marco_tbg 22.07.10, 19:49 Zastanawiam się nad tym autem. 44tyś. z pełnym wyposażeniem. Silnik 68KM nie porywa mocą ale jednostka sprawdzona. Warto się pakować w taka Dacie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
cloclo80 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 22.07.10, 19:59 Zdecydowanie nie warto. Istnieje wiele innych sposobów na zmarnowanie 44kPLN i to nie musi być wcale Alfa Rumano. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 22.07.10, 20:17 40 parę tysiecy to za mało na naprawdę fajnego,typowego przedstawiciela segmentu B,więc wybór Sandero w takiej wersji jest dobry.Będzie prawie wszystko co potrzeba do normalnego funkcjonowania,a przy tym samo auto okazuje się przestronne i daje się przyjemnie prowadzić.Wielka szkoda tylko,że w Polsce masz do wyboru 1.5 dCi w wariancie 68 KM. Tzn. dość dzielnie radzi sobie z poruszaniem tego auta,ale generalnie Sandero Stepway z tym silnikiem to powolne auto.On sprawdzał się wystarczająco w starej Thalii (bo miała masę wyraźnie poniżej 1000kg),tu natomiast często brakuje mocy.Do setki w niecałe 17 sekund... Na szczęście pali aptekarskie czasem ilości ropy i ma przyjemną charakterystykę rozwijania momentu.Do tego świetnie dobrana skrzynia z przyjemnym w obejściu mechanizmem zmiany biegów. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 22.07.10, 20:52 ulubiony19 (w charakterystyczny dla siebie, przypominający pokręcone na talerzu spagetti) napisał: > 40 parę tysiecy to za mało na naprawdę fajnego,typowego > przedstawiciela segmentu B,więc wybór Sandero w takiej wersji jest > dobry. What? Za 45 kPLN masz co chcesz z segmentu B włączając nawet bieda wersję Polo. > Będzie prawie wszystko co potrzeba do normalnego > funkcjonowania,a przy tym samo auto okazuje się przestronne i daje > się przyjemnie prowadzić. Nikt, dosłownie nikt nie chwali Sandero Stepway za sposób w jaki się prowadzi. Widocznie pomyliłeś to auto z karawanem pogrzebowym. > Wielka szkoda tylko,że w Polsce masz do > wyboru 1.5 dCi w wariancie 68 KM. Tzn. dość dzielnie radzi sobie z > poruszaniem tego auta,ale generalnie Sandero Stepway z tym silnikiem > to powolne auto.On sprawdzał się wystarczająco w starej Thalii (bo > miała masę wyraźnie poniżej 1000kg),tu natomiast często brakuje > mocy.Do setki w niecałe 17 sekund... Na szczęście pali aptekarskie > czasem ilości ropy i ma przyjemną charakterystykę rozwijania > momentu.Do tego świetnie dobrana skrzynia z przyjemnym w obejściu > mechanizmem zmiany biegów. Aptekarskie ilości pali 1.5 o mocy 85KM, ale nie wersja 68KM. Poza tym motor jest wyjątkowo źle wyciszony i już powyżej 110km/h można oszaleć od hałasu jaki dostarcza. W skrócie mówiąc jedynie wygląd auta (zwłaszcza gdy buda jest w czerwonym metaliku) zaprzecza robotniczemu rodowodowi, ale cała reszta jest daleko posuniętą porażką. Facet lepiej zrobi gdy kupi Thalie II 1.4 16v All Inclusive. Oprócz porządnego lekko nadmiarowego do tego auta motora ma w standardzie klime full automat a to wszystko za równe 40kPLN. Sandero przy tym to totalna wiocha. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 22.07.10, 21:56 cloclo80 napisał (w charakterystyczny dla siebie,nic nie przypominajacy,acz upierdliwy sposób): Za 45 kPLN masz co chcesz z segmentu B włączając nawet bieda wersję Polo. A widział Ty Polo w bieda wersji??? Toż to wydmuszka.Osobiście nigdy bym nie kupił jakiegoś auta w podstawowej wersji.Sandero od początku jest jakie jest i albo się podoba,albo nie.Sandero w takim przypadku będzie ładniejsze,będzie mieć lepsze wyposażenie i oszczędniejszy silnik. Nikt, dosłownie nikt nie chwali Sandero Stepway za sposób w jaki się > prowadzi Bo się z hoojowymi ludźmi zadajesz,co o autach więdzą tyle,co ja o kozicach. Kurde,naprawdę mnie to dziwi.Jedną z najjaśniejszych cech tego auta jest udane zawieszenie.Jest pewne prowadzenie,spory komfort,cicha praca.Pozwala na więcej,niż każdy silnik montowany w Sandero.Do tego w miarę sprawny,nie pozbawiony czucia układ kierowniczy.Nie mówię,że to rewelacja,ale każdy normalny człowiek "siedzący" w autach powie,że jest ok. Co Ci generalnie nie pasi?:) Widocznie pomyliłeś to auto z karawanem pogrzebowym. Nie.W karawanie tajniaka kładziesz wzdłuż,w Sandero wejdzie tylko "na szerokość". > Aptekarskie ilości pali 1.5 o mocy 85KM, ale nie wersja 68KM. W niektórych sytuacjach mocniejszy 1.5 spali nieznacznie mniej,to fakt (i nie dziwi mnie to,poza tym w przypadku tych silników to reguła).Co nie zmienia faktu,że 68-konny motor jest bardzo oszczędny. Poza tym motor > jest wyjątkowo źle wyciszony i już powyżej 110km/h można oszaleć od hałasu jaki > dostarcza. Więcej.On nie jest wyciszony.Albo inaczej,nie jest wyciszony tak,ja to robią w Renówkach.Poza tym silnik sam w sobie charakteryzuje miękka i dość cicha praca.Ale znowu nie przesadzaj z tym,że od hałasu można oszaleć.Po prostu wyraźnie słychać pracę silnika i szum toczących się kół oraz powietrza opływajacego całe auto. > Facet lepiej zrobi gdy kupi Thalie II 1.4 16v All Inclusive. Oprócz porządnego > lekko nadmiarowego do tego auta motora ma w standardzie klime full automat a to > wszystko za równe 40kPLN. Sandero przy tym to totalna wiocha. Ano możliwe. Ale co to wiocha,to nie wiesz. A tak w ogóle to skąd czerpiesz te swoje informacje? Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 21:05 ulubiony19 napisał: > Nikt, dosłownie nikt nie chwali Sandero Stepway za sposób w jaki się > > prowadzi > > Bo się z hoojowymi ludźmi zadajesz,co o autach więdzą tyle,co ja o > kozicach. > Kurde,naprawdę mnie to dziwi.Jedną z najjaśniejszych cech tego auta > jest udane zawieszenie.Jest pewne prowadzenie,spory komfort,cicha > praca.Pozwala na więcej,niż każdy silnik montowany w Sandero.Do tego > w miarę sprawny,nie pozbawiony czucia układ kierowniczy.Nie mówię,że > to rewelacja,ale każdy normalny człowiek "siedzący" w autach > powie,że jest ok. > Co Ci generalnie nie pasi?:) Masz kiepskie dane, albo zadajesz się z jeszcze większymi porąbańcami niż ja. Właśnie w tym rzecz, że kierownica nie ma czucia, a zawieszenie pracuje równie głośno co wspomniany motor. > Poza tym motor > > jest wyjątkowo źle wyciszony i już powyżej 110km/h można oszaleć > od hałasu jaki > > dostarcza. > > Więcej.On nie jest wyciszony.Albo inaczej,nie jest wyciszony tak,ja > to robią w Renówkach.Poza tym silnik sam w sobie charakteryzuje > miękka i dość cicha praca.Ale znowu nie przesadzaj z tym,że od > hałasu można oszaleć.Po prostu wyraźnie słychać pracę silnika i szum > toczących się kół oraz powietrza opływajacego całe auto. Tu nie wiedzieć czemu twoje zeznania zaczynają się zgadzać z opiniami ludu. Brak izolacji akustycznej. Ślicznie. Auto na kryzys i nic więcej. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 26.07.10, 21:05 cloclo80 napisał: Właśnie w tym rzecz, że kierownica nie ma czucia, a zawieszenie pracuje równie > głośno co wspomniany motor. Chłopie,ja swoje napisałem i Ty swoje też.Jeden z nas mówi,jak jest,drugi pierd... ,bo Sandero widział na ekspocycji w ałchanie. Ja tak,Ty tak.Ech.. Lepiej coś zjeść,niż przekomarzać się z niereformowalnym gościem:) Pozdr Link Zgłoś
statystyczny.polak Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 03.08.10, 10:43 ulubiony19 napisał: Osobiście nigdy bym nie kupił jakiegoś auta w podstawowej wersji. Jakby to było trzecie auto w rodzinie to po co ci full wypas? Link Zgłoś
bimota Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 23.07.10, 12:08 A ile wazyla Thalia ? Sprintow do 100 sie na codzien nie wykonuje, wazniejsza jest chyba elastycznosc, a ta powinna byc teoretycznie na poziomie benzyny 90 KM, trzeba by sie przejechac i sprawdzic... Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 20:44 Thalia ma 980kg, moc 98KM. Waga/moc 10kg/KM Sandero 1140kg, moc 68KM. Waga/moc 16.7kg/KM O dynamice na poziomie 90KM benzyny możesz spokojnie zapomnieć. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 26.07.10, 21:17 bimota napisał: > A ile wazyla Thalia ? > > Sprintow do 100 sie na codzien nie wykonuje, wazniejsza jest chyba elastycznosc > , > a ta powinna byc teoretycznie na poziomie benzyny 90 KM, trzeba by sie > przejechac i sprawdzic... No np. masa własna Thalii 1. gen. bez klimatyzacji z 65-konnym dCi waży 945 kg.W praktyce takie auto jest w miarę sprawne i nie wprawia w frustracje średnio wymagających użytkowników. Sandero z nowszym dCi (o mocy 68 KM,160 Nm osiągane jest 300 obr./min. niżej,bo przy 1700 obr.) jest autem wyraźnie mniej ruchawym,choć tak po prawdzie świadomy użytkownik raczej nie będzie żałować wyboru.To wolny samochód,ale normalnie nie daje wybitnie mocnych sygnałów,że tak jest.Daaa się tym jeździć;) Link Zgłoś
wielki_czarownik Zależy 22.07.10, 20:35 Jeżeli szukasz nowego auta do normalnego, bezproblemowego jeżdżenia, to tak. Jeżeli zaś masz małego gacka i szukasz przedłużenia tej części ciała, bądź też poszukujesz pojazdu do wyrywania lasek pod wiejską dyskoteką, to nie. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zależy 22.07.10, 20:48 wielki_czarownik napisał: > Jeżeli szukasz nowego auta do normalnego, bezproblemowego jeżdżenia, to tak. > Jeżeli zaś masz małego gacka i szukasz przedłużenia tej części ciała, bądź też > poszukujesz pojazdu do wyrywania lasek pod wiejską dyskoteką, to nie. Lubię takie teksty. Bo każde dobre auto musi być przedłużeniem wacka albo służyć wyrywaniu panienek. Najlepiej brać proste, bezpłciowe auta z podróbami silników, wtedy wiadomo że właściciel ma mega powodzenie i 5kg pałę. Wracając do meritum - przejedź się. Jeśli 68 konna popierdółka Ci wystarcza - bierz. Ja w życiu nie wziąłbym za 44 tys nowego auta z salonu, bo jest to właśnie Dacia ze słabym silnikiem. Ale ja wolę przyjemność z jazdy Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Zależy 22.07.10, 21:44 Nie każde dobre auto musi być przedłużeniem wacka. Ale jeżeli ktoś ma 40 patyków i upiera się, że mniej niż 200 koni to on nie chce, to jest to właśnie przedłużanie sobie wacka za pomocą nadgniłej marchewki. Dobre auto swoje kosztuje. Masz 200 patyków, to sobie kup dobry wóz. Masz 40 to kupujesz nową Dacię czy Pandę albo 3 letniego kompakta a nie jakieś "niewiadomoco". Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Zależy 22.07.10, 22:24 chłopie za tyle kasy to ty sobie już kupisz parządne solidne autko używane z dyzo lepszym silnikime i osiągami że o solidnosci już nie wspomne i wcale nie zajechane oraz z dobrego rocznika .dla mnie to w ogóle kupowanie nowych samochodów z salonu jest zbytkiem i zwykła głupotą .do tego dochodzi obowiazkowe serwisowanie za krocie no bo jest z salony to trzeba , he he. Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Zależy 22.07.10, 22:49 Owszem. Kupi kompakta o jakim mówisz. Kupowanie zaś używanego V6 za 40 tysięcy to jak noszenie Omegi na plastikowym pasku. Pomijamy auta kolekcjonerskie. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Zależy 22.07.10, 23:08 za trzy dychy kupi np. dobrego golfa polo itd w dielsu czy benzynie którym pojeżdzi jeszcze bezawaryjnie kupe lat a ta cała dacia nie wiem czy za piec lat bedzie warta z 15 tys .pozatym te silniki reno cdi są do dupy i chyba najgorsze najmniej trwałe z silników diesla nowej generacji .każdy dobry mechanik od diesli ci to powie.to głupota i marnowanie niepotrzebnie pieniedzy na akurat taki nowy samochód ,lepiej to wydac na kilkuletni uzywany samochód lepszej jakosci lepszej marki czy klasy z przebiegiem do 100 tys ,a taki napewno za tyle kasy a nawet mniej mozna bez trudu znależć.ja bym przynajmniej tak zrobił a nie pakował sie w autko choć łądne z wygladu to tak naprawde słabe, mało trwałe ,niesolidne które zaraz straci na wartosci . Link Zgłoś
fuiio Re: Zależy 23.07.10, 03:32 za 4 dychy mozna kupic fajna bryke ale nie kilkuletnia tylko kilkunastoletnia.Kilkuletni to bedzie wlasnie golf albo inny fokus a to saa shity Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Zależy 23.07.10, 23:14 fuiio napisał: > za 4 dychy mozna kupic fajna bryke ale nie kilkuletnia tylko > kilkunastoletnia.Kilkuletni to bedzie wlasnie golf albo inny fokus a to > saa shity a sandero to niby jest bryka? człowieku nie pleć bzdur chyba nigdy nie szukałeś i nie kupowałeś samochodu na rynku wtórnym. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Zależy 23.07.10, 13:40 piotr33k2 napisał: > za trzy dychy kupi np. dobrego golfa polo itd w dielsu czy benzynie Dziwne.Ja ostatnio za trzy dychy to dwa kebaby kupiłem i jakiś soczek. Co najdziwniejsze,kebaby nie były w sosie.One były Zsosem. ta cała dacia nie > wiem czy za piec lat bedzie warta z 15 tys Po co się takimi gupotami przejmujesz? Po pięciu latach Dacie są na tyle duże,że stają się dorosłymi ałdycami.Ostatnio na wiosce widuję Audi S4ndero Quattroway 1.59 dTCDiI.Pełno małych kółków na grillu.Strasznie podsterowny się zrobił... pozatym te silniki reno > cdi są do dupy i chyba najgorsze najmniej trwałe z silników diesla Oj,remonty generalne robią już fabryce.Ale najgorsze te caman caman ray pompowytryski.Wina nie wlejesz i już się zatre. każdy dobry mechanik od diesli ci to powie. Zależy czy przed naprawą sprawdził jakość "paliwa". Poza tym dobry mechanik to nie taki,który biadoli,tylko taki,który robi! ja bym > przynajmniej tak zrobił a nie pakował sie w autko choć łądne z > wygladu to tak naprawde słabe, mało trwałe ,niesolidne które zaraz > straci na wartosci . Tak łądne rze asz rzem siem podnięcił. Link Zgłoś
izyda_ssie Re: Zależy 24.07.10, 09:25 hehe. No można, wypierdzianego przez helmuta golfa nabyć, czemu nie. Najlepiej, jak jeszcze bedzie posklejany z 4 a na bocznym slupku, bedzie rozkład jazdy pociągu berlin-monachium. Kazdy madry mechanik, powie ci również, ze najwiekszym paździerzem w krainie diesli, jest techniczna ejakulacja ludowoza o nazwie 2.0tdi. Aha..udowodnisz, ze dużo traci na wartości i że jest niesolidne..jakieś fakty.. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Zależy 24.07.10, 22:44 izyda_ssie napisała: > hehe. > No można, wypierdzianego przez helmuta golfa nabyć, czemu nie. Najlepiej, jak > jeszcze bedzie posklejany z 4 a na bocznym slupku, bedzie rozkład jazdy pociągu > berlin-monachium. > Kazdy madry mechanik, powie ci również, ze najwiekszym paździerzem w krainie > diesli, jest techniczna ejakulacja ludowoza o nazwie 2.0tdi. > Aha..udowodnisz, ze dużo traci na wartości i że jest niesolidne..jakieś fakty.. kolego czy kolezanko za 40 tys to kupisz prawie "nówke" (bo przebieg ponizej 100 tys dla takiego np golfa) to jest prawie nówka a nie jakiegos rzecha, kupisz też za to rzecha ale nowego który się nazywa sandero czy inna dacia , he he Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Zależy 23.07.10, 13:14 piotr33k2 napisał: > chłopie za tyle kasy to ty sobie już kupisz parządne solidne autko > używane z dyzo lepszym silnikime i osiągami że o solidnosci już nie > wspomne i wcale nie zajechane oraz z dobrego rocznika .dla mnie to w > ogóle kupowanie nowych samochodów z salonu jest zbytkiem i zwykła > głupotą .do tego dochodzi obowiazkowe serwisowanie za krocie no bo > jest z salony to trzeba , he he. Oj,ale z Ciebie gniot:) A ja właśnie uznałbym,że na teraz to Dacia oferuje porządne i naprawdę solidne auta.I proszę,nie wyjedź mi tu zaraz z Mercedesem serii W124.To było nadauto. Wniosek z tego taki,że ktoś z nas ma nasrane we łbie;) Poza tym nie rozumiem,jak można być przeciwnikiem jakiegoś konkretnego sposobu pozyskania auta innego,niż ma się do tej pory.Każdy robi jak chce.Czy "nówka",czy kradziony,czy używany-ok. Byle by nie było ekstremistów w charakterze frajera np. gość zapierajacy się,że używane rulez,a drugi że nufkia to je nufkia. Obowiązku robienia przeglądów/napraw "nówki" w ASO też nikt na Ciebie nie nakłada:) I ja np. z tego korzystam (bo nie zniósłbym,że ktoś w aucie grzebie). Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Zależy 23.07.10, 23:20 no ja napewno panie filozofie nie mam "nasrane we łbie" bo nie zwiastowałem autorytarnie wymieniać komuś pół silnika jak wjechal w kałuże tylko wyszło dokładnie tak jak mówiłem, he he.smieszysz mnie tymi swoimi teoretycznymi madrąsciami delikatnie mówiąc , he he. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Zależy 24.07.10, 01:39 piotr33k2 napisał: > no ja napewno panie filozofie nie mam "nasrane we łbie" bo nie > zwiastowałem autorytarnie wymieniać komuś pół silnika jak wjechal > w kałuże tylko wyszło dokładnie tak jak mówiłem, he he.smieszysz > mnie tymi swoimi teoretycznymi madrąsciami delikatnie mówiąc , he > he. Jak już to Panie kierowco łajdaku!:) Myślisz,że mi dowaliłeś tym postem,co? A gó... prawda! Popłaczę,popłaczę i przestanę:) I nie nakręcaj się tak.Nic nikomu nie kazałem.To FORUM jest bucu;) Moje ego nie ucierpiało bynajmniej mocniej,niż wtedy gdy nauczycielka matematyki powiedziała mi,że jestem debil (ba,raz nawet odrabiając zadanie z pomocą taty usłyszałem z wyczuwalną w tonie głosu rezygnacją to samo:)) Ale tak po prawdzie to choćbym odpisał tamtemu koledze,że zassał bociana pod elektrodę świecy i musi wymienić transfunkcjoner kontinuum,to i tak mój post nie byłby durniejszy od Twojego pacanku;) A że wyszło na Twoje... Łee,każdy widzi,że bezmózg "szczelał" hehe:) Tak w ogóle to strasznie dziecinny jesteś.Równie dobrze mogłeś mi odpisać,że "mnie mama kocha a ciebie nie,a wooo oogóle to w piaskownicy kopię Nokią":) autorytarnie Błagam,nie używaj słów,których znaczenia ani Ty,ani ja nie znamy. he he.smieszysz > mnie tymi swoimi teoretycznymi madrąsciami delikatnie mówiąc , he > he. He he,teoretycznie to Ty jednak masz nasrane we łbie he he:) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Zależy 26.07.10, 21:22 piotr33k2 napisał: > te korbowód nie denerwuj się, he he. Oszczędź mnie mocarzu!!! Link Zgłoś
kp25036 Re: Zależy 24.07.10, 23:51 ludzie - ktos, kiedys, gdzies musi kupic to auto w salonie zebys pozniej zakupil sobie okazyjnie tego "dwulatka"- co to za argumenty.... Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zależy 23.07.10, 15:40 wielki_czarownik napisał: > Nie każde dobre auto musi być przedłużeniem wacka. Ale jeżeli ktoś ma 40 patykó > w i upiera się, że mniej niż 200 koni to on nie chce, to jest to właśnie przedł > użanie sobie wacka za pomocą nadgniłej marchewki. Pieprzysz. Za 40 tys kupisz dobre auto z normalnym silnikiem, a nie kosiarkę do trawy 1.5 diesel. Auto ma dawać radość z jazdy, chyba że ktoś kupuje Dacię żeby stać 10km dziennie w korku do pracy (totalny idiotyzm, 100x wolę komunikację miejską), a w garażu czeka na niego normalne auto z normalnym silnikiem do wyjazdów na wakacje i weekendy. Niestety, w 99% taką Dacię kupuje się tylko dlatego że jest nowa i tania, tu się kończą jej zalety. A, 3 letni kompakt też może dawać frajdę, o ile niestety nie ma 17s do setki Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Zależy 23.07.10, 19:52 analny_wybawca napisał: > > Pieprzysz. Za 40 tys kupisz dobre auto z normalnym silnikiem, a nie kosiarkę do > trawy 1.5 diesel. Auto ma dawać radość z jazdy, chyba że ktoś kupuje Dacię żeby > stać 10km dziennie w korku do pracy (totalny idiotyzm, 100x wolę komunikację > miejską), a w garażu czeka na niego normalne auto z normalnym silnikiem do > wyjazdów na wakacje i weekendy. Niestety, w 99% taką Dacię kupuje się tylko > dlatego że jest nowa i tania, tu się kończą jej zalety. > A, 3 letni kompakt też może dawać frajdę, o ile niestety nie ma 17s do setki Jakoś nie mieści ci się w głowie, że ktoś nie potrzebuje auta dającego "radość z jazdy", tylko szuka narzędzia? Jak kupujesz sobie młotek, to też patrzysz czy daje radość z walenia w gwoździe? Są ludzie, dla których samochód, to takie samo narzędzie, jak młotek, kuchenka mikrofalowa czy nóż do masła. Ma być tani, niezawodny, wystarczająco pojemny i tyle. Dlatego też wiele osób woli mniejsze, ale nowe autko na gwarancji, niż duży "fajny samochód" z dużym przebiegiem. No i jest też inna kwestia - fajny samochód kosztuje i człowieka musi być na to stać. Kupowanie "fajnego samochodu" dysponując funduszami na poziomie Pandy czy Sandero jest jak kupowanie używanych butów Adidas celem szpanowania przed znajomymi. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zależy 24.07.10, 22:11 Kupowanie "fajnego samochodu" dysponując funduszami na poziomie Pandy cz > y Sandero jest jak kupowanie używanych butów Adidas celem szpanowania przed zna > jomymi. Kupowanie nowego auta za taką cenę mija się z celem. Ale ja jestem fanatykiem motoryzacji i dla mnie najważniejsze jest to, czy auto daje radość z jazdy, a nie że jest NOWE. Nowe auto przestaje być nowe po wyjechaniu z salonu, a gwarancja jest czasem tylko iluzją (kolega miał Doblo na gwarancji, 2x zapłacił ok. 3 tys zł za remont skrzyni, padał drugi bieg, wg serwisu - zmieniał biegi bez sprzęgła...), dlatego wolę używane auto wyższej klasy z lepszym wyposażeniem i silnikiem, które pozwala na komfortową jazdę po Polsce (gdzie naprawdę potrzebna jest moc żeby nie jechać 20km za tirem) niż małą gołą popierdółkę Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Zależy 25.07.10, 00:24 analny_wybawca napisał: > > Kupowanie nowego auta za taką cenę mija się z celem. Bardzo autorytatywne stwierdzenie. Dla kogo mija się z celem? Dla człowieka potrzebującego małego, ekonomicznego toczydła? Ale ja jestem fanatykiem > motoryzacji i dla mnie najważniejsze jest to, czy auto daje radość z jazdy, a > nie że jest NOWE. A widzisz. A niektóremu radość z jazdy daje fakt, że ma auto nowe a nie wypierdziane po Helmucie a jeszcze inny ma gdzieś radość z jazdy bo dla niego samochód do narzędzie. Nowe auto przestaje być nowe po wyjechaniu z salonu, a > gwarancja jest czasem tylko iluzją (kolega miał Doblo na gwarancji, 2x zapłacił > ok. 3 tys zł za remont skrzyni, padał drugi bieg, wg serwisu - zmieniał biegi > bez sprzęgła...), Kolega dupa - albo biegów zmieniać nie umie, albo nie potrafi się o swoje upomnieć. Auto na gwarancji ma ten plus, że masz asistance, że masz auto zastępcze, nocleg na koszt firmy jeśli potrzeba itp. dlatego wolę używane auto wyższej klasy z lepszym wyposażenie > m > i silnikiem, które pozwala na komfortową jazdę po Polsce (gdzie naprawdę > potrzebna jest moc żeby nie jechać 20km za tirem) niż małą gołą popierdółkę A ktoś potrzebuje niewielki, bezproblemowy samochodzik, żeby pojechać nim do pracy i na zakupy. Takie to trudne do zrozumienia? Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zależy 25.07.10, 08:56 > A widzisz. A niektóremu radość z jazdy daje fakt, że ma auto nowe a nie wypierd > ziane po Helmucie Wypierdziane po Helmucie, masz teksty jak handlarz kapusty spod Grójca. Nowe auto jest nowe tylko jak stoi w salonie, możliwe też że jest już wypierdziany fotel kierowcy bo np przestawiali go na parkingu czy ładowali na lawetę. > A ktoś potrzebuje niewielki, bezproblemowy samochodzik, żeby pojechać nim do pr > acy i na zakupy. Takie to trudne do zrozumienia? To nie kupuje wtedy Dacii Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Zależy 25.07.10, 11:31 analny_wybawca napisał: > > Wypierdziane po Helmucie, masz teksty jak handlarz kapusty spod Grójca. Nowe > auto jest nowe tylko jak stoi w salonie, możliwe też że jest już wypierdziany > fotel kierowcy bo np przestawiali go na parkingu czy ładowali na lawetę. > A myślisz, że te "igły sztuki" z Rajchu to jakie są? > To nie kupuje wtedy Dacii A dlaczego nie? Kupisz za te pieniądze coś nowego, równie ekonomicznego i dobrze wyposażonego? Rozumiem, że jak ma się 20 lat, to znaczek Dacia dyskwalifikuje pojazd, ale są też na świecie osoby rozsądne, które (jak już 10 raz mówię) traktują samochód jak narzędzie i bez różnicy dla nich, czy auto nazywa się Dacia, Daewoo czy Opel. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zależy 26.07.10, 21:30 to znaczek Dacia dyskwalifikuje > pojazd, ale są też na świecie osoby rozsądne, które (jak już 10 raz mówię) tra > ktują samochód jak narzędzie i bez różnicy dla nich, czy auto nazywa się Dacia, > Daewoo czy Opel. Nie znaczek dyskwalifikuje pojazd, ale jednak jest coś w tym że marka ma coś wspólnego z jakością. W swoim bliskim otoczeniu mogę porównać 2 auta - Fiata Doblo JTD oraz Golfa IV TDI, oba z 2003. Doblo jako auto rodzinne, Golf - tylko do "roboty". Golf ma już 200 tys km nalatane, Fiat 110 tys. Wiesz które auto wygląda i sprawuje się lepiej? Doblo ma pierwszego właściciela, Golf trzeciego, w dodatku jest sprowadzony. Ale ja już taki jestem, że wolę starsze auto wyższej klasy z lepszym silnikiem i wyposażeniem niż nowego biedagolasa, którego jedyną zaletą jest bycie NOWYM Link Zgłoś
wielki_czarownik Jakość? 26.07.10, 21:44 moto.onet.pl/1595695,1,dacia-doceniana-za-jakosc,artykul.html?node=2 No tak... Jakość. Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 23.07.10, 10:45 do marco_tbg - Nie wiem czy dobrze czytam Twój nick, ale wydaje mi się że jesteś z Tarnobrzega, a to niedaleko Stalowej Woli. W Stalowej jest dealer Dacii i obecnie oferują jazdy próbne Dacią. Może wpadniesz i się przejedziesz. Łatwiej będzie podjąć decyzję. Aha - nie popełniaj tego błędu co ja: nie zabieraj ze sobą żony. W salonie obok Sandero i Dustera którymi chcieliśmy się przejechać stała nowa Megane Coupe..... W tej chwili nie ma mowy o Dacii a jest właśnie o renówce. Link Zgłoś
bimota Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 23.07.10, 12:03 "Bieda" Dacie sie kupi za mniej niz 30000, a jest to raczej segment B/C. Moze jakies konkrety co w Polo jest lepszego moze poza glosnoscia ? Fotele moze tez ma lepsze... Bo w czym jest gorsze moge wymieniac... No ale 44 to faktycznie jakby duzo... Nie wiem co to za wyposazenie... Jak duzo jezdzisz to moze lepsza benzyna i gaz ? Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 23.07.10, 23:09 czlowieku nie daj sie omamic tym forumowym "ekspertom" od siedmiu boleści co to jak tylko tu zajrze czy w dzień czy w nocy to wiecznie tu są i pieprza nabuzowani swoje teoretyczne farmazony ,tylko nie wiem kiedy jedżdza i czy w ogóle czymś jedza na stale bo jak im tatus nie pozyczy autak to klapa , he he .dalej beda sie upierał że trzeba byc kompletnym idiotą zeby wydac na jakieś rumunskie sandero ponad 40 tys ,nawet jak ma zamontowany (bezndziejny zresztą) silnik dielsa od renówki. to auto za piec lat nawet polowe tego nie bedzie warte i na wolnym rynku i rzeczywiscie realnie jako samochód .za te pieniadze kupisz dobry uzywany solidny kilkuletni samochód z przebiegiem ponizej 100 tys którym pojeżdzisz bezawaryjnie nastepne 150 tys kilometrów co najmniej ,nie wiem wez jakś honde, toyote czy tego golfa wybór jest duzy ,i to jest najbardziej racjonalne logiczne i ekonomiczne ,a jak juz chcesz kupic na siłe coś nowego a masz tylko tyle pieniedzy to kup sobie np. pande zaplacisz polowe mniej a pojedzisz dwa razy dłużej bez poważnych remontów i kłopotów jak tym całym rachitycznym sandero .40 tys to jest podejrzewam dla ciebie tak jak i dla mnie kupa forsy i nie warto naprawde pakowac się w taką nietrwałą tandete .poatrz sobie pa necie ogłoszeniach, komisach itp . itd jakie fajne prawie nowe sprawdzone(modele) samochody mozesz miec za taką kase a przejrzysz na oczy . Link Zgłoś
paralityk_murzynski Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 23.07.10, 23:45 I oto odezwali sie podludzie z Bulandy ,ujezdzajacy przepierdziane furaki ,chlopy ciemne dajta na luz! Link Zgłoś
bimota Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 00:02 Ale ja nie zamierzam kupowac auta... :) Link Zgłoś
wielki_czarownik Taa... 24.07.10, 00:08 Same igły, bezwypadkowe, Golfy TDI, którymi dziadek Niemiec woził babcię do kościoła. W sam raz do szpanowania pod dyskoteką w Pcimiu Dolnym. Link Zgłoś
paralityk_murzynski Re: Taa... 24.07.10, 00:35 wielki_czarownik napisał: > Same igły, bezwypadkowe, Golfy TDI, którymi dziadek Niemiec woził babcię do koś > cioła. W sam raz do szpanowania pod dyskoteką w Pcimiu Dolnym. nie do kosciola,ino do krematorium´´ Link Zgłoś
ulubiony19 Łłłooo! Aleś się przejął:) 24.07.10, 01:56 jak tylko tu zajrze czy w dzień czy w nocy to > wiecznie tu są i pieprza nabuzowani swoje teoretyczne > farmazony ,tylko nie wiem kiedy jedżdza i czy w ogóle czymś jedza > na stale bo jak im tatus nie pozyczy autak to klapa , he he Łeeee,to Ty ani śniadania,ani obiadu,ani dymania... Nie można tak ciągle na forum zaglądać. Mama nie mówiła,że Ci włosy między palcami wyrosną? A płynnie Ci filmiki na redtube śmigają? A "z głowy" też dasz radę pocisk odpalić? A wiesz,że laptop wchodzi bez problemu do auta? Pozostałych szczątków Twojego posta już nie cytuję,bo to brednie,które mogę usłyszeć od byle znafcy.Szkoda klawierki generalnie (tym bardziej,że ziom z wioski przegrał mi prawie najnowszego niidforspida,więc kolejny ostry dzień przed kompem). Joł szszszsz... bez odbioru szszszsz... Link Zgłoś
dark13 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 12:29 bimota napisał: > "Bieda" Dacie sie kupi za mniej niz 30000, a jest to raczej segment B/C. Moze > jakies konkrety co w Polo jest lepszego moze poza glosnoscia ? Fotele moze tez > ma lepsze... Bo w czym jest gorsze moge wymieniac No to wymieniaj , jesli dopiszesz cos wiecej niz wielkosc wnetrza i nizsza cena to chyba nie jestes w pelni rozumu. Link Zgłoś
bimota Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 28.07.10, 21:43 Wszystko pozostale Dacia ma lepsze :P Link Zgłoś
marco_tbg Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 07:54 Szukam normalnego samochodu za normalne pieniądze. Nowego. Nie interesuje mnie szukanie pół roku samochodu "od dziadka z Niemiec z minimalnym przebiegiem" bo chcę nowy samochód. Wiem, że za 40 czy 50 tys. mogę kupić używaną furę ale ja potrzebuje normalny mały samochód a nie auta do szpanowania pod blokiem. Jak słyszę o używanych Polo, Golfach czy Paskach to mi słabo. Golfa spotykam co 50 metrów, Paska co 100, podobnie BMW 3 i Audi A4 - a takie fury, że oczy bolą od szpachli i czarnego dymu z wydechu. Jakby wszyscy kupowali używane fury, to od kogo kupowalibyście te nówki sztuki z Niemiec? Link Zgłoś
frax1 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 11:42 Słuchaj, Dacia może jest i ok, ale te auta głównie kupuje się w najtańszych konfiguracjach i mają one wtedy sens. Z ceną rzędu 44 tyś osiągasz pułap m.in bravo dynamic 1.4 (ok.46-47) w promocji, czy hyundaia i30. Podobnie wyposażone, a znacznie nowocześniejsze auta. Pomyśl o nich - będzie bezpieczniej, z mniejszą utratą wartości i ciekawiej dla Ciebie jako kierowcy. Pozdrawiam Link Zgłoś
wielki_czarownik W sumie racja, ale pytanie ile jeszcze utarguje 24.07.10, 12:18 Kupując auto w lepszej wersji można liczyć na większy rabat, niż w przypadku najtańszego. Może się więc okazać, że uda się kupić tą Dacię o +/- 5000 PLN taniej od Bravo czy I30. Link Zgłoś
1realista Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 28.07.10, 14:03 > Słuchaj, Dacia może jest i ok, ale te auta głównie kupuje się w najtańszych > konfiguracjach i mają one wtedy sens. Paradoksalnie najwięcej kupują modele o pełnym lub dosyć bogatym wyposażeniu.Najtańsze modele kupują albo ludzie bez kasy albo nadoszczędni szefowie. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 22:19 > Jak słyszę o używanych Polo, Golfach czy Paskach to mi słabo. Golfa > spotykam co 50 metrów, Paska co 100, podobnie BMW 3 i Audi A4 - a > takie fury, że oczy bolą od szpachli i czarnego dymu z wydechu. No tak, Dacii nie ujrzysz w promieniu 50km, bo nikt takiego badziewia nie kupuje. Oczy oczywiście bolą od szpachli i czarny dym z wydechu, a jak znajomy szukał sobie przed wakacjami Golfa IV (straszny rzęch w porównaniu do Dacii, nie?) to za 20 tys zł znalazł w miesiąc Golfa IV z ostatniego roku produkcji z dieslem 130KM, klimą, pełną elektryką, przebiegiem 140 tys km. I jakoś 100x wolałbym jeździć takim czymś niż nową Dacią, a to jest TYLKO Golf, kompakt ze średniej półki. No ale skoro kolega wierzy w magię nowego auta... To niech chociaż nie kupuje Dacii, wyżej wspomniana Panda jest lepszym rozwiązaniem Link Zgłoś
1realista Sandero duże lepsze do golfa 4. 28.07.10, 13:57 Powodów jest wiele.... porównywalne wielkością ale ma bardziej komfortowe zawieszenie, wnętrze nie trzeszczy, jest bezpieczniejsze od golfa 4, będzie bardziej niezawodne. Sandero jest ładniejsze i bardziej przyciąga oko na ulicy. Golf 4 o takim przebiegu to wkrótce remont turbiny, wymiana wtrysków, sprzęgła, układu wydechowego, ma zużyte wnetrze i podzespoły. Zapominasz o ewolucji i rośnięciu samochodów oraz zdecydowanej poprawie jakości większości aut - tanie i tandetne marki to obecnie rodzime produkty chińskie czy indyjskie. Golf ma bogatszą gamę silnikową z kilkoma topowymi wersjami wyposażenia. Jednak dla kogoś kto używa auta do normalnej eksploatacji kupno nówki jest bardziej opłacalne od kupna tak starej i wyeksploatowanej używki. Nowe sandero kontra golf 4 - wybieram sandero. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 24.07.10, 22:49 no jak ty uważasz ze za 40 tys można tylko kupic kopcący czy szpachlowany samochód to ja sie nie dziwię że chcesz kupic za to nowa dacie i krzyż ci na droge , he he. Link Zgłoś
freepalikot Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 25.07.10, 21:13 no to sobie kup Dacię w czym problem ? Ty naprawdę musisz się pytać ćwoków z forum, którzy preferują wypierdziane szroty po faszystach... daj se spokój i nie czytaj tych postów, po prostu idź do salonu i kup sobie nówkę choćby i Dacię, a gołodupcy dalej niech szukają prawie nowych (100 tys. na liczniku a w rzeczywistoiści 400 tys) wypierdzianych padełek tyle że z bardziej prestiżowym znaczkiem, bo jak już jeździć to czymś a nie jakimś tam rumunem... to typowe rozumowanie polskiego gołodupca, miłośnika motoryzacji znaczy, marzyciela bez grosza przy dupie, bez odbioru miłośnicy motoryzacji. Do autora , miej swoje zdanie , a nie byle kogo się pytasz (choć jest i paru, których wypowiedzi przyjemnie się czyta) Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 26.07.10, 21:22 hehehe, kolego, Dacia nie jest gównem dlatego że jest Dacią, tylko nadal nie dorównuje normalnym europejskim markom. W obecnej chwili Dacia nadaje się do wożenia towarów w małych firemkach, ew. na taksówkę, tym bardziej z takim silnikiem. Niestety w Polsce mamy takie drogi, że do sprawnego poruszania się potrzeba nieco kuni pod stopą, 68KM to zdecydowanie zbyt mało żeby wyprzedzać sprawnie kolumny tirów na drogach krajowych. Ale co ja mogę wiedzieć, miłośnik jak wy ze wsi mówicie - wypierdzianych szrotów po helmucie. Tylko dziwnym trafem owe "wypierdziane" szroty w Niemczech są w o wiele lepszym stanie niż wypierdziane przez polskie bąki auta krajowe. Link Zgłoś
bezzebnypirat O co wlasciwie pytasz, skoro juz podjales decyzje? 26.07.10, 21:50 Chcesz kupic nowa Dacie, kup nowa Dacie. Problemem nowych aut jest fakt, ze sa dla ludzi bogatych. Bo utrata wartosci jest nieublagana. Dacia zas jest dla ludzi ubogich. Taki paradoks tego auta. Nie czujesz sie na silach znalezc w Niemczech uzywane auto, ktore godne jest zaufania - kup Dacie. Ale nie dziw sie pozniej, ze ktos Ci powie, ze za analogiczna kwote mogles miec auto lepiej wyposazone, wieksze, bezpieczniejsze i tak samo czy bardziej niezawodne. Zycie. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: O co wlasciwie pytasz, skoro juz podjales dec 26.07.10, 22:05 I tym wpisem powinien zakończyć się wątek. Link Zgłoś
bimota Re: O co wlasciwie pytasz, skoro juz podjales dec 27.07.10, 00:03 Ale dziw sie jak to sie okaze prawda. :) Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: O co wlasciwie pytasz, skoro juz podjales dec 27.07.10, 02:54 Jak co sie okaze prawda? Link Zgłoś
hipohondryk1 Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 27.07.10, 08:18 I masz rację z wyborem. Ja używam swojego auta jako narzędzia i jak słyszę ile to koni teraz trzeba mieć na polskich drogach to ręce opadają. To nie koni trzeba, a umiejętności. Moje auto ma 58 zagazowanych koni na gaźniku i bynajmniej nie wlokę się 20km za tirami. Nie mam problemu z wyprzedzeniem, a jak jest naprawdę ciasno i źle widać, to po to montuje się CB, żeby tirowca zapytać o możliwość wyprzedzenia i mały margines. Jak grzecznie pytasz a nie masz postawy roszczeniowej, to nie ma z tym problemu. Zależy ile będziesz jeździł. Ja robię około 140km dziennie i z prostych kalkulacji wynika, że jedynym opłacalnym paliwem jest LPG. Na tyle, że nie szkoda raz w roku podjechać na regulację, przegląd i wymianę filtrów - zapłacić za to 70-90 zeta. Przemyśl czy DCI to dobry wybór biorąc pod uwagę ceny paliwa, ilość kilometrów i niestety, niezbyt udaną konstrukcję silnika, bardzo czułego na jakość paliwa, z padającymi pompami i wtryskami - co po gwarancji generuje spore koszty. Być może lepiej kalkuluje się wziąć benzynę i wrzucić w gaz, o ile Dacia dopuszcza na gwarancji taką modyfikację. A co do tych Golfów i innych poi dziadkach z Niemiec, to kurde, za jakim bym nie jechał, to jak się zabierają za tira właśnie, to zostawiają za sobą chmurę czarnego dymu. 9 na 10 dyzli tak ma. Nie wiem, czy u nas faktycznie takie nędzne paliwo, czy to wina wiejskich modyfikacji silnika, jego olbrzymiego przebiegu, czy po prostu zaniedbania w serwisowaniu. Ot, dla mnie dizel to kupa i tyle. Link Zgłoś
marco_tbg Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 25.07.10, 09:03 Dobra nie ma co ciągnąć tych gadek, szkoda czasu na czytanie Link Zgłoś
zygzak.pl Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 25.07.10, 10:26 Zdecydowanie warto. Wypowiedzi poniżej są wypowiedziami ludzi, którzy nigdy tym autkiem nie jeździli. Po długim oczekiwaniu na dostawę odebrałem wiosną tego roku. Zrobiłem już ok 10 000 km. Jestem z tego autka bardzo zadowolony. Bardzo ekonomiczne i wcale nie jest taki powolne. To jest idealne autko na polskie drogi i na polskie korki w większych miastach. Aby je kupić trzeba je zamówić i trochę poczekać. jest na nie taki duży popyt a to mówi samo za siebie. Zapraszam na forum daciaklub a wtedy poczytasz sobie opinie prawdziwych użytkownikw. Link Zgłoś
bimota Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 25.07.10, 16:36 A w jakiz to sposob jest tak idealnie przystosowane do polskich korkow ? ;) Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Dacia Sandero Stepway 1,5dCI 26.07.10, 21:40 Posiada na wyposazeniu wyrzutnie rakiet ziemia-ziemia, ktore pozwalaja utorowac przejazd przez polskie korki;-) Link Zgłoś
1realista Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 28.07.10, 13:43 na początek linki do testów: www.autotesty.com.pl/articles.php?id=254 www.autogaleria.pl/auto_test/dacia-sandero-stepway-1.5-dci,400.html Możesz też zaglądnąć na daciaklub.pl Jeśli chodzi o samo auto... to jest bezawaryjne i niezawodne; ma fajny wygląd zewnętrzny przykuwający uwagę ludzi; w środku jest całkiem przyjemnie jeśli nie wymagasz alkantary i skóry, wnętrze nie skrzypi. Jeśli chodzi o silnik to testowałem go w loganie kombi - jest wystarczający do spokojnej podróży, na miasto wystarczająco dynamiczny, silnik wymięka przy prędkości rzędu 140-150km/h. Jest za to przy niskich prędkościach dosyć cichy, ma wysoką kulturę pracy, jest bardzo oszczędny. Silnik jest zdecydowanie cichszy ( o niebo) przy prędkościach 130-150km/h niż 1,9 TDI ( przy nim odpada głowa od hałasu w octawii 1). Stepway to ciekawe współczesne autko za rozsądne pieniądze o fajnym wyglądzie. Ten model jest mocno wyewoluował od czasu pierwszych loganów i daleko mu do postrzegania jako "prymitywna tania rumunka". Choć oczywiście na rynku można poszukać kilka modeli innych producentów lecz trochę droższych nawet w promocji - dacia jest (nieco)tańszą marką renault. Ja osobiście gdybym miał kupić to albo zwykłe sandero albo logana. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 28.07.10, 16:02 Silnik jest zdecydowanie cichszy ( o niebo) przy prędkościach 130 > -150km/h niż 1,9 TDI ( przy nim odpada głowa od hałasu w octawii 1) Podaj jaki konkretnie silnik, bo po przejażdżce Golfem znajomego jestem zachwycony właśnie ciszą (jak na diesla). Pod maską 1.9 TDI o oznaczeniu ASZ (130KM) i 6 biegowa skrzynia. Jeśli mówisz o TDI 90/110KM to jest zupełnie inna liga, mniej kulturalne ale palą bardzo mało jak na takie osiągi. Link Zgłoś
1realista Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 14:46 Nie wiem jaki po oznaczeniach bo nie chce mi się szukac. Octavia 1 generacji 2003 rok 1,9 tdi chyba faktycznie ma mniej koni niż 130. Przy predkosci podróznej 140-150 km/h głowa pęka. Logan( bez wyciszenia) przy tej prędkosci dci 68 km też głośny ale głowa nie boli. TDI w VW są bardzo głośne temu nikt nie zaprzeczy. Nowsze z osprzętem common są cichsze. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 17:53 VP są głośniejsze, PD zdecydowanie cichsze, w TDI 130KM przy 140km/h słychać tylko powietrze i opony Link Zgłoś
1realista Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 22:17 czyli mam racje że jest cichszy niż w skodzie. Link Zgłoś
bimota Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 28.07.10, 21:46 Ten model > jest mocno wyewoluował od czasu pierwszych loganów A konkretnie co "wyewoluowalo" ? Link Zgłoś
1realista Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 14:41 Bezpieczeństwo, wykończenie, stylistyka, wyposażenie bogatsze i nieco nowsze silniki wkładają. To juz nie jest auto "low cost" a "economic cost". Przebiła się też do swiadomości niezawodnośc marki dzięcki czemu Dacia zaistniała w świadomości motoryzacyjnej europy. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 18:42 Ale Polak chce luksusu. Auto z wnętrzem o uroku drewnianego wychodka nie ma u nas poważnieszych szans i na to żadne modły Alfa Rumano nie pomogą. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 18:44 Tfu. Kurna, nie na temat. Zestaw uprzejmości z postu wyżej dotyczy Dustera. Link Zgłoś
bimota Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 22:10 CO NIBY JEST BEZPIECZNIJSZEGO ?? Wykonczenie ?? CZego ? Stylistyka sie troche zmienila, ale nie nazwal bym tego wielka ewolucja. Jakie bogatsze wyposazenie ?? Jakie silniki ?? Tu gadamy o 1.5 dci, ktory byl chyba w 1 Loganie. Chyba, ze myslisz o 1.2 16V 75km (?), ktory co prawda mniej pali od starego 1.4, ale poza tym wszystko ma gorsze... Link Zgłoś
1realista Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 29.07.10, 22:24 Porównaj wynik testów zderzeniowych logana i sandero. Są też obecnie bezpieczniejsze fotele i boczne poduszki. Wykonczenie - szersza paleta materiałów i estetyczniejsza deska. Stylistyka sandero jest współczesna a logana z przeszłości... choc mi sie osobiscie podoba bo ludie kanciaste auta. Dorzucono troche drobiazgów które czynia auto bardziej przyjemne oraz stylistyczny look. Silniki - szykuja sie normy euro5 stąd następuje/nastąpi korekta czy to oprogramowania i oprzyrządowania diesli oraz zmiana silnika z 1,4 na 1,2. Podsumowując widac ewolucję w kierunku ucywilizowania modeli choć pozostanie w ekonomicznym przedziale. Link Zgłoś
bimota Re: Zdecydowanie warto rozważyć zakup Stepwaya. 30.07.10, 14:26 To sa drobne zmiany, w dodatku niekoniecznie na lepsze i czesc dopiero w planach, a nie "mocne wyewoluowanie". A co niebezpiecznego w starych fotelach... ? I gdzie te testy zdezeniowe ? Pewnie dodali np. kontorlke pasow i od razu gwiazdka przybyla... :) Link Zgłoś
pulaviak Warto rozważyć zakup Stepwaya? 03.08.10, 10:37 NIE za 44 tys, jeżeli ktoś potrzebuje taniego auta to lepsza benzyna o wiele tańsza i na miłość boską nie kredens Logan. Link Zgłoś