekajaca Valetta)
      bardzo gesto upakowane, krajobraz mocno ksiezycowy - bardzo sucho i kamiennie. JEsli dobrze
      pamietam na Malcie nie ma zadnej rzeki! Wewnatrz wyspy niezbyt atrakcyjne widoki - suche obszary
      kamieni i chwastow i pastwisk. Wybrzeze glownie klifowe wyjawszy plaze na zachodzie wyspy.

To minusy. A plusy?

Pogoda - goraco, bardzo goraco. Mnostwo slonca. Podobnie jak w Egipcie.
      Fascynujaca La Valetta - co za miasto!
      Motoryzacja: mnostwo starych, angielskich samochodow ktorych nie znajdziesz juz nigdzie w Europie.
      Rozmiary: Malta jest mala wiec jak sie uprzesz, objedziesz ja w ciagu jednego dnia dookola. przejazd
      samochodem z polnocy na poludnie np. do Blue Grotto (chyba tak sie nazywa) to naprawde drobiazg.
      To strasznie fajne!
      Pozostale wyspy: wyprawa na Gozo to fajna wycieczka, zwlaszcza ze trzeba tam sie dostac promem. Jak
      ci sie znudzi glowna wyspa, jedziesz na Gozo.
      Piekne drobiazgi: np. fascynujace zdobienia lodzi rybackich czy detale fortyfikacji w La Valettcie.
      Mnostwo kosciolow: starych i pieknych.
      Jezyk: ludzie w wiekszosci mowia po angielsku.

Wydaje mi sie wiec ze fajniej jest jechac do Maroko - wieksze, bardziej urozmaicone i bardziej
      egzotyczne. Ale byc moze mowie tak bo mnie tam jeszcze nie bylo :)

pozdrawiam

• beduinka Maroko!!!!!!! 26.05.06, 11:27
      w zeszlym roku spedzilam tam kilka miesiecy, upalnych miesiecy (czerwiec,
      lipiec, sierpien, wrzesien). Bylo cudownie. Ogromna roznorodnosc geograficzna,
      kulturalna, architektoniczna... polecam
    • Gość: dudancja Re: Maroko czy Malta? IP: *.di.com.mt 26.05.06, 11:57
      zdecydowanie Malta:) super jedzenie, przemili ludzie..fantastyczna atmosfera

polecam polecam i jeszcze raz polecam
      • Gość: dorota maroko IP: *.adsl.alicedsl.de 26.05.06, 13:36
        podobno jak sie jedzie na poludnie maroka to sie trzeba szczepic ?

czy ktos byl imoze potwierdzic + czy otwarta jest granica na poludniu z western
        sahara ?

thx
    • Gość: Malwina Re: Maroko czy Malta? IP: 195.207.150.* 26.05.06, 13:46
      Pierwszy i jedyny raz w zyciu bylam na Malcie w tym roku i bylam oczarowana.
      Zwiedzilam La Valette, Medine i Marsaxlox. Trzeba jednak wziac pod uwage ze:

1. Jechalam z pracy, wiec nastawialam sie na nudy i konferencje przez caly czas,
      a tu mila niespodzianka
      2. Bylam tam w styczniu, wiec sama temperatura o 20 stopni wyzsza niz w kraju
      sprawila ze mi sie podobalo
      3. Na zwiedzanie mialam tylko po pare godzin kazdego z 4 dni, wiec nie bylo
      szans sie znudzic.

Poza tym przeczytalam opinie ludzi na forum i zgadzam sie ze ceny wysokie,
      ludzie serdeczni ale kombinuja jak sie da. Tez bym wybrala Maroko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka