Dodaj do ulubionych

w maju na Kretę......

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.03, 22:39
Chcę wybrac się w pierwszej połowie maja na Kretę ( pierwszy raz ). Bedę
wdzięczny za kilka rad typu : gdzie jechac, z kim (biuro podrózy)
na co uważać itp itp Oprócz plaż interesuje mnie tamtejsza gastronomia.
Z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: w maju na Kretę...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.03, 23:00
      A napisz coś więcej o swoich oczekiwaniach: przede wszystkim o tym, czy wolisz
      taką bardziej prawdziwą Grecję - jedziesz pierwszy raz - czy wolisz miejsce dla
      stałego pobytu bardziej rozrywkowe, gdzie Grecji jako takiej niewiele. Pogódź
      się z tym, że całej Krety tak przy jednym pobycie raczej nie obejrzysz. Może
      masz więc jakiś plan co do miejsc, które chciałbyś zobaczyć i pod kątem
      dojazdu popatrzyłbyś na miejsce stałego zakwaterowania? Ja byłam dwa razy na
      Krecie: raz z VING-iem (we wrześniu), raz ze Scan Holiday (w lipcu). Oba
      wyjazdy uważam za szalenie udane, choć uczciwie przyznam, że hotel traktuję
      raczej jako przystań, do której wracam, jeżdżę sama (czyli rezygnuję z
      wycieczek fakultatywnych, bo i drożej i niespecjalnie kocham jeździć w grupie),
      ale z tych biur byłam (i jestem - bo jeżdże z nimi nadal + Neckermann jeszcze)
      zadowolona. Napisz coś bliższego. A poza tym na forum Grecja możesz coś
      poczytać - widziałam tam wątki o Krecie. Pozdr.
      • Gość: olo Re: w maju na Kretę...... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.03, 02:15
        Czego oczekuję po tym pobycie? Posmakowania prawdziwego klimatu wyspy,
        poznania kuchni, degustacji dobrych win, spokojnej i kameralnej plaży,
        jeśli możliwe małej liczby naszych rodaków, ciekawego miasteczka w niedalekiej
        okolicy ITP. ITP. Nie interesuje mnie tłok, hałas , i tzw. wieczorne rozrywki.
        Oczekuję czystego dobrze prowadzonego hotelu w umiarkowanej odległosci od
        plaży, z urozmaiconym menu. Nie chciąłbym aby do tego ,, raju,, tłuc sie
        np pół dnia. Przegladajac opinie o Krecie trudno na cos sie zdecydować,
        wiele z nich jest mało wiarygodna. Z chwalonych biur zwróciłem uwage na
        SH, TUI oraz TRIADĘ. nATOMIAST z opisywanych miejsc sugestywne były
        Hersonisos ( hotel Palmera Beach ), STAVROS ( apartamenty Little Bay )
        oraz Rethymno. Ale to tak intuicyjnie wybrałem. Słyszałem wiele pozytywnych
        opinii o miejscowości Chania. Wyjazd jednoosobowy. Tyle, może to ułatwi
        Twojemu doradztwu. Czekam na wiadomośc. PZDR
        • Gość: Bebiak Re: w maju na Kretę...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 21:35
          No to mniej więcej wiem. Moge oczywiście odpowiadać jedynie za treść moich
          postów, a takie: odnośnie Rethymnonu możesz znaleźć w wątku szai na forum
          Grecja pt. "Kreta-Rethymnon-Hotel Olympic", oraz odnośnie Hersonissos w wątku
          gunii pt. "Hersonissos czy mogę prosić o więcej info". Przeczytaj sobie moje
          posty w tych wątkach, jeśli chcesz znać moje zdanie w temacie miejsc na Krecie.
          W Chanii byłam (ale tam nie miszkałam) - tylko poszwędałam się przez pół czy
          więcej dnia. Sporo ludzi chwali sobie to miasto w rozumieniu pobytu, ale ja
          byłam zachwycona Rethymnonem. Zdecydowanie polecałabym Ci Rethymnon, a
          argumentację znajdziesz w powołanych wyżej wątkach i moich postach. Koniecznie
          powinnam Ci doradzić jeszcze jedno (ale decyzję oczywiscie podejmiesz Ty): nie
          upieraj się przy wyżywieniu w hotelu na Krecie (w ogóle w Grecji). Co najwyżej
          śniadanka (najczęściej kontynentalne typu grzanka, dżem, miód, sok). Dla mnie
          nie ma nic wspanialszego jak kolacje w tawernach, szczególnie tam gdzie jadają
          Grecy a mniej jakby turyści. Są takie i naprawdę nie ma konieczności jadania w
          hotelach, gdzie atmosfera nijaka, w porównaniu do tej jaką można znaleźć w
          tawernach, no i oczywiście ten wybór w rozumieniu oferty. A biura? Już
          pisałam, że uznaję tylko trzy (SH, Neckermann i Ving) - o innych nie mogę się
          wypowiedzieć, bo nie byłam. Pozdr.
          • Gość: Bebiak Zapomniałam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 21:38
            O plażach w Grecji w ogóle nie umiem nic napisać, bo czy pojadę tam na tydzień
            czy na dwa (a byłam w Grecji już 13 razy, bo ten kraj to moja pasja)- to zawsze
            i tak brak czasu na plaże. Lubię łazikować tu oraz tam i to ważniejsze dla mnie
            niż plaże. Raz jeszcze pozdr.
    • Gość: Aga Re: w maju na Kretę...... IP: *.chello.pl 27.02.03, 22:28
      Ja byłam na Krecie w zeszłym roku.W ogóle widziałam wiele zakątków Grecji -
      począwszy od lądu stałego z pięknymi zabytkowymi miejscami, po miejscowości
      typowo turystyczne, takze na wyspach. Przyznam sie szczerze, że ten kraj jest
      dla mnie bardzo piękny i nadal całowkicie tajemniczy. Myśle, że jest to kraj,
      do którego bedę mogła (i chciała!) jeździć jeszcze latami. W zeszłym roku
      pojechałam na Kretę z warszawskim biurem EL GRECO i byłam bardzo zadowolona.
      Mieszkałam w 3* gwaizdkowym hotelu w Herssonisos, którego obsługa, wyżywienie
      bylo na b.wysokim poziomie. Sama miejscowość typowo turystyczna i jak
      najbardziej rozrywkowa. Tam nie sposób jest się nudzić, choć dla niektórych,
      duża ilosć turystów, pubów, klubów, tawern i sklepów, może spowodować ból
      głowy :-)
      Na samej wyspie jest wiele ciekawych zakątków do obejrzenia. Co do plaży, to
      na prawdę nie ma sie czego czepiać, gdyż są one jak najbardziej przystepne, a
      jeżeli ktoś na prawdę chce, to moze sobie wynajć skuter, czy samochód , za
      pomocą którego znajdzie sobie ciekawą zatoczkę na któej bdzie mógł sobie
      poplażować.

Podsumowując - uważam, że wyspa jest super i warto zaplanowac swój wypoczynek
      właśnie na niej. Co do biura, to w dzisiejszych czasach trudno jest wybrać TO,
      które byłoby tym NAJLEPSZYM, ale moim zdaniem, na pewno można zaufać i
      skorzystać np. z biura El Greco.

• Gość: olo Re: w maju na Kretę...... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 02:07
        Serdeczne dzieki za dorady. Ale wiem nadal niewiele: Hersonisos czy Rethymno?
        Gdyby przyjąć kryterium gastronomiczne ( chodzi o knajpki w których biesiadują
        miejscowi)/ kryterium urokliwosci miejsca i okolic, kryterium odległości
        od lotniska itp. itp. Co wybrać? I jeszcze prośba o kilka informacji nt.
        miejscowych specyjałów, dobrego wina. PZDR
    • anank Re: w maju na Kretę...... 28.02.03, 22:19
      Z wymienionych przez Ciebie widziałam apartamenty Little Bay w Stavros. Pięknie
      położone w pobliżu szerokiej plaży. Z jednej strony zatoczka z plażą, z drugiej
      majestatyczne wzgórze schodzące do samej wody... bajka. Wokół ogród z kwitnącą
      bougenvillą. Pokoje urządzone w stylu greckim - surowy, biało niebieski
      wystrój. Niedaleko lotniska, podróż trwa niecałą godzinę. Ale poza tym nie ma
      tam większej infrastruktury, typu tawerny itp. Jeżeli oczekujesz ciszy i
      spokoju, powinieneś być zadowolony. Stavros jest raczej osadą, ale można się
      dostać stamtąd do Chanii, naprawdę uroczego miasteczka portowego. Autobusy
      kursują mniej więcej do północy, bilety można nabyć u kierowcy, lub w każdym
      sklepie. Ciekawa jest też miejscowość Stalos, trochę dalej od lotniska, ale
      bliżej Chanii. Ja byłam zachwycona wyspą i polecam wszystkim.
      • Gość: Bebiak Ja bym Cię namawiała na Rethymon... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.03, 16:50
        ... jako stałą bazę. Od lotnisko ok. 80 km, a i wszędzie tak jakoś po drodze.
        Wieczorami poszwędasz się po urokliwej Starówce, gdzie sporo naprawdę fajnych
        tawern, tylko tak trochę w głębi, jakby z tyłu Starówki patrząc od strony
        portu, poszwędasz się po promenadzie i porcie, ale odradzam tawerny i różne
        bary właśnie wzdłuż promenady i portu (strasznie nastawione tylko na
        turystów). Weź samochód, pojedź na południe Krety, pooglądaj sympatyczne
        wioski, pojeździj po środkowej Krecie, gdzie również mnóstwo urokliwych
        wniosek, przejdź się po miejscach z czasów przeszłych typu Knossos, Faistos
        czy Gortyna, jak na dwa tygodnie to rozważ krótki rejs na zupełnie
        nieturystyczną wysepkę Gavdos (statki ze Sfakii inaczej: Chora Sfakion, albo z
        Paleohory). Jeślibyś się zdecydował na Hersonissos to wiedz, że to nadbrzeżne
        to nieustające rozrywki, a mało greckich klimatów (śliczne w sensie atmosfery
        jest stare Hersonissos, ale tam pewnie Ci się nie będzie chciało wędrować na
        kolacje - jakieś 4 km w górę). Decyzja należy do Ciebie, ale ja do Hersonissos
        wrócić bym nie chciała, a do Rethymnonu - owszem i to bardzo.
        • Gość: olo Re: Ja bym Cię namawiała na Rethymon... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.03, 01:47
          Jak zasugerowałaś tak zrobiłem. Zakupiłem 2 tygodnie w Rethymnonie w
          hotelu Olimpic w drugiej połowie kwietnia. A teraz spróbuje wyciagnąć
          od Ciebie kilka praktycznych informacji o tym miejscu. Celowo zrezygnowałem
          z obiadów ( i kolacji )dla poznania tamtejszej kuchni. Podpowiedz coś w tym
          także o winach. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka