Gość: gosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 00:47 Wylatuje na 2 tygodnie do malezji, co warto przywiezc z tego kraju? Jak ceny sie tam ksztaltuja na ubrania, perfumy, etc. Dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abc1115 Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? 28.07.05, 10:23 hej! bylem w Malezji jakis tydzien temu. Ceny: wszystko jest raczej tanie, jednak nie az tak bardzo jak np w Tajlandii. Nie znalazlem tam nic szczegolnego i niepowtarzalnego do kupienia, jednak na bazarach jest mnostwo podrobek doslownie wszystkiego, w Kuala Lumpur zwlaszcza w Chinatown. Jak chcialbys wjechac na Petronas Twin Towers, to pamietaj, ze bilety sa bezplatne, jednak ich ilosc jest ograniczona. najlepiej udac sie tam rano, sa wydawane od 8.30, wjechac mozna od 9. Polecam rowniez (a moze nawet bardziej) wjazd na wieze telekomunikacyjna. W samym KL jednak nie ma wiele do zobaczenia. Polecam podrozowanie pociagami- sa bardzo czyste, ceny ok, warto jednak ubrac sie gdy podroz ma trwac nieco dluzej- w wagonach z klimatyzacja jest ZIMNO! W Malezji trzeba pojechac na wyspe Perhentian, polecam mniejsza. Ma ona swoj niepowtarzalny klimat, dla mnie byla duzo piekniejsza od tych tajlandzkich, choc jest troche drozsza. czesto bywa ciezko z miejscami do spania- nie ma ich tam az tak duzo! polecam nurkowanie (przynajmniej z maska)- to rewelacyjne miejsce, tam tez bylem na najpiekniejszej plazy w moim zyciu! pozdrawiam, jak masz jakies bardziej szczegolowe pytania, to wal smialo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? IP: *.tifa.telianet.dk 28.07.05, 15:04 Wielkie dzieki, szczerze to Ci zazdrosze, gdyz ja glownie jade w sprawach biznesowych i nie bede mial czasu na zwiedzanie Malezji za wyjatkiem Kuala Lumpur no moze kilka zorganizowanych wypadów ale w poblizu tego miasta:)) Zona mnie meczy o ciuchy i jakies przyprawy - i to mnie najbardziej stresuje :) Czy móglbys mi polecic jakies "ciucholandie". Wiem ze nocuje w The Saujana, Kuala Lumpur 2 Km. od Sultan Abdul Aziz Shah Airport Highway, Saujana, Subang. Nie znam tego miasta, wiem ze z tego hotelu kursuja autobusy, ktore zawoza do róznych sklepow, ale moze jestes mi cos wstanie poradzic, gdzie sie udac, aby nie zmarnowac czasu (nie musza to byc markowe ciuchy - te sa przeciez rowiez u nas) Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? IP: 62.29.248.* 28.07.05, 16:49 tez bylam niedawno w KL - z zakupow ciuchowych to zalezy co chcesz kupic, ja sie np obkupilam w marksie i spencerze, ale ceny byly identyczne jak u nas (a kurs dolarow lepszy), tylko male rozmiary mieli, czego w Polsce nie ma. Pozostale "lepsze" sklepy tez mialy takie ceny. Elektroonika - w tych samych cenach co w Singapurze, ale i u nas na promocjach mozna kupic taniej. Jesli kupisz cos Vat refund - to sa dwa punkty na lotnisku - jeden przed odprawa biletowa, drugi juz w bezclowej. Oczywiscie jezeli planujesz nadac to cos na bagaz to lepiej poleciec do tego przed biletami, potem wsadzic do bagazu, a w strefie bezclowej tylko podbic fakture - nikt juz zakupow nie chcial ogladac. Co do miejsc zakupowych - to miejscowi Ci najlepiej poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
sharon_s Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? 28.07.05, 23:29 sluchaj. a ile kosztuje pobyt na wlasna reke tzn. nie z biura turystycznego. ceny hoteli??? i jkaimi liniami najlepiej leciec. dzieki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? IP: *.tifa.telianet.dk 31.07.05, 23:07 Odpisze Ci po 25 sierpnia jak wróce - nie znam dokladnych kosztow, gdyz to firma latwila bilet, hotel, etc. (tj na dzien dzisiejszy moglbym Ci podac cene przelotu w dwie strony jakbys chcial) - WYlatuje z Katowce-Warszawa-Kopenhaga- Amsterdam-Kuala Lumpur - mozna tez przez Wieden, Londyn bezposrednio do KL lub do Bankoku i stamtad do Kuala Lumpur - Koszt przelotow plus hotel podam Ci (co do "zlotówki") po powrocie na priva (tylko przeslij mi swoj adres na lore@autograf.pl) :) Dziekuje wszystkim za cenne uwagi odnosnie pobytu w KL !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeZa Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.15, 12:11 Z Krakowa do Budapesztu autokar - 7 godzin. Z Budapesztu do Pekinu samolot CHLL i później do KL . Jest tam właśnie aktualnie moja córka - pojechali na miesiąc 28 października. W tej chwili są na Borneo. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? 04.11.15, 16:57 Gość portalu: BeZa napisał(a): > Z Krakowa do Budapesztu autokar - 7 godzin. Z Budapesztu do Pekinu samolot CHLL > i później do KL . Jest tam właśnie aktualnie moja córka - pojechali na miesiąc > 28 października. W tej chwili są na Borneo. No, bardzo ciekawe. Właściwie, po co wydobyłaś(eś) wątek sprzed 10 lat? By się pochwalić, że córka pojechała do Malezji? Rozumiem, że byłby sens, gdyby podano aktualną cenę przelotu, zwłaszcza dotyczącą biletów, które można jeszcze kupić. Lub coś na temat prezentów/pamiątek z Malezji. Albo chociaż poziomu cen w Malezji... Ech...! Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeZa Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.15, 12:12 Z Krakowa do Budapesztu autokar - 7 godzin. Z Budapesztu do Pekinu samolot CHLL i później do KL . Jest tam właśnie aktualnie moja córka - pojechali na miesiąc 28 października. W tej chwili są na Borneo. Odpowiedz Link Zgłoś
abc1115 Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? 29.07.05, 10:45 ja do malezji dotarlem ladem z tajlandii, przekraczalem granice w Sungai Golok. nie mam przy sobie przewodnika ani mapy KL, takze nie wiem w jakich okolicach jest Twoj hotel,ale poruszanie sie po KL jest bardzo latwe, linie metra rozbudowane i wlasnie poruszanie sie metrem polecam. wracajac do zakupow, to jesli masz na mysli zakypy o jakich napisala poprzedniczka, typu marks and spencer, to pewnie znajdziesz jakies supermarkety. jesli bedziesz chcial kupic cos bardziej "oryginalnego", to polecam bazary i jeszcze raz bazary. szczegolnie ten w chinatown-o ile pamietam nocny, mozna zrobic tez zakupy w little india. nalezy OSTRO sie targowac! pobyt na wlasna reke: malezja jest drozsza od tajlandii,ale nadal tania. np za bilet na pociag z granicy tajlandzkiej do KL, miejsca siedzace z klimatyzacja (2. klasa)- ok13 godz, zaplacilismy ok 60zl. za nocleg w hostelu (pokoj z wentylatorem, lazienka wspolna)- ok 20zl. obiad- ok 7 zl. woda duza ok 1,5zl. szkoda ze musisz sie trzymac KL, bo wyspa perhentian jest naprawde cudowna! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? 30.07.05, 12:38 wszystko odnosnie Kuala Lumpur potwierdzam -bylam tydzien temu (podziekowania dla Madzibisp za rady odnosnie podrozy do Malezji)i jesli kiedykolwiek bedziecie mieli okazje odwiedzic MABUL wysepke obok slynnego Sipadanu, to zróbcie to!-warto raj na ziemi i raj nurkowy przede wszystkim (na Sipadanie od stycznia nie mozna mieszkac, wiec baza jest na Mabulu) pozdrawiam z Mabulu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bar Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 30.07.05, 15:00 Jak najszybciej dostac sie z Kuala na wyspy Perhentian ? Ile czasu to zajmie i jaki jest orientacyjny koszt ? pozd, bar Odpowiedz Link Zgłoś
abc1115 Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? 30.07.05, 17:35 z KL na Perhentian: my wzielismy pociag nocny do Kuala Krai, podroa trwala cala noc, bilet na 2. klase, miejsca siedzace z klimatyzacja, wygodne-o ile dobrze pamietam kolo 60RM (uwaga, w pociagu zimno) z tego miejsca wzielismy taxowke do miejsca skad odplywaja promy, za taxi za 2 osoby udalo nam sie wytargowac na 35 RM. pozniej lodz. moze byc expresowa, za chyba ok 30RM, lub zwykla za 20RM. expresowa doplywa w ciagu 30 min, zwyklej zajmuje to 2 razy dluzej. szczerze cholernie padalo i wialo jak plynelismy, dlatego uwazam ze lepiej bylo wziac zwykla lodz, nie bylibysmy tak mokrzy. warto kupic bilety na prom w obydwie strony. jesli macie czas, to fajnie jest wziac pociag z KL, ktory jedzie w ciagu dnia- bo widoki sa nieziemskiwe! to naprawde cudowna wyspa! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polakwmalezji Re: Malezja - Kuala Lumpur - co warto przywiezc ? 11.11.24, 10:27 Elektronika jest o połowę tańsza w Malezji, nawet takie cacka jak iPhone kosztuje 2tyś mniej, w KL jest piękne miejsce pt. Low Yat plaza, 7 pięter technologi, komputerów, telefonów, tabletów i każdego rodzaju sprzętu. Założyłem skromny, non-profit kanał na YT by ludziom pokazać ten kraj i to miasto Kuala Lumpur - zerknijcie www.youtube.com/@PolakwMalezji-g9q Odpowiedz Link Zgłoś