Dodaj do ulubionych

Po co robi sie kariotyp?

10.04.06, 10:59
Dziewczyny,

poniewaz wszystkie badania przeprowadzone w ramach diagnostyki nieplodnosci
wyszly mnie i mezowi bardzo dobrze (a my wciaz niestety nie fasolkujemy...),
szukajac kolejnych przyczyn naszych niepowodzen lekarz polecil zrobienie u
nas obojga badania krwi pod katem KARIOTYPU.

Podpowiedzcie mi, gdzie moge poszukac informacji (albo moze same macie na ten
temat spora wiedze?), co to dokladnie jest ten kariotyp (wyczytalam, ze to
okreslenie zestawu genow), czemu sluzy zrobienie kariotypu mojego i meza, jak
nalezy interpretowac wyniki?

Z gory dziekuje!

Obserwuj wątek
    • elfik31 Re: Po co robi sie kariotyp? 10.04.06, 11:16
      Kariotyp wykonuje się, aby sprawdzić, czy przyczyną ''niezachodzenia'' w ciążę
      nie jest nieprawidłowy zestaw chromosomów. Badanie robi się z krwi pacjentów i
      wykonuje hodowlę limfocytów. Potem robi się wybarwianie prążków a resztę pracy
      wykonuje komputer w oparciu o program do analizy.Można się dowiedzieć czy nie
      ma oprócz nieprawidłowej ilości chromosomów delecji, insercji, inwersji ramion
      chromosomów. Pozwala to na określenie % prawdopodobieństwa posiadania przez
      parę potomstwa, ważne badanie przed in vitro i przy poronieniach nawykowych.
      Można zrobić na NFZ. Tu stronka laboratorium któe wykonuje badania:
      www.genos.com.pl
      • kobiettka7 Re: Po co robi sie kariotyp? 07.08.06, 15:26
        A czy to badanie tez okresla rodza oraz prawdopodobienstwo wystepowania chorob
        genetycznych u potomstwa?
        • gg24 Re: Po co robi sie kariotyp? 07.08.06, 20:53
          Chciałabym zrobić badania kariotypu po 2 poronieniach. Ja już dostałam
          skierowanie od lekarza (jest dla mnie i dla męża, ale na tym samym papierku).
          Odesłano nas w kwitkiem po drugie skierowanie dla męża. Mam pytanie, od jakiego
          lekarza mąż może dostać skierowanie????
          Nie może iść do gina, ponieważ państwowo gin nie przyjmuje facetów. Lekarz
          pierwszego kontaktu odmówił wydanie skierowania tzn. dał jakieś do innego
          specjalisty, a tam terminy kilkumiesięczne. Zawsze leczyłam sie prywatnie. To
          moje pierwsze podejście do lekarza i badania finansowanego z NFZ. I od razu
          takie schody, szkoda gadaćsad Skąd miałyście skierowanie dla męża?
          • bunkowa Re: Po co robi sie kariotyp? 07.08.06, 22:00
            dziwi mnie że lekarz kategorycznie odmówł skierowania. Ja uzyskałam swoje od
            lekarza pierwszego kontaktu, mąż podobnie (choć tu było trochę grymaszenia).
            • gg24 Re: Po co robi sie kariotyp? 08.08.06, 09:45
              Mnie też to dziwi. Przecież to tylko skierowanie do poradni genetycznej, a tam
              dopiero podejmują decyzję o badaniach. Mąż chciał skierowanie do lekarza
              genetyka, a dostał do endokrynologa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka