lucar 30.03.10, 21:49 Z pewnych względów (samochód świeżo odpalony z innego akumulatora) wolałbym nie gasić silnika podczas tankowania, czy jest to niebezpieczne? Chodzi o silnik benzynowy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
foreks ja zawsze tankuje na odpalonym silniku 30.03.10, 22:04 bo mi jeszcze turbotimer dziala. czasami sie zadlawi. Link Zgłoś
bmwracer Re: Tankowanie z zapalonym silnikiem 30.03.10, 22:10 nie, ale stacje wola sie zabezpieczyc i pisza zeby wylaczyc. Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Tankowanie z zapalonym silnikiem 30.03.10, 23:24 Często tak tankuję. Nie jest niebezpieczne. Do tej pory nikt mi nie zwrócił uwagi by wyłączyć silnik. Jednak gdybym tankował gaz to pewnie bym wyłączył auto. Pomijam fakt że gaz uzupełnia pracownik stacji. Link Zgłoś
organista_pl Daewoo Musso 31.03.10, 00:03 Był taki samochód no możne jeszcze gdzieś są Daewoo Musso model z benzynowym silnikiem chyba 3 litry przy załączonym silniku nie na tankujesz tego modelu do pełna nigdy tyle spala :))) Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Daewoo Musso 31.03.10, 00:13 Jaguary miały kiedyś wlew po obu stronach, jakby ktoś zechciał tankować przy zapalonym silniku:) Link Zgłoś
dewulot1 Re: Daewoo Musso 31.03.10, 00:40 Pewnie Ty i wielu innych myslimcie ze to byly dwa wlewy do jednego baku i lalo sie z ktorej strony bylo wygodniej. Tam byly dwa wlewy i dwa baki bo widzialem jak gosciu nalal do jednego wlewu a potem do drugiego, tak mnie to zdziwilo ze sie go zapytalem i powiedzial ze sa dwa baki! Link Zgłoś
dewulot1 Tylko jak musisz 31.03.10, 00:05 Po pierwsze moze sie zapalic i nie zgasnac lampka check engine. Dopiero jak sie podlaczysz do komputera dowiesz sie o... nieszczelnosci w ukladzie odsysania oparow, albo ze zgubiles korek. Po drugie to nie jest nigdy dobry pomysl zeby wychodzic z samochodu, w obojetnie jakim celu, i zostawic w nim silnik chodzacy. Ja jezeli to robie to zawsze zostawiam uchylone okno zeby otworzyc drzwi w razie jak sie same od srodka zablokuja:) Link Zgłoś
jasiek-23 Jaguar sruar 31.03.10, 01:24 teraz np.większość s-typów też ma 2 baki.Ze statystyki warsztatu reperującego te cacka -ok 90% aut tego modelu ma instalacje lpg..Często z przemyślnie ukrytym wlewem.A to po to,żeby i szacunek (tzw.prestyż) na osiedlu był i jednocześnie,żeby było tanio bo to jest najważniejsze.Posiadacze takich "dżagów" powinni w serwisie dostawać też displaya soczystego łopianu przy każdej wizycie coby mogli zaoszczędzić na jakże kosztownym papierze.. Link Zgłoś