Gość: owoc IP: 82.160.252.* 27.01.10, 18:15 Nastepna marka której moim zdaniem nieprzystoi robienie hybryd! I pyt czy to nadal jest prawdziwe porsche??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: jaa Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 91.188.123.* 27.01.10, 18:42 @owoc Świat idzie do przodu, dziadek. Jakby zawsze tak myśleć to powinieneś swoje auto na korbę odpalać. W technice nie ma miejsca na sentymenty, słabostki i wzruszenia. Jest nowa technologia i ma sens to inżynierowie ją wprowadzają. Proste! Sądząc po parametrach podanych w tekście i rozmiarach auta to zdecydowanie ma sens, nawet jeśli są w pewnym stopniu naciągane. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.ib.tcz.pl 27.01.10, 20:38 No proszę - to ile lat Niemcy są za Japońcami? Tyle psioczenia na hybrydy a tu proszę. Tyle że Niemcy wprowadzają to co od 12 lat sprzedaje Toyota i Lexus - dużo za późno. Teraz Honda już ma opracowany seryjny samochód na wodór i jeździ on już w sporych ilościach w USA i w kilku krajach europejskich (Norwegia bodajże). Tak więc znowu Niemcy w tyle Link Zgłoś
Gość: owoc Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 82.160.252.* 27.01.10, 21:13 @jaa Świat idzie do przodu, ale odpowiedz sobie na pyt czy w dobra strone? dzieciaku:-) Dla mnie technika musi isc w parze z niezawodnoscia i trwaloscia! A ta nowa technologia to jest w wiekszosci po to wprowadzana zeby kase od ludzi wyciagnac.Jedz sobie do dowolnego serwisu lub poczytaj troche w necie na temat ludzi którzy kupili najnowsze kipiace nowa technolagia glównie elektronika samochody z mysla ze bedzie codnie a teraz jerzdza po serwisach i usowaja usterki za usterka i wydaja setki zlotych! Podejrzewam ze jak na rynek wypuszcza porsche cayenne napedzane norznie jak w bajce pt.flinstonowie to tez bedziesz mi pisal ze skoro inrzynierowie wprowadzili ta technologie to ona ma sens?? Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 21:22 Zaskoczyli mnie tą hybrydą, niesamowite osiągi, spalanie i to przy takiej masie!:) Gratulacje! Z drugiej strony hybrydy i elektryki to zło większe od spalinowców i dieslów (elektrolit powodujący kwaśne deszcze, składowanie akumulatorów itd.) Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 91.188.123.* 27.01.10, 21:39 @owoc No akurat źle trafiłeś, bo ja jestem elektronikiem z zawodu, więc dla mnie elektronika w samochodzie to dodatkowa branża i więcej roboty na rynku :D A tak poważniej to każdy inżynier (nie tylko elektronik) wie, że elektronika jest zdecydowanie mniej zawodna niż to samo zrealizowane mechanicznie, co jest logiczne ze względu na brak zużycia mechanicznego na skutek tarcia. Powszechna opinia o tym, że elektronika powoduje awaryjność wzięła się stąd, że większość mechaników samochodowych (typu pan Mietek z garażu obok) nie ma o niej zielonego pojęcia i choćby była to usterka jedna na tysiąc innych, to właśnie ona będzie najbardziej przeklęta dla większości. Stąd takie fałszywe opinie a do serwisów i tak trafiają najczęściej ludzie z usterkami czysto mechanicznymi polegającymi po prostu na zużyciu się pewnych elementów - np. klocków hamulcowych czy tarczy sprzęgła itp. Wcześniej nie było odpowiedniej technologii, więc to czym można sterować elektronicznie było realizowane mechanicznie np. aparat zapłonowy, gaźnik itp. Teraz paliwem i zapłonem można sterować za pomocą mikroprocesora, więc tak się robi bo jest to naturalna kolej rzeczy, że zastępuje się wcześniejsze "protezy" tym co działa w sposób bardziej niezawodny i daje dodatkowe możliwości w elastyczności działania. Sam przecież wiem jak wygląda sprawa przy naprawie sprzętu elektronicznego. Zwykle awaria np. telewizora wiąże się z wymianą kondensatora za 50 groszy. W serwisie facet weźmie za naprawę co najmniej 50 zł, bo wszyscy dają się robić w "jajo" i myślą, że nie wiadomo co to za wielka naprawa i jak skomplikowana :) Tak więc ludzie boją się tego co skomplikowane bo się na tym nie znają, a nie dlatego, że jest bardziej awaryjne, bo tylko sami sobie to wmawiają. Gdyby mieli większą świadomość, to wiedzieliby w którym kierunku należy podążać. I wykształceni ludzie wiedzą, tylko "beton" zawsze hamuje rozwój. Link Zgłoś
Gość: owoc Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 82.160.252.* 27.01.10, 22:18 @jaa Dzieki za odp. Cos w tym prawdy jest co piszesz ale moim skromnym zdaniem porownywanie samochodu do telewizora jest troche nie na miejscu no chyba ze uzywacz tv we wszystkich warunkach atmosferycznych i trzymasz go na polu:-) Tak sie sklada ze mam okazje widziec co sie w serwiach glownie naprawia. I jak sie domyslasz jest to w wiekszosci elektronika. Tak wiec jak wytlumaczysz zacinajace sie dachy w peugeotach cc (mechanicznie w nich jest wszystko ok, albo elektroniczny uklad hamulcowy w mercedesie ktory zawodzil i mercedes bardzo szybko sie z niego wycofal. Takich przykladow jes na peczki. Aha i jak to jest ze moj wujek ma dwusziesto kilku letnie BMW i ono dalej funkcjonuje bez problem a inny znajomy kupil sobie 2letni bmw 5 ktora odmawia mu posluszenstwa bardzo czesto glownie z powodu elektroniki i bez podpiecia do kompa w serwise bmw ( a to kosztuje) samochodu zaden mechanik nie jest wstanie naprawic??? Link Zgłoś
Gość: RPWL Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.01.10, 22:37 Oczywiscie dane o zuzyciu paliwa nalezy wlozyc miedzy bajki, a do ekologii doliczyc koszt produkcji i utylizacji akumulatorow. Za 10 lat hybrydy beda uznawane za malo znaczacy epizod, a Toyota poplynie na krachu hybryd najbardziej ze wszystkich. Przyszloscia sa ogniwa paliwowe zasilane wodorem lub metanolem, dajace prad napedzajacy silniki elektryczne. A poki co w duzych i ciezkich samochodach takich jak Cayenne pozostaje tylko prastary wynalazek Rudolfa Diesela Link Zgłoś
Gość: owoc Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 82.160.252.* 27.01.10, 22:57 Pra stary ale jakze genialny!!! Ja jeszcze dodam ze silniki zasilane sprezonym powietrzem moga troche namieszac www.youtube.com/watch?v=FA3nSL_b5cI Link Zgłoś
Gość: owoc Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 82.160.252.* 27.01.10, 23:02 prastary ale jakze genialny! No i to morze troche namieszac w przyszlosci: www.youtube.com/watch?v=FA3nSL_b5cI Link Zgłoś
Gość: fakej Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.csfb.com 28.01.10, 01:43 @jaa: Może i elektronika w teorii mniej się psuje od urządzenia mechanicznego, które robi to samo, tyle że elektronika jest ostatnio robiona z szajsowatych części lub przy założonej kiepskiej kontroli jakości i padnięcie owego kondensatora po okresie gwarancyjnym jest bardziej prawdopodobne niż można by oczekiwać po cenie jaki dało się za produkt. Poza tym serwis nie wymieni kondensatora tylko cały moduł który kosztuje bardzo konkretne pieniądze. "Wpięcie do komputera" samochodu w serwisie też przeważnie kosztuje rzędu 100 zł, bo owy komputer mimo, że sam warty pewnie niewiele więcej niż waży ma oprogramowanie z którym jest sprzedawany serwisom i które kosztuje kosmiczne pieniądze. A to wszystko dlatego, że kiedyś firmy zarabiały głównie na sprzedaży samochodów a teraz głównie na ich serwisie. Nie miałbym nic przeciwko temu gdyby nie to, że: a) cena nowego samochodu jest dla kupującego łatwo porównywalna z konkurencją, a cena późniejszego serwisu jest trudno porównywalna i przez to nie wiesz co kupujesz b) producentom opłaca się produkować sprzęt, który będzie miał przewidywalną i niezbyt długą żywotność Wracając jeszcze do tematu elektronika vs mechanika jak 4 lata temu kupowałem pralkę to poradziłem się kumpla ze sklepu rtv agd i poradził mi: "Weź taką z mechanicznym programatorem, bo takie rzadko wracają do serwisu, a nawet jeśli to mechaniczny progamator kosztuje 50 zł, a elektroniczny 4 razy tyle i częściej się psuje". Link Zgłoś
Gość: Paulie Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.cpe.unwired.net.au 28.01.10, 07:44 Wymiana kondensatora w zakladzie za 50zl to nie robienie klienta w jajo, tylko wynagrodzenie za wiedze i umiejetnosc. Link Zgłoś
Gość: gumiś Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 10:11 Ale coś mi się wydaje, że silnik hybrydowy już dawno temu opracował... Ferdinand Porsche. Dużo przed żółtakami. Także to japońce są za Niemcami :) Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: zygfryd Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 10:13 A samochód zasilany wodorem już dużo przed hondą stworzyło BMW. Ach ta japonia. Kraj tandety i kopiowania :) Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 10:19 No właśnie. Tylko Niemcy wstrzelili się w czasy, gdzie takie rozwiązania nie były popularne i były drogie, co wpłynęłoby na cenę pojazdów. Ale później przespali okres, w którym hybrydy zaczęły się popularyzować. Nie chodzi mi o priusa pierwszej generacji, bo to gó*no było. Późniejsze czasy. Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 11:19 Co z tego, że Niemcy to wymyślili jak nie wcielili tego w życie? Zresztą czy to wymyślili Niemcy to bym polemizował... . Gdy Polacy wymyślili światłowody to helmuty je nam ukradli tak samo jak Porsche podwędziło kształt karoserii Syreny Sport do 911 i na czym tu się Niemcy znają? Chyba tylko na kradzieży... . Prawda jest taka, że szwaby są ze 100 lat za Polakami i Japończykami. Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 12:25 hahaha! 911 to garbus kretynie :) Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 14:45 Oj Tadziu... łeb pusty i głupi... . Z garbusem to pierwsza seria dzieliła podzespoły i szczątkowe w późniejszych wersjach. Widać jak z ciebie KRETYN Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 20:43 Oj Danielku... ogólny zarys bryły 911-stki to Garbus, tyle, że obniżony KRETYNIE :) nic o podzespołach nie napisałem wcześniej. Po za tym jak już to Ferrari podpieprzyło kształt syrenki. P.S. Cytuję: "łeb pusty i głupi"... :D Link Zgłoś
Gość: . Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 82.160.252.* 29.01.10, 00:46 Do @daniel @tadek Dziewczyny niekłucic sie, prosze:-) Link Zgłoś
Gość: Axton Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.chello.pl 29.01.10, 06:42 Ciekawe jaka będzie różnica cenowa pomiędzy Porsche Cayenne Hybrid a bliźniaczym Volkswagenem Touaregiem Hybrid ??? Bo technicznie będą identyczne Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 09:34 @Axton: Porsche będzie droższe. Nie wiem dlaczego, bo VW Touareg jeździ dożo lepiej, zarówno w terenie jak i na szosach :) @. Ty kropka nie wtrącaj się :) Link Zgłoś
Gość: McGyver Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 10:42 Części to masz w 911 z garbusa Sradku-Tadku Link Zgłoś
Gość: Dziks Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 89.174.178.* 29.01.10, 16:59 co to za bzdura z tymi 2km na akumulatorze?? to po co mu ten elektryk, do żeglowania?? nie kumam po co im to to ma byc... i ciekawe w jakich warunkach wyszło im te 6,9l/100km?? Jakoś mocno naciągane mi się to wszystko wydaje! Za mało danych, za dużo fanfar. Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Hybrydowe Cayenne bez tajemnic IP: 81.219.195.* 31.01.10, 20:32 eee tam, ja jakoś nie mam przekonania do tych wszystkich hybryd. Jak już miał bym kupować takie auto to wybrał bym jakiś z mocniejszym silnikiem może być jakaś benzyna, bez znaczenia tylko nie hybrydę, to już lepiej jakiegoś VW z BlueMotion Link Zgłoś