budnik 18.03.04, 07:41 9 czerwca lecę na 10 dni do Kuala Lumpur. Jeśli macie rady i informacje co warto w okolicach zobaczyć, gdzie w pobliżu KL fajne plaże to proszę o podzielenie się wiedzą na priva lub na forum. nara piter Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Malezja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 18.03.04, 09:02 hej plaz w okolicach Kl to fajych nie ma. o KL i malezji poczytaj na mojej stronie www.podrozowanie.republika.pl - duzo tam informacji praktycznych i zdjęć. 2 dni w KL wystarcza, bo nie jest to miasto z jakimiś specjalnymi atrakcjami turystycznymi. jesli masz więcej czasu to polecam wybrać się na penang (5 godzin autobusem z KL za okolo 25 zl). pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Malezja IP: *.bbnplanet.com 19.03.04, 23:42 A czy moglibyscie polecic jakis przyzwoity hotel w KL, Penanag i Cameron Highlands. Nie chodzi mi o zadne luksusy tylko czysty i schludny pokoj 2- osobowy z lazienka. Jakie to moga byc koszty? Dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Malezja IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.03.04, 12:50 W Cameron Highlands nocowalem w Hillview Inn i moge ten hotel polecic z czystym sumieniem, bo jest raczej niedrogi i całkiem komfortowy. Pokoj dwuosobowy kosztuje ok. 60 ringittów. Z wyjątkiem sezonu (np. okolice Chińskiego Nowego Roku) nie ma tam zresztą żadnego problemu z noclegami - naganiacze rzucają się na Ciebie zaraz po wyjściu z autobusu. W KL jest gorzej, tzn. jest sporo niedrogich miejsc noclegowych, ale raczej o niewysokim standardzie. Ja akurat nocowałem w hotelu Quality, jest to jednak dość droga opcja (ok. 180 ringittów za dwójkę). Jeśli chodzi o Singapur, to mnie tam np. wcale nie ciągnie. Ot, taki mało azjatycki sterylny kraj. Lepiej już pojeździć po Malezji, bo jest to piękny kraj, oferujący turyście wiele możliwości, albo wybrać się do południowej Tajlandii. To tylko mój osobisty punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Malezja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.03.04, 14:39 na Penangu wybierz się w okolice Chulia Street (niedaleko portu). to mekka backpackerow. nocleg znajdziesz tam za nawet 10 zl ( w pokoju wieloosobowym). w uliczkach wokól Chulia Street niezly pokoj 2-osobowy z lazienka znajdziesz za 40-50 zl. w Cameron Highlands mozna znaleźć nocleg za 10 zl (w pokoju 2 osobowym i lazienka na korytarzu, ale czysto). w nocy w CH jest zimno wiec przyda sie sweter itp. W KL jest tanie schornisko dokładnie naprzeciw dworka autobusowego Pudu w Chinatown (na ulicy Jalan Pudu). poza tym w okolicach petalig street (tez niedlaeko dworca) jest sporo miejsc noclegowych. generelnie z noclegami w malezji nie ma zadnego problemu. wybor jest ogromny. jeśli masz czas to wybierz się na którąś z wysp wschodniego wybrzeza. polecam Perhentian. cudowne miejsce! pozdrawiam magda www.podrozowanie.republika.pl - relacja z rocznego pobytu w Malezji oraz podróży po Tajlandii i Kambodży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Malezja IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.03.04, 10:29 Najbliższe od Kuala Lumpur rozsądne plaże są podobno w okolicach Port Dickson. Czytałem, że nic specjalnego, ale i tak na pewno ładniejsze niż nad Bałtykiem. :-) Z rzeczy, które mogę polecić w okolicach KL, to Selangor Nature Park w Kuala Selangor - ok. 1,5 godziny jazdy od KL (lokalny autobus odjeżdża z dworca Puduraja). Małpki skaczą po drzewach, ptaszki śpiewają, w jeziorku pływają jaszczurki, a w lesie mangrowym w kałużach wylegują się ryby dwudyszne. Miejscowi polecali mi oglądanie świetlików nad rzeką przepływającą przez miasto - najlepiej jednak podjechać taksówką do sąsiedniej wioski. Ja akurat nie skorzystałem, bo trochę mało miałem czasu, ale zamierzam następnym razem, bo podobno widok jest bardzo ładny. Świetliki mianowicie migotają w sposób zsynchronizowany. Przyjemne miejsce do spacerów i przejażdżek na rowerze (do wypożyczenia na miejscu) to Agriculture Park w Shah Alam. Można tam pooglądać sobie różne uprawy rolnicze Azji, połowić rybki i miło spędzić czas w kontakcie z przyrodą. Z KL co 20 min. kursują pociągi podmiejskie KOMUTER do Shah Alam, a stamtąd można wziąć taksówkę do parku - ok. 10 ringittów. Jeśli nie wiesz jeszcze, gdzie będziesz mieszkał, to możesz zastanowić się nad wynajęciem w tym miejscu domku. Jeśli chodzi o góry, to najbliższy ośrodek jest w Gentling Highlands. Ja tam akurat nie byłem, ale dojazd ze stolicy jest prosty i w miarę krótki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Malezja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 18.03.04, 12:21 Genting Highlands to miejsce dla osob lubiących hazard, wesoły miesteczka itp. to po prostu takie malezyjskie Las vegas. bardzo drogo. prawdziwe, piękne góry to cameron Highlands, ale z KL jedzie sie tak z 5-6 godzin. są tam piekne plantacje herbaty i cudowna dżungla. polecam. port dickson nie jest zbyt ciekwaym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Malezja IP: *.chello.pl 19.03.04, 23:46 Zgadzam sie w 100% z Magda,jedz do Cameron tam jest naprawde pieknie.Ladne plaze sa tylko we wschodniej czesci polwyspu,a tam jest kawalek drogi z KL.Fajna jest tez Malaka i warto wyskoczyc na dwa dni do Singapuru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Malezja IP: *.bbnplanet.com 19.03.04, 23:51 A jak najlepiej dostac sie z KL do Singapuru? Masz moze jakis sprawdzony i tani nocleg w Singapurze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Malezja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.03.04, 09:00 na dworcu autobusowym Pudu w KL sa miliony firm przewozowych, ktore dowiozą cie bez problemu do Singapuru za mniej niz 30 zl. trasa trwa oklo 5-6 godzin. najtansze noclegi sa w regionie Little India i dzielnicy arabskiej. magda p.s. www.podrozowanie.republika.pl - relacja z rocznego pobytu w Malezji oraz podróży po Tajlandii i Kambodży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena Re: Malezja IP: *.solnet.ch / *.solnet.ch 25.03.04, 10:57 Zgadzam sie , ze najtaniej kupisz bilet KL - SNG na dworcu Pudu Raya. wAZNA UWAGA ! - koniecznie wykup w Malezji bilet powrotny ! Bilet w tej samej firmie przewozowej , jesli go kupisz w singapurze, bedzie Cie kosztowal 7 razy wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Malezja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.03.04, 12:10 jest tez inna opcja. mozna kupic w KL bilet do singapuru tylko w jedna strone. przy powrocie nalezy przejchac granice autobusem komunikacji miejskiej (odjezdza z malego dworca w dzielnicy arabskiej, kosztuje chyba 1,5 dolara singapurskiego). ten autobus po przekroczeniu granicy zawiezie Cie na dworzec autobusowy w Johor Bharu (miasto malezyjskie przy granic) a tam juz kupic tani bilet do KL. magda www.podrozowanie.republika.pl - Malezja, Tajlandia, kambodża Odpowiedz Link Zgłoś