Dodaj do ulubionych

za niski progesteron

IP: *.ggmedia.com.pl 28.10.03, 16:43
Po badaniu na poziom progesteronu (wynik w surowicy ɘ,64 nmol, norma od 3,0
do 68,0)lekarz stwierdził niedomogę lutealną, czyli cykle bezowulacyjne.
Zalecono stosowanie Duphastonu, od 16 d.c. przez 10 dni 2 x 1 tabl.
Zastanawiam się czy skoro obecnie i w najbliższym czasie nie planuję ciąży
muszę już teraz rozpocząć przyjmowanie leku? Czy nie mogę rozpocząć leczenia
kiedy założę rodzinę a do tego czasu korzystać z naturalnego zabezpieczenia?
Czy oprócz braku owulacji niski poziom progesteronu powoduje jakieś inne
dolegliwości?
Obserwuj wątek
    • mamarta77 Re: za niski progesteron 28.10.03, 18:59
      niedomoga lutealna nie ma zwiazku z brakiem owulacji. mozesz miec normalne
      cykle owulacyjne i zachodzic w ciaze (oczywiscie mozesz tez nie miec owulacji
      ale raczej nie z tego powodu) a niski poziom progesteronu wiaze sie z tym ze
      nie mozesz powstalej juz ciazy utrzymac (po to wlasnie babki z niedomogo
      lutealna -czyli miedzy innymi ja -biora duphaston lub inny progesteron w
      pierwszym trymestrze ciazy)
      pozdrawiam -Marta
      • Gość: majka Re: za niski progesteron IP: *.bumc.bu.edu 28.10.03, 20:42
        Jezeli Twoj poziom jest 64, a norma do 68, to nie wiem dlaczego lekarz
        stwierdzil niedomoge progesteronu, poziom progesteronu masz wysoki. Chyba,z e
        ten poziom jest 0.64, to moze swiadczyc o braku owulacji. Progesteron podawany
        z zewnatrz ma dosyc nieprzyjemne skutki uboczne, mimikuje objawy wczesnej
        ciazy, wiec jezeli nie planujesz ciazy, to po co sie szpikowac. Poza tym u
        wielu kobiet moze on rozregulowac cykle.
        • Gość: aga Re: za niski progesteron IP: *.ggmedia.com.pl 29.10.03, 09:08
          to jest 0,64
          • Gość: majka Re: za niski progesteron IP: *.ne.client2.attbi.com 29.10.03, 14:25
            Taki niski poziom progesteronu swiadczy o braku owulacji i duphason tutaj nic
            nie pomoze, bo owulacji nie spowoduje, a podnoszenie poziomu progesteronu bez
            owulacji nie ma sensu. Lekarz powinien stymulowac u Ciebie owulacje, wtedy
            progesteron sie podniesie, bo bedzie go wydzielalo corpus luteum (cialko
            zolte).
            • Gość: aga Re: za niski progesteron IP: *.ggmedia.com.pl 29.10.03, 16:58
              Mam też za wysoki poziom prolaktyny, może to jest przyczyną braku owulacji?
              Biorę na obniżenie Norprolac. Bałaganu mi się narobiło w tych hormonach!
              • mamarta77 Re: za niski progesteron 29.10.03, 18:50
                ZBYT WYSOKI POZIOM PROLAKTYNY TO WLASNIE JEST POWOD BRAKU OWULACJI,
                ZMNIEJSZAJAC PROLAKTYNE MOZESZ ZACZAC JAJECZKOWAC A WIEC I BEDZIESZ MOGLA
                ZAJSC W CIAZE A DUPHASTON WLASNIE POMAGA JA UTRZYMAC W PRZYPADKU NIEDOMOGI
                LUTEALNEJ (CZYLI NISKIEGO PROGESTERONU, JAK U CIEBIE) ALE SKORO NIE CHCESZ
                MIEC TERAZ DZIECI TO RZECZYWISCIE PO CO CI TO LECZENIE?
                • Gość: aga Re: za niski progesteron IP: *.ggmedia.com.pl 30.10.03, 11:37
                  Czyli jedno z drugim powoduje, że chwila nieuwagi i... będzie bobas. Cudownie
                  ale... jeszcze nie teraz! Dzięki za odpowiedź.
                  • Gość: majka Re: za niski progesteron IP: *.ne.client2.attbi.com 30.10.03, 14:03
                    Jak obnizysz prolaktyne, to pobudzisz uklad podwzgorzowo-przysadkowy do
                    wydzielania FSH, ktore stymuluje dojrzewanie komorek jajowych, ktore pod
                    wplywem hormonu LH (Luteinizing Hormone) uwalniane sa z pecherzyka i nastepuje
                    owulacja. Pekniety percherzyk przeksztalca sie w cialko zolte i zuzywa zawarte
                    w nim lipidy na produkcje hormonu sterydowego progesteronu, ktory przygotowuje
                    sluzowke macicy na implantacje zarodka.
                    Jak bedzie owulacja, to bedzie progesteron, jak nie ma owulacji nie ma
                    progesteronu, wiec trudno w tym przypadku mowic o niedomodze lutealnej. Poza
                    tym w literaturze medycznej odchodzi sie juz od symptomu niedomogi lutealnej,
                    bo wielu naukowcow lekarzy uwaza, ze taki symptom nie istnieje. Jak jest
                    owulacja to cialko zolte wydziela wystarczajaco duzo progesteronu na dalszy
                    rozwoj ciazy, i suplementy przepisywane sa TYLKO w uzasadnionych przypadkach np
                    po in vitro.

Zycze bobasa jak juz bedziesz gotowa na jego przyjecie, tym czasem zbij ta
                    prolaktyne i miejmy nadzieje, ze zaczniesz fizjologiczne cykle.

Sciskam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka