funkykitek 23.08.07, 23:05 www.swiony.pl/index.php?s=378799&o=informacje_informacje&id_kat=378054&id_informacji=382933 Co powiecie o tym tekście? Prowokacja czy prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voyager747 Re: Polscy turyści 23.08.07, 23:37 E... tam, nic ciekawego.Mnóstwo już czytałem takich tekstów.Trochę prawdy może i w tym jest, ale turyści z innych krajów też się zachowują podobnie.Ja zawsze mawiam,że głupota jest międzynarodowa".Niczym się nie wyróżniają szczególnym polscy turyści od innych nacji i na 100% nie wszyscy.Ja się nie przejmuję takimi tekstami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiunia Re: Polscy turyści IP: *.lanet.net.pl 28.08.07, 10:43 Moim zdaniem artykuł jest po prostu beznadziejny i gdyby nie ostatnie kilka zdań wyjaśniających poczułabym się -jako polska turystka -bardzo obrażona. Jadąc do obcego kraju zabieram rozmówki i staram sie posługiwać językiem tubylców lub ostatecznie angielskim, nawet nie myśle by na obczyźnie próbować kotletów czy bigosu bo chce poznawać obce potrawy, obce smaki. Wcale nie zalezy mi by byc jakos szzcególnie opaloną,na plaży leże pod parasolem a i tak zawsze smaruję sie mleczkiem do opalania przed wyjściem z domu. I zależy mi żeby zwiedzić jak najwięcej podczas pobytu w obcym kraju. Jeśli zdarzają się tacy Polacy jak opisani w tym artykule to wstyd mi za nich cholernie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama_tor Re: Polscy turyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 12:06 Jeżeli to prowokacja, to bardzo kiepska. Jeżeli prawda, to tylko współczuć pani Rączce towarzystwa w jakim się obraca (i to często, czyli pewnie dobrze czuje się wśród "swoich") i które za wszelką cenę pragnie szeroko reklamować. A może po prostu ta osoba chciała zarobic (wierszówki) na modną (ale droższą od Bułgarii czy Tunezji) Dominikanę? Są inne sposoby - te odgrzewane dowcipy są już niestrawne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Polscy turyści IP: *.telpol.net.pl 28.08.07, 19:36 Świetny artykuł napisany z humorem, zawiera dużo prawdy o polskich turystach za granicą, a ile zostało jeszcze pominięte?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Polscy turyści IP: 80.48.96.* 28.08.07, 21:57 Ktoś miał do napisania artykuł, trzeba wziąć "kasę" a tu ... o czym pisać jeśli nie ma się pojęcia o czym.Coś tam się przeczytało o polskich turystach, z 10-15 lat temu gdzieś się było i już ma się temat. Kompletmna żenada. Jedżę dużo poświecie i po Polsce, spotykam mnóstwo ludzi i takie zachowania zdarzają się ale nie są normą, normą są ci którzy na końcu opisani są jako "nie wszyscy". Zapóźnienie wieloletnie "autora" w tej dziedzinie jest na pozionie tych któych których opisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Polscy turyści IP: *.rzeszow.mm.pl 28.08.07, 22:56 Jeżdze tylko na objazdówki wiec może obraz Polaka na wakacjach mam niepełny, ale to co w tym artykule jest mocno przesadzone. Jeśli już jedziemy sterotypami to mogę ocenic autorkę artykułu: zmanierowana i patrząca pewnie z wyższością na innych. Jasne, że na takich objazdówkach na te 50 osób zdarzy się 2 które będa wyniosić jedzenie ze śniadania, narzekać, że nie poda im sie kolacji w 5 minut. Ale to wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muszelka Re: Polscy turyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 09:16 Wiecie,niestety trochę racji ma,mnie ostatnio zamurowało na forum Tynezja,jak jakiś gość całkiem na powaznie zastanawiał się nad zakupem wczasów dla dwóch osób w tym dla jednej HB,dla drugiej All i oczywiście korzystać z ALL,bo"nikt mu drinka z ręki nie wyrwie" nie wie biedaczek że wtedy musiał by wykupić dwie osobne oferty jak dla singli.Ale Voyager ma rację nie tylko Polacy zachowują się głośno,ale niestety tylko Oni kombinują jak by tu zaoszczędzić i wynieść jedzenie z restauracji.(No chyba że wynoszą je dla jakiegoś futrzatego przyjaciela.czyli psa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleo Re: Polscy turyści IP: 213.17.141.* 29.08.07, 15:55 Pełno takich nieobytch typów można spotkac za granicą. Co roku gdzieś wyjeżdżam i spotykam Polaków tego pokroju. I wcale nie świadczy to o tym, że jeżdże z byle jakiego biura za małe pieniądze - poprostu co roku spotykam takch ludzi- na szczęście jak do tej pory w mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrc do Leny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 18:10 jezdzisz a potem leczysz kompleksy na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: do Leny IP: 80.48.96.* 10.09.07, 13:04 Nie ale powiem ci w tajemnicy,że na tym forum drażnię (jak jeszcze kilka osób) jakiegoś buraka-wieśniaka z gminnego biura podróży w pipidówce małej z adresem IP neoplus_cośtam zmieniającego niki jak i próbującego wytłumaczyć Polakom,żeby pisali do niego i kupowali w jego biurze. A pisać pewnie nie chcą i kupować tym bardziej więc wieśniak się pieni jak pur :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo pewnie autor opisywal niejaka Lenę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 18:11 Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Polscy turyści 30.08.07, 11:53 A mnie nie interesuje co kto śpiewa ,ile je i czy zabiera z jadalni,czy nie,jak się ubiera....Natomiast przykro mi ,gdy nasi rodacy: 1)ładują na talerze i pozostawiają, 2)wyrażają się z pogardą o tubylcach ( co ten asfalt nas będzie oprowadzał , oj widać że niedawno zeszli z drzew), 3)biją brawo,.krzyczą bis,a gdy wędruje koszyczek mówią " dziękuje,proszę dalej nie poczęstuję się", 4)zamiast dania tego dolara i poproszenia o pozowanie czynią różne zabiegi(niby kupują),aby tylko sobie zrobić fotkę w osobliwym otoczeniu. 5) jadą nieprzygotowani i to co powinno być odbierane normalnie staje się żródłem niezadowolenia i sensacji,np. pewna pani była oburzona,że drogę z autokaru do hotelu w pałacu miała pokonać na platformie ciągnionej przez wielbłądy,gdy w meczecie kobiety poproszono o ustąpienie miejc mężczyznom i wycofanie się do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Polscy turyści IP: 62.29.136.* 30.08.07, 13:37 Czytając ten artykuł dosłownie "zaśmiewałam się do łez". To cała prawda, z jednej strony tragiczna a z drugiej strony śmieszna. Jeżdżę od kilku lat za granicę ( bo chcę mieć pewną pogodę i zwiedzić, zobaczyć coś ciekawego) i niestety obraz Polaka chlejącego i wydzierającego się na balkonie jest mi bardzo dobrze znany. Ma rację autorka artykułu, że ci inni Polacy są po prostu niewidoczni, ponieważ wstyd czasami przyznać się, że jest się Polakiem. Byłam świadkiem gdy turystka angielska wzywała policję w Grecji do drących się po nocach Polaków,gdy właścicielka apartamentu nie wpuściła do środka dziewcząt 14-16 lat, które w siatkach miały butelki piwa i wódkę (one były tym oburzone, a gdzie była polska opieka??!!) w Bułgarii goście poprosili obsługę hotelową o uciszenie Polaków pijących i wrzeszczących na ogólnodostępnym tarasie, w Egipcie na porządku dziennym było poniżanie i wyśmiewanie pracujących w hotelu chłopców itp. Długo by pisać ale po co? Czytając niektóre komentarze mam wrażenie, że "prawda w oczy kole". Pozdrawiam tych wszystkich prawdziwych polskich turystów, którzy szanują innych a przede wszystkim szanują obyczaje i mieszkańców innych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Polscy turyści 30.08.07, 15:17 A ja np. sam uciszałem turystów z Izraela( w Kenii) i Amerykanów( w Arizonie),którzy się wydzierali na basenie. Basen był czynny do 22ej a oni sie tam wydzierali o 24ej.W tym hotelu pewnie byliśmy jedynymi Polakami i to właśnie ja dzwoniłem na recepcję, żeby ich uciszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 artyk.obrazujacy polskiego {turyste}trafny w 100% 02.09.07, 23:17 oczywiscie ze jest procent normalnych {turystow} ale gina oni w tlumie burakow.. mam to na codzien przed oczami........zenada poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
kwapiszelzbieta Re: artyk.obrazujacy polskiego {turyste}trafny w 04.09.07, 22:10 NIEPRAWDA!!!JESTESMY NORMALNYMI TURYSTAMI.NIE ROZNIMY SIE NICZYM OD INNYCH NARODOW. BYLAM WIELE RAZY W ROZNYCH CZESCIACH SWIATA. BYLO WSPANIALE. TRAKTOWANO NAS Z NALEZYTYM SZACUNKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
kris7109 Re: Polscy turyści 10.09.07, 12:54 Uważam że nie jesteśmy najgorsi,coć jak sobie przypomnę samolot to dużo wiary pije na umur,choć aż tak bardzo nie rozrabiają.Na wszystkich wycieczkach na których byliśmy z innymi osobami z Polski było OK całe towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś