mariusz511 12.11.17, 18:18 Planuję samodzielny (no z żoną) wyjazd i pobyt w Samarkandzie. Czytałem, że 3 - 4 dni wystarczy. Co potem z czym to połączyć ? Jakie macie propozycje - podpowiedzcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Samarkanda 19.11.17, 14:07 Tu nie ma ludzi jeżdżących tak daleko :-p k. Odpowiedz Link Zgłoś
warsztatpodrozy Re: Samarkanda 28.11.17, 14:23 Są tacy: ) Na pewno Khiva, Buhara, Taszkient też warto. Jedziesz sam czy z biurem ? My byliśmy na własną rękę parę lat temu - Aeroflotem. Uzbekistan ma wspaniałe zabytki jeszcze nie odkryte przez Europejczyków (na miejscu głównie Francuzi i Holendrzy). W razie pytań pisz Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Samarkanda 28.11.17, 17:04 warsztatpodrozy napisał(a): > Na pewno Khiva, Buhara, Taszkient też warto. Na pewno Chiwa, Buchara, Taszkent też warto. > (na miejscu głównie Francuzi i Holendrzy). Na miejscu głównie Rosjanie, Turcy, Hindusi. k. Odpowiedz Link Zgłoś
warsztatpodrozy Re: Samarkanda 29.11.17, 14:13 Rosjanie Tak Hindusow i Turkow kilka lat temu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
szcz9 Re: Samarkanda 17.12.17, 13:10 3 dni na Samarkandę absolutnie OK (Registan i centrum miasta, mauzoleum Timura, Shach-i-Zinda), na 1 dzień warto stamtąd wyskoczyć do Shahrisabz. W Uzbekistanie koniecznie trzeba zobaczyć Chiwę i Bucharę, ale to już kolejne kilka dni, bo nie da się obrócić tam i z powrotem z Samarkandy. W Taszkencie też warto spędzić choć 2 dni, a jak będziecie mieli jeszcze 3-5 dni to stamtąd można przejechać do Kotliny Fergańskiej (Kokand, Fergana, Namangan) - można polecieć lub podjechać... taksówką - przy tamtejszych cenach to stosunkowo niewielki wydatek, a przejazd z Taszkentu przez góry kapitalny. Tam mniej zabytków (choć polecam pałac w Kokandzie), ale za to zupełnie inne krajobrazy - nie pustynia, ale sady, bawełna, więcej wody, trochę uroku prowincji (choć ubogiej), a wokół majestatyczne góry z ośnieżonymi szczytami. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz511 Re: Samarkanda 17.12.17, 13:42 Dziękuję - właśnie takie rady zawsze mi pomagały w podróżach. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz511 Re: Samarkanda 16.03.18, 22:41 DZIĘKUJĘ. Będę tam 25 kwietnia. Skorzystam z Twoich porad. Odpowiedz Link Zgłoś
janadamf Re: Samarkanda 17.12.17, 15:55 Kup sobie przewodnik zebys nie wygladal na debila. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz511 Re: Samarkanda 17.12.17, 17:58 Sorry, ale wiem to na 100%, że takie rady przedstawiają debile, którzy w doopie byli i gooowno widzieli - czyli bujaj się gołodoopcu!!! . Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Samarkanda 17.12.17, 18:43 mariusz511 napisał: > Sorry, ale wiem to na 100%, że takie rady przedstawiają debile, którzy w doopie > byli i gooowno widzieli - czyli bujaj się gołodoopcu!!! . No, dobrze. Ale powiedz mi, czy w Twoim przewodniku nie ma tych samych informacji co podał szcz9? I to z obrazkami? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travel Re: Samarkanda IP: *.146.38.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.17, 20:08 Buchara i Khiva obowiazkowo, plus jezioro aralskie i stolica:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Księżniczka Re: Samarkanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.17, 23:40 Byłam tam .... 30 lat temu i z tego co wiem to się tam dużo nie zmieniło. Rzeczywiście, do zwiedzania poza fantastycznymi budowlami z masą ceramicznych kawałków nie ma tam zbyt wiele. Uzbekistan nie ma zbyt wielu ciekawych miejsc. To jest Azja i tylko step, step i .... step. Nie polecam też wyjazdu do Taszkientu, który co prawda jest w Kazachstanie ale to tylko stosunkowo niedaleko od Samarkandy . Tam też jest mało miejsc do zwiedzania. To jest praktycznie nowe, odbudowane po dawnym trzęsieniu ziemi miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Samarkanda 18.12.17, 01:30 Gość portalu: Księżniczka napisał(a): > Byłam tam .... 30 lat temu i z tego co wiem to się tam dużo nie zmieniło. [...] Nie polecam też wyjazdu do Taszkientu, który co prawda jest w Kazachstanie ale [...] A jednak trochę się zmieniło.Taszkent od pewnego czasu jest w Uzbekistanie. k. Odpowiedz Link Zgłoś