iga04 25.07.05, 11:50 W sierpniu wybieramy się tam na kilka dni z dzieckiem. Co warto zobaczyć w tym mieście lub okolicach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: H Re: Bielsko-Biała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 13:39 Piękne miasto! Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zabudowę miejską z przełomu XIX i XX wieku - setki pięknych kamienic, willi, hotele, ratusz w Białej - naprawdę jest co podziwiać. W Bielsku jest interesujące stare miasto - podobno ostatnio troche odnowili - jeśli tak, to bardzo dobrze, bo w zeszłym roku nie było w najlepszym stanie. Koniecznie trzeba zobaczyć koscioły: pojezuicki w Białej i stary gotycki kosciół w Starym Bielsku - z ciekawym gotyckim tryptykiem. Na terenie obecnego miasta, w dawnej wsi Mikuszewice Krakowskie jest piękny drewniany gotycki kościół z ciekawym tryptykiem - też gotyckim. Poza tym warto rzucić okiem na koscioły ewangelickie - Bielsko-Biała to jedyne miasto w Polsce, gdzie sa aż trzy parafie ewangelickie - przed jednym z kościołów stoi jedyny w Polsce pomnik Marcina Lutra. W zamku w Bielsku jest całkiem interesujące muzeum, ale warto też rzucić okiem na dwa inne muzea: włókiennictwa (kilkaset metrów od zamku) i Dom Tkacza - oryginalny wartsztat tkacza w pięknym osiemnastowiecznym drewnianym domu. Do tego jeszcze warto rzucić okiem na cmentarze - naprawdę piękne! Nie jestem z Bielska-Białej - kiedy tam pojechałem strasznie się zdziwiłem, że to miasto prawie w ogóle nie jest znane w Polsce ze swoich zabytków, a jeśli już to z Fiata i kreskówek... W moim osobistym odczuciu jedno z najpiękniejszych miast w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Bielsko-Biała IP: 217.153.84.* 25.07.05, 14:32 a w okolicy - warto wybrac się na szyndzielnię a z niej na klimczok. niedaleko jest międzybrodzie żywieckie i góra żar - piekne widoki ( mozna wejśc pieszo, wjechac samochodem lub kolejka - tramwajem) ja bardzo lubie miejscowśc jaworze Odpowiedz Link Zgłoś