Dodaj do ulubionych

Hiszpania !!

25.06.06, 16:57
Wybieram się w połowie lipca z moim chłopakiem do Hiszpanii. Chciałabym
dowiedzieć się jaką trasę najlepiej obrać na wyprawę do Hiszanii? Bardzo
proszę o przydatne info dot. miejsc gdzie najlepiej łapać stopa, przez jakie
miejscowości się kierować itp:) I przy okazji szukam chętnych osób na taką
wyprawę (najlepiej 2)
Obserwuj wątek
    • spike23 Re: Hiszpania !! 03.07.06, 01:44
      witam
      - ja dojechalem do maroka stopem, a trase opisana pokonalem juz dwa razy, zasada
      jest prosta im bardziej na południe tym gorzej ze stopem, ale do rzeczy
      - przez niemcy to pociagiem, na wochendeticket, niewiem ile kosztuje teraz(było
      ok 25-28E za piec osob, wiec pytacie sie czy ktos sie chce dołaczyc albo
      szukacie towarzyszy, bilet wazny cały dzien, sobota lub niedziela,na koleje
      wszystkie poza IC,ICE i tego typu, tylko regionalne, wiec jedziecie na jakies 5-
      9 przesiadek), chyba ze macie znajomych co jezdza tirem przez niemcy, ale wydaje
      mi sie ze pociag nie jest zły
      - zawsze dojezdzalismy do strasburga(to juz francja ale pociag dojedzie do
      samego centrum,i w razie co "nic nie rozumiem"), tam jest przyzwoite pole
      namiotowe, niedroga, a mozna jeszce dac umiejetnie noge przez boczna furtke(aha
      uwaga na wielkie szczury, namiot rozbijac z daleka od rzeczki)
      z pola jest ok 300m do wjazdu na autostrade kier mulhose
      tu mielismy zonka bo koles nas wysadzil na srodku autostrady i szlismy piesze z
      5 km do nastepnego wjazdu
      - ale dalej dojechalismy przez becanson do lyonu
      - wokół lyonu jest obwodnica, trzeba sie ustawic na stacji ktora jest w kier
      poludniowym, a z tamtad wszyscy jada w kier na hiszpanie albo na lazurowe
      wybrzeze, i tak przez valence na pd
      - za nimes jest tylko jedna autostrada do hiszpani,wiec wyboru juz nie ma
      - przed granica z hiszpania jest duzy parking, tam staje troche samochodow,mozna
      tam jeszcze lapac, sa tam juz sami hiszpanie,wiec latwiej o transport w glab kraju
      - najwazniejsza jest mapa, taka z zaznaczonymi stacjami i parkingami, no i
      oczywiscie zjazdami z autostrady, kierowcy chca czesto by im pokazac dokad
      dokladnie jedziemy
      w razie pytan sluze pomoca
      • czingis85 Re: Hiszpania !! 03.07.06, 15:09
        Witam Spike
        Mógłbys przybliżyc mi tą usługę DB - wochendeticket? Z tego co pisało na stonie
        niemieckich kolei bilet kosztuje teraz 30 - 32 ojro i zeczywiscie ważny jest
        tylko w soboty albo niedziele,ale reszta informacji zawarta na tej stronioe to
        dla mnie czarna magia (na pieńku z językiem zachodnich sąsiadów)dlatego proszę
        o wyjasnienie jak to jest w praktyce? Mozna wsiąsc na stacji powiedzmy w
        Kostrzynie ( bo z tego co jeszce potrafiłem zrozumiec mozna wsiąsc juzw Polsce )
        z paczką pięciu przyjaciół i tylko przesiadac się przez całe Niemcy bez
        koniecznosci kupowania następnych blietów ? Całe Niemcy za cenę - 25 zł w
        przeliczeniu na PLN ?
        • tomek854 Re: Hiszpania !! 03.07.06, 20:35
          ale po co pociagiem - przez niemcy idealnie sie jezdzi stopem. A jeszcze przy
          tej ilosci polskich kierowcow...
          • czingis85 Re: Hiszpania !! 04.07.06, 09:26
            Racja Tomku aczkolwiek muszę nadmienić ,że w przypadku jazdy pociągiem ( za nie
            tak duże pieniądze, jeżeli ten bilet nie jest fikcją) można łyknąć Niemcy w
            jeden dzień czego nie można oczywiscie powiedzieć kiedy poróżowałbym
            tradycyjnie ( tj. stopem).Oczywiscie można złapać TIR-a spod granicy polskiej
            aż do Portugali ale trzeba liczyć się z tym ,że nie zawsze się taki jegomość
            trafi.Tak więc jeżeli miałbym zapłacić góra 30 zł za bilet przez Niemcy, nie
            widzę naprawdę potrzeby tułania się od auta do auta ( nie umniejszając
            przyjemności z podrózy stopem oczywiście :)).Taki mam plan - wysiąść dopiero w
            Strasburgu i dalej na południe oczywiscie zabierać się z innymi .pozdrawiam
            • tomek854 Re: Hiszpania !! 04.07.06, 17:11
              oczywiscie, ze mozna powiedziec o lykaniu niemcow w jeden dzien. (A nawet w
              jedna noc).

Nigdy, a bylem na zachodzie kilka razy nie utknalem w niemczech jadac na zachod.
              Raz utknalem jadac na wschod, ale po prostu nie chcialo nam sie juz lapac po
              nocy i poszlismy spac :-)
              • cygaretka13 Re: Hiszpania !! 04.07.06, 23:06
                Całkowicie zgadzam się z Tomkiem. Niemcy to jeden z lepszych krajów do
                jeżdżenia stopem.
      • magdzx Re: Hiszpania !! 05.07.06, 17:30
        Czesc:) dziękuje za rady spike23! Mam jeszcze takie pytanko czy nie orientujesz
        się ile należałoby mieć przy sobie kaski na osobę?? i czy jest bezpiecznie spać
        tak na dziko w namiocie gdyby nic nie udało się złapać? Stopem podróżowałam
        jedynie po połodniowej Polsce i nie jestem zaprawiona w tego typu wyprawach:)
        dlatego kazda info jest dla mnie b. ważna :)
        • tomek854 Re: Hiszpania !! 05.07.06, 22:44
          Ja w niemczech rozkladalem sobie kiedys namiot na trawniku na parkingu dla tirow
          za stacja benzynowa - nikt nie mial nic przeciwko, a do tego TIRowcy pilnowali :-)
        • uhu_an Re: Hiszpania !! 06.07.06, 16:07
          ja mialam 50 euro i to starczylo niedosc , ze na pobyt w hiszpanii(nocleg
          akurat w tym przypoadku byl darmowy) to i na przejazd. niemalze na 2 osoby. ale
          to ile komu potrzeba to pojecie wzgledne.
          • magdzx Re: Hiszpania !! 06.07.06, 19:09
            A moze wiecie gdzie są jakieś pola namiotowe w hiszpanii?? Wogóle to dziękuje
            Wam bardzo za rady! :) A za te 50 euro ile czasu spędziłaś w Hiszpanii??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka