Dodaj do ulubionych

Instalacja CNG

22.04.10, 16:46
Są na forum osoby jeżdżące samochodami z instalacją CNG? Jeżeli tak, to
napiszcie, czy warto się w to bawić.
Słyszałem, że samochód z instalacją CNG zużywa tyle samo (lub nawet mniej)
gazu co paliwa, nie niszczy silników jak LPG i samochód nic nie traci na mocy.

Koszt instalacji to około 5000zł (dane z 2006r. nowszych niestety nie
znalazłem) a koszt przejechania 100km to 10-14zł, więc taniej niż LPG.

Chcę w swoim samochodzie założyć gaz, nie wiem tylko czy LPG czy CNG? Warto
dołożyć parę złotych do instalacji CNG? Proszę użytkowników o opinie.
Obserwuj wątek
    • jbl25 Re: Instalacja CNG 22.04.10, 16:52
      A gdzie się tankuje ten CNG?
      • tomasz.kw Re: Instalacja CNG 22.04.10, 17:06
        Na stacjach. Wprawdzie nie ma ich zbyt wiele, zwłaszcza w północnej Polsce, ale
        ja mieszkam na południu i tutaj bez większych problemów można sobie z tym
        poradzić. Tutaj jest mapka:
        cng.auto.pl/pl/stacje/stacje-cng-w-polsce/-mapa-stacji-polska.html
        • carfan Re: Instalacja CNG 22.04.10, 18:51
          Ilość stacji jest faktycznym ograniczeniem. Faktycznie z tego co można poczytać
          to CNG jest "lepszym" paliwem niż LPG. Jak zrobiłem akurat ponad 130k km na LPG,
          ale jeśli miałbym możliwość wtedy zakładać CNG to zrobiłbym to. Zresztą więcej
          fabrycznych aut jest na CNG. Nawet takie jednostki na TSI w wersji podwójnie
          doładowanej (1.4TSI Twincharger). Co do zużycia paliwa to trudno to tak policzyć
          wymiernie - CNG liczone w kg/100km. Przykładowo VW podaje dla Passata EcoFuel -
          średnio 6,9m³(4,5kg)/100km CNG / 7,2l/100km Pb.
          • crannmer Re: Instalacja CNG 22.04.10, 19:40
            carfan napisał:

> CNG jest "lepszym" paliwem niż LPG.

Ciekawe, z jakim uzasadnieniem i na podstawie jakiego doswiadczenia.

> Zresztą więcej
            > fabrycznych aut jest na CNG.

To zalezy gdzie. Sa kraje, gdzie nawet Subaru w oficjalnej sprzedazy i w cenniku
            ma LPG. Aczkolwiek drobnym drukiem dodaje, ze adaptacji dokonuje specjalistyczna
            firma gazowa, a auta nie schodza z LPG z tasmy fabryki.
      • archonix Re: Instalacja CNG 26.04.10, 19:25
        Nie ma co instalowac cng, ma to sens jedynie dla firm, ktore robia spore
        przebiegi w malych odleglosciach od stacji. Prywatnie nie ma sans aby to sie
        zwrocilo w stosunku do lpg, poza tym zasieg, policz sobie ze musisz do stacii
        dojechac, a masz jakies 150 km zasiegu, a wiec majac stacie 10 km od ciebie to
        razem 20 km tam i spowrotem. Dopoki nie bedzie stacji w ilosci 1/3 tych co jest
        lpg nie bedzie to oplacalne...
    • crannmer Re: Instalacja CNG 22.04.10, 19:49
      tomasz.kw napisał:

> Jeżeli tak, to
      > napiszcie, czy warto się w to bawić.

To zalezy, jak daleko oddalasz sie od obcykanych stacji. Albowiem w przypadku
      dalszych wyjazdow i koniecznosci tankowania benzyny oszczednosci szybko topnieja.

> Słyszałem, że samochód z instalacją CNG
      > zużywa tyle samo (lub nawet mniej)gazu co paliwa,

Porownywanie zuzycia ilosci paliwa jest pozbawione wartosci poznawczej. Jedno
      jest bowiem ciekle i mierzone w litrach, a drugie gazowe i mierzone albo w m3 (w
      przeliczeniu na cisnienie normalne), albo w kg. 1 kg gazu ziemnego
      wysokometanowego ma zawartosc energetyczna ok. 1,5 litra benzyny.

> nie niszczy silników jak LPG

Gderanie o niszczeniu silnikow jakims tam gazem towarzyszy od zawsze
      instalacjom. Zasadnosc takiego gredania jest zwykle minimalna.

> i samochód nic nie traci na mocy.

To jest niestety bzdura.

> Chcę w swoim samochodzie założyć gaz, nie wiem tylko czy LPG czy CNG? Warto
      > dołożyć parę złotych do instalacji CNG?

CNG stoi i lezy wraz z bliskoscia stacji tankowania oraz jakoscia tejze. Jesli
      stacja nie trzyma cisnienia, to i tak juz minimalny zasieg jeszcze bardziej sie
      kurczy. Jesli stacja nie trzyma rygorow technicznych i zanieczyszcza gaz olejem,
      to pojawiaja sie problemy w samochodzie.
      • maczores Re: Instalacja CNG 22.04.10, 22:40
        crannmer napisał:

> tomasz.kw napisał:
        >

>
        > To zalezy, jak daleko oddalasz sie od obcykanych stacji. Albowiem w przypadku
        > dalszych wyjazdow i koniecznosci tankowania benzyny oszczednosci szybko topniej
        > a.
        Nieprawda zasięg konwersji typu monovalent to niekiedy nawet 400 km starczy z
        zapasem nawet w tak ubogim w stacje CNG kraju jak Polska.A na czarna godzinę
        jest zawsze bezyna w baku
        > > Słyszałem, że samochód z instalacją CNG
        > > zużywa tyle samo (lub nawet mniej)gazu co paliwa,
        >
        > Porownywanie zuzycia ilosci paliwa jest pozbawione wartosci poznawczej. Jedno
        > jest bowiem ciekle i mierzone w litrach, a drugie gazowe i mierzone albo w m3 (

Ale zawsze można porównać cenowo samochód zużywa 7 m3/100km gazu za 2.20 zl/m3
        lub 7l/100km benzyny za 5 zl/litr
        >
        > > nie niszczy silników jak LPG
        >
        Jest o wiele czystszym paliwem niż LPG i benzyna.Żadnego nagaru w silniku, a
        olej po 10 K km jest wciąż w kolorze miodu.Właściwie można zlać do butelki i
        sprzedać ponownie
        >
        > > i samochód nic nie traci na mocy.
        >
        Większość fabrycznych konwersji ma taką samą moc na gazie jak na benzynie. Np w
        przypadku VW Passata 1,4 TSI zmodyfikowano ponad 800 elementów żeby przystosować
        samochód do CNG . I to jest prawdziwa konwersja, zakładanie CNG u pana Józka w
        garażu to bym nie polacał

>. Jesli stacja nie trzyma rygorow technicznych i zanieczyszcza gaz olejemto
        pojawiaja sie problemy w samochodzie.
        Można zamontować filtr gazu i święty spokój
        • crannmer Re: Instalacja CNG 26.04.10, 20:28
          maczores napisał:

> Nieprawda zasięg konwersji typu
          > monovalent to niekiedy nawet 400 km

Niemniej typowy zasieg nawet instalacji fabrycznych to ok. 200 km. Rzekomo
          osiagajacych 400 typow jest jeden i nawet producent nie wierzy w te 400 km.

> Ale zawsze można porównać cenowo samochód zużywa 7 m3/100km gazu za 2.20 zl/m3
          > lub 7l/100km benzyny za 5 zl/litr

Wypowiedz nie na temat. Pytanie bylo o porownanie zuzycia paliwa, a nie pieniedzy.

> Jest o wiele czystszym paliwem niż LPG i benzyna.

Pierdum pierdum.

> Większość fabrycznych konwersji ma taką
          > samą moc na gazie jak na benzynie.

Ktora jest znacznie nizsza od mocy seryjnego, bazowego silnika, na ktorym oparto
          wersje gazowa. Fabryczny Golf IV 2,0 CNG jezdzi, jakby mial silniczek 1,4 pod maska.

> Można zamontować filtr gazu i święty spokój

W zanych mi przypadkach instalacje mialy juz kilka fabrycznych filtrow gazu.
          Tyle, ze po stronie nieskiego cisnienia.
          • carfan Re: Instalacja CNG 29.04.10, 21:43
            Wszyscy twierdzą, że czystszy.
            Na pewno mniej wydziela CO2 - wspominany przeze mnie wcześniej Passat TSI
            EcoFuel - 123 (CNG) / 166 g/km CO2.
            Co do osiągów to trudno porównać, gdyż w specyfikacji 1.4TSI 150KM jest tylko
            wersja EcoFuel na CNG.
            • crannmer Re: Instalacja CNG 29.04.10, 22:10
              carfan napisał:

> Wszyscy twierdzą, że czystszy.

Wszyscy - to znaczy kto? I na jakiej podstawie? Oraz __przede wszystkim__ pod
              jakim wzgledem czystszy?

> Na pewno mniej wydziela CO2

Od kiedy to jest na tym forum jakimkolwiek kryterium?

> Co do osiągów to trudno porównać, gdyż w
              > specyfikacji 1.4TSI 150KM jest tylko
              > wersja EcoFuel na CNG.

Nie patrz na papiery. Patrz na dotychczasowe osiagi. A dotychczysowe osiagi
              niedoladowanych gazowcow CNG sa zalosne. Sa takie, bo ze wzgledu na objetosc
              paliwa w fazie gazowej napelnienie cylindra jest znacznie nizsze, niz przy
              zasilaniu ciekla, rozpylona benzyna. Ergo zagazowany CNG silnik wolnossacy
              bedzie mial zawsze nizsze osiagi od analogicznego benzynowca (chyba, ze ten
              bedzie fabrycznie wykastrowany).

Osobna sprawa to monowalencja. W ktora mozna sie bawic w kraju o jakiejs tam
              sieci stacji gazowych. Ale na razie jeszcze nie w Polsce.
              • soner3 Re: Instalacja CNG 30.04.10, 11:46
                crannmer napisał:

> > Wszyscy twierdzą, że czystszy.
                >
                > Wszyscy - to znaczy kto? I na jakiej podstawie? Oraz __przede wszystkim__ pod
                > jakim wzgledem czystszy?

Tak twirdzi m.in ADAC przyznajac Passtatowi 1.4cng najwyzsza w kategorii
                emisja spalin

Tu sa dosc obszerne dane i porownania na temat Passata CNG

tnij.org/go4b
        • macgregor-72 Re: Instalacja CNG 30.04.10, 10:50

> Ale zawsze można porównać cenowo samochód zużywa 7 m3/100km gazu za 2.20 zl/m3
          > lub 7l/100km benzyny za 5 zl/litr

Jeśli samochód spali 7l benzyny, to spali 8l LPG/100km za 2,12zł, więc oszczędność w stosunku do CNG nieco ponad 10%, która jest niwelowana w przypadku gdybym miał dojeżdżać do stacji 10km. Auto jest, w przypadku instalacji CNG, cięższe co najmniej o 100kg, ze względu na kilka butli, przez co traci na osiągach, bagażnik jest mocno uszczuplony. Można poważniej nad tym myśleć, jeśli stację CNG masz na miejscu lub po drodze i rocznie przejeżdżasz ponad 40-50tys km. Koszt instalacji ok 1000zł większy niż instalacji sekwencyjnej LPG (przynajmniej jak sprawdzałem rok temu).
    • chris62 Re: Instalacja CNG 23.04.10, 15:30
      tomasz.kw napisał:
      >
      > Koszt instalacji to około 5000zł (dane z 2006r. nowszych niestety
      nie
      > znalazłem) a koszt przejechania 100km to 10-14zł, więc taniej niż
      LPG.

Koszt przejechania 100 km na lpg jest zmienny. Był okres, że
      płaciłem 12-15 PLN/100 km a teraz płacę 15-20 PLN/100 km, jeżdżąc
      140 konnym Scenikiem.
      Tak czy inaczej jeśli nie ma wystarczającej ilości stacji CNG to
      olałbym to i zainstalował firmowe lpg sekwencyjne - autem jeździ się
      jak na benzynie tylko taniej znacznie taniej a dobrą instalację
      założysz za 2800 PLN.
    • soner3 Re: Instalacja CNG 26.04.10, 20:15
      cng.auto.pl/forum/index.htm\
    • loyezoo Re: Instalacja CNG 28.10.14, 19:19
      NIE POLECAM safecylinders.net

Musi to być niezły chłam skoro muszą spamować na forum.
    • xvqqvx Nie polecam www.safercylinders.net - dno i muł 29.10.14, 00:05
      Nie polecam www.safercylinders.net - to musi być dno, skoro kretyńsko spamują na forach.
    • xvqqvx Nie polecam www.safercylinders.net - dno i muł 22.12.14, 14:15
      Nie polecam idiotów spamerów - dno i muł, bo widocznie są do niczego, więc nie stać ich na porządną prmocję, a tylko zatrudnianie przygłupów spamerów.
    • xvqqvx Nie polecam www.safercylinders.net - denna firma 23.12.14, 04:05
      Nie polecam dennej firemki www.safercylinders.net kretyńsko i prymitywnie spamującej na forach.
    • xvqqvx Do spamerów z www.safercylinders.net 23.12.14, 06:14
      Jak widzę w Google'ach niepolecanie stąd jest zaraz po linku do waszej dennej firemki. Spamujcie zatem dalej a jeszcze bardziej się pogrążycie.

A dla was:
      Denna firma nie umie inaczej promować się niż prymitywnie spamując na forach. Przygłupy spamerzy nie rozumieją, że tym samym pokazują, że jeśli tak podchodzą do promocji, to tym bardziej mają gdzieś klientów.
    • xvqqvx Nie polecam dennej firmy www.safercylinders.net 05.01.15, 15:17
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka