Gość: Piwonia IP: *.rzeczpospolita.pl 15.06.07, 15:32 Czy nie uważacie za dziwną praktykę podnoszenia cen imprez last minute, które najpierw są obniżane, a potem podwyższane? Czy to w ogóle jest zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Toma001 Re: rosnące ceny last minute IP: *.lhsystems.pl 15.06.07, 15:42 organizator moze sobie ustawic takie ceny jakie ma ochote :). To ty wybierasz czy ci odpowiadaja czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: rosnące ceny last minute IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 19:16 A czy wg ciebie sa niezgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: rosnące ceny last minute IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.06.07, 21:49 Widocznie nie masz pojęcia, skąd się bierze last minute. Ta oferta "bywa", a nie "jest". Jeśli organizator dojdzie do wniosku, że coś mu się gorzej sprzedaje, to obniża cenę katalogową. Jeśli miejsca w samolocie czy hotelu mu się kończą, ma prawo wrócić do ceny sprzed obniżki lub podnieść cenę "last minute". Jakoś nie protestujesz, gdy cena spada o np. 40%. A jak podskoczy o 20% (i nadal jest niższa od katalogowej o 20%), to wg ciebie jest niezgodne z prawem??? Zastanów się nad tym! Kaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu Re: rosnące ceny last minute IP: 212.122.214.* 16.06.07, 23:03 Gość portalu: kaja napisał(a): >gdy cena spada o np. 40%. A jak podskoczy o > 20% (i nadal jest niższa od katalogowej o 20%), Oj, coś mamy problemy z matematyką :-) Mam nadzieję, że nie pracujesz w turystyce czy bankowości? ;-) Wracając do meritum - mają prawo, toż to wolny rynek (chyba, że wcześniej parafowano umowę na określoną kwotę). Pozdrawiam, Misiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu Re: rosnące ceny last minute IP: 212.122.214.* 17.06.07, 15:35 Gość portalu: Misiu napisał(a): > Wracając do meritum - mają prawo, toż to wolny rynek (chyba, że wcześniej > parafowano umowę na określoną kwotę). Oczywiście miałem na myśli polski rynek turystyczny, który rządzi się swoimi prawami, niejednokrotnie naruszającymi interes turystów. Co innego jest napisane w ustawie o turystyce i KC. A co innego praktyka, niestety. W Polsce panuje wolny rynek. O przepraszam - raczej 'wolna amerykanka'. Dodatkowo, wielu forumowiczów uważa to za normalne. A niezgadzających się z takim stanem rzeczy - za marudy i czepialskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: rosnące ceny last minute IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.06.07, 21:09 Misiu - z tymi procentami chodziło mi o przykład, nie o matematyczne wyliczenia. A zmiana ceny oferty last minute jest zgodna z prawem, tak jak zgodne z prawem jest obniżanie ceny. Nikt przecież nie mówił tu o podwyższaniu ceny za coś, za co się już zapłaciło i podpisało umowę. Sama ostatnio się nacięłam. Zobaczyłam Dominikanę w TUI za 899 EU. Następnego dnia była za 849 EU. Myślę sobie - poczekam jeszcze dzień i będzie 799! Tymczasem następnego dnia okazało się, ze zostały ostatnie 3 miejsca w samolocie a cena wróciła na 899 EU. Chciwość nie popłaca ;) Odpowiedz Link Zgłoś