Dodaj do ulubionych

Malta - polecajki

11.01.25, 11:52
Nastapiło wczoraj spontaniczne zakupienie biletów na Maltę.
Miłe moje...Napiszcie gdzie nocowałyście i czy polecacie.
Wybór bardzo duży i są terminy, ale co sprawdzone to sprawdzone.

Jeszcze jedno pytanie. Jak działa tam komunikacja publiczna bo wyspa wielkości Warszawy więc może obyłoby się bez auta.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Malta - polecajki 11.01.25, 13:49
      Tam jaskinie mozna ogladac na poludniu als trzeba na dluugo dluugo wczesniej zarezerwować

Poza tym najlepiej wspominam wycieczke wokol wszystkich 3 wysp Malty
      • princesswhitewolf Re: Malta - polecajki 11.01.25, 13:49
        Wodna wycieczke znaczy sie
        • raczek47 Re: Malta - polecajki 11.01.25, 14:03
          Rozumiem,że lecicie teraz,nie w lecie? Bo teraz to jeszcze do przeżycia. Latem nie.
          Malta jest malutka i nie ma roślinności.
          W Valetcie koniecznie oryginał Caravaggia.
      • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 14:02
        Jakie "jaskinie"? Jeśli piszesz o Ħal Saflieni (to nie są "jaskinie" w sensie formacji naturalnych), to raczej "w środku" niż "na południu", a bilety trzeba kupować na 3 miesiące naprzód.
        • xyxzza Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:34
          Akurat teraz w zimie niekoniecznie 3 miesiące, można jeszcze utrafić bilety na styczeń, choć wybór niewielki.
          • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:36
            No właśnie sprawdziłam, faktycznie daje się jeszcze coś znaleźć.
      • lajtova Re: Malta - polecajki 11.01.25, 19:04
        Dziękuje za poświęcony czas.
      • princesswhitewolf Re: Malta - polecajki 12.01.25, 01:36
        O tu:

heritagemalta.mt/explore/ghar-dalam/
    • raczek47 Re: Malta - polecajki 11.01.25, 14:09
      Tamm jest ruch angielski i ja się nie odważyłam jeździć autem 🙂 Malta jest świetnie skomunikowana,po całej wyspie jeżdżą autobusy,którymi dotrzesz wszędzie. Ja byłam tydzień i autobusem wszędzie,gdzie chciałam bez problemu dotarłam.
      • asia_i_p Re: Malta - polecajki 11.01.25, 16:05
        Tylko nie można uprawiać z tymi autobusami życia nocnego, bo ostatnie są około 22. Nocnych autobusów brak.
      • princesswhitewolf Re: Malta - polecajki 12.01.25, 01:32
        No dokladnie, my tez autobusami jezdzilysmy. Ale wtedy bylo cbyba bezpieczniej
    • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 14:13
      Jeśli chcecie zwiedzać, to noclegi z dobrym i szybkim (na Malcie bywają spore korki) dojazdem do centralnego dworca autobusowego przed wejściem do Valetty. Czyli w zasadzie Valetta, Sliema, Gżira, ew. Three Cities.

Komunikacja autobusowa działa w miarę OK, tzn. autobusy dojeżdżają wszędzie, gorzej bywa z punktualnością wink. Jest apka mająca pokazywać terminy przyjazdów, ale czasem autobusy w niej zanikają wink.
      • xyxzza Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:37
        Absolutnie nie Three Cities, Sliema i Gżira też niekoniecznie. Tam akurat korki będą o każdej porze. Valletta owszem, sporo hoteli w umiarkowanych cenach jest w Buġibba/Qawra
        • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 16:00
          My nocleg w Sliemie (ale od strony zatoki) pod względem komunikacyjnym raczej sobie chwaliliśmy, w korku staliśmy chyba raz tylko, a do Valetty pływaliśmy promem. Najgorszy korek był przy powrocie z Mdiny. Buġibba/Qawra to w cholerę daleko od wszystkiego było z naszego punktu widzenia wink.
          Ale pewnie wiesz lepiej, ja tylko przez tydzień byłam dwa lata temu.
          • xyxzza Re: Malta - polecajki 11.01.25, 17:32
            W sezonie o dziwo Sliema jest mniej zakorkowana niż w zimie. Z promami do Valletty też może być różnie jak wieje.
            Z drugiej strony bardzo dużo turystów wybiera Sliemę i okolice więc widocznie im pasuje😊
      • lajtova Re: Malta - polecajki 11.01.25, 19:05
        Dziękuje|!
    • nick_z_desperacji2 Re: Malta - polecajki 11.01.25, 14:21
      Kupuje się bilet "maltański", czyli jeździsz po całej Malce. Komunikacja jest akurat kiepska: rozkład, to tylko sugestia, przystanki na żądanie, ale nazwa na wyświetlaczu nie zgadza się z rzeczywistą nazwą przystanku, nieuprzejmi kierowcy (jeden się na nas nadarł, bo wyświetlił się nasz przystanek, a okazało się, że to jakieś szczere pole, więc nie wysieliśmy, inny patrzył jak walczymy przy wejściu z czytnikiem i w końcu rezygnujemy, po czym w informacji dowiedzieliśmy się, że w tym typie autobusów często nie działają karty krótkookresowe, ale można jeździć). Ogólnie rozpacz, ale z drugiej strony jeżdżą tragicznie, już po wyjściu z lotniska przywitał nas skasowany uber, więc wypożyczenie samochodu to też średnia opcja.
      • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 14:56
        Szczerze mówiąc, nieuprzejmych kierowców nie zauważyłam, a jeśli nie działały kasowniki, to kierowca po prosu machał ręką, żeby iść dalej wink. Bilet tygodniowy faktycznie warto kupić, ważny także na Gozo; nieważny na linie lotniskowe. Najlepiej kupić od razu na lotnisku. Jeśli chodzi o przystanki, warto mieć włączane namierzanie w Google Maps (no ale to nie tylko maltańska przypadłość, wszędzie bywają tego rodzaju problemy, w Polsce też).
        • nick_z_desperacji2 Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:57
          Przypadłość może ogólnoświatowa, ale jeśli autobusem jadą dosłownie trzy osoby, już po zmroku, z czego dwie wysiadają na przystanku pośrodku niczego i szybko wracają do autobusu, to można się domyśleć, że to nie dla zabawy. Zwłaszcza w miejscu turystycznym. Pomogła nam jakaś miła starsza pani, ta jedna pasażerka oprócz nas. Dziwne zachowania kierowców rzuciły się w oczy m.in. że mieszkańcy ogólnie byli mili i pomocni.
        Thanks!
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:05
      Komunikacja miejska jest tragiczna. Ale wszędzie dojedziesz ichnim uberem - eCabs. Podobno też już Uber jest u nich dostępny.
      • xyxzza Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:28
        Jest bolt I Uber. Akurat Ecabs jest najdroższy. Komunikacja publiczna nie jest aż taka zła(dopóki nie pada). Bilet-kartę na tydzień można kupić już na lotnisku.
        • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:35
          No właśnie nie bardzo rozumiem te narzekania na autobusy, wg mnie są jest całkiem nieźle (np. w porównaniu z Grecją), a na korki Uber też nie pomoże. Najlepiej unikać godzin szczytu.
          • xyxzza Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:40
            Tu korki są zawsze, po prostu za dużo pojazdów-co roku więcej -a wyspa się jakoś nie chce rozciągnąć.
            Autobusów jest sporo, dojechać można wszędzie, unika się problemów z parkowaniem (warto wziąć pod uwagę jeśli myślimy o wynajmie samochodu).
    • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:19
      Jeśli chodzi o zwiedzanie, to popatrz tutaj:
      heritagemalta.mt/explore/
      i zastanów się, czy nie opłaca wam się jakiś bilet typu combo. Zależy oczywiście, co i ile chcecie zobaczyć - np. wszelkie kościoły (w tym obie katedry) nie podlegają pod Heritage Malta, ale wszystkie prehistoryczne zabytki już tak.
      • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 15:30
        PS. Ale to Hypogeum/Ħal Saflieni sprawdź (na ww. stronie), bo jeszcze są jakieś bilety na styczeń/luty (oczywiście jeśli chcecie zobaczyć, ale IMO to najciekawsza rzecz na Malcie i absolutnie unikalna).
        Super!
    • nick_z_desperacji2 Re: Malta - polecajki 11.01.25, 16:00
      Mają takie nierzucające się w oczy muzeum II wojny, warto, żeby zobaczyć schrony i korytarze podziemne. O ile nie ma się klaustrofobii, no jest naprawdę ciasno.
        Nie mamsmile
    • asia_i_p Re: Malta - polecajki 11.01.25, 16:12
      Ja nocowałam w Bugibie i tak średnio polecam. Jeżeli już, to te nowe brzydkie kostkowate hotele, w takim nocowałam i było w miarę czysto, choć poza tym bez szału, natomiast zajęcia językowe miałam w jednym z tych uroczych hoteli - pałacyków i w sali wykładowej martwe karaluchy leżały koło okna malowniczym szeregiem.

Valetta wyglądała czyściej. Najbardziej mnie zachwyciła Mdina, ale nie wiem, czy tam można znaleźć jakieś noclegi. A i tak najładniejsze jest Gozo.

Komunikacja publiczna jest i jak ja byłam, to działała dobrze, w sensie wszędzie się dało dojechać, ale w ogóle nie działała w nocy. Inna rzecz, że tam nocnego życia po prostu za bardzo nie ma. To było dziwne, bo zachody słońca były wcześniej niż w Polsce i bardzo mało spektakularne, ot, jakby ktoś wyłączyl światło. I po nich się zaczynało życie nocne, ale do północy, a potem wszyscy szli spać.
      • mdro Re: Malta - polecajki 11.01.25, 16:25
        Od życia nocnego jest zdaje się głównie St. Julian’s wink, choć i Sliemie niczego nie brakuje, z tego co zaobserwowałam. Podobno włoska młodzież z Sycylii pływa na Maltę się wyszumieć.
        • xyxzza Re: Malta - polecajki 11.01.25, 17:55
          mdro napisała:

> Podobno włoska młodzież z Sycylii pływ
          > a na Maltę się wyszumieć.

A my na Sycylię na zakupy i jedzonko, choć my nie młodzież 😁
      • xyxzza Re: Malta - polecajki 11.01.25, 17:53
        Co do braku życia nocnego to St Julian's I Paceville beg to differ. Ale nie oszukujmy się, Malta to taka wioska raczej jest więc nie będzie tu życia nocnego na miarę wielkiego miasta.
        Wcześniejsze zachody słońca w lecie - oczywiste. Natomiast absolutnie nie zgadzam się z tym że mało spektakularne. Choć wschody są fajniejsze.
      • nick_z_desperacji2 Re: Malta - polecajki 11.01.25, 18:18
        asia_i_p napisała:

>j martwe karaluchy leżały koło okna malowniczym szeregiem
        Syf mają wszędzie tam, gdzie się zejdzie na choćby 10m ze szlaku turystycznego. Schodzimy na plażę, zobaczyć solanki, bo z góry widać, że są, a w nich cała kolekcja petów. I to jest drugi problem: palą wszędzie i chyba wszyscy. Miejsca w ogródku barowym, żeby nikt w pobliżu nie smrodził wymaga cierpliwości i siadania w najdalszym kącie.
      • lajtova Re: Malta - polecajki 11.01.25, 19:06
        Bardzo dziękuje!
    • shmu Re: Malta - polecajki 11.01.25, 16:28
      Na temat komunikacji powiem tak, że rozkład jazdy jest traktowany jako przyjacielska sugestia, ale ogólnie da się dojechać wszędzie z dużą dozą cierpliwości.
    • mag-la-swag Re: Malta - polecajki 11.01.25, 18:28
      Nocleg : Sliema, Gzira. Transport publiczny : zwiedzanie : Valleta, Gozo, Marslxlok, Mdina, Mellieha, Blue Grotto, Cottonera.
      Plus shopping : Big Zara Sliema, the Point.
      • lajtova Re: Malta - polecajki 11.01.25, 19:06
        OK!
        • mag-la-swag Re: Malta - polecajki 12.01.25, 00:00
          Aplikacja Bolt ci sie przyda : bardzo tanio i o kazdej porze, czas oczekiwania mniej niz 5 min.
      • mdro Re: Malta - polecajki 12.01.25, 01:23
        Blue Grotto wg mnie niewarte zachodu (dużo czasu się marnuje, a i tani ten krótki przejazd łódką nie jest), widoki wcale nie takie ciekawe, chociaż byliśmy przed południem i przy słonecznej pogodzie - o tej porze roku to w ogóle kicha będzie. Za to świątynie nieopodal warto zobaczyć.
    • mania_222 Re: Malta - polecajki 11.01.25, 21:57
      Komunikacja autobusowa wspaniała! Warto kupić bilet 7-dniowy na wszystkie linie.
      Byłam tam 2 tygodnie i całą wyspę zjeździłam.
    • mdro Re: Malta - polecajki 12.01.25, 01:34
      Co do knajpek, zapewne będziecie w Mdinie, tam warto zajrzeć do Fontanella Tea Garden. Bywa tłoczno, ale IMO dobre miejsce na lunch (pizzę z "lokalnymi dodatkami" mogę polecić) albo kawę z ciastkiem. Dodatkowo widoki na pół Malty, bo mieści się na murach Mdiny.
    • mamkaantka Re: Malta - polecajki 12.01.25, 17:41
      Dobrze działa komunikacja. Auta nie polecam pozyczac z uwagi na ruch lewostronny Polecam też wycieczki jeepami z naszymi rodakami PiggyTours
      • princesswhitewolf Re: Malta - polecajki 12.01.25, 19:33
        Co wy macie z tym straszeniem ruchem lewostronnym? Dla doswiadczonego kierowcy to godzina i juz kojarzy.
        • kubek0802 Re: Malta - polecajki 13.01.25, 08:32
          Byłam rok temu w lutym i niestety nie wzięłam krótkich gaci bo było bardzo ciepło. Mam zdjęcie z autobusu turyści w koszulkach na ramiączkach, lokalni w kurtkach z futerkiem. Bardzo mi się podobało, mieszkaliśmy w Qawra niedaleko zajezdni autobusowej z której można dojechać wszędzie. Kierowcy bardzo mili, w większości chyba Hindusi albo Pakistańczycy. Mdina i Valetta piękne. Bardzo polecam.
          • mag-la-swag Re: Malta - polecajki 14.01.25, 20:09
            I nie moglas sobie kupic n’a miejscu ? Litosci.
    • lajtova Re: Malta - polecajki 14.01.25, 22:13
      Dzięki za wszelkie infromacje.
      Własnie zarezrwowlaiśmy hotel w Sliemie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka