Dodaj do ulubionych

Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak nr rej

19.06.10, 21:34
Ostatnio za pośrednictwem jednego z serwisów rozglądałem się za samochodem. Irytuje mnie i jednocześnie zastanawia jedna rzecz. Dlaczego ludzie nie podają w ogłoszeniach numeru VIN ani numeru rejestracyjnego? Przecież przed zakupem samochód trzeba sprawdzić zarówno pod względem mechanicznym oraz prawnym. I tak żeby sprawdzić w Sądzie czy auto nie jest przedmotem zastawu, numer rejestracyjny samochodu oraz imię i nazwisko właściciela oraz co najmniej miejscowość w której mieszka jest niezbędny. Żeby sprawdzić cokolwiek u dilera niezbędny jest VIN. Mam jechać 300 km po to tylko aby sobie spisać te dane z dowodu rejestracyjnego właściciela, następnie wracać się i sprawdzać a potem jechać jeszcze raz?? Czego wy się ludzie tak boicie? Ja podałem przy sprzedaży nr rejestracyjny i naprawdę nic się nie stało. Macie coś do ukrycia??

Druga rzecz że jak ktoś ukrywa numer rejestracyjny auto zarejstrowanego w Szwecji to tak jakby napisał drukowanymi literami:"TAK - PRZYZNAJĘ SIĘ DO KRĘCENAI LICZNIKA".

Już niedługo CEPIK ma być ogólnodostępny więc dla ułatwienia życia nam wszystkim proponuję podawać przynajmniej numer rejestracyny i VIN auta. Chyba że jesteście oszustami i coś ukrywacie.

Obserwuj wątek
    • wichura Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 20.06.10, 09:49
      Numery rejestracyjne czasem widać. VIN podają rzadko, ale jeśli naprawdę
      będziesz zainteresowany - zadzwoń. Ja tak zrobiłem, gość mi podał, sprawdziłem
      co miałem sprawdzić. Niektórzy ochronę swojej prywatności rozumieją zbyt
      szeroko, ale to ich sprawa.
      • statystyczny.polak Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 21.06.10, 08:16
        wichura napisał:

> Numery rejestracyjne czasem widać. VIN podają rzadko, ale jeśli
        naprawdę będziesz zainteresowany - zadzwoń

Dokładnie. Od tego są telefony. Zresztą jak do mnie dzownili kupcy,
        to sam się ich pytałem, czy chcą VIN. Tablic nie zasłaniałem i nie
        będę zasłaniał bo to dla mnie jakieś dziwactwo.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie dodatkowej rubryki
        dot. VIN-u w ogłoszeniach typu otomoto.
    • glenior Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 21.06.10, 07:57
      juz to kiedys przerabialem wysylajac zapytania do ofert z allegro - niestety mamy wiekszosc uposledzonych ludzi w tym kraju, bo malo kto mi podal nr vin; najczesciej byly odpowiedzi, by przyjechac; byly tez niektore zabawne np. ze nie poda vin, bo mu go nabije na inne auto albo, ze nie poda vin, bo wiadomo co z nim zrobie - niestety bez opisu co :)
      moim zdaniem powinno byc to prawnie uregulowane, ze przy kazdym ogloszeniu musi byc podany nr vin, bo przeciez to tylko bat na kretaczy a uczciwi ludzie niczego sie nie musza bac;
      wtedy sobie czlowiek spokojnie sprawdzi taki numer on-line na carfax.com czy na Polskiej autobaza.pl i juz jakies info ma, a potem zawsze jeszcze mozna sie udac do serwisu po wiecej informacji
      • tede-tede Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 21.06.10, 09:31
        Na początku zawsze piszę maila a dopiero potem dzwonię jak już co nieco wiem i
        oferta trafia na moją "krótką listę"(wychodzę, z założenia że jak komuś zależy
        to napisze te parę zdań -) ale większość sprzedających to faktycznie albo jacyś
        upośledzeni albo krętacze. W większości wypadków nikt nie wysyła VIN-u, pewnie
        się boją że trochę dokładniej poszperam i trafię na różne "kwiatki".
      • brms Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 23.06.10, 22:04
        Podaję i nr rej. i vin, ale podane strony są do d...
        Wg nich (mojego vin) mam inne modele samochodu niż w rzeczywistości (oba były
        kupowane nowe z salonu), więc te bazy są do bani.
    • robert888 to frajerstwo co chce viny i carfaxy to nie są kli 21.06.10, 09:32
      enci - to poszukiwacze okazji żywota. Podobnie jak czujnikowi pukacze.
      Sami se sprowadźcie auto he he.
    • archonix Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 22.06.10, 20:27
      Jak sprzedawalem samochody nie zgodzilem sie na podanie nr rej, vinu i
      nr ksiązki, nie znam sie ale wiele rzeczy w tym kraju widzialem, wiec
      zwyczajnie sie boje ze ktos to do czegos wykorzysta ( np moze sie
      niedlugo pojawic ksiazka serwisowa made in china:D), zrobia taka pojada
      do serwisu, serwis zweryfikuje przebieg. Wiadomo ze nikt nie kupuje od
      razu, wiec 2 dni poczekam, szkoda ze ktos musi jezdzic ale coz....
      • tede-tede Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 23.06.10, 21:16
        Bez obrazy ale w codziennym użytkowaniu samochodu też nie używasz tablic rejestracyjnych? Jak stoisz na parkingu to ściągasz tablice i chowasz do bagażnika bo ktoś może tą "wiedzę" wykorzystać?? Ośmieszasz się.
        • archonix Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 23.06.10, 23:33
          A kto kogo tam wie, w internecie latwiej znalezc dane auto jakie jest
          potrzebne niz na parkingu.
          • maciekqbn Re: Oferty sprzedaży samochodów- brak VIN, brak n 24.06.10, 08:07
            archonix napisał:

> A kto kogo tam wie, w internecie latwiej znalezc dane auto jakie jest
            > potrzebne niz na parkingu.

Mocne :)

A jak zachorujesz to zamiast do lekarza może kładziesz się do gorącego pieca na
            kilka zdrowasiek?

Boże jaka ciemnota jeszcze jest w naszym ukochanym kraju ...

No chyba, że sobie jaja robisz i podpuszczasz.
    • dewulot1 Moze chodzi o cos innego? 24.06.10, 06:56
      > za pośrednictwem jednego z serwisów rozglądałem się za samochodem.

Moze ogloszenia ktore ogladales sa tez od jednego z serwisow
      pomagajacych sprzedac? Nie podajac rejestracji albo VIN unikaja
      mozliwosci ze odnajdziesz wlasciciela i sie z nim dogadasz prywatnie?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka