Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze polskie miasta

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 01:21
Ostatnio zastanawiałem się które z polskich miast uznałbym za najpiekniejsze.
Wiem że każde miasto ma swoją atmosferę i niekiedy trudno jednoznacznie
stwierdzić że jedno miasto jest ładniejsze od drugiego.
Ja jednak zaryzykowałem taką klasyfikację :)

1. Kraków ( całokształt , szczególnie niepowtarzalna ,chyba w skali światowej,
atmosfera)
2. Gdańsk (za ul. Mariacką , ul. Długa , ratusz , katedrę itd)
3. Wrocław (Rynek , jeden z piękniejszych dworców kolejowych jakie widziałem w
życiu , harmonia pomiędzy miastem a rzeką - to czego chyba nie ma w żadnym
innym polskim mieście np. Warszawa)

Przyznam się od razu że w Polsce widziałem mało (niestety) więc może ktoś doda
jakieś inne miasto albo może zgodzi się ze mną.
Pzdr,
Obserwuj wątek
    • Gość: bob Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: 216.104.228.* 08.07.01, 18:10
      Ja stawiam na Nieszawę, Czaplinek, Ciechocinek. Kolejność dowolna.
      • Gość: Centaur Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 01.02.03, 22:15
        www.ciechocinek.pl oficjalna strona miasta

www.ciechocinek.biz strona miejska bdb. m. in. forum dyskusyjne
    • Gość: tess Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: 195.117.210.* 09.07.01, 08:54
      Sandomierz, Wrocław. Proponuję też ranking miast najbrzydszych. Tu obstawiam
      Warszawę.
    • Gość: Viki Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 10.07.01, 12:20
      Oprócz wymienionych przez Was miast dokładam do listy Toruń za oczywisty urok
      oraz co być może wyda się nieprawdopodobne Łódź. Wbrew pozorom to naprawdę
      ciekawe miasto i nie mam tu na myśli wyłącznie sławnej ulicy Piotrkowskiej.
      • Gość: wroclawi Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 20.07.01, 21:03
        zgadzam sie co do Torunia (bo Lodz... hmmm)
        bardzo piekne miejsce
        szkoda, ze zaniedbane ale i to ma swoj urok w tamtym miescie

moj Ranking

0) Wroclaw (by byc obiektywnym)
        1) Torun
        2) Krakow
        3) Gdansk
        4) Warszawa (za nowoczesna architektura - maja tam kilka naprade rewelacyjnych
        budowli -> gielda, sad, najwyzszy biurowiec europy srodkowej...)
    • Gość: Just me Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: *.polpx.pl 24.07.01, 14:31
      Dla mnie na pierwszym miejscu jest SOPOT - za specyficzny klimat, molo, Monte
      cassino, lody włoskie, pączki z dziurką, plażę, ścieżki rowerowe i piękne
      kamienice.
      Brakuje niestety słońca, jak wszędzie w tym beznadziejnym kraju...
      • Gość: Balbina Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: 213.77.88.* 25.07.01, 14:28
        A Kazimierz??? no niech mi ktoś zaprzeczy! To jest dopiero miasto! i jeszcze
        Zamość, i oczywiście Gdańsk (to ostatnie strasznie subiektywnie, ale tak mówią
        wszyscy przyjezdni, a ja tu przecież mieszkam!)
        • Gość: Zbyszek Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: *.zigzag.pl 27.07.01, 22:49
          Czy w Kazimierzu nadal jada sie w knajpkach na plastikowych krzeslach a cukier
          jest w czerwonych plastikowych cukierniczkach. Skojarzylo mi sie ...gdy bylem w
          Grecji to spotykalem "tawerny" które nie dorównywały swą "greckością" knajpie
          Santorini w Warszawie. Ale cóż ... wielkie miejsca nie dbają o takie szczegoly
          a szkoda ...

• Gość: mirku Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: 195.117.24.* 10.08.01, 12:35
          Wroclaw is number one w Polsce, to bezapelacyjnie... hihi... - za jedyną w
          Polsce zachowaną fose wokol sredniowiecznych(nieistniejacych juz niestety)
          murow obronnych (a moze jest jeszcze w jakims duzym miescie? - ja nie
          spotkalem?; za najpiekniejszy w Polsce Park Szczytnicki (czego tam nie ma...)
          wraz z 100% japonskim (hihi) ogrodem... (zadnych tam pagód...) Ale przyznaje ze
          nie jestem obiektywny...
          Szczerze natomiast przyznaje ze takie samo wrazenie "szlachetnosci" murow jak w
          moim miescie odnioslem jeszcze tylko (z miast polskich..) w Gdansku.. Czy to
          dlatego ze oba dlugo mialy niemiecko-wielonarodowy charakter?
    • Gość: Ag Kraków IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 13.08.01, 14:35
      potem zaraz Gdańsk, Wrocław i Szczecin
    • Gość: MAGDA Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: 10.10.10.* / 213.231.14.* 14.08.01, 09:30
      1. SOPOT i za wiele jest rzeczy do opisania, które według mnie (już od lat
      wczesnego dzieciństwa) stawiają to miasto na szczycie najpiękniejszych miast
      Polski.
      2. Kraków
      3. Gdańsk
      4. Wrocław
      5. Toruń
      Oto moja piątka.
      Pozdrawiam
      Sama jestem z Lublina i uważam, że jest to ładne miasto. Przede wszystkim pełne
      zieleni i uroku.
    • Gość: bip Lublin, Lublin, Lublin IP: 195.116.167.* 22.08.01, 20:17
      Lublin za ulicę Grodzką, kamienice na rynku, ulicę Ku Farze, ulicę Złotą,
      potrójne podwórka dla wtajemniczonych, Starą Kalinę ( niestety systematycznie
      burzoną przez władzę), Kościół Sw. Agnieszki na tejże....no i klimacik.
      2. Gdańsk - za nordycki całokształt i muzeum starych mechanizmów zegarowych w
      wieży Sw. Katarzyny.
      3. Kraków- za Kazimierz, który jest namiastką Lublina
      • Gość: Ninel Re: Lublin, Lublin, Lublin IP: 10.128.130.* / *.acn.pl 26.08.01, 19:41
        Jak na razie, to ten boks powinien sie nazywac najpiekniejsze polskie...
        miasteczka. Z MIAST to duzego wyboru nie ma - Warszawa.

PS. Wejdzcie sobie do watkow o Krakowie i zobaczcie, co ludzie - nawet ci,
        ktorzy tam mieszkaja - pisza o nedznej kondycji tego miasteczka. Brod i smrod.
        Nawet smoka tam nie potrafia naprawic.
        • Gość: trika Re: Janowiec n/ Wisłą! IP: 57.231.152.* 30.08.01, 10:36
          Przede wszystkim Janowiec - nie jest już, niestety, miastem, ale był nim do
          1863 roku (władze rosyjskie pozbawiły go praw miejsckich za udział mieszkańców
          w powstaniu styczniowym). Uważam, że Janowiec z godnością zniósł tą degradację,
          nadal czuć tam miejskiego ducha...
    • Gość: Estera Re: Najpiękniejsze polskie miasta - Ostrów Wlkp. IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 22.10.01, 15:59
      Tradycyjna wielkopolska atmosfera, poznański styl budownictwa, gospodarni
      ludzie, czyli typowa Wielkopolska to zobaczyłam w Ostrowie Wielkopolskim.
    • Gość: Jola Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: *.polkowice.sdi.tpnet.pl 19.12.01, 18:51
      Popieram klasyfikację, ale na początku stawiam Gdańsk.
    • dominok Re: Najpiękniejsze polskie miasta 20.12.01, 18:10
      moja klasyfikacja bedzie wygladac nieco inaczej, a mianowicie:

1. ZAMOSC - za wspaniala starowke (wpisana na liste swiatowego dziedzictwa
      kultury w 1992)
      2. Krakow
      3. Gdansk
    • Gość: Wit Re: Najpiękniejsze polskie miasta IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.02.03, 15:58
      Kolejność dowolna:
      Kraków, Gdańsk, Wrocław, Warszawa, Poznań oraz...Katowice! Przede wszystkim za
      cudowny Nikiszowiec.
    • Gość: 69811432 Bardo, pass, Gdynia, Kraków IP: 62.29.253.* 07.02.03, 09:13
      W podkategorii miasteczka: Bardo
      W podkategorii małe miasta: [-] nie mam faworyta. może Kłodzko,może Przemyśl?
      W podkategorii średnia miasta: Gdynia
      W podkategorii duże miasta: Kraków

w kategorii miasta w ogóle: Kraków.

Jezu! Jak ja bym chciał tam mieszkać i tam pracować! Spędziłem tam 8 lat i
      wróciłbym na kolanach. Gdyby... gdyby w kategorii „rynek pracy” nie była to
      całkowita prowincja.
      • Gość: . Re: Bardo, pass, Gdynia, Kraków IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.03, 02:37
        Gość portalu: 69811432 napisał(a):

> W podkategorii miasteczka: Bardo
        > W podkategorii małe miasta: [-] nie mam faworyta. może Kłodzko,może Przemyśl?
        > W podkategorii średnia miasta: Gdynia
        > W podkategorii duże miasta: Kraków
        >
        > w kategorii miasta w ogóle: Kraków.
        >
        > Jezu! Jak ja bym chciał tam mieszkać i tam pracować! Spędziłem tam 8 lat i
        > wróciłbym na kolanach. Gdyby... gdyby w kategorii „rynek pracy” nie
        > była to
        > całkowita prowincja.
        A o Lwowie zapomnieliscie?
        • sledzik4 Re: Bardo, pass, Gdynia, Kraków 20.02.03, 15:54
          Bukowina Ttrzańska
          Bardo Śl.
          Skawina
          Wrocław
          KRAKÓW

Wszystkich mieszkańców pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się