Dodaj do ulubionych

Samarkanda

12.11.17, 18:18
Planuję samodzielny (no z żoną) wyjazd i pobyt w Samarkandzie.
Czytałem, że 3 - 4 dni wystarczy.
Co potem z czym to połączyć ?
Jakie macie propozycje - podpowiedzcie proszę
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Samarkanda 19.11.17, 14:07
      Tu nie ma ludzi jeżdżących tak daleko :-p

k.
      • warsztatpodrozy Re: Samarkanda 28.11.17, 14:23
        Są tacy: )
        Na pewno Khiva, Buhara, Taszkient też warto.
        Jedziesz sam czy z biurem ?
        My byliśmy na własną rękę parę lat temu - Aeroflotem.
        Uzbekistan ma wspaniałe zabytki jeszcze nie odkryte przez Europejczyków (na miejscu głównie Francuzi i Holendrzy).
        W razie pytań pisz
        • kornel-1 Re: Samarkanda 28.11.17, 17:04
          warsztatpodrozy napisał(a):
          > Na pewno Khiva, Buhara, Taszkient też warto.

Na pewno Chiwa, Buchara, Taszkent też warto.

> (na miejscu głównie Francuzi i Holendrzy).

Na miejscu głównie Rosjanie, Turcy, Hindusi.

k.
          • warsztatpodrozy Re: Samarkanda 29.11.17, 14:13
            Rosjanie Tak Hindusow i Turkow kilka lat temu nie było.
    • szcz9 Re: Samarkanda 17.12.17, 13:10
      3 dni na Samarkandę absolutnie OK (Registan i centrum miasta, mauzoleum Timura, Shach-i-Zinda), na 1 dzień warto stamtąd wyskoczyć do Shahrisabz. W Uzbekistanie koniecznie trzeba zobaczyć Chiwę i Bucharę, ale to już kolejne kilka dni, bo nie da się obrócić tam i z powrotem z Samarkandy. W Taszkencie też warto spędzić choć 2 dni, a jak będziecie mieli jeszcze 3-5 dni to stamtąd można przejechać do Kotliny Fergańskiej (Kokand, Fergana, Namangan) - można polecieć lub podjechać... taksówką - przy tamtejszych cenach to stosunkowo niewielki wydatek, a przejazd z Taszkentu przez góry kapitalny. Tam mniej zabytków (choć polecam pałac w Kokandzie), ale za to zupełnie inne krajobrazy - nie pustynia, ale sady, bawełna, więcej wody, trochę uroku prowincji (choć ubogiej), a wokół majestatyczne góry z ośnieżonymi szczytami.
      • mariusz511 Re: Samarkanda 17.12.17, 13:42
        Dziękuję - właśnie takie rady zawsze mi pomagały w podróżach.
      • mariusz511 Re: Samarkanda 16.03.18, 22:41
        DZIĘKUJĘ.
        Będę tam 25 kwietnia. Skorzystam z Twoich porad.
    • janadamf Re: Samarkanda 17.12.17, 15:55
      Kup sobie przewodnik zebys nie wygladal na debila.
      • mariusz511 Re: Samarkanda 17.12.17, 17:58
        Sorry, ale wiem to na 100%, że takie rady przedstawiają debile, którzy w doopie byli i gooowno widzieli - czyli bujaj się gołodoopcu!!! .
        • kornel-1 Re: Samarkanda 17.12.17, 18:43
          mariusz511 napisał:

> Sorry, ale wiem to na 100%, że takie rady przedstawiają debile, którzy w doopie
          > byli i gooowno widzieli - czyli bujaj się gołodoopcu!!! .

No, dobrze. Ale powiedz mi, czy w Twoim przewodniku nie ma tych samych informacji co podał szcz9? I to z obrazkami?

Kornel
    • kitka1967 Re: Samarkanda 17.12.17, 20:06
      z powrotem
    • Gość: travel Re: Samarkanda IP: *.146.38.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.17, 20:08
      Buchara i Khiva obowiazkowo, plus jezioro aralskie i stolica:)
    • Gość: Księżniczka Re: Samarkanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.17, 23:40
      Byłam tam .... 30 lat temu i z tego co wiem to się tam dużo nie zmieniło. Rzeczywiście, do zwiedzania poza fantastycznymi budowlami z masą ceramicznych kawałków nie ma tam zbyt wiele. Uzbekistan nie ma zbyt wielu ciekawych miejsc. To jest Azja i tylko step, step i .... step. Nie polecam też wyjazdu do Taszkientu, który co prawda jest w Kazachstanie ale to tylko stosunkowo niedaleko od Samarkandy . Tam też jest mało miejsc do zwiedzania. To jest praktycznie nowe, odbudowane po dawnym trzęsieniu ziemi miasto.
      • kornel-1 Re: Samarkanda 18.12.17, 01:30
        Gość portalu: Księżniczka napisał(a):

> Byłam tam .... 30 lat temu i z tego co wiem to się tam dużo nie zmieniło. [...] Nie polecam też wyjazdu do Taszkientu, który co prawda jest w Kazachstanie ale [...]

A jednak trochę się zmieniło.Taszkent od pewnego czasu jest w Uzbekistanie.

k.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka