Dodaj do ulubionych

REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM

24.09.14, 11:27
Uczestniczyłem z żoną od 22-30 sierpnia 2014r. w rejsie organizowanym przez ATLAS TOURS z Żor , statkiem MSC ORCHESTRA , cel Fiordy Norweskie .
Polecamy to biuro. Super organizacja. Jak i pilot tak i przewodnik pani Małgosia , pełna kompetencja , super prowadzenie. Pani Ewelina przedstawiciel firmy ATLAS TOURS super kompetencja i świetne umiejętności organizacyjne .

Serdecznie polecam ,
Jerzy i Katarzyna Gadomscy z Mysłowic
Obserwuj wątek
    • anusiak1985 Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 10.10.14, 19:52
      Panie Jerzy,
      czy mógłby Pan napisać coś więcej o samym rejsie? Czy wycieczki fakultatywne były możliwe do wykupienia? Jak Państwo oceniają kajuty, które są warte wyboru? Jak ze strojem na statku, są jakieś specjalne zasady? Interesuje mnie taki rejs w przyszłym roku, chciałabym zebrać informacje przed wyborem konkretnej oferty. Z góry dziękuję za odpowiedź. Ania
      • pasta_pl Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 13.10.14, 13:35
        ja byłem na MSC Orchestra na fiordach. Samemu wszystko zorganizowałem z odpowiednim wyprzedzeniem - wyszło dużo taniej. I we wszystkich miejscach widziałem ludzi z Atlasa, więc byli na tych samych wycieczkach.

Największy minus statku do brak krytego basenu. Niestety to nie Morze Śródziemne... :-(

Co do stroju, kajut, zasad - wszystko jest opisane w innych wątkach.
        • rezydent19 Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 01.12.14, 12:02
          Co to znaczy ,że wyszło dużo taniej? To co zyskałeś na koszcie rejsu dołożyłeś do wycieczek organizowanych przez statek.Atlas ma wycieczki w języku polskim tańsze średnio o 30% od tych ze statku, a to ,że widziałeś ich klientów w tych samych miejscach nie znaczy ,ze byli na tych samych wycieczkach.Oczywiście można sobie organizować zwiedzanie na własną rękę tylko nie we wszystkich portach bo nie zwiedzi się tego co powinno się zwiedzić.Czas jest ograniczony więc mając zorganizowaną wycieczke z przewodnikiem,autokarem można zobaczyć i dowiedzieć się o wiele więcej. Oczywiście są porty,miejsca gdzie spacer w zupełności wystarczy lecz jak nastawiamy się na zwiedzanie to zdecydowanie polecam polskiego pilota. W każdym porcie statki proponują po kilka wycieczek które są tematyczne i nie pokazują danego miejsca kompleksowo. Filozofia wycieczek polskich jest taka żeby wyciągnąć esencję tego co w danym porcie czy okolicy się znajduje więc jedna wycieczka obejmuje programowo 3 proponowane ze statku jest tańsza i w języku polskim. Próbujemy zaoszczędzić przed imprezą turystyczną i nie dotyczy to tylko rejsów nie zastanawiając się nad tym ile wydamy i na co już w trakcie trwania urlopu. Na statku naprawdę można nie przepłacać ale jak to zrobić to już wiedzą osoby wtajemniczone czyli takie które pływają regularnie. Dla osób rozpoczynających przygodę z rejsami oferta z polskim pilotem jest moim zdaniem rozwiązaniem idealnym i wcale nie droższym biorąc pod uwagę wszystkie koszty niż podróżowanie na własną ręke. pozdrawiam
          • zaciszepodsmielcem Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 02.12.14, 15:20
            Ahem, zastanawiam się co innego może zaoferować wycieczka w np. Geirangerze z polskim pilotem od tej ze statku? Dalsnibba, Fjord center, zakręt na Adelarsweg i tam więcej już nic nie ma. Więc spokojnie, poza tym programowo nie będzie czasu na "3 wycieczki ze statku" bo na pokład trzeba wrócić o tej samej porze.
            Jak zawsze - trzeba przysiąść i się zapoznać z tematem.
            P.S. Na przykład jak jest port z tenderami (Geiranger na przykład) to wycieczki ze statku w większości przypadków mają pierwszeństwo na tenderach więc klient ma więcej czasu w porcie. I jest więcej takich detali... Są plusy i minusy, jak zawsze i wszędzie.....
          • an27d Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 12.12.14, 08:21
            No coż - podsumowując. Każdy piszący ma rację :). To prawda, że planując wcześniej można dużo zaoszczędzić. To prawda, że niektóre wycieczki (zwłaszcza tam gdzie statek jest na kotwicy) lepiej kupować na statku (lub po prostu organizowane przez armatora). Ale prawdą jest również, że można wypożyczyć samochód i (zwłaszcza przy 4 osobach) jest to rewelacyjna opcja wycieczkowa w niektórych miejscach. W innych można skorzystać z busów z kierowcami, którzy służą za przewodnika (na forach dotyczących cruisingu często można się do takiej grupy dołączyć). Można również zwiedzić niektóre miejsca lecąc samolotem zamiast płynąć statkiem, co przy obecnych cenach biletów - zwłaszcza do Norwegii jest dużo bardziej opłacalne (ale to już oddzielna historia).
      • zaciszepodsmielcem Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 29.11.14, 14:11
        Witam!

Znam troszkę te trasy, mniej statki MSC. Chociaż co do kajut, to dla osób bez klaustrofobii, im tańsza tym lepiej. W kabinie się tylko śpi. Ale niektórzy lepiej się czują z oknem, kwestia indywidualna. Co do ubioru, kiedyś to Gala Night było popularne, dziś w epoce "totalnego luzu" najwyżej nie zje się kolacji w restauracji tylko na bufecie, i tyle, także żadnego przymusu do specjalnego ubierania się nie ma. Chyba że ktoś chce - widok ładnie ubranych par jednak dodaje do atmosfery statku.
        Co do wycieczek - Norwegia jako taka jest chyba najdroższym krajem w Europie :) i to się przekłada na ceny wszystkiego na brzegu - od lodów dla dzieci po autobusy.
        Zasadniczo porty gdzie statek dokuje w mieście - Bergen, Oslo, Alesund, Kristiansand, Stavanger wszystko jest w zasięgu spaceru (no, może poza Preikestolen w Stavanger :) ) i jeżeli się odrobi zadanie domowe :) - zapozna z tym co dane miasto ma do zaoferowania - bardzo łatwo samemu te miejsca zwiedzić.
        Natomiast w miejscach typu Geiranger, Eidfjord, Flam - czyli na końcach fjordów - wycieczka może być dobrym rozwiązaniem. Np. w Eidfjord miejscem naprawdę wartym zobaczenia jest wodospad Voringsfoss, i tam już można dotrzeć tylko z wycieczką (nota bene zeszłego lata w hotelu przy wodospadzie pracował chłopak z Jeleniej! :) )
        Również popularna Flamsbana - kolejka we Flam - jeżeli nie ma się zarezerwowanego wcześniej biletu, to można się zawieść, bo statek dostaje większość, a rano kolejka po pozostałości zawsze jest duża.
        • matheuz Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 26.09.15, 16:09
          Polecam Preikestolen, naprawdę warto!
          www.podrozemm.pl/2015/09/preikestolen.html
    • megazg1 Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 12.01.15, 16:48
      Organizuję rejs z polskim pilotem na rejsy w lipcu 2015 - szczegóły na priv zapraszam.
    • zaciszepodsmielcem Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 14.01.15, 12:21
      Witam.
      Ciężko coś powiedzieć - na tej stronie jest tylko generalny reklamowy tekst. Nie wiadomo co to za statek, nie wiadomo jakie są godziny w portach, nie wiadomo w jakim terminie.... Jakby było więcej szczegółów to można by się było odnieść. Bo tak, to owszem :) Fjordy są piękne i należy je zobaczyć! Ale trzeba uważać. Widziałem zeszłego lata statki MSC w Geirangerze tylko od 8 rano do 12 w południe - w taki czasie to żadna przyjemność, to gonitwa żeby się wyrobić z powrotem :(
    • pasta_pl Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 22.01.15, 14:34
      kiepski statek. Lepiej wybierz się tam na MSC Orchestra.
    • magnusg Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 23.01.15, 09:42
      Na twoim miejscu bym sie dopytal w biurze czy ten statek plynie tylko do Hellesylt czy do samego Geiranger tez?Na trasie fiordem od Hellesylt do Geiranger sa dosyc fajne atrakcje-n.p. wodospad 7 siostr.Byloby glupio to ominac juz tam bedac.
    • rezydent19 Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 28.01.15, 09:28
      Atlas ma ten rejs w podobnej cenie ale już z dojazdem i pilotem. www.namorzu.pl
    • zaciszepodsmielcem Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 30.01.15, 11:26
      Bergen i Kopenhagę bez problemu zwiedzisz sam - trzeba się przygotować. We Flam musisz być pierwszy na trapie z rana i lecieć GAZEM do kasy żeby zdążyć kupić bilety na kolejkę Flamsbana. W Hellsylt nic wielkiego nie ma a 7 sióstr widać ze statku jak się płynie. Znaczy, jeżeli statek nie popłynie dalej niż Hellsylt, to nie zobaczysz, bo 7 sióstr jest dalej. Najwyraźniej nie płyną do Geirangera bo tam tłok. W zeszłym sezonie rekord to było 6 statków tego samego dnia... totalny chaos....
      A na pokładzie, jak na pokładzie :) norma, bary, wieczorne przedstawienie, i tak dalej.. a ten konkretny statek to się okrętowałem jak jeszcze stał w stoczni, w St. Nazaire :), ech, stare czasy... :)
      • joleczka744 Re: rejs 02.07.18, 14:18
        Dobrze wiedzieć bo w tym roku ja wybieram się na taką wycieczkę ze swoim partnerem, z tym, że organizowaną prze biuro Travelinc. Wcześniej już jeździliśmy na inne wycieczki z tego biura, więc pewnie też będzie czadowo :)
    • room-cajs Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 08.02.15, 19:16
      Wybierając ten rejs musisz mieć świadomość że:
      - rejs jest 5 dniowy, a nie 8 jak większość rejsów,
      - nie ma w nim za bardzo fiordów,
      - zamiast w maju wybrał bym rejs w czerwcu (cieplej i można zobaczyć białe noce)
      Rzuć okiem na rejsy z polskim pilotem - odpadają Ci: wszelkie niespodzianki, dojazd do portu, koszt parkingu, ogarnięcie tematu:) no i imprezę zaczynasz dzień wcześniej
      www.alerejsy.pl/polski-pilot/fiordy
    • only5stars.pl Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 07.04.15, 20:33
      Zapraszamy po rejsy do fiordów norweskich, ale również na trasy po Morzu Śródziemnym z polskim pilotem only5stars.pl/oferty/rejsy
    • sznuroowka Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 17.12.15, 15:49
      Mam bardzo małe doświadczenie w rejsach, ale podoba mi się oferta na fiordy - www.tanieplywanie.pl/rejsy/rejs-38938-fiordy-na-polnocy/ zwłaszcza, że chyba jakaś promocja i all inclusive w cenie.. Zna ktoś to biuro? Albo statek - Monarch?
      • pasta_pl Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 17.12.15, 19:35
        nie polecam statków tego armatora. Są stare i zużyte i odkupywane od innych.
        Skup się lepiej na MSC lub w drugiej kolejności na Costa
        • sznuroowka Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 30.12.15, 11:42
          Dzięki!
          • 45mania Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 30.12.15, 12:31
            W mojej ocenie statki Pullmantur może są stare, ale mają fajny klimat, do tego all inclusive w cenie i ta cena jest korzystna. Widzimy to przeglądając ceny na rejsy po fiordach www.alerejsy.pl/fiordy-norweskie
            Jeśli szukasz fajnego statku, wysokiego standardu i super serwisu to polecę ms Koningsdam linii HolladAmaricaLine.
            • jetlag1 Re: REJS FIORDY NORWESKIE - POLACAM 09.01.16, 03:34
              Ms.Konnningsdam jeszcze nie pływa.
              Pierwszy rejs pod koniec lutego.
              I o ile wiem pierwszy letni sezon na morzu śródziemnym.
              Powrót na Caraiby jesienią.
              Wszystkie statki HollandAmerica sa wysokiej klasy, Ms. Zuirderdam będzie chyba na fiordach w tym roku.
              Pływałem z nimi prawie 20 razy i popłynę ponownie w marcu.
              Mogę polecić rowniez PrincessCruises (18 rejsów)
              Costa podróżowałem 4 razy, jest OK ale to nie ten standard .
              MSC nie pływałem , podobna do Costy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka