Dodaj do ulubionych

Dąbrowa Górnicza

13.04.10, 09:59
Witam. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś na temat miasta Dąbrowa
Górnicza? Pytanie moje pojawia się w związku z przeczytaniem przeze
mnie kilku artykułów na stronie debowyswiat.pl. I tak się zastanawiam
czy warto się tam wybrać.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Dąbrowa Górnicza 13.04.10, 10:34

Wybrać się warto wszędzie. Tylko długość pobytu może być różna.

Są miejsca, gdzie można przebywać wiele dni; na inne wystarczy kilka
      godzin.

A ile czasu potrzeba na które miejsce, to już sprawa indywidualna
      konkretnego człowieka. Bo nie wszyscy zachwycają się tym samym.
      • Gość: pudreniczka Re: Dąbrowa Górnicza IP: *.chello.pl 17.04.10, 13:09
        Generalnie rzecz biorąc Dąbrowa jest sporym miastem, raczej nieturystycznym.
        Jedyne co mi przychodzi do głowy czym możemy się pochwalić to pojezierze
        dąbrowskie czyli jeziora Pogoria I, II, III i IV. Nad I (jedynką) są domki
        kempingowe które można wynająć. W zależności od jeziora woda jest w miarę
        czysta. Coś kiedyś słyszałam o wypożyczalni quadów, w okolicy jest też stadnina
        koni. Poza tym można odwiedzić Pustynie Błędowską która jest jedyną pustynią w
        Europie ale trzeba się śpieszyć bo zarasta zielenią;) Za kilka lat może jej już
        nie być. Swego rodzaju atrakcją turystyczną mogą też być dąbrowskie lasy ale
        tylko do poszwędania się i pozbierania jagód albo jeżyn.
        Mamy też park Zielona w którym swego czasu było mini zoo, urządzany jest Piknik
        Country. W naszym mieście organizowany jest też zjazd Harlejowców ale nie powiem
        Ci dokładnie kiedy niestety;) Można też zwiedzić stare kościoły np gotycka
        bazylika p.w. Matki Bożej Anielskiej, albo usytuowany na Górce Gołonowskiej
        p.w.Św. Antoniego wybudowany w XVIIw.
        Z Dąbrowy blisko jest do zamku w Ogrodzieńcu, można zrobić sobie całodniową
        wyprawę rowerową przy okazji zahaczając o Górę Birów na której wybudowany jest
        bodajże jakiś gród.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka